Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Архангелова задушница


Архангеловата задушница наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше е една от трите най-големи.
Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците.

Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливалаа гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - правило се три кръга по края на гроба. В църквата пък се прави богослужение с молитви за починалите.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между, които такива любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се изсипва на земята и споменаваме починалите с думите "Бог да прости". Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи е душата на покойника.

Правят се помени или наричани още раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.

Архангелова задушница се отбелязва през годините на дата:


2012 - 3 ноември
2013 - 2 ноември
2014 - 1 ноември
2015 - 7 ноември


Тук можете да видите как се приготвя Жито за задушница.
Питки, които ви показахме за Димитровска задушница, но които можете да направите и сега.
Пилешкото можете да сварите или изпечете и накъсате на парчета.
Сълзиците стават бързо, но винаги можете да вземете и готови сладки, бисквити, пасти, рула от магазина.
Няколко идеи за домашни бонбони

Коментари
2014-11-01 #9
Николова
Когато се чака или има вече бебе докато направи детето 1 годинка не се ходи на гробища.
Не се спазват до 1 година не се раздава на задушница, защото си има други ритуали
2014-10-30 #8
Цвети
Мисля, че за такива неща се пита попа на църквата, в която ходите. Те би трябвало да са най-осведомени
2014-10-29 #7
Зинаида Върбанова
Моят въпрос към по-осведомените е: Когато в семейството се очаква бебе или вече има такова,ходи ли се на гробища на Задушница или само се подават раздавки?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ангелите-пазители и децата
· Рангелово блюдо
· Архангеловден
· Варено жито за Задушница
· Задушниците
· Питки със сирене за Димитровска задушница
· Нестинарството - силата на вярата
· Елементите на българската сватба
· Кукерите - силата да прогоним злите сили
Понеделник
27
Април 2015
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Масата у дома
Mалка част от дамите днес посещават коктейли и гала вечери или иначе казано места, в които етикета от...
„Климатът” у дома
Почти 90% от денонощието, а през зимата дори повече, прекарваме в затворено помещение. Затова качеството...
Да изберем най-подходящите пердета
Пердетата внасят в дома ни мекота и топлина, която някак не усещаме ежедневно, но забелязваме, когато...
Илинден
Празникът на Св.Илия отбелязваме на 20 юли. Според житието на светеца 900 години преди идването на Христос...
Нестинарството - силата на вярата
Всички ние сме наблюдавали танца на нестинарка с боси крака върху горящи въглени. Чудим се, дали изпитва...
Коледни пости - седмица 1
Началото винаги е предизвикателство – трудно, вълнуващо, пълно със съмнения. Хората сме измислили механизми...
Направи сама: Висящ цветарник
Да си направиш висящ цветарник не е кой знае какво. Ако имаме някои прежди и други въженца в излишък...
Великденски зайчета
Заекът е свързан с плодородието, прекрасен символ, с който да поканим прераждащата се Природа да изпълни...
Орхидеите
Семейството на орхидеите е голямо. Познати са над 35 хил. вида, разпределени в 800 рода. Всички те, без...
Коледни подаръци без касова бележка - I
Преди години обявих война на лудите покупки преди Коледа. Спрях да обикалям магазините в търсене на това...
Как да изберем блендер
За доста хора блендерът не влиза в графата на задължителните кухненски уреди. На домакинствата обаче,...
Хелоуин по света
Днес Хелоуин (31 октомври) се празнува в много краища на света но най-голяма популярност има в САЩ. ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook