Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ден 10 - Постове и пости: Прекрасното не идва за миг, а заради много мигове преди него



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Като слънчев домат, сушен после на тъмно и сухо. Като тръпчива маслина, натопена в марината. Като прясната паста, готова да бъде сварена. Като качествените продукти, които е един-единствен миг сливат вкусовете си в пълната хармония. Като постите, след които идва магията на Бъдни вечер.

Хубавите неща ставали с времето, а на прекрасните им трябвало само миг. Но нима в "случването" трябва да търсим противопоставяне - те са един и същ процес във времето. Дозата късмет, която носи успеха в трудното начинание, се случва за миг, както и шансът, който е извън нас. Но трябва да е имало необходимото натрупване.

Казваме - "обстоятелствата се стичат в наша полза", но за да се слеят в една пълноводна река за миг, те трябва да са събирали много време в себе си.


За миг загаря млякото, за миг бебето поема първата си глътка въздух, за миг поглеждаме някого в очите и се влюбваме. Но този миг не идва от нищото и за да видиш, за да почувстваш, че предстои, трябва да усетиш пълнотата на предпоставките, тяхната зрялост.

Постите са този момент, когато това ти става безкрайно ясно - как да усетиш натрупването до онзи момент на невъзможност, в който мигът избухва в съвършенството. Промяната, лекотата, чистото от лакомия съзнание дават онзи поглед "отвъд". Само те дават усещането за хармонията на простите мигове, простите съставки, от които е изградено осъзнатото щастие, което не е резултат от един миг, а от многото преди него.

Този текст и идея за меню е част от "Постове и Пости", в които споделяме какво хапваме по време на пости и какви постове ни хапят.

Какво хапвах днес:

Накиснати във вода овесени и ечемичени ядки с малко мед и сушени смокини

Патладжани-лодки с булгур и моркови на фурна, сухари

Паста фарфале със сушени домати и маслини


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ден 20 - Постове и пости: Да признаеш провала е да покажеш, че се учиш
· Ден 15 - Постове и пости: Отровни хора
· Ден 13 - Постове и пости: Кварталният пазар и осъзнатият избор
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Голяма задушница преди Великия пост
· "Живот и здраве, живот и здраве"
· Минимализъм през Коледа
· Градска мода на есен/зима 19/20 – тенденции и какво да не пропуснете!
Петък
18
Юли 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Създадоха Фея - робот, който ще може да опрашва растения, вместо пчелите
Тежащ само 1,2 милиграма, новият робот, наречен FAIRY - това е съкращение от Flying Aero-robots based...
25 години от смъртта на Майка Тереза и съветите, които ни завеща
На 5 септември 2022 се навършват 25 години от смъртта на албанската хуманистка, носител на Нобелова награда...
Смелост е да седнеш и да слушаш
Смелост е да се изправиш и да говориш. Но смелост е да седнеш и да слушаш....
Св. Патриарх Евтимий Търновски - пазител на българския народ
Защото кой народ, сроден с българския по реч, не прие неговите писания, неговите учения, труда и потта...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Художникът, влюбен в българката
Владимир Димитров - Майстора (1 февруари 1882 г. - 29 септември 1960) е най-самобитният ни художник и...
Никъде не ни учат как да живеем, но със сигурност умираме, когато спрем да се учим
Никъде не ни учат как да живеем, но със сигурност умираме, когато спрем да се учим. ...
22 март - Денят на водата
Световният ден на водата бива ежегодно отбелязван на 22 март. Инициативата възниква през 1992 г. по време...
Понякога "по-късно" означава "никога"
Понякога "по-късно" означава "никога". Опитай сега!...
Интервю: Кулинарно - в кухнята с Йоана
Има на този свят (и слава Богу) хора, които могат да те накарат да се усмихнеш, и то не еднократно. Хора,...
Да обичаш на Коледа
Някои Коледи се помнят вечно. И нищо не е в състояние да ги изтрие от миналото. Празникът, който помниш...
Поражение - Халил Джубран
“Поражение, мое поражение, мое отчуждение и уединение, ти си ми по-свидно от хиляди победи, по-сладостно...
Любовта - източник на живот
В деня, в който ще бъде възможно за жената да обича не от слабост, а от сила, не за да избяга от...
Изкуство с цветя, каквото не сте си представяли
Лим Зи Уей е артистка от Сингапур, Малайзия и твори изумителните си изделия от цветя под псевдонима Limzy....
Усмивката е най-малкото добро
Усмивката е най-малкото добро. После всичко е по-лесно....
Кукувица кука за Гергьовден
Закукала кукувица рано ми, рано за Гергьовден. Закукала на ябълка, на ябълка, на петровка, на петровка...
Забравяш колко пъти си падал
В мига, когато се изправяш, за да продължиш, забравяш колко пъти си падал....
Любовта, която раздаваме, е единствената любов, която запазваме
Любовта, която раздаваме, е единствената любов, която запазваме....
"Обичай."
Обичай. Мий си зъбите до човека, когото обичаш. Опипвай нагло дупето му. Яж шоколад докато ти втръсне. Говори...
Ема Уотсън получи най-значимата роля в кариерата си досега
Не едно и две поколения израснаха с „Хари Потър” и докато част от феновете му следяха приключенията на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook