Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Баница с праз (зелник)



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Нашите баби не са били никак глупави жени. Зелник или баницата с праз неслучайно е присъствала често на трапезата им. Празът е изключително полезен за здравето, укрепва и предпазва организма от болести. На Петковден, на Петльовден, на Кръстовден и други празници зелника с праз е част от обредната трапеза. Предлагам ви го във вариант с готови кори на сач, но за имащите време - нека го приготвят с домашни.

праз - 400 гр
1 пакет ръчно точени кори (370 гр.)(на сач)
150 гр. краве сирене
3 с.л брашно (25 гр.)
2 бр. яйца
250 мл прясно мляко
олио, краве масло
3-4 с.л. магданоз
черен пипер, сол

Празът почистваме от горната люспа, отрязваме корените и зелената част, измиваме и нарязваме на кръгчета. В този случай грамажа се е получил от 2 стръка.

Използвала съм кори, които в общия случай се водят "ръчно точени". Те са по дебелички от другите, най-често в кръгла форма, с диаметър около 50-60 см, 3 броя в пакетче.

В тенджерка слагаме по 3 с.л олио и краве масло. В мазнината задушаваме до омекване нарязания праз и малко преди да е готов добавяме 50 мл. мляко, наситнен магданоз, черен млян пипер, щипка сол. Разбъркваме и след 2 минути сваляме от котлона.


Сиренето надробяваме с вилица и добавяме към задушения праз - разбъркваме добре.

В чашка разбъркваме брашното с малко вода до получаване на еднородна каша, добавяме едно разбито яйце - всичко разбиваме с вилица.


Фурната загряваме (180-200 градуса). Намазняваме всички страни на тава с мазнина и слагаме една кора, като краищата и оставяме да стърчат. Капваме тук-там мазнина, напръскваме с половината от брашнената каша и слагаме втората кора. Върху нея разпределяме задушения праз със сирене, капваме останалата брашнена каша и покриваме с третата кора. Намазняваме я с малко масло и заливаме със смес от едно разбито яйце и останалото мляко.


Печем до готовност (около 40-50 минути) и след като я извадим я завиваме в кърпа за около 20 минути.

Коментари
2015-04-16 #6
Myla
Обършете брадичка, мазнинка е потекла от баничката
2012-01-17 #5
lili_vanili
В сезона на праза реших да си направя баница с праз, но постна, с плънка само от задушен праз и малко гъбки за разкош. Вече ухае и нетърпение чакам да "видя" резултата
2011-10-13 #4
Цвети
баба правеше лучник, ей тей запържен лук с мас и ччервен пипер и в тесто, айайа, как миришеше...тайната е в печката на дърва, ако питаш мен и в някой вълшебен съд за печене. разбираш ме, някоя очукана тава, в която всичко става вкусно
обичам всякакви видове баници, на практика може с всичко да стане баница. правила съм и с кайма и домати и стана ...мхмммм
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кръстова гора и силата на вярата
· Печена тиква с ябълки, круши и дюли
· Обреден хляб за Кръстовден
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Бърза баница в кексова форма
· Задушниците
· Петковден - Традиции и обичаи на българите
· Петковден - Света Параскева (Петка)
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· Баница с праз, гъби и амарант
· Банички с ябълки
· Задушено шкембе в гювече
· Крем супа с праз
· Oвнешка яхния с праз
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Паламуд плакия по варненски
· Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Вита баница с леща и праз
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Аранчини - италиански оризови топки
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Салата с ряпа дайкон
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
· Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Постен кокосов кекс с какао
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· Пица от лимец с риба и каперси
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Четвъртък
17
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Салата от булгур, авокадо, царевица и мини лукчета
Заради наличието на булгур салатката има и повече въглехидрати, но всъщност именно заради това може да...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Мароканската кухня – пиршество за душата - II
Присъстващ на всяко ястие е мароканският хляб (хобз) - кръгъл и плосък, тип пита, с дебела кора. Приготвя...
Оризови късчета със спанак и домати
Спанакът е добре да включваме в менюто си, когато сме на режими, в които сме ограничили млечните храни,...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook