Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Задушниците


Задушниците са дни, в който правим помен в чест на мъртвите. По традиция християните измолват Господ да прости греховете на нашите близки покойници. В Църковния календар задушниците са три на брой и са винаги в събота - ден определен от църквата за ден на покойните.
Всяка събота и по време на дните определени за задушница в църквата се прави богослужение с молитви за починалите.

Църквата прави помен за починалите:

в събота срещу Неделя Месопустна (пред Великия пост) - срещу Месни заговезни
в събота срещу Петдесетница - наричана Черешова задушница
в събота срещу Архангеловден - Архангелова задушница

Помени-панахиди не се правят в някой дни, а именно
през първата седмица на Великия пост
от Лазарева събота до Томина неделя
от навечерието на Рождество Христово (Игнажден) до Ивановден.


В някои краища на България правят задушници и около други големи празници като Петковден, Димитровден, Тодоровден, Гергьовден и други.

На задушница на гробовете се кади с тамян, пали свещи и оставят цветя. Свещта е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.
Каденето с тамян е "за да избяга злото" и колкото е по-голям пушека толкова по-далеч ще избяга то.

По време на задушница се правят общи трапези. Първата хапка се слага на земята а първата глътка вино се изсипва на земята с думите "Бог да прости". Смята се, че ако по време на общите трапези около масата зажужи пеперудка или мушичка, това е душата на покойника. Правят се помени или наричани още раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, близките дошли на гроба на починалият, а също и на другите хора около съседните гробове, дори непознати.

Някъде вярват, че на Задушница покойниците идват на нашата трапеза за да се нахранят и за това на масата обикновено се оставя празно място. Това е и причина първата глътка са се излива и първата хапка да се изхвърля - за да се нахранят.

В някои краища на българия при помените на Задушница, съседите си раздават сол и брашно, за да се разсипят и стопят греховете на умрелите така както брашното и солта. В някои къщи пък първо давали от приготвеното жито на кокошките "за да не умре друг от къщата"- наричали го "коливо".

Помените каквито и да са те са забранени от Игнажден (21 декември) до Ивановден (7 януари), през първата седмица на Великия пост и от Лазаровден до Томина неделя.

Всеки за раздавка може да подаде това, което има и иска. Най-прието е да се дава варено жито, пита, вино -символизиращи възкресението, плътта и кръвта на Христос, а също и плодове и сладки.

Важно е да се отбележи, че раздавки не се оставят върху гроба на починалите, защото те са предназначение за живите - за да спомнят с добро в молитвите си покойниците.
Обикновено вярващите имат у дома кътче с икона и снимка на починалия близък и на Задушница палят свещичка.


Виж как да приготвиш: Жито за задушница
Коментари
2013-03-08 #2
добрина
Много трудно намирам информация за датите на задушниците.
2011-02-25 #1
Toni Sveshtarova
Бог да ги прости всичките отминали от този свят...Обичта ни към тях е по-силна от смъртта...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ангелите-пазители и децата
· Рангелово блюдо
· Архангеловден
· Димитровден - български традиции и обичаи
· Димитровден – Свети Димитър (Димитрий)
· Св. Димитър - Покровител на българите
· Баница с праз
· Петковден - Традиции и обичаи на българите
· Петковден - Света Параскева (Петка)
· Варено жито за Задушница
· Архангелова задушница
· Питки със сирене за Димитровска задушница
· Нестинарството - силата на вярата
· Елементите на българската сватба
· Кукерите - силата да прогоним злите сили
Понеделник
26
Януари 2015
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пролетно почистване около блока - мисия възможна
Всеки, който живее в блок, а не в къща, ще потвърди, че хармоничното съжителство е нещо много относително....
Моята първа Коледа
„Нещо странно се случва през последните дни. Мама и татко прекарват с мен целия си ден, гушкат ме и ми...
Мратинци, Вълчи празници
На места в Западна България на 14 ноември се отбелязват Мратинци, Мратиньок - останали от езическата...
Съдомиялнята - лукс или инвестиция
Да наречеш някой домакински уред инвестиция може и да звучи пресилено, но не и неточно. Ако въпросният...
Бели пеперудки, къде отлетяхте...
Помните тази детска песничка-игра, нали? Може би всеки се е въртял с другарче подръка, припявайки я,...
Вътрешният свят на матрака - II
Безпружинни матраци Модели от латекс. Базисният слой при тези матраци е произведен от втвърден каучуков...
Домошари по душа
Какво правите, когато натовареният работен ден най-после свърши? Как и къде прекарвате вечерите си......
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
Парти идеи за Хелоуин: Кървави спринцовки
Организирахте ли своето Хелоуин парти? Ние можем да помогнем с още свежи идеи. Кървави спринцовки...
Архангеловден
На 8 ноември, по стар български обичай, празнуваме Архангеловден (Рангелов ден). В българските вярвания...
Ремонт у дома
Причините поради, които хората се решават на ремонт, биват различни – едни си купуват жилище и искат...
Езическите корени на Коледа
На Коледа целия християнски свят празнува раждането на Спасителя. В Библията обаче не е отбелязана датата,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook