След вчерашния провал днес съм далеч по- смирено настроена. Пия чай и топя препечени филийки в мед. Навън се вихри някаква фурия и честно казано с нищо не ми се занимава, освен да съзерцавам зимната картина.
Но не, днес си наумявам, че ще готвя паста.
Казах вече, че това е едно от любимите ми ястия. Да готвиш паста, не е просто да свариш макарони и да им добавиш сос. Италианците са много докачливи на тема паста. И изобщо – хранене, трапеза, приятели, вино, сладки приказки, ръкомахане и смях – за тях това е едно неделимо цяло. И затова си имат за всяка паста име, и едва ли не всеки град си има сос, чиято рецепта брани с цената на живот и смърт. Стига се и до съд и саморазправа, ако някой си позволи да узурпира тайните и магиите на кухнята им.
Сос Калабрезе, сос Болонезе, сос Карбонара, сос Неаполитана, сос Арабиата – зад всяка традиционна рецепта се крие поне една легенда за любов, смърт, бедност, омраза. Италианската кухня отразява едно към едно живота и нравите на Италия. Както е и във всяка национална кухня. Освен може би в нашата, която е смес от вкусовете на целия полуостров.
Ако попитате някой италианец каква паста отива на даден сос, ще го хвърлите в покъртителни размишления, които ще го доведат или до смисъла на живота, или до последната победа на любимия му футболен отбор. Имам ясни спомени колко са докачливи на тема кухня. В Германия един колега италианец, както седяхме в пицария, извадена все едно от Южна Италия, така хубаво нагиздена, направо скочи обиден от вкуса на пицата си и показа на главния готвач, как трябва всъщност да се прави пица. И докато самият той се потеше зад рамото на разгорещилия се Карло, ние се забавлявахме, а Карло беше един щастлив човек, защото защити честта на една обикновена Маргарита.
Но те често забравят, че, за да се сготви истинско италианско ястие, дори и най- обикновено песто, ти трябват определени продукти, които в пълния си блясък можем да намерим само в Италия. Сирена, шунки, подправки. Всеки оттенък на вкуса им има значение за крайната магия. Но едно е сигурно – за да сготвиш вкусна паста трябва зехтин и чесън, особено чесън в изобилие. И прясно настърган
пармезан. Аз предпочитам сосове на доматена основа и ще ви кажа защо.
“Защото моята майка прави невероятен домашен доматен сос.”
Несравним с нищо, което съм опитала в "ристоранти" или другаде. Трябва да ви кажа, че се прави август, когато доматите са най- сладки, за предпочитане едри селски домати, по- месести. "Биволско сърце" им казваме по нашия край. И нали е пост, оставам този сос както си е, без да му добавям нищо, освен чесън и зехтин. Но той търпи телешка кайма, бекон, зеленчуци.
Тази домашна рецепта е поводът да обичам толкова много паста и ще ви я споделя на драго сърце.
Рецепта за домашен доматен сос за паста:
Продукти:
10 кг едри, добре узрели домати
Около 15-20 гр кимион
15-20 гр черен пипер, зависи от вкуса ви
Една глава лук
5-6 скилидки чесън
Сол, захар 3- 4 супени лъжици
Приготовление:
Доматите смиламе в мелница за кайма. После ги минаваме в машинка, в която се отделят ципите и семките. Полученото прясно пюре слагаме на печката да заври. След около час, белим лука и чесън, нарязваме ги на по едро и ги завиваме в марля, която пускаме в пюрето. Бъркаме през цялото време, докато добие гъстота по- рядка от купешки кетчуп. Вадим лука и чесъна и подправяме с кимион, черен пипер. Опитваме и слагаме солта на вкус. Захарта слагаме накрая, за да се отнеме от киселинността на доматите. Особено важно е това, защото има хора с много чувствителни стомаси, които като нищо ще получат киселини. Ако имате афинитет към лютивото, може да добавите при варенето една- две сухи люти чушки. От 10 кг. домати трябва да получим ориентировъчно 2,5 кг. сос. Наливаме го в стъклени шишенца или буркани с капачка винт и стерилизираме за 10 минути от момента на кипене.
Трябва да признаем, че технологията е трудоемка, но резултатът е сос за паста, готов за 20 минути, колкото да се загрее и спагетите да го поемат. Заслужава си.
Това е моето постно ястие за днес, завършено с обещанието, да видя Белла Италия някой ден. Някой прекрасен ден.
Ако искате да проследите Коледните пости ден по ден,
заповядайте тук.
А тук можете да разберете как да участвате в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"