Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Архангелова задушница


Архангеловата задушница наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше е една от трите най-големи.
Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците.

Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливалаа гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - правило се три кръга по края на гроба. В църквата пък се прави богослужение с молитви за починалите.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между, които такива любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се изсипва на земята и споменаваме починалите с думите "Бог да прости". Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи е душата на покойника.

Правят се помени или наричани още раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.

Архангелова задушница се отбелязва през годините на дата:


2012 - 3 ноември
2013 - 2 ноември
2014 - 1 ноември
2015 - 7 ноември


Тук можете да видите как се приготвя Жито за задушница.
Питки, които ви показахме за Димитровска задушница, но които можете да направите и сега.
Пилешкото можете да сварите или изпечете и накъсате на парчета.
Сълзиците стават бързо, но винаги можете да вземете и готови сладки, бисквити, пасти, рула от магазина.
Няколко идеи за домашни бонбони

Коментари
2014-10-10 #6
Ели
Благодаря на авторката за изчерпателната информация. Бих искала обаче да се обърна към Вас с един въпрос, тъй като в семейството ми се получава един особен случай, а не сме възптавани във всички обреди що се отнеся за помени и задушници, и ходенето на църква далеч не е нещо обичайно за близките ми.
Та, въпросът ми е - спазват ли се тези ритуали, ако Задушницата е в раmмикте на 40-те дни след кончината на близкия?
Предварително благодаря.
2013-11-01 #5
Дина
Благодаря сърдечно г-жо Адева. Научих от Вас какво да правя на Задушница. Нека обичта и паметта на нашите любими отишли си близки и приятели ни прави добри и състрадателни. Ние всички вървим по техния път. Вечна им памет.
А злобата е ненужна и опасна не само на този ден, скъпа г-жо Димитрова. Тя не помага, а само унищожава самата Вас.
2013-10-24 #4
Симон Адева
Г-жо Димитрова, вероятно възрастта Ви е такава, че попадате в поколението, което не е запомнило старите български ритуали, извършвани от обикновени хора, които разбира се, са предхристиянски. И не само това, е характерно за това поколение, но да не размивам основната си идея. Не смятам да ви убеждам, колко е важно да съхраним чисто българските ритуали, колко е важно те да бъдат запомнени, а и какво представлява църквата, и голяма част от нейните служители. Относно българските ритуали, дори и църквата, която не е могла да ги премахне коренно, се е нагодила към тях.

Благодарение на хора, които искат да отрекат корените си, и да прегърнат разни модерни /за тяхното време разбира се/ идеи, тяхното изчезване, на българските ритуали и символи, е факт. За щастие, хората, които се интересуват, все още могат да открият записани в стари, оръфани книги, голяма част от информацията - в по-големите библиотеки.
На Архангелова задушница ние не викаме на гроба свещеник, защото се извършва обща панахида в храмовете. За щастие поне тя безплатна.
В подавките даваме това, което искаме, въпреки, че е общоприето поради много съображения и символика основно да е жито. Често присъства и месо за Архангеловата задушница, защото е било част от общата трапеза, на която всички от семейството или близките са стояли.
За другите Ви коментари лично към мен - нямам какво да кажа. Те са само показателни за вас самата.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Рангелово блюдо
· Архангеловден
· Събор на архистратиг Михаил и Светите Ангели
· Варено жито за Задушница
· Задушниците
· Питки със сирене за Димитровска задушница
· Нестинарството - силата на вярата
· Елементите на българската сватба
· Кукерите - силата да прогоним злите сили
Понеделник
20
Октомври 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Задушниците
Задушниците са дни, в който правим помен в чест на мъртвите. По традиция християните измолват Господ...
Свещ с празнична декорация
Дори и най-обикновената свещ може да заблести в празничен блясък, да се превърне в украса на празничната...
Почистващи препарати от дома за дома
Нашите баби и прабаби сами са приготвяли всичко, което им е било необходимо за домакинството – от сапуна...
Рожденият ден на вашето дете - II
Къде? Във всеки по-голям град има вече парти центрове, които са доста предпочитани, но изискват определена...
Сътворете си сами кутийка за бижута
Имате нужда да творите, но за съжаление не сте нито художник, нито поетеса, нито пък фотограф. Дори обаче...
Алея на славата... в коридора
Всеки има нужда от признание, похвала и стимул, но най-вече децата. Сигурно сте виждали как очите им...
Ремонт у дома
Причините поради, които хората се решават на ремонт, биват различни – едни си купуват жилище и искат...
Ихтима - 2 февруари
На 2 февруари православните християни почитаме паметта и делото на Свети Патриарх Евтимий Търновски (около...
Къщи за здравословен живот
С бързо нарастващия процент на заболявания като астма, алергии и умствени заболявания, започваме да търсят...
Коледни картички за родители и деца
Картичките, които сега ще ви покажем, са много лесни за изработка. Толкова лесни, че се правят и с деца....
Дневният тракт – за и против
В новите жилища най-често кухнята и гостната са обединени в т. нар. дневен тракт. Но дори и в по-старите...
Професия добър съсед
От скоро се появиха фирми, които предлагат да наемете домоуправител под наем. Задълженията да води домовата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook