![]() |
|
Веднага щом изстине, го дегустирам с чаша чай. Дегустирам общо четири пъти, вкусът е все така страхотен… Съвет, не правете като мен: Ако имате възможност, помолете мъжа си да настърже тиквата вместо вас. На мен лично ръката ми изтръпна. Защо да си хабим силите за подобно нещо, те и без това ще бъдат поласкани да се видят в ролята си на рицаря с ренде в силната си десница, който спасява отрудената домакиня. Да не им откажем това удоволствие. Ние си знаем, че можем, но нека им позволяваме от време на време да са силни и закрилящи. Запазвам една четвърт от тиквата за една супа, която ще приготвя тези дни – крем супа с цвекло и тиква. ![]() Напомням си, че трябва да промивам кълновете сутрин и вечер под течаща вода, за да не мухлясат. Трябват им, зависи от семената, между 3 – 5 дни. Някои ги предпочитат с едва покарали връхчета, други хапват и зеленките листенца. Въпрос на вкус. Докато станат, ще си потърся някоя рецепта за салата, примерно. Ако някой е пробвал нещо интересно и постно, може да я сподели с мен, ще се постарая да я приготвя. Докато правех тиквеника си мислех, че не съм била права онзи ден, като казах, че няма значение какво слагаме на масата, стига да сме заедно. Тоест, не съвсем. Много е важно това, което приготвяме, да е с мисъл за хората, за които е предвидено. Не бива да забравяме, че влагаме много от себе си в готвенето, от личната си енергия. Настроението ни се предава на вкуса, да не говорим, че подсъзнателно избираме рецепти, подправки според моментното си настроение. Ако сме ядосани, повечко пипер, ако сме щастливи, наблягаме на сладкото. Хубаво е, когато готвим да мислим с добро за хората, за които готвим. Семейството, приятелите, важни гости. Какво харесваме у тях, какво впечатление искаме да направим, какви хубави спомени имаме заедно. Енергията се предава и този, който опитва ястието ще я усети непременно. И така, надвесена над тиквеника, си спомних за моето детство. За ръчно точените кори на прабаба ми и как тази крехка старческа ръка можеше да настърже цяла бяла тиква за нула време. Правеше домашно масло, задушаваше тиквата в него и редеше с корите ( "петури" им казваме по нашия край ). Печката бумтеше и съвсем скоро в малката й кухничка вече ухаеше на тиквеник. После баба ми го правеше с точено тесто и вече слагаше канела. Майка ми ползва пък фини точени кори и лимонена кора. Но както и да е приготвен, този вкус ме съпровожда през целия ми живот. Някаква прастара женска приемственост на една рецепта, която броди из поколенията с покоряващия си дъх на родно, топло и свое…Затова никой не отказва тиквеник вкъщи, защото чувството на общност ни обзема непреодолимо. Дано успея да предам това усещане и на дъщерите си. Виж още статии за: Пости с Hera.bg ·
![]()
Виж още статии за: Пости с Hera.bg ·
|
![]() ![]() ![]() ![]() Из Цари Мали град
На приблизително час път от София се намира село Белчин, разположено в пределите на самоковската околия,...
![]() ![]() Филмът "Танцът на пингвините" - пътуване към себе си
Понякога човек трябва да не преследва мечтите си, а да ги остави те сами да дойдат при него - казва Теодосий...
![]() ![]() Джун Алмейда - историята на жената, която откри коронавируса
Тя е родена през 1930 в Глазгоу, а биографията ѝ е повече от необичайна за онези времена. През...
![]() ![]() ![]() Сатурнова дупка - кризата преди рождения ден
Имате ли чувството, че в дните около рождения си ден сте някак потиснати, изнервени, твърде умислени...
![]() ![]() Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
![]() ![]() Истински модели оживяват известни творби на Густав Климт
Густав Климт (14 юли 1862 г. - февруари 1918 г.) е австрийски художник, известен с картините си в пищни...
![]() ![]() 140 години тенис в Уимбълдън
Турнирът в Лондон е най-старият тенис турнир в света и втори по дълголетие спортен турнир във Великобритания...
![]() ![]() ![]() Строителят
Един много уважаван строител, след дългогодишен труд, решил да се пенсионира за да прекара оставащото...
![]() ![]() "Балада за любовта" на Висоцки: "Щом обичам - жив съм аз поне!"
Кога в света водата на Потопа
завърна се към свойте брегове,
на сушата от пяна на потока
излезе Любовта,...
![]() ![]() Бъди верен на себе си! Каквото и да направиш, хората винаги ще говорят
Бъди верен на себе си! Каквото и да направиш, хората винаги ще говорят.
...
![]() ![]() Най-романтичните комедии на всички времена
Най- добрите любовни филми на едно място. В началото бях вдъхновена от тази идея и мислех, че е лесна...
![]() ![]() Не се страхувай, че вървиш бавно. Страхувай се, ако спреш
Не се страхувай, че вървиш бавно. Страхувай се, ако спреш....
![]() ![]() Любовна лирика III - Дора Габе, Елисавета Багряна, Блага Димитрова
Съдба
Елисавета Багряна
През улиците здрачни, през къщите, стените,
през плачещия ромон на есенния...
![]() ![]() ![]() Фън Шуй - древното китайски изкуство
Да определиш какво точно е фън шуй е трудно. Едно от най-известните определения е "древно китайско изкуство...
![]() ![]() Сьорен Киркегор: „Щастието е най-доброто скривалище от отчаянието.“
„Вярата започва там, където свършва мисълта.“
„Трудно е да вярваш, защото е трудно да се подчиняваш.“
„Щастието...
![]() ![]() ![]() Понякога ми се приисква...
...да не говоря – ако не ми се говори, да изключа мобилния си, да не се гримирам, да не се лакирам, да...
![]() ![]() ![]() Мистерията на девствения пояс
Изкован от стомана, с остри шипове, които трябва да охладят ентусиазма на всеки желаещ и неразбиваем...
![]() ![]() Егейска Турция - 6 дни по следите на Античността - I
Турция – страна на два континента и четири морета. С богата и колоритна дълговековна история. Мост между...
![]() ![]() Всеки човек дава на другите само онова... - притча за богатия и бедния
Богаташът излезе от дома си, държейки торба с боклук. Вместо да изхвърли торбата в контейнера, той я...
![]() ![]() ![]() Блага дума за Благовещение - за кого сърцето ти говори? - новата игра на Hera.bg
Таиш ли в сърцето си блага дума за някого? Не я дръж. Речи я! И тази година с новата игра на Hera.bg...
![]() |
![]() |
Здраве Красота Мода Моят дом Двама+ Кулинария Време за мен | RSS Реклама Контакти |