Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Задушниците


Задушниците са дни, в който правим помен в чест на мъртвите. По традиция християните измолват Господ да прости греховете на нашите близки покойници. В Църковния календар задушниците са три на брой и са винаги в събота - ден определен от църквата за ден на покойните.
Всяка събота и по време на дните определени за задушница в църквата се прави богослужение с молитви за починалите.

Църквата прави помен за починалите:

в събота срещу Неделя Месопустна (пред Великия пост) - срещу Месни заговезни
в събота срещу Петдесетница - наричана Черешова задушница
в събота срещу Архангеловден - Архангелова задушница

Помени-панахиди не се правят в някой дни, а именно
през първата седмица на Великия пост
от Лазарева събота до Томина неделя
от навечерието на Рождество Христово (Игнажден) до Ивановден.


В някои краища на България правят задушници и около други големи празници като Петковден, Димитровден, Тодоровден, Гергьовден и други.

На задушница на гробовете се кади с тамян, пали свещи и оставят цветя. Свещта е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.
Каденето с тамян е "за да избяга злото" и колкото е по-голям пушека толкова по-далеч ще избяга то.

По време на задушница се правят общи трапези. Първата хапка се слага на земята а първата глътка вино се изсипва на земята с думите "Бог да прости". Смята се, че ако по време на общите трапези около масата зажужи пеперудка или мушичка, това е душата на покойника. Правят се помени или наричани още раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, близките дошли на гроба на починалият, а също и на другите хора около съседните гробове, дори непознати.

Някъде вярват, че на Задушница покойниците идват на нашата трапеза за да се нахранят и за това на масата обикновено се оставя празно място. Това е и причина първата глътка са се излива и първата хапка да се изхвърля - за да се нахранят.

В някои краища на българия при помените на Задушница, съседите си раздават сол и брашно, за да се разсипят и стопят греховете на умрелите така както брашното и солта. В някои къщи пък първо давали от приготвеното жито на кокошките "за да не умре друг от къщата"- наричали го "коливо".

Помените каквито и да са те са забранени от Игнажден (21 декември) до Ивановден (7 януари), през първата седмица на Великия пост и от Лазаровден до Томина неделя.

Всеки за раздавка може да подаде това, което има и иска. Най-прието е да се дава варено жито, пита, вино -символизиращи възкресението, плътта и кръвта на Христос, а също и плодове и сладки.

Важно е да се отбележи, че раздавки не се оставят върху гроба на починалите, защото те са предназначение за живите - за да спомнят с добро в молитвите си покойниците.
Обикновено вярващите имат у дома кътче с икона и снимка на починалия близък и на Задушница палят свещичка.


Виж как да приготвиш: Жито за задушница
Коментари
2015-02-13 #4
Дончева
Купи си от църквата календарче там всичко пише. Можеш и в интернет да го намериш.
2015-02-13 #3
Дончева
Купи си от църквата календарче там всичко пише. Можеш и в интернет да го намериш.
2013-03-08 #2
добрина
Много трудно намирам информация за датите на задушниците.
2011-02-25 #1
Toni Sveshtarova
Бог да ги прости всичките отминали от този свят...Обичта ни към тях е по-силна от смъртта...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Димитровден - български традиции и обичаи
· Димитровден – Свети Димитър (Димитрий)
· Св. Димитър - Покровител на българите
· Баница с праз
· Петковден - Традиции и обичаи на българите
· Петковден - Света Параскева (Петка)
· Любовта над материята. Архангелова задушница е...
· Ангелите-пазители и децата
· Рангелово блюдо
· Варено жито за Задушница
· Архангелова задушница
· Питки със сирене за Димитровска задушница
· Нестинарството - силата на вярата
· Елементите на българската сватба
· Кукерите - силата да прогоним злите сили
Четвъртък
26
Май 2016
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Нуждаеш ли се от това? - II
Да излезем от омагьосания кръг Когато сме в магазина и вземем стоката в ръка, е добре да се замислим:...
Калдаръмчето
В детството ми моята майка отглеждаше калдаръмчета на терасата. След първата година, така да се каже,...
Коледна украса "Горски кът"
В дните около Коледа магазините се изпълват с лъскави елхички, гирлянди, топки и венци, които отдалеч...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Декорации с миди, раковини и други морски съкровища
На плажа мидените черупчици са навсякъде около нас – даже не ги забелязваме. Децата ги събират с неутолима...
Идея за: Кръгли мартенички
Вкъщи с децата правим сами мартеничките, с които на 1 март закичваме роднини и приятели. Изработването...
За здрав и здравословен сън - променете спалнята си
Спалнята е едно от най-важните помещенията в дома, защото на практика там прекарваме най-много време,...
Кои са днешните будители?
Тъмна, студена стаичка. Мъждукащата светлина на лоена свещ оставя малко бледо кръгче върху жълтеникав...
Пано "Пролетна картина"
Много исках тази година да направя нещо за Баба Марта, с което да украся дома си, не само да закича близките...
Добро утро, юли!
Джулай морнинг е своеобразна традиция, характерна само за България, вече почти 30 десетилетия. Песента...
Петседмична система за чистене - II
Как да превърнем хаоса в ред? Запитайте се: Колко чиста искам да бъде къщата ми, за да се чувства...
Как вземането на куче може да провери връзката ви
Хората обичаме да планираме. Подреждаме приоритети. Обмисляме следващите си стъпки и преживяваме съответно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook