Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пита за Сирни Заговезни



Питата за Сирни Заговезни е с форма на змия
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди празника, след Месни Заговезни, изключихме месото от трапезата си. След Сирни Заговезни започват същинските пости, в който се изключва и консумирането на яйца, сирене и въобще млечни продукти.

Затова обредната пита за Сирни Заговезни е със сиренце. Казват, че от този ден слънцето се обръща, топлите дни наближават и започват да излизат буболечки, змии и гущери. Останало от езическите ни обреди, на празника се извършват различни ритуали за предпазване и гонене на змиите, затова и се пече обредна пита със сирене във формата на змия.
400 гр. брашно + около 100 за омесване
100 гр. сирене
3 с. л. кисело мляко
80 гр. масло
1/2 кубче мая
1 яйце
1 ч. л. захар
1 щипка сол
300 мл. вода


Брашното пресяваме в дълбока купа три пъти. В чаша натрошаваме половин кубче мая, добавяме лъжичка захар и заливаме с вода (да не бъде много студена). Оставяме маята да втаса за 20 минути.

Отделяме жълтъка и белтъка от яйцето. В купата с брашно образуваме кладенче. Прибавяме леко разбития белтък, маята, щипка сол, киселото мляко и около 100 мл вода. Започваме да месим тестото в купата. После набрашняваме плота, изваждаме тестото и, добавяйки малко брашно, започваме да месим тестото. Оформяме го на топка. Връщаме го в купата - покриваме с памучна кърпа и оставяме да се навдигне за около 30 минути. Маслото разтапяме на водна баня.

Втасалото тесто разделяме на 3 равни части. Върху набрашнена повърхност разточваме едната част тесто. Дебелина на кората около половин сантиметър, широчина около педя и половина и дължина две педи. Намазваме кората с разтопеното масло и поръсваме с натрошено сиренце. Разточваме в същата форма и втората кора и я слагаме върху първата, отново намазняваме и добавяме сирене. Същото действие извършваме и с третата кора.

Накрая навиваме трите кори по дължина на руло. Леко издължаваме рулото, като в единия край го удебеляваме, а в другия изтъняваме леко. В намазнена с масло тавичка, навиваме рулото. Намазваме с разбития с 1 к. л. вода жълтък и печем във фурна (около 180 градуса) за 40-50 минути. Още топла намазваме с масло и завиваме с кърпа.


Коментари
2015-02-23 #6
Инна Георгиева
Благодаря, Миряна
2015-02-22 #5
Миряна
От три години съм запомнила тази рецепта тук и днес се сетих да я изпълня. Пухкава, вкусна - ще я направя отново без повод! Както винаги рецептите на Инна са точно по моя вкус - бързи, лесни, вкусни! Благодаря ти
2012-02-26 #4
Сиси
Питката е много вкусна и много бързо се приготвя Благодаря за споделената рецепта
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Бърза баница в кексова форма
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Магията на българското хоро
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· Честита Баба Марта!
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
· Импровизиран киш с праз и бекон
Сряда
1
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Изпитана рецепта за домашна горчица
У дома обичаме горчицата зърнеста, не в идеална еднородна консистенция. В тази "партида" за първи път...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
Открих сумака в един турски ресторант и определено бях заинтригувана от вкуса на тази подправка. Тя е...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook