Начало
Здраве и Красота
Образцов дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Архангелова задушница


Архангеловата задушница наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше е една от трите най-големи.
Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците.

Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливалаа гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - правило се три кръга по края на гроба. В църквата пък се прави богослужение с молитви за починалите.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между, които такива любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се изсипва на земята и споменаваме починалите с думите "Бог да прости". Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи е душата на покойника.

Правят се помени или наричани още раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.

Архангелова задушница се отбелязва през годините на дата:


2012 - 3 ноември
2013 - 2 ноември
2014 - 1 ноември
2015 - 7 ноември


Тук можете да видите как се приготвя Жито за задушница.
Питки, които ви показахме за Димитровска задушница, но които можете да направите и сега.
Пилешкото можете да сварите или изпечете и накъсате на парчета.
Сълзиците стават бързо, но винаги можете да вземете и готови сладки, бисквити, пасти, рула от магазина.
Няколко идеи за домашни бонбони

Коментари
2013-11-01 #5
Дина
Благодаря сърдечно г-жо Адева. Научих от Вас какво да правя на Задушница. Нека обичта и паметта на нашите любими отишли си близки и приятели ни прави добри и състрадателни. Ние всички вървим по техния път. Вечна им памет.
А злобата е ненужна и опасна не само на този ден, скъпа г-жо Димитрова. Тя не помага, а само унищожава самата Вас.
2013-10-24 #4
Симон Адева
Г-жо Димитрова, вероятно възрастта Ви е такава, че попадате в поколението, което не е запомнило старите български ритуали, извършвани от обикновени хора, които разбира се, са предхристиянски. И не само това, е характерно за това поколение, но да не размивам основната си идея. Не смятам да ви убеждам, колко е важно да съхраним чисто българските ритуали, колко е важно те да бъдат запомнени, а и какво представлява църквата, и голяма част от нейните служители. Относно българските ритуали, дори и църквата, която не е могла да ги премахне коренно, се е нагодила към тях.

Благодарение на хора, които искат да отрекат корените си, и да прегърнат разни модерни /за тяхното време разбира се/ идеи, тяхното изчезване, на българските ритуали и символи, е факт. За щастие, хората, които се интересуват, все още могат да открият записани в стари, оръфани книги, голяма част от информацията - в по-големите библиотеки.
На Архангелова задушница ние не викаме на гроба свещеник, защото се извършва обща панахида в храмовете. За щастие поне тя безплатна.
В подавките даваме това, което искаме, въпреки, че е общоприето поради много съображения и символика основно да е жито. Често присъства и месо за Архангеловата задушница, защото е било част от общата трапеза, на която всички от семейството или близките са стояли.
За другите Ви коментари лично към мен - нямам какво да кажа. Те са само показателни за вас самата.
2013-10-24 #3
Димитрова
Hera.bg Симон Адева Г-жо , името Ви не е типично българско . Сигурно не сте и православна християнка и преписвате някакви простотии от интернет . Какви пилешки и агнешки меса Ви гонят на гробищата ? Задушница означава да се раздаде нещо ЗА ДУШАТА на покойника . Раздава се само хляб , вино и жито . Всички други простотии си ги измислят такива като Вас . Била ли сте да гледате как свещеника отлива виното върху гроба във форма на КРЪСТ и не прави измислени ляви кръгови движения . Отидете в някой храм да Ви ограмотят.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Рангелово блюдо
· Архангеловден
· Събор на архистратиг Михаил и Светите Ангели
· Варено жито за Задушница
· Задушниците
· Питки със сирене за Димитровска задушница
· Кукерите - силата да прогоним злите сили
· Св. Харалампий
· Как зарязват лозите българите за Трифон Зарезан - снимки
Петък
18
Април 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
За Новата година: да изчистим дома си от негативната енергия
Нова година, ново начало. Затова традицията повелява да я започнем на чисто. Тази задача обаче не се...
Как да си направим бюджет
Представете си добре управляваните семейни средства като добре подреден гардероб - винаги знаеш откъде...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Декоративни яйца с хартиени цветчета
Здравейте ! Това е великденската украса в нашия скромен дом. Всяка година добавяме по нещо ново към...
Опаковане на бутилка - подарък за Свети Валентин
Бутилка вино е класически подарък не само за Свети Валентин. Това е универсално средство да покажем уважение,...
Как да отглеждаме: Сансевиера
В естествена среда Сансевиерата (Sansevieria) расте в тропиците на Африка. Заради острите си и бодливи...
Трифон Зарезан
Свети мъченик Трифон е роден в Камсада, Фригия (Мала Азия) през 227. Земите се смятат за една от прародините...
Мартеница гривна с техника "макраме"
Много дълго време мислех, че макрамето е нещо безкрайно трудно. Докато преди време не попаднах на едно...
Тодоровден
Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар. Отбелязва се в първата събота след...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Направи си сама... бижу -II
3. Полимерна глина – това също е много модерен материал, от който напоследък се изработват бижута. Предимството...
Снежен човек и Ежко Бежко от глина
Моделирайки глината с ръце, можете да направите обемни фигурки, които да сложите на по-дебелите клони...
Здраве    Красота    Мода    Образцов дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook