Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сирни Заговезни


Сирни Заговезни е празник, разпространен в цяла България. Наричан е с различни имена - Сирници, Сирни поклади, сирница, рия, запоставане, Прошка, Неделя сиропустна и други. Празникът е подвижен и се отбелязва в неделята, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни.

2016 година – 13 март
2017 година – 26 февруари
2018 година – 18 февруари
2019 година – 10 март
2020 година – 01 март


Сирни Заговезни поставя началото на най-големия пост през годината /Великият пост/, с него се свързват и кукерските игри и не на последно място прошката.

В българската народна традиция празникът обозначава границата между зимата и пролетта - възраждащата се природа.

Сутринта на Сирни Заговезни се запалват огньове на най-високото място в селото или на мегдана. Вярва се, че докъдето стига светлината на огъня, дотам ще има плодородие. Запалва се слама и се прескача за здраве. Палят се и се въртят ойлалия (запалено каче с катран), оратници (дърво, разцепено, на което има слама, която се пали) и оруглици ( намазани с катран кош), децата и младежите извършват ритуално очистване на нивите, да донесат голям берекет.
На този ден влюбените момци хвърлят в двора на любимата "чавги" - запалени стрели от дрян, което представлява любовно обяснение. От този ден нататък любовните обяснения и сватбите са забранени до Великден.

На празника се иска прошка. По традиция по-младите посещават домовете на по- възрастни роднини и близки и искат прошка. Целуват ръка на родителите си и изричат "Прощавай, мале, тате..." , а те отговарят "Просто да ти е! Господ да прощава". В християнския смисъл, да простиш, е да повярваш в прошката от кръста на Голгота, да изпълниш сърцето си с любов и мир, за да посрещнеш Възкръсналия Христос /Великден/. Но дори и в чисто човешко разбиране, прошката е символ на благородство и дълбок вътрешен мир.

Характерно за седмицата след Сирни Заговезни, наричана Тодорова неделя, са кукерските игри, които имат езически произход. Облечени в страшни маски и колан с чанове, те извършват редица обреди за берекет и прогонване на злите сили. Кукерството е езически обичай, един от малкото самобитни и запазени по нашите земи през вековете.


На трапезата на Сирни Заговезни задължително присъстват млечни храни - сирене, кисело мляко, а също, яйца, риба, баница със сирене или праз, обредна пита (с форма на змия), печени ябълки, бяла халва. Това е последния ден, в който може да се заговява с млечни храни. След това започва Великия пост, който е седем седмици.

След празничната трапеза на Сирни Заговезни, вечерта се извършва ритуала Хамкане. На дълъг конец се връзвало яйце или халва. Децата трябвало да опитат да хванaт с уста яйцето, без да го докосват с ръце. Вярвало се, че само да го допреш със зъби - цяла година ще се радваш на добро здраве. След ритуала конецът се палел и възрастните гадаели по начина, по който гори, каква ще е годината. Ако имало млади за женене в къщата, а конецът припламне - скоро чакали сватба. Ако гори конецът бързо - много жито ще има през годината, ако конецът тлеел - на лошо било. Черупките пък хвърляли при кокошките да снасят повече.
Коментари
2015-01-26 #3
Надя
Много добре написано !
2015-01-19 #2
Graciela
Така се казва защото се иска прошка от по възрастните и познати-свекър свекърва тъст тъща кумове
2014-02-26 #1
рфйр
офф ама каво означава името и защо се казва така???
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Прошката и нейната измъчена, но освобождаваща сила
· Какво се случва на Велики понеделник?
· Смисълът на християнските пости
· Велика събота
· Голяма задушница преди Великия пост
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Магията на българското хоро
· Нестинарството - силата на вярата
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
Четвъртък
25
Април 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сухият въздух у дома
Гърлото ви е пресъхнало, устните напукани, носът ви има корички, кашляте, кожата ви е зачервена и ви...
Актуални опаковки за подаръци
Опаковането на подаръци никога не е било така просто и в същото време - големият избор да го прави така...
Свещ с празнична декорация
Дори и най-обикновената свещ може да заблести в празничен блясък, да се превърне в украса на празничната...
Канела без граници
Рецептите за домашен уют никога не спират да се появяват от само себе си около нас и винаги излизат извън...
Кредитната карта - опасно близо
Вариантът да държиш кредитната си карта във фризера звучи смешно, но съвсем не е далеч от истината като...
Великденски зайчета
Заекът е свързан с плодородието, прекрасен символ, с който да поканим прераждащата се Природа да изпълни...
Детска стая с въображение - I
Детската стая е най- специалната стая в едно жилище. Казвам го толкова категорично, защото както обзавеждането...
Осми март – корените на празника
Всяка година на 8-ми март виждаме по улицата мъже с букетчета цветя – за любимата, майката, колежката,...
Димитровден - български традиции и обичаи
Свети Димитър е един от любимите светци на българина. На празника, който се чества на 26 октомври, имен...
Декорация за Хелоуин: Гирлянд от прилепи
Гирлянд от прилепи Тази идея се прави с шаблон "Прилеп", който можете да принтирате от тук. Необходимите...
Да заредим дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден
Наближава Цветница, Великден, а сякаш зимата още не си е тръгнала от дома ни. Имате ли моменти, в които...
Аквариумът - късче от водния свят у дома
Сигурно ви се е случвало да останете очаровани от красотата на аквариум, видян в дома на приятел, в някоя...
Правила на модерния (и не само) етикет
Мислим си, че живеем във време, в което всеки си прави, каквото си иска, и вече етикет не съществува?...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Венецианската мазилка
Венецианската мазилка идва при нас от епохите на Римската античност и Ренесанса. Тя придава индивидуалност...
Цветовете в интериора - II част
Цвят и стил За всеки стил в интериорният дизайн са характерни определени цветови комбинации. Например...
Великденски яйца за декорация
Здравейте! Искам да участвам в конкурса за най-красиво великденско яйце и Ви изпращам снимки. Това...
Да пренапишем коледния си списък със задачи. Сега. Тази Коледа
Да бъда нечий подарък, вместо да купя подарък! Да изпратя мир и светлина, вместо просто картички! Да...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Коледен календар за деца
Казват, че най-хубавото на Коледа е очакването тя да дойде. Цялото това нетърпение, приготовление, украса,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook