За готвенето с любов
 Никога не съм чувствала готвенето като задължение. Напротив. В моето семейство и прабаба ми, и баба ми, и майка ми – всички до една, са обичали и обичат с цялото си същество именно чрез готвенето. Събирането на семейството, на близките, около масата е традиция. То е наслада, споделяне и общуване в най-чистия му и простичък смисъл. Точно, както трябва да си бъде. А готвенето неминуемо предшества този тъй сладък за всички ни семеен ритуал.
Благодарна съм, че съм израснала в подобна среда, защото днес, макар всички да се оплакваме, че времето не ни стига, аз продължавам да превръщам добрата храна и събирането около масата, в един от значимите приоритети в живота ни като семейство. И слава Богу, че съм закърмена с тази култура и усещане, защото съчетаването на грижата за семейството и готвенето като процес на създаване, носи наистина несравнимо удоволствие и удовлетворение.
Тъжно ми става, когато чуя как за някои жени и майки, да сготвиш е поредната досадна задача, която да свършат през уикенда. Нещо като три-четири ястия на куп, прибрани в хладилника и претопляне многократно през седмицата. А всичко може да изглежда по-коренно различен начин. И колкото и голямо клише да е –да, готвенето наистина може да бъде сравнено с изкуството. И далеч не става дума за висши кулинарни умения. Говоря за храна, простичка, сезонна и натурална, сготвена с обич и грижа, поднесена с внимание към детайла. Изкуството да живееш щастливо.
Пържените филийки на татко в събота сутрин, липовият чай, тихо къкрещ в чайника, на печката с дърва на село, печените ябълки на мама във ветровит и мокър есенен ден, домашната лютеница, скрита в малки стъклени бурканчета в килера. Това е много повече от храна за тялото. Това са детските ни спомени. Това е грижата за любимите същества. Това е суетенето в кухнята и около трапезата в празничен ден. Това е споделяне. И любов.
Именно влагането на душата и сърцето прави всичко сготвено от мама, от баба, от леля, от любимия човек толкова незабравимо уханно и безкрайно вкусно. И когато след години си спомним за детството, за всички семейни празници и събирания с приятели, наравно със смеха и закачките, в съзнанието ни винаги излизат и препирнята по подготовката на трапезата, дългите летни вечери и разговори покрай барбекюто, и всичките ухания, вкусове и сладости на домашно приготвената храна.
Как тогава да не сравним готвенето с творчеството? Творчество е всичко, което създаваш с ръцете си и в което влагаш душата си. И готвенето не прави изключение. То е моят начин за ежедневно себеизразяване: от момента на избиране на рецептата, през избора на добри продукти, раздумката с производители и продавачи на пазара, прецизното (или не до там)изпълнение, до поднасянето, споделянето и сладкото облизване на пръстите след десерта. |
|
|
Неделя 23 Март 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
 Да оцелееш по Коледа
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време буквално ни задъхва,...
 Тематичната сватба - някои свежи и модерни идеи за съвършената сватба
Сватбите не са това, което бяха. Или поне вече не изглеждат по начина, по който изглеждаха до преди десетина...
  Котката – как да превъзпитаме този мил разрушител
Ако четете тази статия най-вероятно у дома си имате сладко, пухкаво котенце...с големи остри нокти. И...
  Как да се справим с хранителните молци
Ако от известно време сте забелязали неидентифицирани летящи обекти из вашата кухня, най-вероятно сте...
  Религиозен ли е българинът?
Още Аристотел е казал, че човекът е социално животно. А какво друго означава социума, ако не система...
  Между сериозната връзка и Неговите неясни сигнали
Тя иска сериозна връзка, той подава неясни сигнали. Познато ли ви звучи? Много жени са се блъскали над...
  Свободното време - за какво харчим парите си и как да спестим
Днес харчим повече за свободното си време повече, отколкото когато и да е било. Мислите ни, мечтите ни,...
 Как да изберем подходящ пъзел според възрастта на детето?
Всички знаем, че реденето на детски пъзели е полезно за малчуганите. Но също както при останалите занимания...
 Как да намалим боклука - съвети от кухнята
Домакинствата са огромни консуматори и с това - производители на много боклук. Опаковките, найлонът,...
 Декорация за Хелоуин: Прилеп и четири различни идеи с него
Хелоуин не е наш, православен празник, не е и част от българската традиция. В последните години чуждоземният...
 Преобразяване на хола с фототапет: Как да го направим стилно?
Виждали ли сте някога интериор, който ви оставя без дъх? Едно пространство, което излъчва елегантност...
  Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
 С грижа за обувките
В идеалния случай качественият чифт обувки трябва да ни служи вярно не по-малко от 3 години. Но какво...
  Възможен ли е животът без боклук?
Американката Лорън Сингър (Lauren Singer) живее вече две години без да произвежда боклук (Zero Waste)....
 Как изглежда датското усещане за живота Hygge в няколко бързи снимки
Хюга не е тенденция, не е мода някаква. То е начин на живот. Някъде далеч на Север, където топлината...
 Да разкрасим през пролетта междублоковите пространства
С наближаването на пролетта идва най-подходящият момент да разкрасим пространствата около блоковете....
|