Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 5:
Кълненето започва. Размисли върху един обикновен тиквеник


Ден 5ти от постите ще е тиквен ден. Взех си от неделния пазар две малки тикви- цигулки. С тиквите е малко като с дините – може да изглеждат страхотно, но да не се окажат много вкусни. Дори и за класиката на тиквата за готвене – тиквата- цигулка, това също важи. Случвало ми се е бяла, „свинска”, тиква да е много по- вкусна от цигулката. Но пък винаги можем да обогатим сладостта й с мед или да сложим в ястие с други преобладаващи вкусове.

За щастие, тиквата, която си избрах, май ще се окаже сладка. Та днес съм решила да направя тиквеник. Никой не отказва тиквеник вкъщи. Рецептата не е кой знае какво, но за улеснение можете да я вземете от тук. Аз й добавям боровинки и стафиди – нали съм решила да ги инвестирам във всякакви сладкиши. Настъргвам и кората на един лимон, за повече богатство на вкуса. Нареждам навитите кори по дължината им, рулце до рулце. Както ви е удобно, може и вит, може и наложен тиквеник. Печем си до златисто и по желание поръсваме с пудра захар – аз лично не обичам и оставям така.

Веднага щом изстине, го дегустирам с чаша чай. Дегустирам общо четири пъти, вкусът е все така страхотен…

Съвет, не правете като мен: Ако имате възможност, помолете мъжа си да настърже тиквата вместо вас. На мен лично ръката ми изтръпна. Защо да си хабим силите за подобно нещо, те и без това ще бъдат поласкани да се видят в ролята си на рицаря с ренде в силната си десница, който спасява отрудената домакиня. Да не им откажем това удоволствие. Ние си знаем, че можем, но нека им позволяваме от време на време да са силни и закрилящи.

Запазвам една четвърт от тиквата за една супа, която ще приготвя тези дни – крем супа с цвекло и тиква.

Днес ми хрумна също така, че неотдавна приятелки ми бяха подарили съоръжение за покълване на семена и ми е останала една готова смес – репичка, люцерна и златно ленено семе. Така че решавам да кълня – няма спомен каква беше реколтата от тази смес, но трябва да си припомня явно. Кълновете са изключително полезни, за зимната трапеза особено. Те са превъзходен източник на белтъчини и имат още много полезни свойства, но повечко - ето тук.

Напомням си, че трябва да промивам кълновете сутрин и вечер под течаща вода, за да не мухлясат. Трябват им, зависи от семената, между 3 – 5 дни. Някои ги предпочитат с едва покарали връхчета, други хапват и зеленките листенца. Въпрос на вкус.

Докато станат, ще си потърся някоя рецепта за салата, примерно. Ако някой е пробвал нещо интересно и постно, може да я сподели с мен, ще се постарая да я приготвя.

Докато правех тиквеника си мислех, че не съм била права онзи ден, като казах, че няма значение какво слагаме на масата, стига да сме заедно. Тоест, не съвсем. Много е важно това, което приготвяме, да е с мисъл за хората, за които е предвидено. Не бива да забравяме, че влагаме много от себе си в готвенето, от личната си енергия. Настроението ни се предава на вкуса, да не говорим, че подсъзнателно избираме рецепти, подправки според моментното си настроение. Ако сме ядосани, повечко пипер, ако сме щастливи, наблягаме на сладкото. Хубаво е, когато готвим да мислим с добро за хората, за които готвим. Семейството, приятелите, важни гости. Какво харесваме у тях, какво впечатление искаме да направим, какви хубави спомени имаме заедно. Енергията се предава и този, който опитва ястието ще я усети непременно.

И така, надвесена над тиквеника, си спомних за моето детство. За ръчно точените кори на прабаба ми и как тази крехка старческа ръка можеше да настърже цяла бяла тиква за нула време. Правеше домашно масло, задушаваше тиквата в него и редеше с корите ( "петури" им казваме по нашия край ). Печката бумтеше и съвсем скоро в малката й кухничка вече ухаеше на тиквеник. После баба ми го правеше с точено тесто и вече слагаше канела. Майка ми ползва пък фини точени кори и лимонена кора. Но както и да е приготвен, този вкус ме съпровожда през целия ми живот. Някаква прастара женска приемственост на една рецепта, която броди из поколенията с покоряващия си дъх на родно, топло и свое…Затова никой не отказва тиквеник вкъщи, защото чувството на общност ни обзема непреодолимо. Дано успея да предам това усещане и на дъщерите си.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Понеделник
5
Юни 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Избирай хора, които избират теб
Избирай хора, които избират теб. ...
Египет и Турция. Туристически дестинации по време на криза - I част
Всички мечтаем за презокеански пътувания до далечни земи – Сейшелските острови, Перу, а защо не Доминикана....
Коледни пости - Ден 10:
Притча за трите сита.
В ден 10 от постите няма да ви занимавам с готвене, а ще ви дам тема за размисъл. Постите са безсмислени,...
Песен на степния певец - Андрей Вознесенски
Не слава, стада и злато, не земната тленна власт - прати ми, Боже, приятел - да пее с мен с пълен...
Усещане за Коледа
Коледа е онзи миг на щастие, който предизвиква хиляди малки трепети в душата ти, връхлетяна от разпокъсаните...
Цитати с усмивка за усмивката
„Ако мога да видя болката в очите ти, тогава сподели с мен сълзите си. Ако мога да видя радостта - сподели...
Който е смел да почука на вратата
Вратата се отваря само за този, който е достатъчно смел, за да почука на нея....
Ще танцуваме ли...латино? - I
В горещите латино ритми винаги се е крила една екзотична симфония от страст, мелодичност и темперамент....
Най-достойните винаги са сами
Най-достойните винаги са сами. Отличават се с харизма, безупречна външност, жив аналитичен ум, абсолютно...
Спортните залагания – големи печалби и бързи загуби
Една от най-популярните форми на хазарт е залагането на спорт, което използва страстта на спортните фенове....
Томас Харди – „Понякога импулсът е много по-силен от преценката ни“
Нищо не е толкова странно, че да не се е случвало никога. Томас Харди е английски автор,...
Не се моли за лесен живот, а за сили да се справиш с трудния
Не се моли за лесен живот, а за сили да се справиш с трудния. ...
"Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република""
Бай Каравелов, Вие като честен и свободен български вестникар, такъв Ви показва и листът "Свобода",...
Луси Мод Монтгомъри: "Докато има живот, има надежда."
Луси Мод Монтгомъри е най-известната канадска авторка на детска литература, добила особена популярност...
Дзен и изкуството да поддържаш... градинка
На едно място Радичков описва японската градина като казва, че “...самата вечност е посята в браздите...
Димитър Подвързачов - царят на афоризма
Едно разбрах с положителност през моя живот: че навсякъде може и без мене. Когато жена ти стане много...
Дядо Божиловата надежда
Навън виелицата гребеше сняг, затрупваше заспалото мирно село и виеше като бясно куче — тъжно и проточено....
Дългата ми, страстна афера с книгите
С книгите и четенето имам дълга и сложна връзка. Всъщност, по-дълга и по-сложна, отколкото с всеки мъж....
Стайнбек за любовта
Едни хора познават Джон Стайнбек с романите му “На изток от рая”, “Гроздовете на гнева”, “За мишките...
Вътрешната красота
Вътрешната ти Красота никога няма нужда от грим. ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook