|
Веднага щом изстине, го дегустирам с чаша чай. Дегустирам общо четири пъти, вкусът е все така страхотен… Съвет, не правете като мен: Ако имате възможност, помолете мъжа си да настърже тиквата вместо вас. На мен лично ръката ми изтръпна. Защо да си хабим силите за подобно нещо, те и без това ще бъдат поласкани да се видят в ролята си на рицаря с ренде в силната си десница, който спасява отрудената домакиня. Да не им откажем това удоволствие. Ние си знаем, че можем, но нека им позволяваме от време на време да са силни и закрилящи. Запазвам една четвърт от тиквата за една супа, която ще приготвя тези дни – крем супа с цвекло и тиква. Днес ми хрумна също така, че неотдавна приятелки ми бяха подарили съоръжение за покълване на семена и ми е останала една готова смес – репичка, люцерна и златно ленено семе. Така че решавам да кълня – няма спомен каква беше реколтата от тази смес, но трябва да си припомня явно. Кълновете са изключително полезни, за зимната трапеза особено. Те са превъзходен източник на белтъчини и имат още много полезни свойства, но повечко - ето тук. Напомням си, че трябва да промивам кълновете сутрин и вечер под течаща вода, за да не мухлясат. Трябват им, зависи от семената, между 3 – 5 дни. Някои ги предпочитат с едва покарали връхчета, други хапват и зеленките листенца. Въпрос на вкус. Докато станат, ще си потърся някоя рецепта за салата, примерно. Ако някой е пробвал нещо интересно и постно, може да я сподели с мен, ще се постарая да я приготвя. Докато правех тиквеника си мислех, че не съм била права онзи ден, като казах, че няма значение какво слагаме на масата, стига да сме заедно. Тоест, не съвсем. Много е важно това, което приготвяме, да е с мисъл за хората, за които е предвидено. Не бива да забравяме, че влагаме много от себе си в готвенето, от личната си енергия. Настроението ни се предава на вкуса, да не говорим, че подсъзнателно избираме рецепти, подправки според моментното си настроение. Ако сме ядосани, повечко пипер, ако сме щастливи, наблягаме на сладкото. Хубаво е, когато готвим да мислим с добро за хората, за които готвим. Семейството, приятелите, важни гости. Какво харесваме у тях, какво впечатление искаме да направим, какви хубави спомени имаме заедно. Енергията се предава и този, който опитва ястието ще я усети непременно. И така, надвесена над тиквеника, си спомних за моето детство. За ръчно точените кори на прабаба ми и как тази крехка старческа ръка можеше да настърже цяла бяла тиква за нула време. Правеше домашно масло, задушаваше тиквата в него и редеше с корите ( "петури" им казваме по нашия край ). Печката бумтеше и съвсем скоро в малката й кухничка вече ухаеше на тиквеник. После баба ми го правеше с точено тесто и вече слагаше канела. Майка ми ползва пък фини точени кори и лимонена кора. Но както и да е приготвен, този вкус ме съпровожда през целия ми живот. Някаква прастара женска приемственост на една рецепта, която броди из поколенията с покоряващия си дъх на родно, топло и свое…Затова никой не отказва тиквеник вкъщи, защото чувството на общност ни обзема непреодолимо. Дано успея да предам това усещане и на дъщерите си. Виж още статии за: Пости с Hera.bg ·
Виж още статии за: Пости с Hera.bg ·
|
Ето защо Великден е толкова рано през 2024 г. и защо се променя всяка година
Фазите на луната определят датата на Великден. Западният Великден е първата неделя след първото пълнолуние...
Сбъднатата мечта на едно малко момиченце - кът за...четене
Всяко дете с развинтена фантазия иска магическа стая. Пиратите мечтаят за кораби и мачти, магьосниците...
Англичанките и техните шапки
Всяка нация има своята емблематична шапка. В Русия това са ушанките, във Франция-баретите, а в Англия,...
Вижте тези магически снимки на червени катерици, сякаш излезли от приказките
Във фотостудио на прозореца в собствения му дом фотографът Геерт Веген (Geert Weggen) е заснел стотици...
12 януари - Св. Татяна
Света мъченица Татяна Римска е една от малкото светии, които са почитани и в Католическата, и в Православната...
Романът „Рана“ на Захари Карабашлиев стана носител на тазгодишното отличие „Златен лъв“ (откъс)
Романът „Рана“ на писателя Захари Карабашлиев стана носител на тазгодишното отличие „Златен лъв“ на Асоциация...
Ако някой дойде при теб с рана, не го изпращай с две
Ако някой дойде при теб с рана, не го изпращай с две.
...
Дивите коне на Исландия
Исландия е магична страна. Страна на лед, огън, на магически пейзажи, които те връщат в прастари времена,...
Ако не попиташ, отговорът винаги ще е "не"!
Ако не попиташ, отговорът винаги ще е "не"!...
Който има здраве, има надежда. Който има надежда, има всичко
Който има здраве, има надежда. Който има надежда, има всичко....
Намери положителното във всеки ден
Намери положителното във всеки ден, дори да има дни, в които трябва да търсиш по-усърдно...
Похвално слово за Пасха
Който е благочестив, който истински почита Бога и Го обича искрено, нека се наслади от това хубаво и...
Как да остаряваме красиво
Всяко поколение има своята мъдрост, всеки човек - своята истина за живота. Със съветите е така - склонни...
Фридрих Ницше: "Всичко, което не ме убива, ме прави по-силен."
"Две неща иска истинският мъж: опасност и игра. Затова и търси жената като най-опасната играчка."
"Човекът...
Заговезни
Седнаха децата
всички на софрата
до мама, до татко,
да си хапнат сладко
бобена чорбица,
рибник и...
Само грешилият може да стане мъдър
Само слабият може да стане силен, само предпазливият може да стане безстрашен, само грешилият може да...
26 декември - Ден на бащата
На църковния празник Събор на Пресвета Богородица, деня след Рождество Христово, се чества паметта на...
Красотата на есента в снимки от цял свят
Няма по-красив сезон от есента - хладна чувствена милувка, облекчение от горещото лято и пир на цветовете...
Провокативен и нестандартен, филмът "Никой" е с официална премиера на 3 юни
Пълнометражният дебют на режисьора Андрей Андонов дава заявка да бъде нещо, което досега в българското...
Добрите приятели никога истински не напускат живота ни, дори да не са край нас
Добрите приятели никога истински не напускат живота ни, дори да не са край нас....
|
Здраве Красота Мода Моят дом Двама+ Кулинария Време за мен | RSS Реклама Контакти |