Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Интервю: Антония Карова - хранене и душевно равновесие


при пости, очистителни режими и смяна на диетата


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В нашето предишно интервю с Тони от ,"Tony's Happy Kitchen" говорихме за здравословната кухня, веган храненето и каква трябва да е тази храна, която освен вкусна , да е и полезна за децата. Обърнахме се към нея по повод предстоящите Коледни пости за рецепти, които да сподели с онези читатели, които са решили да постят и междувременно я попитахме за още неща, свързани с храненето:


Тони, започват Коледните пости, които са утвърдена религиозна практика. Смяташ ли, че те са и един начин да се храним по-здравословно?

В миналото българинът е постил 200 дни в годината, затова постната храна е заложена в традиционната ни кухня като част от мъдростта , предавана от поколение на поколение. Хората са се съобразявали инстинктивно с природните закономерности. Смятам, че вярващ или не, всеки от нас трябва да даде на организма си възможност да се разтовари, да регенирира, да изчисти натрупаните отрови. Не е страшно да променим хранителните си навици за 40 дни и да видим положителните страни на това: изчезва високото кръвно налягане, топят се излишните мазнинки, а гликемичният индекс се понижава.


Ти си вегетарианка и не може да се каже, че постиш, но има ли за теб такова време в годината, в което променяш режима си и това води до вътрешни промени – (очистителни режими, лечебно гладуване)?

Да, и аз постя като преминавам основно на сурови плодове, зеленчуци, сезонни храни, без алкохол, сол и олио. Задължително започвам постите с три дни въздържание от храна, така както са го правили бабите ни. Организмът ни е много сложна самолекуваща се система, и трябва да му помогнем да си върне доброто състояние. Колкото и добре да се храним, все пак не можем да избягаме от глобалното замърсяване, а чрез един балансиран пост можем да му дадем възможност да изчисти натрупаните през годината отрови.


Какво би препоръчала на човек, който за пръв път минава на режим на хранене без продукти с животински произход? Как би могъл да се адаптира по-бързо при промяната?

Важното е човек да не се стресира. Душевното равновесие е 50% от процеса на изчистване на организма. Приемете този период, като възможност да излекувате някоя стара болежка или неразположение, а не като наказание. Наблегнете на традиционните български рецепти, като включите боб, леща, нахут, грах , картофи, зърнени култури (в цял вид), сурови ядки . Намерете време да си приготвите домашен хляб с квас. Не забравяйте и туршиите с естествена ферментация, ряпите и цвеклото, прекрасните тикви, дюли, ябълки и круши. Най-общо казано когато използваме тази формула: зърнени + бобови + ядки ние гарантираме белтъчния внос в организма, и естествено го балансираме с плодове и зеленчуци. Добра идея е и приемането на лимонов сок и топла вода или чай сутрин на гладно. Има прекрасни рецепти без млечни и месни продукти, важното е да включим малко фантазия и търпение.
Коментари
2015-11-22 #3
Vasil
Поздравления за излъчването, ще ме запалите да постя !
2015-11-21 #2
Elena

Браво Тони, и ние си постим целогодишно!!!!
2015-11-21 #1
Georgi
Хубаво е поне Коледните пости да се спазват, в миналото и млади и стари са постили
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Интервю с магистър-фармацевт Петя Цонева
· Виктория Бешлийска: Езикът дава характер, отличимост, чувство за принадлежност
· Цвят и свежа провокация в градската среда - Виктория Георгиева-Mouse
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Херман Хесе: „Мъдростта е да мислиш с песимизъм, а да действаш с оптимизъм"
· 30 години от смъртта на незабравимия Фреди Меркюри
· Гена Димитрова: Живях от изкуство, живях от любов…
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Четвъртък
12
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Защо хълцаме?
Хълцането е забавно, но най-вече когато някой около нас го прави – смешните звуци, които издава, начините,...
Френсис Бейкън: "Човек може толкова, колкото знае."
"В гнева си глупаците имат остър език, но от това не стават по-богати. "Знание и могъщество е едно...
Трифон Зарезан в миналото
Трифон Зарезан е тачен в миналото празник, отбелязван от цялата общност. Той се е празнувал с редица...
Остров Ломбок, Индонезия - сърфинг сред екзотиката на Югоизточна Азия
За Ломбок чух случайно. Идеята да посетя Индонезия беше отлежала достатъчно дълго, беше се оформила и...
Не, сега не е за поезия
Не, сега не е за поезия, ни за римите с звънкия смях, под дебелата броня железна ще достигнат ли будно...
Поколението на новите номади
В последните години из Европа и Америка все повече нашумява номадският начин на живот. Млади и възрастни...
Изборът
Имало едно време двама братя, които били коренно различни. Единият брат бил на върха на своята кариера,...
Когато прегръщаме наранените си деца, прегръщаме детето в себе си
Когато вдъхваме надежда на децата си, получаваме надежда за себе си. Когато утешаваме децата си, ...
Анна Карима - непокорният дух
“Под думата равноправие днес се подразбира едно: извоюване граждански и политически права за жената –...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Транзит на Венера пред Слънцето
Преминаването на Венера пред Слънцето, известно като Транзит или Пасаж на Венера, е сред най-редките...
Дино Будзати – „Напразни покани“
Бих искал да дойдеш при мен някоя зимна нощ и притиснати един до друг да се взираме през прозорците в...
Рецепта за ден
Когато много бързам да се съмне, сама си ставам слънцето дори. Във снежнобяло утро се превърнах. А...
В една зима... Някъде там... Да те има
Искам някъде теб да те има... Във една заснежена гора, в малка къща с горяща камина и с прозорче със...
Рей Бредбъри – „Всеки човек в себе си е сам“
Бъди това, което си и погреби онова, което не си. Рей Бредбъри е американски писател, автор...
"Обичам" означава: "открит съм". "Обичам те" означава: "открит съм за теб"
Подтиквани от копнежа, ние се отправяме да търсим човека, който ни е предопределен и в същото време –...
Приказка за това кой как обича
Някой смята, че може да прави каквото си иска понеже обича; Друг смята, че може да прави каквото си...
Кой е най-модерният цвят през 2021 година
От поне 5 години назад не се бе случвало "Цветът на годината" на Pantone да бъде на практика два цвята. Двата...
Иконата на Париж - Айфеловата кула
Имате ли си любимо място по света? Някъде, където сте ходили и сте се почувствали наистина вдъхновени...
Коледни пости - Ден 20:
Постите за по- хубава кожа. За обяд една екзотична супа
Днес е ден 20, тоест, преполовихме поста...Макар да е минало половината време, нямам чувството, че нещо...
Неверница - Яна Язова
Когато след пладне приседна на прага и чакам си стария мъж, плета си чорапите вълнени, що ги и лятос...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook