Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Свети Василий
Свети Василий

Васильовден


На 1 януари в народната традиция се преплитат няколко празника. Затова и тази дата се нарича с много имена – Васильовден, Нова година, Сурваки и това без да споменаваме всички варианти на тези названия.

По православния календар на този ден се отбелязва паметта на Свети Василий Велики - един от тримата отци на вселенската църква. Той бил епископ в Кесария, Мала Азия, философ и писател във време на църковни раздори и новопоявяващи се ереси. Посветил живота си на добротворството и борбата с арианството – ерес, която отричала божественият произход на Исус Христос. Имен ден празнуват: Васил, Василка, Веселина, Веселин, Весела, Веско, Васка и сродни.

В народните представи Свети Василий предпазва от зли сили, магии, уроки и душевни заболявания. Помага да надмогнем скръбта и отчаянието, да се противопоставим на грешните желания.

Голяма част от ритуалите в навечерието на Васильовден са близки до тези на Бъдни вечер – отново се прикадява трапезата, стопанинът разчупва пита с пара и дава на всеки член на семейството, огънят трябва да гори през цялата нощ, а трапезата не се раздига. Най-важният обаче, характерен само за Васильовден е коленето на петел на прага на къщата. Вярва се, че той носи късмета – и в зависимост дали ще влезе или излезе от къщата, се гадае за следващата година.

Жертвеният петел (можем да заменим с кокошка или пуйка) се пълни с ориз или се пече със зеле – това е и основното ястие на празничната трапеза. На масата също така се слага пача от заколеното на Коледа прасе, мед, орехи, жито, ошав и баница с късмети.

В ранните часове на 1 януари, още преди зазоряване, тръгват сурвакарите – деца на възраст между 5 и 12 години. Те обхождат домовете на всички близки и съседи и ги благославят със сурвакницата – сурова дрянова пръчка, огъната под формата на буквата Ф и украсена с пуканки, кравайчета, сушени плодове, преплетени бели и червени конци. За благодарност стопаните даряват децата със сушени плодове, сладки и дребни пари.

В същността си този ритуал е магия за здраве, плодородие и богатство. Всяко сурвакане започва със заклинанието: „Сурва, сурва година!”, а самата сурвакница има роля на магически жезъл. Произходът му обаче остава неясен – непознат е както за останалите славяни, така и за азиатските народи, които живеят на земите, населявани някога от прабългарите. Няма данни за такъв ритуал и при траките. Затова сурвакането може да се нарече уникален български обичай.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 4 март - Православната Църква чества Св. Герасим Йордански
· 29 юли - св. мчк. Калиник
· 16 юли - св. мъченица Юлия
· "Живот и здраве, живот и здраве"
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
· Секновение е! В народните представи изключително опасен празник
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
Сряда
31
Май 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледни пости - седмица 4
Един месец пост отминаха. Мислите ни вече се настройват на тема Коледа. По време на моите пости намерих...
Стилни и красиви без много усилия
Днес живеем в модерно време на множество технологии, забързано ежедневие, лъскави вещи и изобилие от...
Испания пуска приложение, за да разбере избягват ли мъжете домакинска работа
Испанското министерство на равенството казва, че ще пусне приложение, предназначено да наблюдава споделянето...
Преди зимата - идеално време за разчистване
За не малка част от нас зимата е повече неприятен, отколкото красив снежнобял сезон. Неизменно студът...
Уредите в кухнята
Какво си представяме когато чуем: „удобна, функционална и модерна кухня”? Кухня с дизайн по наш вкус,...
Успение Богородично
На 15 август (28 август, по стар стил) по стара българска традиция се празнува Голяма Богородица или...
Декоративни яйца с хартиени цветчета
Здравейте ! Това е великденската украса в нашия скромен дом. Всяка година добавяме по нещо ново към...
Как да: Премахнем варовика от електроуредите
Като чуем варовик, обикновено си правим асоциации само с неприятни неща от рода на твърда вода, повредени...
Избор на тиган: в какво да пържим - II
Незалепващо покритие Повечето домакини предпочитат да използват тигани с незалепващо покритие, защото...
Вътрешният свят на матрака - I
Кой матрак е по-добър - пружинният или латексовият? За всеки ли е подходящ екологичният пълнеж от люспи...
Съхранение и сервиране на виното
Виното е напитка с фина душа и изисква своите грижи. Ако ценим достойнствата му и сме склонни да отделяме...
Кротонът – шареният аристократ у дома
Казват, че е капризен и не вирее на всяко място. Нищо чудно – все пак за такова многоцветно изящество,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook