Н 
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Shop.Hera.bg
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пълнен заек


Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg, й благодарим.

От няколко години в нашето семейство често хапваме заешко месо. Когато преди време ми препоръчаха да консумирам заешко месо поради високо кръвно налягане, съпругът ми започна да развъжда зайци, за да е сигурен с каква храна е отгледано животното и че месото не е попаднало във фризера на магазина преди месеци.

Заешкото месо е най-бедното на мазнини от всички меса и е залегнало в принципите на здравословното хранене. Самият заек също се храни здравословно – хрупа трева, за разлика от кокошката, която рови в земята в търсене на червеи :) От всички храни с животински произход само в млякото има по-малко холестерол отколкото в заешкото месо. Именно поради тази причина то се препоръчва при затлъстяване, високо кръвно налягане, проблеми на сърдечносъдовата система, жлъчка, язва и др.

Ястията, които приготвям със заешко месо са няколко – заек по ловджийски, заек с ориз, кюфтета от заешко месо, заек с картофи и др. Бих искала да представя на вниманието Ви и рецепта за пълнен заек, която е лесно изпълнима, но ще обере овациите на Вашите гости!
1 заек (около 1.5 кг.)
½ ч. чаша ориз
0.5 кг. картофи
2 моркова
½ връзка магданоз
сол, млян черен пипер
3 с.л. мазнина



Загряваме 2 с.л. мазнина и добавяме нарязаното заешко дробче да се задуши. Добавяме изчистения измит ориз и ½ ч.чаша вода с малко сол и черен пипер. Разбъркваме докато ориза поеме водата. С получената смес пълним коремчето на заека и го зашиваме с игла и конец.

Варим заека в голям съд 10-15 мин. от едната страна и още 10-15 мин. от другата. През това време в тавичка нарязваме на едри кубчета обелените моркови и картофи, добавяме сол, черен пипер и ситно нарязания магданоз. Върху картофите поставяме заека и заливаме с бульона, в който той се е варил до покриване на картофите. Поливаме с останалата мазнина. Печем в загрята фурна на 180 градуса докато водата изври.

Може да се поднесе върху листа от маруля, а количеството на картофите зависи от размера на тавата и броя гладни :) Винаги можете да добавите грах или гъбки. Разбира се това канапе от картофи съвсем не е задължително и бихте могли да приготвите ястието и без него.
Коментари
2015-11-15 #8
blabla
абе хора как не ви е жал ? все едно да сложите да опечете котката си или кучето си
2011-08-16 #7
Ваня
Здравейте, четох рецептата за заек с картофи - заешкото месо е сухо и така печено изсъхва и едва се дъвче. от опит Ви казвам, че вареното заешко месо става на "конци". От 30 г. съпругът ми гледа зайци и ви предлагам една рецепта за пълнен заек.
В мазнина задушавате 2-3 главички лук, добавяте дроба на заека и малко пушен бекон, нарязани на ситно. Задушавате. После добавяте около 500 гр ориз, изчистен и добре измит. Задушавате, добавяте масло, сол, чер пипер, чубричка, магданоз, гьозум и др. подправки на вкус.
Зайчето се осолява /20 гр. сол на 1 кг. месо/, шпекова се /правят се прорези в бутчетата и се слага от солта и масло/, пълни се с плънката, като се долива малко вода /ориз:вода - 1:1/, зашива се, намазва се с масло много добре, налива се вода в гювеча /там става най-хубаво/, запечатва се с фолио и се пече 1 час на силна фурна и после още 2-3 ч. на слаба фурна. Може да се добавят и картофки около зайчето. Божествено е. Добър апетит.
2011-08-09 #6
Цвети
абе има начини, да се снима, ма да не се втеляваме наиситна. аз агнешко не ям по тази причина - масово клане напролет, когато бях малка на село, одраните трупчета на доскоро скачащите ярета и агнета просто ме отвратиха завинаги. свинското не ми харесва особено и без тва. пилешкото как да е, ама то и то стана голяма порочна индустрия с тез антибиотици и стероиди и какво ли не, не знам... ако земем да задълбаваме... ма айде няма. все пак това е просто рецепта
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Не искай от мен да ти казвам „майко”
· Днес ще се срещнем...след 15 години
· Искам да ти кажа: "Жива да си...За нас е сила!"
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Пица от лимец с риба и каперси
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Паламуд плакия по варненски
· Картофки на фурна с асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Вегетариански (постен) бъргър
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
· Постен дип с авокадо и тахан
· Постна майонеза
Сряда
7
Декември 2016
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook