Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Новогодишна баница


В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше, някакви определени. Всяко клонче беше различно, къде по-късо, къде с различен брой пъпки, само тя ги знаеше кое какво е и с нетърпение чакахме да видим какво ще каже, че означава клончето - късметче, което ни се е паднало.

После, започна да увива надписани листчета късмет около дряновото клонче, че да можем да си ги разчитаме. И да знаете въобще нямаше такива късмети: "Почивка на Сейшелските острови" - парата, къща, здраве, любов, късмет, сватба, учение, животни (този последния не знам защо се слагаше, сигурно останал късмет от нейното детство), това беше.
Нейната баница беше от прясно точени кори, но днес у дома баницата я правим с готови или напоследък навлизащите дърпани точени кори на сач.

И все пак, и днес с голямо желание и нетърпение, бързам да си видя късмета в баницата. Сигурна съм, че и вие!

1 пакет готови кори
4-5 яйца
350 грама сирене
щипка захар
2-3 с.л кисело мляко
газирана вода
пакетче масло или 100 мл олио


Предварително увиваме късметите много добре във фолио за печене. Не забравяйте парата! Нея всеки я иска! :)

Яйцата разбиваме добре, слагаме щипка захар, добавяме начупеното сирене и го донатрошаваме с вилица.

Кръгла тава намазваме с разтопено масло /или олио/, поставяме 2 кори и ги поръсваме с плънката, така редим няколко пласта като не забравяме и мазнината. По средата нареждаме и късметчетата. Изразходваме всички кори, мазнина и плънката, последната кора мажем с масло и на края заливаме с около 1 чашка газирана вода за да стане баницата пухкава. Печем до златисто в умерена фурна.


У дома винаги се е казвало, кой кое парче иска. Но знам, че трябва да се сложи баницата в средата на масата, да се завърти три пъти в едната посока, три пъти в другата и на който което парче му е най близко него да вземе. Вие направете така както искате!

На всички читатели на списание Hera.bg желая Новата година да донесе Здраве!
Коментари
2016-12-23 #7
снежа
Аз правя баницата като първо сипвам олио в тавата след това го изцеждам от тавата е съда е които ще правя плънката и после като редя корите не слагам олио то вече е в плънката така баницата не става много мазна .като се изпече обръщам тавата на 3чинии които са на опаки и така парата остава в баницата тя става висока и мека да ви е сладко....
2014-12-31 #6
Любен Ставрев
На екипа на сп. Hera.bg пожелания за здраве и все така да ни информират и забавляват
2013-11-08 #5
Десислава Ив. Симеонова
Инна, обожавам всякакви тестени изделия, вкл. и баниците, разбира се. Живот и здраве, периодът около тазгодишните Коледа и Нова година ще изкараме на ново място - където за пръв път ще приготвя на 01 януари именно тази баница, дано се получи (че ако ли не, я чисто новата печка ще е виновна - понеже още не се познаваме с нея , я токът... - нещо е слабичък, непостоянен... ) Според мен е редно за всеки вкъщи на 01 януари да има по един късмет от баницата (макар децата да са на друго мнение.... )
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вместо новогодишни късмети в баницата - новогодишни предизвикателства
· Оригинални новогодишни късмети
· Дрянът - свещеното дърво за българите
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· Баница с праз, гъби и амарант
· Бърза баница в кексова форма
· Щастлива да е новата 2020 г., приятели!
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Петък
30
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook