Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Архангелова задушница


Архангеловата задушница наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше е една от трите най-големи.
Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците.

Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливалаа гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - правило се три кръга по края на гроба. В църквата пък се прави богослужение с молитви за починалите.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между, които такива любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се изсипва на земята и споменаваме починалите с думите "Бог да прости". Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи е душата на покойника.

Правят се помени или наричани още раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.

Архангелова задушница се отбелязва през годините на дата:


2012 - 3 ноември
2013 - 2 ноември
2014 - 1 ноември
2015 - 7 ноември


Тук можете да видите как се приготвя Жито за задушница.
Питки, които ви показахме за Димитровска задушница, но които можете да направите и сега.
Пилешкото можете да сварите или изпечете и накъсате на парчета.
Сълзиците стават бързо, но винаги можете да вземете и готови сладки, бисквити, пасти, рула от магазина.
Няколко идеи за домашни бонбони

Коментари
2013-11-01 #5
Дина
Благодаря сърдечно г-жо Адева. Научих от Вас какво да правя на Задушница. Нека обичта и паметта на нашите любими отишли си близки и приятели ни прави добри и състрадателни. Ние всички вървим по техния път. Вечна им памет.
А злобата е ненужна и опасна не само на този ден, скъпа г-жо Димитрова. Тя не помага, а само унищожава самата Вас.
2013-10-24 #4
Симон Адева
Г-жо Димитрова, вероятно възрастта Ви е такава, че попадате в поколението, което не е запомнило старите български ритуали, извършвани от обикновени хора, които разбира се, са предхристиянски. И не само това, е характерно за това поколение, но да не размивам основната си идея. Не смятам да ви убеждам, колко е важно да съхраним чисто българските ритуали, колко е важно те да бъдат запомнени, а и какво представлява църквата, и голяма част от нейните служители. Относно българските ритуали, дори и църквата, която не е могла да ги премахне коренно, се е нагодила към тях.

Благодарение на хора, които искат да отрекат корените си, и да прегърнат разни модерни /за тяхното време разбира се/ идеи, тяхното изчезване, на българските ритуали и символи, е факт. За щастие, хората, които се интересуват, все още могат да открият записани в стари, оръфани книги, голяма част от информацията - в по-големите библиотеки.
На Архангелова задушница ние не викаме на гроба свещеник, защото се извършва обща панахида в храмовете. За щастие поне тя безплатна.
В подавките даваме това, което искаме, въпреки, че е общоприето поради много съображения и символика основно да е жито. Често присъства и месо за Архангеловата задушница, защото е било част от общата трапеза, на която всички от семейството или близките са стояли.
За другите Ви коментари лично към мен - нямам какво да кажа. Те са само показателни за вас самата.
2013-10-24 #3
Димитрова
Hera.bg Симон Адева Г-жо , името Ви не е типично българско . Сигурно не сте и православна християнка и преписвате някакви простотии от интернет . Какви пилешки и агнешки меса Ви гонят на гробищата ? Задушница означава да се раздаде нещо ЗА ДУШАТА на покойника . Раздава се само хляб , вино и жито . Всички други простотии си ги измислят такива като Вас . Била ли сте да гледате как свещеника отлива виното върху гроба във форма на КРЪСТ и не прави измислени ляви кръгови движения . Отидете в някой храм да Ви ограмотят.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Рангелово блюдо
· Архангеловден
· Събор на архистратиг Михаил и Светите Ангели
· Варено жито за Задушница
· Задушниците
· Питки със сирене за Димитровска задушница
· Нестинарството - силата на вярата
· Елементите на българската сватба
· Кукерите - силата да прогоним злите сили
Четвъртък
31
Юли 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Димитровден - български традиции и обичаи
Свети Димитър е един от любимите светци на българина. На празника, който се чества на 26 октомври имен...
Легенда за Кубратовата дъщеря Хуба
Да помним старите български традиции, да изгоним лошите мисли и случки в миналото и да не забравяме,...
Дървовидно алое
Родът Алое включва около 350 вида растения, които произхождат от тропическите области на Африка и Арабския...
Mалките жилища
За да се поддържа една голяма къща се изисква голямо количество топлинна енергия и електричество. А в...
Храбрият шивач: Подлепващото
Тъй като на места, когато показвам нещо, използвам подлепващо, реших да кажа и нещо повече за него, което...
Писмото до Дядо Коледа
Ако все още не сте написали писмото до Дядо Коледа с най-малките членове на семейството, побързайте -...
Кактусите - бодливите красавци II
Почва и пресаждане Кактусите нарастват бавно, затова трябва да се пресаждат рядко – на 4-5 години. Най-подходящият...
Коледни картички за родители и деца
Картичките, които сега ще ви покажем, са много лесни за изработка. Толкова лесни, че се правят и с деца....
Как да изберем тапети - I
Благодарение на тапетите можем лесно и бързо да обновим интериора на дома си. Но търсенето на подходящия...
Заслужени думи за индришето
Винаги съм си падала по, така наречените от една моя ухилена позната, „бабешки” цветя, неща, гозби, (свещено-)действия....
Идея за: Пухкаво пано-мартеница
Да изработиш сам мартеничките, които ще подариш, е не само детско забавление. То е специален подарък...
Коледни Заговезни и Свети Апостол Филип
Коледните заговезни или заговелки се нарича деня преди Коледните пости - 14 ноември. Той се смята и...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook