Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Новогодишна баница


В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше, някакви определени. Всяко клонче беше различно, къде по-късо, къде с различен брой пъпки, само тя ги знаеше кое какво е и с нетърпение чакахме да видим какво ще каже, че означава клончето - късметче, което ни се е паднало.

После, започна да увива надписани листчета късмет около дряновото клонче, че да можем да си ги разчитаме. И да знаете въобще нямаше такива късмети: "Почивка на Сейшелските острови" - парата, къща, здраве, любов, късмет, сватба, учение, животни (този последния не знам защо се слагаше, сигурно останал късмет от нейното детство), това беше.
Нейната баница беше от прясно точени кори, но днес у дома баницата я правим с готови или напоследък навлизащите дърпани точени кори на сач.

И все пак, и днес с голямо желание и нетърпение, бързам да си видя късмета в баницата. Сигурна съм, че и вие!

1 пакет готови кори
4-5 яйца
350 грама сирене
щипка захар
2-3 с.л кисело мляко
газирана вода
пакетче масло или 100 мл олио


Предварително увиваме късметите много добре във фолио за печене. Не забравяйте парата! Нея всеки я иска! :)

Яйцата разбиваме добре, слагаме щипка захар, добавяме начупеното сирене и го донатрошаваме с вилица.

Кръгла тава намазваме с разтопено масло /или олио/, поставяме 2 кори и ги поръсваме с плънката, така редим няколко пласта като не забравяме и мазнината. По средата нареждаме и късметчетата. Изразходваме всички кори, мазнина и плънката, последната кора мажем с масло и на края заливаме с около 1 чашка газирана вода за да стане баницата пухкава. Печем до златисто в умерена фурна.


У дома винаги се е казвало, кой кое парче иска. Но знам, че трябва да се сложи баницата в средата на масата, да се завърти три пъти в едната посока, три пъти в другата и на който което парче му е най близко него да вземе. Вие направете така както искате!

На всички читатели на списание Hera.bg желая Новата година да донесе Здраве!
Коментари
2016-12-23 #7
снежа
Аз правя баницата като първо сипвам олио в тавата след това го изцеждам от тавата е съда е които ще правя плънката и после като редя корите не слагам олио то вече е в плънката така баницата не става много мазна .като се изпече обръщам тавата на 3чинии които са на опаки и така парата остава в баницата тя става висока и мека да ви е сладко....
2014-12-31 #6
Любен Ставрев
На екипа на сп. Hera.bg пожелания за здраве и все така да ни информират и забавляват
2013-11-08 #5
Десислава Ив. Симеонова
Инна, обожавам всякакви тестени изделия, вкл. и баниците, разбира се. Живот и здраве, периодът около тазгодишните Коледа и Нова година ще изкараме на ново място - където за пръв път ще приготвя на 01 януари именно тази баница, дано се получи (че ако ли не, я чисто новата печка ще е виновна - понеже още не се познаваме с нея , я токът... - нещо е слабичък, непостоянен... ) Според мен е редно за всеки вкъщи на 01 януари да има по един късмет от баницата (макар децата да са на друго мнение.... )
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вместо новогодишни късмети в баницата - новогодишни предизвикателства
· Оригинални новогодишни късмети
· Дрянът - свещеното дърво за българите
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· Баница с праз, гъби и амарант
· Бърза баница в кексова форма
· 2019 г. - годината на Прасето (Глигана) според китайския зодиак
· След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
· По-осъзната и щастлива да е 2019 г., приятели!
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
Понеделник
21
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook