Н 
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Shop.Hera.bg
Регистрация       e-mail:       парола:      

Архангелова задушница


Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше, е една от трите най-големи. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - правило се три кръга по края на гроба.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.


На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите "Бог да прости". Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

Правят се помени или, наричани още - раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.

Архангелова задушница се отбелязва през годините на дата:

2015 - 7 ноември
2016 - 5 ноември
2017 - 4 ноември
2018 - 3 ноември


Тук можете да видите как се приготвя Жито за задушница.
Питки, които ви показахме за Димитровска задушница, но които можете да направите и сега.
Пилешкото можете да сварите или изпечете и накъсате на парчета.
Сълзиците стават бързо, но винаги можете да вземете и готови сладки, бисквити, пасти, рула от магазина.
Няколко идеи за домашни бонбони

Коментари
2016-11-04 #16
канна
Имайки предвид, че събота е почивен ден и ако вече сте го организирали (защото е утре), мисля че е възможно. Преди обяд (както се и прави по принцип) може да подадете за починали близки храна, различна от тази, приготвена за гостите на детето. Така, според мен, ще се разграничи едното от другото.
2016-11-04 #15
polq
здравейте искам да попитам дали на тази задушница може да се направи прощапулник на дете(прощапулника ще е след обяд след 4 часа)Благодаря предварително
2016-11-03 #14
Борисова
И разбира се-жито и погача-това всеки го знае!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Любовта над материята. Архангелова задушница е...
· Ангелите-пазители и децата
· Рангелово блюдо
· Варено жито за Задушница
· Задушниците
· Питки със сирене за Димитровска задушница
· Нестинарството - силата на вярата
· Елементите на българската сватба
· Кукерите - силата да прогоним злите сили
Сряда
7
Декември 2016
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Почистващи препарати от дома за дома
Нашите баби и прабаби сами са приготвяли всичко, което им е било необходимо за домакинството – от сапуна...
Хамакът - лятно безгрижие
Хамакът е един от символите на лятото и тo - един от най-любимите. Той съчетава възможността да си починеш,...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Коледни пости - седмица 1
Началото винаги е предизвикателство – трудно, вълнуващо, пълно със съмнения. Хората сме измислили механизми...
Червени яйца за Великден с естествен цвят от природата
Тази година Велиден като вътрешно празнично изживяване пое по нова посока за мен. В търсене на козунак...
Снежен човек и Ежко Бежко от глина
Моделирайки глината с ръце, можете да направите обемни фигурки, които да сложите на по-дебелите клони...
Да изгладим... дрехите
Вероятно очаквахте продължението след многоточието да е “противоречията”, “различията”... Но този път...
Да изберем най-подходящите пердета
Пердетата внасят в дома ни мекота и топлина, която някак не усещаме ежедневно, но забелязваме, когато...
Моето първо... цвете
Обикновено казваме, че децата са цветята на Земята, но всъщност не много често се замисляме за връзката...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
За първите крачки – Прощъпулник
Прощъпулникът е един от любимите празници за всяко семейство с малко дете. Прави се в чест на прохождането...
Говорещият хладилник
Технологичните иновации все по-често комбинират смела научна мисъл с екстравагантни форми и разнообразни...
Рециклирана играчка за елха с брокат - бляскаво цвете
Винаги съм харесвала идеята за рециклиране на старите неща, "от нищо нещо" и оползотворяване на непотребното....
Дървовидно алое
Родът Алое включва около 350 вида растения, които произхождат от тропическите области на Африка и Арабския...
Петровски пости
От днес започват Петровите пости, те продължават до Петровден - 29 юни, когато по традиция се отгоява...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook