Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пита за Сирни Заговезни



Питата за Сирни Заговезни е с форма на змия
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди празника, след Месни Заговезни, изключихме месото от трапезата си. След Сирни Заговезни започват същинските пости, в който се изключва и консумирането на яйца, сирене и въобще млечни продукти.

Затова обредната пита за Сирни Заговезни е със сиренце. Казват, че от този ден слънцето се обръща, топлите дни наближават и започват да излизат буболечки, змии и гущери. Останало от езическите ни обреди, на празника се извършват различни ритуали за предпазване и гонене на змиите, затова и се пече обредна пита със сирене във формата на змия.
400 гр. брашно + около 100 за омесване
100 гр. сирене
3 с. л. кисело мляко
80 гр. масло
1/2 кубче мая
1 яйце
1 ч. л. захар
1 щипка сол
300 мл. вода


Брашното пресяваме в дълбока купа три пъти. В чаша натрошаваме половин кубче мая, добавяме лъжичка захар и заливаме с вода (да не бъде много студена). Оставяме маята да втаса за 20 минути.

Отделяме жълтъка и белтъка от яйцето. В купата с брашно образуваме кладенче. Прибавяме леко разбития белтък, маята, щипка сол, киселото мляко и около 100 мл вода. Започваме да месим тестото в купата. После набрашняваме плота, изваждаме тестото и, добавяйки малко брашно, започваме да месим тестото. Оформяме го на топка. Връщаме го в купата - покриваме с памучна кърпа и оставяме да се навдигне за около 30 минути. Маслото разтапяме на водна баня.

Втасалото тесто разделяме на 3 равни части. Върху набрашнена повърхност разточваме едната част тесто. Дебелина на кората около половин сантиметър, широчина около педя и половина и дължина две педи. Намазваме кората с разтопеното масло и поръсваме с натрошено сиренце. Разточваме в същата форма и втората кора и я слагаме върху първата, отново намазняваме и добавяме сирене. Същото действие извършваме и с третата кора.

Накрая навиваме трите кори по дължина на руло. Леко издължаваме рулото, като в единия край го удебеляваме, а в другия изтъняваме леко. В намазнена с масло тавичка, навиваме рулото. Намазваме с разбития с 1 к. л. вода жълтък и печем във фурна (около 180 градуса) за 40-50 минути. Още топла намазваме с масло и завиваме с кърпа.


Коментари
2015-02-23 #6
Инна Георгиева
Благодаря, Миряна
2015-02-22 #5
Миряна
От три години съм запомнила тази рецепта тук и днес се сетих да я изпълня. Пухкава, вкусна - ще я направя отново без повод! Както винаги рецептите на Инна са точно по моя вкус - бързи, лесни, вкусни! Благодаря ти
2012-02-26 #4
Сиси
Питката е много вкусна и много бързо се приготвя Благодаря за споделената рецепта
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Бърза баница в кексова форма
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Козуначена пита след Великден
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Постен кокосов кекс с какао
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Магията на българското хоро
· Палитрите на сезон Пролет/Лято 2019
· Незабравката - малко, но толкова важно цвете
· Нацъфтелите вишни на Япония
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Вторник
19
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Пастички "С любов"
Не е за всяка уста вишнавото кисело сърце с парченца от тръпчива арония. Меки като памук пандишпанови...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook