Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Истини и заблуди за нитратите


Просто обожавам всякакви листни зеленчуци – салатки, спанак, зелен лук в комбинация с репички. Може да се каже, че те представляват основната ми храна – ям от тях в големи количества и то целогодишно. Именно в тези зеленчуци обаче най-често има завишено количество нитрати. Причината е прекомерното торене и отглеждането в парникови условия – малко слънчева светлина и високи температури. Заради това загрижени познати ме съветват поне през зимата да избягвам пресните зеленчуци и да наблягам повече на месото и колбасите. Само че, докато се опитват да разсеят моите заблуди, показват своите. Защото в месните продукти се съдържат не по-малко нитрати и то дори в по-опасна форма.

Всъщност, сами по себе си нитратите не са вредни за нашето здраве, дори напротив. Когато са в нормални количества, те се разграждат до азотен окис в стомаха ни, който пък е необходим за добрата работа на сърдечно-съдовата система и поддържането на нормално кръвно налягане.

Какво става обаче, когато нитратите са в прекомерни количества? Преобразуват се в нитрити и нитрозамини. Именно тези съединения вредят на здравето ни – нарушават функцията на щитовидната жлеза, предизвикват алергии и са канцерогенни. Най-опасни са обаче, когато са превърнати в нитрити, още преди поглъщането им. Това може да стане, ако зеленчуците не са съхранявани правилно или ако просто става дума за колбаси и консерви. Без натриев нитрит е невъзможно да се направи привлекателен на външен вид салам, защото именно той му придава апетитния червен цвят. Затова производителите не го пестят, а хората са привлечени като с магнит, точно от най-опасните продукти.

При зеленчуците е обратното – високо нитратни са тези с непривлекателен външен вид – увехнали, с пожълтели листа и петна. И тъй като не изглеждат нито апетитно, нито са вкусни, вероятността да хапнете повече нитрати е минимален.

Ето и още няколко съвета, как да намалите количеството на приетите нитрати:

Купувайте само свежи зеленчуци с тъмнозелени листа.

В едрите зеленчуци има повече нитрати. Причината е проста – за да достигнат такива размери, са били торени прекомерно.

В твърдите части на листните зеленчуци има най-много нитрати, затова просто ги отстранявайте, например кочана на зелето, основата и средната жилка на марулите. Махайте и външните листа.

При тиквичките и краставиците нитратите са в кората, затова ако не са изключително пресни, ги белете.

При варене на зеленчуците нитратите преминават във водата. Не оставяйте обаче да изстине, а веднага я излейте, защото ще се върнат обратно.

Подправяйте салатите си не с оцет, а с пресен сок от лимон. Витамин С, които се съдържа в него, не позволява на нитратите да се превърнат в нитрити и нитрозамини.

Не претопляйте ястията – така се увеличава съдържанието на нитрати в тях.

Както и за много други неща, оказва се и при нитратите, границата между вредата за здравето и ползата е единствено в дозата. Ако се доверяваме повече на интуицията си и избираме само свежи зеленчуци, ще постигнем необходимия баланс.
Коментари
2018-11-19 #3
Бисер Русанов
Абсолютно съм съгласен с Антон Керчев. Нас искат да ни отдалечат от здравословното хранене и вегетарианството и да ни натрапват месото!
„Само в животинските продукти се съдържат някои от най-важните за
организма и здравето витамини. Такива като D, В12, желязо, калций и
цинк. В днешно време многото заместители на „животинска" храна са много
калорични. И те съдържат много по-малко полезни вещества, отколкото се
съдържат в натуралното месо." - Тези некомпетентни, нелепи и абсурдни твърдения са на автор страдащ от когнитивен дисонанс породени от неговите предубеждения и предразсъдъци, програмирани от правителствените книги и правителствените мас медии за масова дезинформация. Самият аз съм отказал месото от 8 месеца и съм в процес на отказване на всякакви животински продукти. Чувствам се отлично на 50 години и със всеки месец се чувствам по здрав и работоспособен, вече не използвам никакви лекарства и настинката я преодолявам с по един лимон на ден за 3 дена. Преди да откажа месото вземах хапчета с шепата за всякакви болежки, но не ние хората нямаме нужда от прием на тези химически лекарства, които ни натрапват всяка минута на реклама по телевизията, която съдържа 99% реклама само за лекарства, напротив правителствената система има нужда от нас за да ни застави и принуди да купуваме тези лекарства, като ни пробутва убийствено вредни храни като месото натъпкано с антибиотици, ваксини и подрастващи химически вещества и стимулатори за подсилване на растежа на животните, отделно животинският колаген смесен с човешкият колаген, който допълнително отслабва нашият имунитет, отслабен още от най ранна детска възраст наред с „Ваксините", които са ни заставили и принудили да приемаме задължително без право на отказ на абсолютното доверие от правителствената система, която ни е учила какво представляват тези абсурдни „Ваксини", които ни лъжат, че били омаломощени и „полумъртви" вируси за да може организмът да се справя с тях, което заедно с животинския колаген води до напълно измен
2011-03-30 #2
Антон Керчев
Липсата на нитрати води до опасноста организма да спре производството на Йонен оксид.Вледствие на това кръвоносната система се съсипва окончателно.Получават се два ефекта.На сгънатия вестник при който артериалното налягане постепенно се увеличава и балония ефект при разширените вени.И в двата случая имаме повишен риск от инфаркт или инсулт.Ще се радвам да консултирам всеки който прояви интерес по темата.
2010-04-09 #1
wildprincess
Дааа,така е. Много ги обичам всички зелени неща(без зелен боб ).Дано да няма много вредни вещества в тях,защото ги ядем цялото семейство,надявайки се че е здравословно.
За претоплянето съм чела и по-рано,особено за спанака.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Четвъртък
9
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
Независимо дали вашата основна цел е да изградите сила, или да подобрите стабилността на коремните...
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
Хем лимон, хем дюля - що е то?
Наричат този храст "японска дюля", но е известен като "планински лимон". Прилича малко и на двете. Родината...
2 юни - Световен ден за действия срещу хранителните разстройства
Хранителните разстройства са все по-плашеща тенденция, която засяга все по-млади момичета, а вече и момчета....
Винаги ще съм тук за теб...
Емили Макдауъл (Emily McDowell) е артист и жена, преборила се с рака. Посланията в нейните "Емпатични...
Нос Страх
Понякога толкова ни е страх, че не виждаме по-далеч от носа си. Застиваме в отбранителна позиция физически...
Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната...
Диагноза: Сладка зависимост
„Чувствам се толкова подтисната днес, дали да не хапна малко шоколад” – такива спасителни мисли често...
Неволните драсканици - навик или нещо повече
Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних колко много обичах да драскам като тийнейджърка...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Бременност на квадрат - II
Или въпреки всичко един Случват се и обратната ситуация – т.н. Синдром на изчезналия близнак, когато...
Професиите, в които жените са най- добри
В миналото разпределението на ролите на мъжа и жената е било ясно установено. В днешно време обаче все...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook