Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пита за Сирни Заговезни



Питата за Сирни Заговезни е с форма на змия
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди празника, след Месни Заговезни, изключихме месото от трапезата си. След Сирни Заговезни започват същинските пости, в който се изключва и консумирането на яйца, сирене и въобще млечни продукти.

Затова обредната пита за Сирни Заговезни е със сиренце. Казват, че от този ден слънцето се обръща, топлите дни наближават и започват да излизат буболечки, змии и гущери. Останало от езическите ни обреди, на празника се извършват различни ритуали за предпазване и гонене на змиите, затова и се пече обредна пита със сирене във формата на змия.
400 гр. брашно + около 100 за омесване
100 гр. сирене
3 с. л. кисело мляко
80 гр. масло
1/2 кубче мая
1 яйце
1 ч. л. захар
1 щипка сол
300 мл. вода


Брашното пресяваме в дълбока купа три пъти. В чаша натрошаваме половин кубче мая, добавяме лъжичка захар и заливаме с вода (да не бъде много студена). Оставяме маята да втаса за 20 минути.

Отделяме жълтъка и белтъка от яйцето. В купата с брашно образуваме кладенче. Прибавяме леко разбития белтък, маята, щипка сол, киселото мляко и около 100 мл вода. Започваме да месим тестото в купата. После набрашняваме плота, изваждаме тестото и, добавяйки малко брашно, започваме да месим тестото. Оформяме го на топка. Връщаме го в купата - покриваме с памучна кърпа и оставяме да се навдигне за около 30 минути. Маслото разтапяме на водна баня.

Втасалото тесто разделяме на 3 равни части. Върху набрашнена повърхност разточваме едната част тесто. Дебелина на кората около половин сантиметър, широчина около педя и половина и дължина две педи. Намазваме кората с разтопеното масло и поръсваме с натрошено сиренце. Разточваме в същата форма и втората кора и я слагаме върху първата, отново намазняваме и добавяме сирене. Същото действие извършваме и с третата кора.

Накрая навиваме трите кори по дължина на руло. Леко издължаваме рулото, като в единия край го удебеляваме, а в другия изтъняваме леко. В намазнена с масло тавичка, навиваме рулото. Намазваме с разбития с 1 к. л. вода жълтък и печем във фурна (около 180 градуса) за 40-50 минути. Още топла намазваме с масло и завиваме с кърпа.


Коментари
2015-02-23 #6
Инна Георгиева
Благодаря, Миряна
2015-02-22 #5
Миряна
От три години съм запомнила тази рецепта тук и днес се сетих да я изпълня. Пухкава, вкусна - ще я направя отново без повод! Както винаги рецептите на Инна са точно по моя вкус - бързи, лесни, вкусни! Благодаря ти
2012-02-26 #4
Сиси
Питката е много вкусна и много бързо се приготвя Благодаря за споделената рецепта
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Бърза баница в кексова форма
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Магията на българското хоро
· 12 красиви цитата за цветята
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· Честита Баба Марта!
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Събота
28
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крем супа от боб
Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Изпитана рецепта за домашна горчица
У дома обичаме горчицата зърнеста, не в идеална еднородна консистенция. В тази "партида" за първи път...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook