Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 27:
Варено жито за закуска. А дали да е точно жито?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Днес няма да готвя нищо. Имаме спагети от вчера, които са още по- вкусни, престояли за една нощ. Снощи, докато едва издържах вече вечерното лудуване на децата, отскоро и с елементи на дискотека, сварих едно жито.

Много е неправилно житото да консумира само по Задушница или за друг помен. То е толкова питателно и вкусно, трябва по- често да го каним на трапезата. Аз го варя, слагам кафява захар, настърган лимон, малко обикновени бисквити и начукани орехи, шипка канела и готово. Хубаво се обърква и се оставя да престои, за да се смесят добре вкусовете.

Някой път слагам домашно сладко, от вишни беше тази сутрин. Много си отиват вкусовете. И пресни плодове отстрани – чудесна закуска.

Чета напоследък и гледам тук и там за вредата от пшеницата. Това, че ние консумираме толкова много тестени продукти, е неоспорим факт. Повече от традиционна храна е хлябът. Пиететът към него е закодиран в гените ни.

И май точно там е проблемът, в гените.


Лимецът, за пример, си остава с непроменен ДНК структура откак се е появил – 14 хромозома, а хлебната пшеница вече е с 42 хромозома.

Модерното селско стопанство търси лесен и бърз добив. Търси количество и продаваемост. Затова от стари времена досега пшеницата, от която правим хляб, много се е изменила и за разлика от ГМО шумотевицата, за пшеничната ДНК промяна много не се говори. А хлябът е една от най- масовите храни изобщо в света. Зърното на днешната обикновена пшеница е голо и, освен всичко друго, то приема всякакви радиации, токсини от пестициди и на каквото там е изложено, за да е съвършен добивът.

Една достойна замяна на пшеницата е лимецът.


За него и полезните му свойства вече сме говорили тук. Голямото му предимство пред пшеницата е първо, че реално е дивият й събрат и не е обект на стопанска дейност. И другото, че зърното лимец е обвито и то не приема от външния свят разни вредни влияния, дори и да е подложено на такива.

Кълновете от лимец са, също така, много полезни и той е едно от най- предпочитаните семена за кълнене. На практика, всичко, което приготвяме с брашно, можем да го правим с брашно от лимец. Особено е хубаво да го правим, когато захранваме бебе или имаме глутенова непоносимост. Глутенът в лимеца е минимален, за разлика от нивата му в пшеницата.

Много мрачно ми става в главата, когато чета такива неща...

Коя храна можем да наречем чиста, здравословна, полезна?


Месото – с хормони и антибиотици, пшеницата – маскиран убиец, зеленчуците – нитрати и пестициди, ГМО, яйцата - изкуствени. Кое остана? На етикети вече отдавна не вярвам, не реклами – още повече. Дори и да пише – органично, еко, био и т.н., можем ли да им се доверим?

Трудно ми е дори да пазарувам понякога съвсем обикновени неща. Стоя с часове в магазина да чета етикети и да избирам по- малкото зло. Дори и вече да изписват Е-тата, това не ги премахва, нали? Както казваше една приятелка: "Мечтата ми е да зарежа всичко и да ида на село, градинка, дворче. Свобода и простор. И произвеждаш сам храната си. Много хора, млади при това, го направиха. Даже помагат на „гражданите”, като им пращат продукти от личните си градини.

Може би отговорът е точно в такъв хранителен режим, наподобяващ постите.


Повече зърнени и бобови, плодове и зеленчуци, сурови ядки и семена, кълнове, пълнозърнести и друг тип брашна...Не знам, но отивам да търся лимец по магазините. С него ще приготвя следващото варено жито.

Ако искате да проследите Коледните пости ден по ден, заповядайте тук.

А тук можете да разберете как да участвате в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Коментари
2014-10-15 #1
канна
И аз много харесвам варено жито. Единственият проблем, че не обичам сладкото толкова, че да ми е основно хранене. Иначе идеята е много хубава!
А коледните пости наближават и рецептите ще влязат отново в действие!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Четвъртък
23
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледни пости - Ден 37:
В доброволното ограничение се крие път към свобода. А към какво води тя?
Днешният ден мина като на кино. Заради това, че е работен, предколеден, гледах да свърша всичко, което...
4 октомври - Св. Франциск от Асизи и Световен ден на животните
Св. Франциск от Асизи е един от най-големите християнски светци и в още по-голяма степен - в Римокатолическата...
Стайнбек за любовта
Едни хора познават Джон Стайнбек с романите му “На изток от рая”, “Гроздовете на гнева”, “За мишките...
С възрожденски дух в Калофер, Карлово и Сопот
Калофер- той не умира!. Сякаш се търкулнал по южните склонове на Стара планина разпилява духа на възрождението....
Не излизай от стаята, не ги правѝ тия глупости
Не излизай от стаята, не ги правѝ тия глупости. Защо ти е Слънце, щом пушиш Шипка – луд ли си? Навън...
На есента - Джон Кийтс
Мъглив сезон на сочни плодове богат, на зреещото слънце по-добър приятел няма; в заговор са да отрупат...
Женските сълзи – сила или слабост
Ние жените плачем от болка и радост, от обида и самосъжаление, от премного чувства и от техния недостиг....
Нищо хубаво не се получава самό..
Нищо хубаво не се получава самό. Трябва труд, усилие…но и малко лудост....
Магията на шоколада
Някои го предпочитат черен, други с лешници, трети с вкусен пълнеж – въпрос на темперамент. Защото шоколадът...
На тази дата е роден: Йордан Радичков
Добрият човек ще познаеш по огъня. Злите хора оставят след себе си пожарища, добрият човек оставя подире...
Най-хубавите цитати от Димитър Талев
“Такава една чудна и толкова хубава бъркотия е животът!” “Човек не бива и не може да живее само за...
Културата оцелява в отделния човек и в общността, от която е част
Последното убежище на културата, грамотността, словото, знанието остава в отделния човек и в микро общностите,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook