Н 
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Shop.Hera.bg
Регистрация       e-mail:       парола:      

Архангелова задушница


Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше, е една от трите най-големи. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - правило се три кръга по края на гроба.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.


На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите "Бог да прости". Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

Правят се помени или, наричани още - раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.

Архангелова задушница се отбелязва през годините на дата:

2015 - 7 ноември
2016 - 5 ноември
2017 - 4 ноември
2018 - 3 ноември


Тук можете да видите как се приготвя Жито за задушница.
Питки, които ви показахме за Димитровска задушница, но които можете да направите и сега.
Пилешкото можете да сварите или изпечете и накъсате на парчета.
Сълзиците стават бързо, но винаги можете да вземете и готови сладки, бисквити, пасти, рула от магазина.
Няколко идеи за домашни бонбони

Коментари
2016-11-04 #16
канна
Имайки предвид, че събота е почивен ден и ако вече сте го организирали (защото е утре), мисля че е възможно. Преди обяд (както се и прави по принцип) може да подадете за починали близки храна, различна от тази, приготвена за гостите на детето. Така, според мен, ще се разграничи едното от другото.
2016-11-04 #15
polq
здравейте искам да попитам дали на тази задушница може да се направи прощапулник на дете(прощапулника ще е след обяд след 4 часа)Благодаря предварително
2016-11-03 #14
Борисова
И разбира се-жито и погача-това всеки го знае!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Любовта над материята. Архангелова задушница е...
· Ангелите-пазители и децата
· Рангелово блюдо
· Варено жито за Задушница
· Задушниците
· Питки със сирене за Димитровска задушница
· Нестинарството - силата на вярата
· Елементите на българската сватба
· Кукерите - силата да прогоним злите сили
Вторник
28
Февруари 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да: Ушием гоблен
Шиенето на гоблени е като рисуване с конци. Почти от нищото – една панама и разноцветни нишки, из-под...
Кактусите - бодливите красавци II
Почва и пресаждане Кактусите нарастват бавно, затова трябва да се пресаждат рядко – на 4-5 години. Най-подходящият...
Магичните свещи
Историята на свещите – кога и къде за пръв път са се появили, тъне в мистерия. Съществуват само легенди,...
Петровски пости
От днес започват Петровите пости, те продължават до Петровден - 29 юни, когато по традиция се отгоява...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 4
Снощи хапнахме останалата от предишния ден супа заедно със Салата от червено цвекло, много магданоз,...
По-дълъг живот за откъснатите цветя
Не помня какъв беше повода, но колегите в офиса ми бяха подарили огромен букет с любимите ми хризантеми....
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
За Бог да прости!
На Задушница се молим за нашите близки, които са си отишли от този свят. За нашите майки и бащи, за роднините...
Детските мебели: да изберем най-добрите материали
Детските мебели привличат вниманието ни със свежите си цветове, закачливи щампи и приказен дизайн. Но...
Моето първо... цвете
Обикновено казваме, че децата са цветята на Земята, но всъщност не много често се замисляме за връзката...
Кредитната карта - опасно близо
Вариантът да държиш кредитната си карта във фризера звучи смешно, но съвсем не е далеч от истината като...
Венецианската мазилка
Венецианската мазилка идва при нас от епохите на Римската античност и Ренесанса. Тя придава индивидуалност...
Клепоухият приятел - I
Да си отглеждаш зайче у дома отдавна не е екзотично начинание. Напоследък то все повече се налага като...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Място, лично за мен
В колко голям дом живеете? Стига ли ви мястото или ви е дори в повече? Замисляли ли сте се над въпроса...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook