Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Обредна пита за Никулден


Никулска пита


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден обаче е време за пости (макар рибата да е разрешена) и поне за мен е логично питата да бъде постна. Никулският хляб се вдига високо над трапезата от стопанина на къщата и се разчупва на празничната маса.
500 гр брашно
250-300 мл вода
1/2 кубче прясна мая
2 ч.л сол
1 ч.л захар
2 с.л зехтин
1 с.л оцет

Водата за питата трябва да бъде леко топла, но не гореща - свободно да можете да си държите кутрето в нея.

Кубчето мая натрошаваме в дълбок съд (защото шупва), слагаме захарта и заливаме с малко топла вода. Оставяме да втаса за 20 минути.

Брашното пресяваме в дълбока купа, правим кладенче по-средата и изсипваме зехтина, маята, солта и оцета - той ще предаде еластичност на тестото и ще го направи по-пухкаво. Добавяме и останалата топла водичка. След като разбъркаме добре тестото го омесваме на плота, възможно е да е нужно да се добави още малко брашно докато се меси, но целта е тестото леко да лепне, да не става много твърдо. След това връщаме тестото в купата, завиваме с памучна кърпа и оставяме да втаса за около час. В стаята е добре температурата да е висока.

След като втаса, омесваме питката още веднъж, от нея откъсваме едно парче тесто за фигурките и я слагаме в кръгла тавичка, която сме намазнили и набрашнили предварително. Включваме фурната на 180 градуса.

Тестото за фигурките дозамесваме с още малко брашно, за да стане по-твърдо. С помощта на точилка го разстиламе и изрязваме характерната пластика за този обреден хляб на Никулден пластики - лодката на св.Никола, риба и кръст. Люспите на рибата съм направила като съм притискала края на сламка в тестото. Самите фигурки леко навлажних и закрепих за питата. Оставяме да втаса за още 20-30 минути и печем в предварително загрятата фурна до готовност (около 45 минути). Малко преди да е готова, намазваме със зехтин питата (без фигурките) - за да се отличават по-добре.
Хубав празник!

Коментари
2016-12-07 #4
Мика Табакова
Много хубава и вкусна!!!Благодаря ))
2014-12-06 #3
Мария
Благодаря и аз Наздраве за Никулден!!!
2014-12-04 #2
Инна Георгиева
Благодаря! Весел празник!
2014-12-04 #1
Марияна
Тази година е мой ред да подготвям маса за Никулден, и смятам да изпробвам тази рецепта. Изглежда чудна пита!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Паламуд плакия по варненски
· Платерина плакия по Варненски
· Курбан шаран
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Магията на българското хоро
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Четвъртък
12
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Тайните на домашната лимонада
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано...
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook