Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Руколата – свежа и пикантна


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват в менюто на всеки уважаващ себе си ресторант или ги виждаме на малки китки, подредени на щанда за екзотични зеленчуци и подправки. Но всъщност става дума за едно съвсем непретенциозно растение, дори плевел, което расте по поляните в Европа, Мала Азия и Северна Африка. Едва преди 20 години руколата започва да се отглежда целенасочено, но на практика разликата между диворастящата и култивираната е минимална.

С това съвсем не искам да подценя кулинарните качества на руколата. Дори напротив – вкусът й е неповторима комбинация от ядков аромат с пикантни нотки и силна свежест на зеленина, което я прави идеална добавка към различни салати, пици, паста или други ястия от италианската кухня.

Не по-малко ценни са хранителните й качества. Както повечето зеленолистни зеленчуци, руколата съдържа малко калории – само 26 за 100 гр., но много ползи за здравето. Богата е на витамините антиоксиданти А и С, на важната за бременните фолиева киселина и витамин В1, който ни помага да се справим със стреса. Пантотеновата киселина в руколата пък подобрява обмяната на веществата. От минералите преобладават калият и желязото. Първият подпомага работата на сърцето и има диуретично действие, а благодарение на втория ще преодолеем пролетната умора. Това, което е непривично за листен зеленчук е съдържанието на незаменимите мастни киселини Омега-3, които обичайно се намират в семената и ядките. Те са важни за всяка една клетка от нашия организъм, а при недостига им започват да се развиват различни възпалителни заболявания.

Противно на разпространеното мнение, руколата не е култивирано глухарче. Двете растения принадлежат към различни семейства (Кръстоцветни и Сложноцветни). Най-близкият роднина на руколата, известен в кулинарията е синапът, от който се приготвя горчицата. По-далечни са зелето, карфиола и ряпата.

Как да я хапваме? Най-добре прясна, едро накъсана и овкусена със зехтин, балсамов оцет и тънки ленти пармезан Ако пикантният вкус е прекалено наситен за вашия вкус, можете да използвате руколата само като подправка към салата от марули или спанак. От нея се получава и чудесно песто за добавка към паста и ризото. За да го приготвите, използвайте рецептата на песто Дженовезе, като замените част или целия босилек с рукола. Целите листа могат да се използват и за гарниране на пици, а в турската кухня често се поднасят като добавка към печено месо.

Руколата има само един-единствен недостатък – относително високата цена. А тя се дължи на факта, че зеленчука най-често е внос от Холандия или други европейски страни. Но ако не искате салатата ви да е пропътувала половината континент, можете лесно да я отглеждате сами – в градината или на терасата. Можете да я садите на открито от април до септември и единственото, от което се нуждае е много слънчева светлина и редовна поливка. Семената покълват още на 4-5 ден, а след месец можете да очаквате и първата реколта.
Коментари
2012-11-05 #22
сиси
супер е
2012-10-22 #21
Славка Бойкова
А,какво ще кажете за тученицата?Наред с рукулата вече отглеждам и нея.Възхитена съм от този плевел,който се оказа с невероятни вкусови и ползотворни качества.
2012-10-15 #20
Венчето
Аз отглеждам рукола от 4 години през всички сезони, защото имам и оранжерийка от 20 кв.м. Но тя може да презимува и навън, не е капризна. Сложете си и в саксии, цяла зима ще си късате листенца. Семената ги има в почти всички магазини за семена.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Печени патладжани с домати и Пармезан
· Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Ярко жълти яйца за Великден с естествен оцветител - куркума
· Благовещение
· За нашия еко дом - пролетНо без химия
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Неочаквани, но здравословни комбинации от храни
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
Четвъртък
22
Юни 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook