За готвенето с любов
 Никога не съм чувствала готвенето като задължение. Напротив. В моето семейство и прабаба ми, и баба ми, и майка ми – всички до една, са обичали и обичат с цялото си същество именно чрез готвенето. Събирането на семейството, на близките, около масата е традиция. То е наслада, споделяне и общуване в най-чистия му и простичък смисъл. Точно, както трябва да си бъде. А готвенето неминуемо предшества този тъй сладък за всички ни семеен ритуал.
Благодарна съм, че съм израснала в подобна среда, защото днес, макар всички да се оплакваме, че времето не ни стига, аз продължавам да превръщам добрата храна и събирането около масата, в един от значимите приоритети в живота ни като семейство. И слава Богу, че съм закърмена с тази култура и усещане, защото съчетаването на грижата за семейството и готвенето като процес на създаване, носи наистина несравнимо удоволствие и удовлетворение.
Тъжно ми става, когато чуя как за някои жени и майки, да сготвиш е поредната досадна задача, която да свършат през уикенда. Нещо като три-четири ястия на куп, прибрани в хладилника и претопляне многократно през седмицата. А всичко може да изглежда по-коренно различен начин. И колкото и голямо клише да е –да, готвенето наистина може да бъде сравнено с изкуството. И далеч не става дума за висши кулинарни умения. Говоря за храна, простичка, сезонна и натурална, сготвена с обич и грижа, поднесена с внимание към детайла. Изкуството да живееш щастливо.
Пържените филийки на татко в събота сутрин, липовият чай, тихо къкрещ в чайника, на печката с дърва на село, печените ябълки на мама във ветровит и мокър есенен ден, домашната лютеница, скрита в малки стъклени бурканчета в килера. Това е много повече от храна за тялото. Това са детските ни спомени. Това е грижата за любимите същества. Това е суетенето в кухнята и около трапезата в празничен ден. Това е споделяне. И любов.
Именно влагането на душата и сърцето прави всичко сготвено от мама, от баба, от леля, от любимия човек толкова незабравимо уханно и безкрайно вкусно. И когато след години си спомним за детството, за всички семейни празници и събирания с приятели, наравно със смеха и закачките, в съзнанието ни винаги излизат и препирнята по подготовката на трапезата, дългите летни вечери и разговори покрай барбекюто, и всичките ухания, вкусове и сладости на домашно приготвената храна.
Как тогава да не сравним готвенето с творчеството? Творчество е всичко, което създаваш с ръцете си и в което влагаш душата си. И готвенето не прави изключение. То е моят начин за ежедневно себеизразяване: от момента на избиране на рецептата, през избора на добри продукти, раздумката с производители и продавачи на пазара, прецизното (или не до там)изпълнение, до поднасянето, споделянето и сладкото облизване на пръстите след десерта. |
|
|
Сряда 4 Октомври 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
 Да подготвим семена от летните плодове и зеленчуци
Обичате да хапвате плодове и зеленчуци, нали? Да, аз също. Вкъщи вече е малка ботаническа био градина,...
  За Бог да прости!
На Задушница се молим за нашите близки, които са си отишли от този свят. За нашите майки и бащи, за роднините...
  Алея на славата... в коридора
Всеки има нужда от признание, похвала и стимул, но най-вече децата. Сигурно сте виждали как очите им...
  Петрови пости
От днес започват Петровите пости, те продължават до Петровден - 29 юни, когато по традиция се отгоява...
  Мебелите от ратан
Изделията от ратан, най-често масички, кресла и дивани са леки, красиви и вече много години не губят...
  Тайните на домашния уют
Имате нов апартамент или просто ви е омръзнал интериорът на стария? Грубият ремонт е приключил и сега...
  Хелоуин по света
Днес Хелоуин (31 октомври) се празнува в много краища на света но най-голяма популярност има в САЩ.
...
 Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща...
 21 януари - Ден на родилната помощ
На този ден почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Всички...
   Да си направим свещи сами
Тази техника ще ви отнеме повече време, усилия и творческа енергия, но удовлетворението, което ще изпитате...
 Честита нова година, приятели!
Ако четете това на 1 януари, то благодарим ви! За доверието, за това, че ни четете и споделяте, че ни...
 Да кажем дружина: "Да бъде!"
Събрали се сабор, табор,
момци, все коледари.
Де рано ранили, де късно къснилипо тез кални друмища.
Те...
  Мухълът – врагът в нашия дом
Природата е заложила в нас инстинктивно отвращение към плесените. И то съвсем основателно. Тези нисши...
  По-осъзната и щастлива да е 2019 г., приятели!
Измина още една година, в която бяхме заедно. Сега, в края й, знаем, че поглеждаме към нея с усмивка...
  Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
 Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 29
Ден 29 от Коледните пости. Вчера вечерта премина в приготвяне на сурвакница за детето. Опуках царевица...
|