Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пълнен заек


Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg, й благодарим.

От няколко години в нашето семейство често хапваме заешко месо. Когато преди време ми препоръчаха да консумирам заешко месо поради високо кръвно налягане, съпругът ми започна да развъжда зайци, за да е сигурен с каква храна е отгледано животното и че месото не е попаднало във фризера на магазина преди месеци.

Заешкото месо е най-бедното на мазнини от всички меса и е залегнало в принципите на здравословното хранене. Самият заек също се храни здравословно – хрупа трева, за разлика от кокошката, която рови в земята в търсене на червеи :) От всички храни с животински произход само в млякото има по-малко холестерол отколкото в заешкото месо. Именно поради тази причина то се препоръчва при затлъстяване, високо кръвно налягане, проблеми на сърдечносъдовата система, жлъчка, язва и др.

Ястията, които приготвям със заешко месо са няколко – заек по ловджийски, заек с ориз, кюфтета от заешко месо, заек с картофи и др. Бих искала да представя на вниманието Ви и рецепта за пълнен заек, която е лесно изпълнима, но ще обере овациите на Вашите гости!
1 заек (около 1.5 кг.)
½ ч. чаша ориз
0.5 кг. картофи
2 моркова
½ връзка магданоз
сол, млян черен пипер
3 с.л. мазнина



Загряваме 2 с.л. мазнина и добавяме нарязаното заешко дробче да се задуши. Добавяме изчистения измит ориз и ½ ч.чаша вода с малко сол и черен пипер. Разбъркваме докато ориза поеме водата. С получената смес пълним коремчето на заека и го зашиваме с игла и конец.

Варим заека в голям съд 10-15 мин. от едната страна и още 10-15 мин. от другата. През това време в тавичка нарязваме на едри кубчета обелените моркови и картофи, добавяме сол, черен пипер и ситно нарязания магданоз. Върху картофите поставяме заека и заливаме с бульона, в който той се е варил до покриване на картофите. Поливаме с останалата мазнина. Печем в загрята фурна на 180 градуса докато водата изври.

Може да се поднесе върху листа от маруля, а количеството на картофите зависи от размера на тавата и броя гладни :) Винаги можете да добавите грах или гъбки. Разбира се това канапе от картофи съвсем не е задължително и бихте могли да приготвите ястието и без него.
Коментари
2015-11-15 #8
blabla
абе хора как не ви е жал ? все едно да сложите да опечете котката си или кучето си
2011-08-16 #7
Ваня
Здравейте, четох рецептата за заек с картофи - заешкото месо е сухо и така печено изсъхва и едва се дъвче. от опит Ви казвам, че вареното заешко месо става на "конци". От 30 г. съпругът ми гледа зайци и ви предлагам една рецепта за пълнен заек.
В мазнина задушавате 2-3 главички лук, добавяте дроба на заека и малко пушен бекон, нарязани на ситно. Задушавате. После добавяте около 500 гр ориз, изчистен и добре измит. Задушавате, добавяте масло, сол, чер пипер, чубричка, магданоз, гьозум и др. подправки на вкус.
Зайчето се осолява /20 гр. сол на 1 кг. месо/, шпекова се /правят се прорези в бутчетата и се слага от солта и масло/, пълни се с плънката, като се долива малко вода /ориз:вода - 1:1/, зашива се, намазва се с масло много добре, налива се вода в гювеча /там става най-хубаво/, запечатва се с фолио и се пече 1 час на силна фурна и после още 2-3 ч. на слаба фурна. Може да се добавят и картофки около зайчето. Божествено е. Добър апетит.
2011-08-09 #6
Цвети
абе има начини, да се снима, ма да не се втеляваме наиситна. аз агнешко не ям по тази причина - масово клане напролет, когато бях малка на село, одраните трупчета на доскоро скачащите ярета и агнета просто ме отвратиха завинаги. свинското не ми харесва особено и без тва. пилешкото как да е, ама то и то стана голяма порочна индустрия с тез антибиотици и стероиди и какво ли не, не знам... ако земем да задълбаваме... ма айде няма. все пак това е просто рецепта
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Днес ще се срещнем...след 15 години
· Искам да ти кажа: "Жива да си...За нас е сила!"
· Искам да ти кажа: "Празнувай обичта, която получаваш и раздаваш всеки ден!"
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Парти "бонбон" с мини кюфтенца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Баница с праз, гъби и амарант
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Панирани пиперки с доматен сос
· Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
· Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
· Суровоядски бонбони със сушени сливи
· Какво да правим с великденските яйца след Великден
· Завръщането на просото
Петък
1
Юли 2016
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Червената леща - за повече желязо през пролетта
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook