Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Архангелова задушница


Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше, е една от трите най-големи. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - правило се три кръга по края на гроба.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.


На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите "Бог да прости". Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

Правят се помени или, наричани още - раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.

Архангелова задушница се отбелязва през годините на дата:

2015 - 7 ноември
2016 - 5 ноември
2017 - 4 ноември
2018 - 3 ноември


Тук можете да видите как се приготвя Жито за задушница.
Питки, които ви показахме за Димитровска задушница, но които можете да направите и сега.
Пилешкото можете да сварите или изпечете и накъсате на парчета.
Сълзиците стават бързо, но винаги можете да вземете и готови сладки, бисквити, пасти, рула от магазина.
Няколко идеи за домашни бонбони

Коментари
2016-11-04 #16
канна
Имайки предвид, че събота е почивен ден и ако вече сте го организирали (защото е утре), мисля че е възможно. Преди обяд (както се и прави по принцип) може да подадете за починали близки храна, различна от тази, приготвена за гостите на детето. Така, според мен, ще се разграничи едното от другото.
2016-11-04 #15
polq
здравейте искам да попитам дали на тази задушница може да се направи прощапулник на дете(прощапулника ще е след обяд след 4 часа)Благодаря предварително
2016-11-03 #14
Борисова
И разбира се-жито и погача-това всеки го знае!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Любовта над материята. Архангелова задушница е...
· Ангелите-пазители и децата
· Рангелово блюдо
· Варено жито за Задушница
· Задушниците
· Питки със сирене за Димитровска задушница
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Магията на българското хоро
Вторник
23
Октомври 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Втори живот на вещите - рециклиране за устойчиво развитие
Устойчивото развитие стимулиращо естественото природно равновесие в епохата на индустриален подем, се...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 11
Ден 11 от Коледните пости. За снощи бях приготвила супа от кафява леща за момчетата, но аз дояждах и...
Канела без граници
Рецептите за домашен уют никога не спират да се появяват от само себе си около нас и винаги излизат извън...
Подари мартеничка, от която растат пролетни цветя
Тази оригинална, "жива" мартеница ще направи традицията на Баба Марта специална. Избери мартенички с...
Клепоухият приятел - I
Да си отглеждаш зайче у дома отдавна не е екзотично начинание. Напоследък то все повече се налага като...
Еко стилът в обзавеждането
През последните години екологичният стил превзема всички сфери на човешката дейност. Такива са тенденциите...
Петседмична система за чистене - II
Как да превърнем хаоса в ред? Запитайте се: Колко чиста искам да бъде къщата ми, за да се чувства...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Аранжировка с лалета
След прекрасната разходка из Моретата от лалета на Бети, днес искам да ви споделя една лесна идея за...
Как разумно да купуваме мебели - II
● Да си съставим план Когато трябва да изберем само една мебел, за допълване на интериора, знаем...
Полезни съвети, ако сте с куче на път
Лято е – време за пътувания и летни приключения, за туристически открития и споделени моменти с любимите...
Как да изберем тапети - I
Благодарение на тапетите можем лесно и бързо да обновим интериора на дома си. Но търсенето на подходящия...
Моята първа Коледа
„Нещо странно се случва през последните дни. Мама и татко прекарват с мен целия си ден, гушкат ме и ми...
Моето бюро, моята крепост - I
Бюрото място, на което прекарваме различен брой часове и от чието удобство и функционалност зависи колко...
Бели пеперудки, къде отлетяхте...
Помните тази детска песничка-игра, нали? Може би всеки се е въртял с другарче подръка, припявайки я,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook