Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Питки със сирене за Димитровска задушница


В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои места съботата преди Димитровден се спазва Димитровска задушница, на която се раздава варено жито и питки за помен. Разбира се питките са подходящи и за други подавки.



1 кофичка кисело мляко
2 яйца
3 с.л вода
½ к.л сода бикарабонат
3 с.л захар
150 гр - сирене
1/2 с.л сол
брашно


Омесва се умерено твърдо тесто. Разстиламе на лист с дебелина 5 см. Отгоре се настъргва сирене, след което сгъваме на квадрат. Омесва се отново разстила се и се нарязва на ромбчета. Пържим в сгорещена мазнина или нареждаме в намаслена тава, намазваме с разбито яйце и печем на умерена фурна.

Димитровска задушница - 2012 г. - 20 октомври
Димитровска задушница - 2013 г. - 26 октомври
Димитровска задушница - 2014 г. - 25 октомври
Димитровска задушница - 2015 г. - 24 октомври
Димитровска задушница - 2016 г. - 22 октомври

Коментари
2013-11-02 #6
Инна Георгиева
Хора, то си пише Димитровска тази година е била на 26 октомври. И да, днес е Архангелова http://www.hera.bg/s.php?n=304
2013-11-02 #5
Survived
Да и аз разбрах, че са различни, при нас не се прави Димитровска, а днес е Архангелова
2013-11-01 #4
111111
Става въпрос за Димитровска Задушвица а не Архангелова.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Банички с ябълки
· Варено жито за Задушница
· Сълзици с канела
· Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
· Ябълков кейк
· Печена тиква
· Задушниците
· Архангелова задушница
· Черешова задушница
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
Неделя
20
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Супа от тиква и скариди с кокос
В студените дни, когато слънцето рисува в стаята, а мислите застиват в пространството. Когато е зима,...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Салата с кълнове и риба тон
Ако имате кълнове, които се чудите как да оползотворите, предлагаме ви тази салата. Тук сме използвали...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook