Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пълнен заек


Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg, й благодарим.

От няколко години в нашето семейство често хапваме заешко месо. Когато преди време ми препоръчаха да консумирам заешко месо поради високо кръвно налягане, съпругът ми започна да развъжда зайци, за да е сигурен с каква храна е отгледано животното и че месото не е попаднало във фризера на магазина преди месеци.

Заешкото месо е най-бедното на мазнини от всички меса и е залегнало в принципите на здравословното хранене. Самият заек също се храни здравословно – хрупа трева, за разлика от кокошката, която рови в земята в търсене на червеи :) От всички храни с животински произход само в млякото има по-малко холестерол отколкото в заешкото месо. Именно поради тази причина то се препоръчва при затлъстяване, високо кръвно налягане, проблеми на сърдечносъдовата система, жлъчка, язва и др.

Ястията, които приготвям със заешко месо са няколко – заек по ловджийски, заек с ориз, кюфтета от заешко месо, заек с картофи и др. Бих искала да представя на вниманието Ви и рецепта за пълнен заек, която е лесно изпълнима, но ще обере овациите на Вашите гости!
1 заек (около 1.5 кг.)
½ ч. чаша ориз
0.5 кг. картофи
2 моркова
½ връзка магданоз
сол, млян черен пипер
3 с.л. мазнина



Загряваме 2 с.л. мазнина и добавяме нарязаното заешко дробче да се задуши. Добавяме изчистения измит ориз и ½ ч.чаша вода с малко сол и черен пипер. Разбъркваме докато ориза поеме водата. С получената смес пълним коремчето на заека и го зашиваме с игла и конец.

Варим заека в голям съд 10-15 мин. от едната страна и още 10-15 мин. от другата. През това време в тавичка нарязваме на едри кубчета обелените моркови и картофи, добавяме сол, черен пипер и ситно нарязания магданоз. Върху картофите поставяме заека и заливаме с бульона, в който той се е варил до покриване на картофите. Поливаме с останалата мазнина. Печем в загрята фурна на 180 градуса докато водата изври.

Може да се поднесе върху листа от маруля, а количеството на картофите зависи от размера на тавата и броя гладни :) Винаги можете да добавите грах или гъбки. Разбира се това канапе от картофи съвсем не е задължително и бихте могли да приготвите ястието и без него.
Коментари
2011-08-16 #7
Ваня
Здравейте, четох рецептата за заек с картофи - заешкото месо е сухо и така печено изсъхва и едва се дъвче. от опит Ви казвам, че вареното заешко месо става на "конци". От 30 г. съпругът ми гледа зайци и ви предлагам една рецепта за пълнен заек.
В мазнина задушавате 2-3 главички лук, добавяте дроба на заека и малко пушен бекон, нарязани на ситно. Задушавате. После добавяте около 500 гр ориз, изчистен и добре измит. Задушавате, добавяте масло, сол, чер пипер, чубричка, магданоз, гьозум и др. подправки на вкус.
Зайчето се осолява /20 гр. сол на 1 кг. месо/, шпекова се /правят се прорези в бутчетата и се слага от солта и масло/, пълни се с плънката, като се долива малко вода /ориз:вода - 1:1/, зашива се, намазва се с масло много добре, налива се вода в гювеча /там става най-хубаво/, запечатва се с фолио и се пече 1 час на силна фурна и после още 2-3 ч. на слаба фурна. Може да се добавят и картофки около зайчето. Божествено е. Добър апетит.
2011-08-09 #6
Цвети
абе има начини, да се снима, ма да не се втеляваме наиситна. аз агнешко не ям по тази причина - масово клане напролет, когато бях малка на село, одраните трупчета на доскоро скачащите ярета и агнета просто ме отвратиха завинаги. свинското не ми харесва особено и без тва. пилешкото как да е, ама то и то стана голяма порочна индустрия с тез антибиотици и стероиди и какво ли не, не знам... ако земем да задълбаваме... ма айде няма. все пак това е просто рецепта
2011-08-09 #5
lili_vanili
Ами как ще разберете че е цял пълнен заек а не само една плешка баба знае и 2 и 200 ако ми кажат, че не трябва да ям други меса, не бих станала вегетарианка само защото има вид на труп хахах пък и на село съм виждала как се колят животни, не е приятно, но като ги ядете на готови пържоли, замисляте ли се колко е гот да гледаш прасето в полето? А Инна е права, това, че няма търсене = няма химия иначе и зайците отдавна да са почнали да угояват...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Венец за врата с черупки от охлюви
· Яхния с охлюви и лапад
· Шоколадови бисквити с червени боровинки
· Печено свинско бон филе
· Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
· Макарони със спанак и гъби на фурна
· Здравословно отношение към здравословното хранене - I
· Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Мусака със спанак и ориз
· Каша от коприва с орехи
· Пилаф "Трите зърна"
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Моят ватикански хляб
Събота
26
Юли 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook