Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Обяд в кутия



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Не, не купен от заведенията за бързо хранене или доставен в офиса от някой ресторант. Става дума за домашно приготвена храна, която да занесете на работа или детето ви в училище.
“Човек е това, което яде”, гласи народната мъдрост. И ако е така, ми става доста тревожно, слушайки за всички вредни консерванти, оцветители и прочие Е-та в храната ни. Здравословното хранене не е каприз, според мен то е необходимост. Сигурна съм, че много от вас споделят това мнение и се опитват да се хранят и живеят здравословно. Готвите максимално полезно (рецептите вероятно намирате тук), опитвате нови непознати храни, богати на витамини, но когато опре въпросът за храненето на работа или в училище – вдигате рамене. Ами, какво да правиш – няма време, колегите ме гледат накриво, няма хладилник и т.н.

Защо не опитате да си приготвяне храна от дома за работа. Нямате време? Станете 5 минути по-рано. Не е нужно да е нещо много сложно. Може просто да си отсипете от вечерята, да си направите бърз сандвич с пълнозърнест хляб или свежа салата. Така ще контролирате това, с което се храните.

Ами децата ни? Всички онези тревожни изследвания за затлъстяването на младото поколение и представата за тестените пици с много кетчуп, които учениците “прескачат” през голямото междучасие да си купуват, както и всякакви други junk foods. Питате се как ще накарате порастналата си тийнейджърка да си носи храна от вкъщи – ами например като й покажете най-новите тенденции сред холивудските звезди, на които тя вероятно се възхищава. Почти всички се хранят здравословно и спазват специални режими. С по-малките е по-лесно. Те обичат мама да им слага вкусни нещица от вкъщи. А ако са декорирани като клоун, животно, цвете... са още по-завладяващи. Това може да е вашата малка изненада всеки ден. Отваряйки кутията да види какво е приготвила мама днес. В магазините ще намерите страхотни кутии за обяд с любимите им анимационни герои.

Естествено, че не откриваме топлата вода. Светът отдавна практикува носенето на домашна храна. Напоследък много се загори за бенто – японския обяд в кутия. Като в почти всичко японците и тук са прецизни до съвършенство. Техните обяди в кутии са произведения на изкуството, сякаш непипвани от човешка ръка. Там се предлагат специални формички за изрязване, различни кутии и шишенца и т.н. Философията за приготвянето на бенто (идва от bento или obento – опакована храна) е правилното съотношение на храната – 3 части въглехидрати, 2 части плодове и зеленчуци и 1 част белтъчини. Естествено, че не е задължително да спазваме точно тези пропорции. Важна според мен е идеята да избягаме колкото се може по-далеч от вредните храни. Да донесем на работното си място част от домашната атмосфера, да се нахраним бавно, мислейки за хората, които обичаме и да се насладим на здравословна храна. Малко релакс в агресивния делник, затрупващ ни със все неотложни и важни задачи. Дори и да ви гледат странно - опитайте. Сигурна съм, че скоро ще имате последователи, защото, убедена съм, добрият пример е заразителен. Освен всичко друго обядът в кутия ви спестява и средства.

Ако сте решили да започнете от утре не ви е нужна някаква кой знае каква подготовка. Кутии за храна лесно ще намерите. Бъдете внимателни с избора им, най-вече с оглед на материалите, от които са направени. Стъклото безспорно е най-безвредно, но изисква много внимание и грижа да не се счупи. Ако предпочетете пластмасовите варианти, следете за обозначенията, че кутията е подходяща за съхранение на храна. Изберете такива, които да се затварят плътно, за да не пропускат. Полезни са онези малки формички за печене на мъфини – от хартия или фолио, в които може да си сложите салатата или някаква друга храна, която не искате да се смесва с останалите продукти. Отделна малка кутийка за десерта – желателно плод. Съобразете дали храната ще стои в хладилник. За децата в училище е повече от ясно, че няма как да сложите готвено ястие – но сандвич с зеленчуци, пълнозърнест хляб и месо, например е много подходящ, както и овесени бисквитки, домашно приготвен солен или сладък кекс, плодове, зеленчуци и т.н. Далеч по-добре от вредностите в лавката. Варианти има. И не отнема много време. Например овесените бисквити или крекерите, направени през уикенда, спокойно издържат поне до средата на седмицата.

Ако на вашето работно място имате хладилник, нещата се улесняват. Може да си слагате и готвени ястия, останали от вечерята или приготвени специално.

Казват, че когато има желание време се намира. И наистина е така. Опитайте. Не губите нищо.






Коментари
2014-03-24 #2
lili_vanili
Макар, че до офиса ми точно се намира заведение тип "Българска кухня", опитвам се когато мога - т.е. когато има подходящи продукти (останала вечеря) или имам време сутринта да си проготвя кутийка. Лятото пък е много, много лесно - доматки и сиренце
2013-05-08 #1
Цанислава Генова
Да си носиш обяд от вкъщи е много добра практика! Аз го правя от около две години. Така знаеш какво ядеш и спестяваш пари- да и то доста! Имам две кутийки за сандвичи, една стъклена с гумен капак, която за съжаление пропуска и още една, с която се сдобих наскоро, за моя радост тя не пропуска. Не ги нося всички наведнъж, преценявам си какво ще си взема и коя да използвам. Една хитринка от мен- когато си носите салата и не сте сигурни, че капакът не пропуска, сложете филийка хляб на дъното или начупени сухари. Те попиват сосчето на салатата и освен това я правят по- засищаща. Едни от любимите ми сандвичи са две пълнозърнести филийки хляб и между тях краставичка или катък с малко черен пипер. Обичам да си нося овесени ядки заляти предварително в къщи с топла вода, като добавям малко трици за да поемат излишната вода, нарязана ябълка и канела или салатка с червено цвекло. Имам и термос, в който през зимата си нося чайче!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вредните офис навици, които да промените от веднага
· Да се насладим на живота по график
· Само още 5 минути!
· Защо арогантността е опасно заразна?
· 5 полезни съвета преди да станеш дигитален номад
· Работа от вкъщи и малко дете? Мисията е трудна, но възможна
· Професиите, в които жените са най- добри
· Как да вържем мъжка вратовръзка
· Коледа - работен ден
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
· Защо да се доверим на Бетенеми за съвети за залози онлайн?
· Кукувица кука за Гергьовден
Сряда
1
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
„Личните бележници на Антон Чехов“ – за първи път в самостоятелен том на български
Искало ли ви се е да влезете в ума на любим писател и да видите как се раждат идеите му? Откъде тръгват...
Коледно вдъхновение от майстора на къси разкази О. Хенри
Истинският приключенец тръгва без цел и сметки да посрещне и поздрави неизвестната си съдба. ...
Банкси с нова творба, посветена на новите супергерои - здравните работници
Световноизвестният артист Банкси (Banksy) остави нова творба в Саутхемптън, посветена на медиците във...
Жената - сила и магия
Силата на жената във всяка нейна роля – социална, семейна или професионална, е безспорна. Всеки ден всяка...
Хората са като реките
Едно от най-обичайните и разпространени суеверия е това, че всеки човек има свои определени качества,...
Българското дружество за защита на птиците обявява конкурс за детска рисунка
Българското дружество за защита на птиците кани всички деца в училищна и предучилищна възраст да участват...
По случай Мечкинден WWF разказва историята на спасеното мече Митко
Днес, 30 ноември, отбелязваме Мечкинден. Природозащитната организация WWF обръща специално внимание...
Започни където си, използвай каквото имаш, направи каквото можеш
Започни където си, използвай каквото имаш, направи каквото можеш! ...
Мъжът в розово туту
Ракът на гърдата е най- често срещаното онкологично заболяване сред жените. Химиотерапия, лъчетерапия,...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Искам да ти кажа: "Ти си моето вдъхновение да бъда добър човек"
"Провокирахте ме да напиша най-хубавите думи, които идват от сърцето ми, за да ви представя една невероятна...
Жената Мария
С диви круши и резенче хляб във торбата тя пристигна - хвърли в ръцете ми шала и прошепна: "Аз съм...
Човек не се променя, когато го критикуват, а когато го обичат
Човек не се променя, когато го критикуват, а когато го обичат. ...
Какво научих (за себе си) след смъртта на Крис Корнел
Крис Корнел си отиде на 18 май 2017 г. и в това време след смъртта му шокът все още не отшумява. Истинският...
На есента - Джон Кийтс
Мъглив сезон на сочни плодове богат, на зреещото слънце по-добър приятел няма; в заговор са да отрупат...
Който не знае къде отива, отива другаде
Който не знае къде отива, отива другаде....
6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
"Болест на Паркинсон", както е коректно да се обозначава, е дегенеративно неврологично заболяване. Преди...
Йорданка Филаретова - "Госпожата"
Йорданка Филаретова - "Госпожата" е общественичка, филантроп, просветителка. Тя е родена на 19 март 1843...
Чуждото его
погалих Егото с ръка... срещу косъма зарових пръсти и видях в очите му ...вина! кристална... чиста...и...
Време за път... и стягане на багажа
„ - Нали взе фотоапарата? - Мислех, че ти си го направил...” Подобен диалог често може да се чуе...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook