Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Титоле - традиционен сладък италиански хляб
Титоле - традиционен сладък италиански хляб

Как се празнува Великден по света - I


Всяка година милиони хора по света празнуват Великден. За православните християни това е най-светлият християнски празник. За католиците Великден е вторият най-голям религиозен празник след Коледа.

Тази година всички християни /католици и православни/ ще отбележат Възкресение Христово на една и съща дата – 20 април.

Боядисани яйца, козунак, великденски зайчета, това са символите на светлия празник. Но както с всеки друг обичай, всяка страна отбелязва деня по свой начин. В някои страни ритуалите са чисто религиозни и следват притчата за Възкресението на Христос. На други места традициите излизат извън религиозния ритуал и носят спецификата на мястото, където се празнува.

Ето какво правят на Великден хората в някои страни по света.

Традиционното ястия на трапезата в Полша е бял колбас, който се подправя със сол, мускатово орехче, чесън пипер, растението със специфичен аромат майорана и се поднася с цвекло. За десерт се сервира щрудел от мак и агне, направено от разтопена захар. Поставя се специален великденски хляб „пасха”, приготвен от ръжено брашно и намазан със свинска мас, украсен с кръст от тесто най-отгоре.

Великден в съседна Румъния се отбелязва подобно на нас. Яйцата се боядисват в четвъртък, като най-използваният цвят е червеният. На този ден се приготвя и специален великденски козунак, известен като „пасха”, чиято форма символизира гроба на Исус. Според популярен ритуал в реката се хвърлят черупки на яйца и така се призовава празника „да дойде”. В петък се отбелязва Разпети петък и се посещава църква, подобно на нашия ритуал за преминаване под масата. В събота през нощта се ходи на църква за великденската литургия. Според обичая в Румъния, в събота вечерта се носят боядисани яйца и храна в специална купа, които трябва да бъде благословена от свещеника. Благословената храна се носи вкъщи, най-напред се яде от нея и чак тогава се яде от другата храна в дома, която не е благословена.

В САЩ всяко семейство отива на църква преди обяд, след което се събира на празнична трапеза. Основните великденски ястия са шунка, картофи и ананас. Децата вярват, че „великденското зайче” им е изпратило кошница с боядисани яйца и лакомства. На този празник се играе популярната игра с надпреварване с цветни яйца по наклонена ливада. Всяко година на поляната пред Белия дом се играе най-голямата такава игра, за което идват стотици деца и родители от страната.

В далечната ни Австралия много популярни са захарните яйца. Символ на Великден в Австралия е шоколадово или захарно яйце във формата на билби. Билби е малко торбесто животно, което прилича на мишка. Захарните зайци също са разпространени както и в повечето католически страни по света. Главните ястия на празничната трапеза са печено агнешко, пилешко със зеленчуци на скара. Традиционният австралийски великденски десерт е сладкиш „Павлова” от целувчено тесто с ягоди, киви, ананас и мандарини. Преди да отидат на църква, австралийците закусват с горещи кифлички.

В Италия на трапезата задължително присъства агнешко с печен артишок. Все още е популярна традицията в някои италиански села да се разиграват сцени от Христовите мъки. Във всеки дом задължително присъстват огромни яйца от шоколад, в които се поставят изненади и опаковани подаръци.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 2000-годишната римска баня Basilica Therma, известна като „Дъщерята на краля“ в Турция (снимки)
· Топ 7 най-скъпи круизни кораба в света
· Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
· Българска гордост: Високото пеене от селата Долен и Сатовча в списъка на ЮНЕСКО (видео)
· 1 май - Ирминден
· Житото - в самите корени на живота
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Торта със стар козунак без печене
· Започва Светлата седмица
· Как да избегнем пролетната умора
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
· Най-известните жени в света на игрите
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
Петък
1
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Нощи
О, тия нощи стъклени и ледни, тъкани от луна и самота сред плисъка отмерен на вълните, когато заридават...
Човек не се променя, когато го критикуват, а когато го обичат
Човек не се променя, когато го критикуват, а когато го обичат. ...
Banksy дарява 13 милиона долара за преобразяването на затвор
Британският уличен художник Банкси възнамерява да дари 10 млн. паунда (13,2 млн. долара по текущия обменен...
Емилиян Станев: "Към всичко подхождай с любов"
"Човек обича, затова търпи. Който нищо не обича, нищо не търпи..." "Съветвам те да не се шегуваш с...
224 години от смъртта на барон Мюнхаузен
На 22 февруари – преди е 224 години – е починал Карл Фридрих Йеронимус, Фрайхер фон Мюнхаузен, който,...
Дино Будзати – „Напразни покани“
Бих искал да дойдеш при мен някоя зимна нощ и притиснати един до друг да се взираме през прозорците в...
Збигнев Херберт: "Пожелавам ви труден живот. Само той е достоен за артиста."
"Скъпи непознати, представляваме доста особена, малка, съкратена групичка, без която многоуважаемото...
Юнко Табей – първата жена, изкачила Еверест
Юнко Табей е японска алпинистка, първата жена, която достига върха Еверест - постижение, което постига...
Защото цветята не стават за пиене...
Честит Свети ВаленВино! Защото не мога да пия цветя...
Време е да се откажеш от неща, на които са те учили наранени хора
Време е да се откажеш от неща, на които са те учили наранени хора....
10 факта за Антонио Вивалди
Антонио Вивалди се ражда на 4 март 1678 година във Венеция, столица на Венецианската република. Той...
Есенна орбита
О, как лудуват в есента дърветата с перчеми рижи!... И с неспокойните ята отлитат летните ми грижи....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook