Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 7:
Гювечът влиза в употреба. Да постят ли децата?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Днес закръгляме първата седмица от Коледния пост – седмицата на строг пост. Вече започвам да мечтая за някоя рибена рецепта…Да си призная с рибата не съм много в час, освен традиционните рецепти – скумрия плакия или на скара, салата с риба тон, пържена или печена с картофена салата за гарнитура. С това общо взето ми се изчерпат рецептите, ако някой знае нещо по така, да заповяда, това меню трябва да се разнообразява.

Снощи приготвих полупостни гювечета. Много обичам и често готвя в глинени съдове на бавен огън, по- дълго време – всичко става много по- вкусно. Така беше и снощи. Сложих само картофи, зелен боб, малки цели домати + доматен сос, корен целина и пащърнак, малко чубричка и пипер - това е. Четири броя, за всеки по едно гювече, в три от тях месо, в моето - без.

Докато се хранихме, на голямата щерка, колкото и да е разсеяна, и направи вече впечатление, че се храня различно от тях и започна да ме разпитва, какво става.
Накратко и обяснявам за какво става дума. Следва скорострелното:

„Искам и аз”. Тя е много злояда и всичко, което не трябва да се яде й е най- любимото. Докато трябва да се яде и вече не е.

„Ама няма кълки и пържолки”, очите и светват, щом нещо вече отсъства.

„Няма препечени филийки с кашкавал и лети омлети”

Тук помръква малко – любимото й е сандвич с яйце, по моя рецепта.

„Е, ще започнем по малко”, търси компромис тя и почти се съгласявам да я включвам в предизвикателството си, но се замислям:

Редно ли е децата да постят изобщо?


Църквата казва, че до 7 годишна възраст децата само се причестяват. Не постят и не се изповядват. Причината е, че се водят младенци, още са невинни и нямат съзнанието за грях, съответно - за пречистване от него. Постенето за тях не е задължително, както е за родителите им.

Българската педиатрична асоциация не препоръчва отказа от месни и млечни продукти в детска възраст. Твърди, че животинският белтък има незаменима роля в изграждането на клетките, образуването на хормони, особено важни в тази възраст. Млечните произведения, най- вече млякото и изварата, са източник на каций и витамини. Това го знаем наизуст. Компетентните органи се изказаха.

От другата страна са някои лекари, специалисти по хранене и вегетарианци, които твърдят, че добре балансираната не- месна и не- млечна диета напълно задоволява нуждите на организма от всичко необходимо. Има храни, например, с повече калций от млякото и без неговите отрицателни свойства – броколито, суровите ядки. Изобщо, ако дадем на детето пълната гама от растителна храна, то няма да има нужда от месни и млечни храни.

Разбира се, роля играе и негативният имидж на модерното животновъдство – антибиотици, хормони, подобрители, Е-тата в колбасите и каймата, ГМО – соята в месните заготовки… списъкът, колко са се компроментирали месото и млякото на трапезата ни, е дълъг.

Една истина няма. Всеки решава как и с какво да храни децата си. Част от родителството е да поемеш тази отговорност. Познавам хора, които хранят няма и две годишните си деца с пастет и салам, има и много, които се стремят да дават възможно най- здравословна храна и с ентусиазъм издирват баби от село като източник на пресни, чисти стоки. Има много вегетарианци, които хранят децата си от бебета според техния начин на хранене и го смятат за велико дело.

Аз лично не смятам децата ми да постят с мен. Докато не осъзнаят какво е постът, защо се прави и дали наистина го искат – нямам правото да им налагам моя избор. Само защото съм родител, да ги задължавам да ядат това или онова. Никога няма да спра да им говоря за вредата или ползата от някоя храна, но и никога няма да забраня изрично нещо. Ефектът е много по- лош от просто обратен. Ако й се яде постно с мен, ще й сипя, но ако види пържолка и й се дояде – не мога да я спра.

Децата помнят не това, на което ги учим, а това, което сме.


Независимо от назиданията и всички изговорени думи, те ще се впечатляват истински само от нашия личен пример. Ако ядем боклуци – и те ще ядат, ако се стараем да се храним здравословно, с месо или без – и те ще го правят. Поне на този етап – ние предопределяме избора им – с това, което слагаме на масата.

И така, аз продължавам да планирам рибата и да мисля, какво да има довечера на масата, защото е Денят на християнското семейство и младеж и трябва, според поверието, да нагостим и Богородица, за да получим благословията й.

Ако искате да проследите заедно с мен Коледните ми пости ден по ден, заповядайте тук
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Четвъртък
12
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
Aроматите на Oриента винаги са криели пътешествие към една магическа история, в която ти имаш главна...
Докосвания
Отделя се всичко с пределна черта, която е допир до нещо друго. Затворен е стволът в кора - чрез...
Джон Ф. Кенеди: "Аз съм идеалист без илюзии"
В една програма за действие има рискове и разходи. Но те са далеч по-малки от рисковете и разходите на...
10 от най-известните картини на Густав Климт
Роден през 1862 г., Густав Климт е австрийски художник, известен с красивите си, силно декоративни творби,...
Жената - сила и магия
Силата на жената във всяка нейна роля – социална, семейна или професионална, е безспорна. Всеки ден всяка...
Животът винаги предлага нов шанс
Животът винаги предлага нов шанс. Името му е "Днес"!...
Жан Кокто: „Бъди себе си. Светът се възхищава на оригинала.“
Жан Кокто (5 юли 1889 г. - 11 октомври 1963 г.) е от онези артисти, които се сливат изцяло с духа на...
Коледа - работен ден
По това време на годината в главите на всички ни се върти едно – празници, празници и пак празници......
Джек Лондон – “Никой не може да насилва своята природа, без тя да си отмъсти"
…Ограниченият ум забелязва ограничеността само в другите Джек Лондон е американски романист,...
Притча за Любовта, Приятелството и Доверието
Имало едно време трима верни и неразделни другари. Казвали се Любов, Приятелство и Доверие... Когато...
Интервю с : Илиян от Blogovoditel - II
Което ни води към една много дискутирана тема днес – за здравословното хранене. Какво е твоето отношение,...
Из глава „Обичам те”. Излиза книга за журналиста Милен Цветков
Книгата „379 дни с Милен Цветков. Историята на една очаквана любов" (от Книгомания) излиза в негова памет....
На палатки – какво да вземем
Почивката на къмпинг, особено първия път, е незабравимо преживяване. Независимо дали сте за уикенда край...
Стотици любители на възхитителен джин се потопиха в „Есенция от любовни любопитности“
Преобразената в приказна ексцентричност Университетска ботаническа градина бе домакин на ежегодното Събрание...
13 февруари - Световен ден на радиото
На 13 февруари през 1946 година е създадено Радиото на ООН, затова датата е приета за отбелязване на...
Митът за блондинките - II част
Не е тайна, че светлокосите жени възбуждат по-силно мъжкия пол. Дали защото русата коса навява асоциация...
Ако мълчиш, ще те чуе този, който те обича
Ако крещиш, ще те чуят всички. Ако шепнеш, ще те чуе само този, който е близо до теб. Ако мълчиш, ще...
Само грешилият може да стане мъдър
Само слабият може да стане силен, само предпазливият може да стане безстрашен, само грешилият може да...
Балерините на Дега
Едгар Дега е френски художник-импресионист, останал в историята на изкуството предимно със своите изключителни...
Моят път към теб
"- Защо си толкова убеден, че ще ме видиш отново? Животът може да не ни срещне пак. След години ти можеш...
Суеверията днес
От древни времена хората се опитват да „разчетат“ значението и посланията на предмети, действия или природни...
Световни тенденции в кулинарията и ресторантьорството за 2016 г.
Австралиецът Мат Престън е виден кулинарен съдия, критик и оценител на ресторанти. Пред The Daily Telegraph,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook