Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Задушниците


Задушниците са дни, в който правим помен в чест на мъртвите. По традиция християните измолват Господ да прости греховете на нашите близки покойници. В Църковния календар задушниците са три на брой и са винаги в събота - ден определен от църквата за ден на покойните.
Всяка събота и по време на дните определени за задушница в църквата се прави богослужение с молитви за починалите.

Църквата прави помен за починалите:

в събота срещу Неделя Месопустна (пред Великия пост) - срещу Месни заговезни
в събота срещу Петдесетница - наричана Черешова задушница
в събота срещу Архангеловден - Архангелова задушница

Помени-панахиди не се правят в някой дни, а именно
през първата седмица на Великия пост
от Лазарева събота до Томина неделя
от навечерието на Рождество Христово (Игнажден) до Ивановден.


В някои краища на България правят задушници и около други големи празници като Петковден, Димитровден, Тодоровден, Гергьовден и други.

На задушница на гробовете се кади с тамян, пали свещи и оставят цветя. Свещта е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.
Каденето с тамян е "за да избяга злото" и колкото е по-голям пушека толкова по-далеч ще избяга то.

По време на задушница се правят общи трапези. Първата хапка се слага на земята а първата глътка вино се изсипва на земята с думите "Бог да прости". Смята се, че ако по време на общите трапези около масата зажужи пеперудка или мушичка, това е душата на покойника. Правят се помени или наричани още раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, близките дошли на гроба на починалият, а също и на другите хора около съседните гробове, дори непознати.

Някъде вярват, че на Задушница покойниците идват на нашата трапеза за да се нахранят и за това на масата обикновено се оставя празно място. Това е и причина първата глътка са се излива и първата хапка да се изхвърля - за да се нахранят.

В някои краища на българия при помените на Задушница, съседите си раздават сол и брашно, за да се разсипят и стопят греховете на умрелите така както брашното и солта. В някои къщи пък първо давали от приготвеното жито на кокошките "за да не умре друг от къщата"- наричали го "коливо".

Помените каквито и да са те са забранени от Игнажден (21 декември) до Ивановден (7 януари), през първата седмица на Великия пост и от Лазаровден до Томина неделя.

Всеки за раздавка може да подаде това, което има и иска. Най-прието е да се дава варено жито, пита, вино -символизиращи възкресението, плътта и кръвта на Христос, а също и плодове и сладки.

Важно е да се отбележи, че раздавки не се оставят върху гроба на починалите, защото те са предназначение за живите - за да спомнят с добро в молитвите си покойниците.
Обикновено вярващите имат у дома кътче с икона и снимка на починалия близък и на Задушница палят свещичка.


Виж как да приготвиш: Жито за задушница
Коментари
2013-03-08 #2
добрина
Много трудно намирам информация за датите на задушниците.
2011-02-25 #1
Toni Sveshtarova
Бог да ги прости всичките отминали от този свят...Обичта ни към тях е по-силна от смъртта...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Рангелово блюдо
· Архангеловден
· Събор на архистратиг Михаил и Светите Ангели
· Димитровден - български традиции и обичаи
· Димитровден – Свети Димитър (Димитрий)
· Св. Димитър - Покровител на българите
· Баница с праз
· Петковден - Традиции и обичаи на българите
· Петковден - Света Параскева (Петка)
· Варено жито за Задушница
· Архангелова задушница
· Питки със сирене за Димитровска задушница
· Нестинарството - силата на вярата
· Елементите на българската сватба
· Кукерите - силата да прогоним злите сили
Петък
22
Август 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Уредите в кухнята
Какво си представяме когато чуем: „удобна, функционална и модерна кухня”? Кухня с дизайн по наш вкус,...
Димитровден - български традиции и обичаи
Свети Димитър е един от любимите светци на българина. На празника, който се чества на 26 октомври имен...
Еко съвети за дома - II
Почистващите препарати Списъкът с вредни химикали в продуктите за миене на чинии, повърхности и в...
Храбрият шивач: Подлепващото
Тъй като на места, когато показвам нещо, използвам подлепващо, реших да кажа и нещо повече за него, което...
Снежен човек и Ежко Бежко от глина
Моделирайки глината с ръце, можете да направите обемни фигурки, които да сложите на по-дебелите клони...
Да почистим дома без химия
Масовото използване на препарати за почистване в дома може да застраши здравето на обитателите му, особено...
Как да се справим с хранителните молци
Ако от известно време сте забелязали неидентифицирани летящи обекти из вашата кухня, най-вероятно сте...
43 идеи за декорация на дома с фолио
Иска ли ли сте да разкрасите дома си с някакъв мотив? Е, фолиото, може да се окаже една алтернатива на...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Системата FLY LADY – щастие и чист дом
След напрегнатия работен ден всеки иска да се прибере в дома си и да се отдаде на заслужен релакс. Често...
Начини за отопляване
След последните студени дни все повече се усеща наближаващата зима. Някои са подготвени за този период,...
Да си направим: Подаръчна кутия за яйца
По традиция на Великден разменяме яйца с близки и познати. Най-често ги завиваме във вестници и салфетки,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook