Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Руколата – свежа и пикантна


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват в менюто на всеки уважаващ себе си ресторант или ги виждаме на малки китки, подредени на щанда за екзотични зеленчуци и подправки. Но всъщност става дума за едно съвсем непретенциозно растение, дори плевел, което расте по поляните в Европа, Мала Азия и Северна Африка. Едва преди 20 години руколата започва да се отглежда целенасочено, но на практика разликата между диворастящата и култивираната е минимална.

С това съвсем не искам да подценя кулинарните качества на руколата. Дори напротив – вкусът й е неповторима комбинация от ядков аромат с пикантни нотки и силна свежест на зеленина, което я прави идеална добавка към различни салати, пици, паста или други ястия от италианската кухня.

Не по-малко ценни са хранителните й качества. Както повечето зеленолистни зеленчуци, руколата съдържа малко калории – само 26 за 100 гр., но много ползи за здравето. Богата е на витамините антиоксиданти А и С, на важната за бременните фолиева киселина и витамин В1, който ни помага да се справим със стреса. Пантотеновата киселина в руколата пък подобрява обмяната на веществата. От минералите преобладават калият и желязото. Първият подпомага работата на сърцето и има диуретично действие, а благодарение на втория ще преодолеем пролетната умора. Това, което е непривично за листен зеленчук е съдържанието на незаменимите мастни киселини Омега-3, които обичайно се намират в семената и ядките. Те са важни за всяка една клетка от нашия организъм, а при недостига им започват да се развиват различни възпалителни заболявания.

Противно на разпространеното мнение, руколата не е култивирано глухарче. Двете растения принадлежат към различни семейства (Кръстоцветни и Сложноцветни). Най-близкият роднина на руколата, известен в кулинарията е синапът, от който се приготвя горчицата. По-далечни са зелето, карфиола и ряпата.

Как да я хапваме? Най-добре прясна, едро накъсана и овкусена със зехтин, балсамов оцет и тънки ленти пармезан Ако пикантният вкус е прекалено наситен за вашия вкус, можете да използвате руколата само като подправка към салата от марули или спанак. От нея се получава и чудесно песто за добавка към паста и ризото. За да го приготвите, използвайте рецептата на песто Дженовезе, като замените част или целия босилек с рукола. Целите листа могат да се използват и за гарниране на пици, а в турската кухня често се поднасят като добавка към печено месо.

Руколата има само един-единствен недостатък – относително високата цена. А тя се дължи на факта, че зеленчука най-често е внос от Холандия или други европейски страни. Но ако не искате салатата ви да е пропътувала половината континент, можете лесно да я отглеждате сами – в градината или на терасата. Можете да я садите на открито от април до септември и единственото, от което се нуждае е много слънчева светлина и редовна поливка. Семената покълват още на 4-5 ден, а след месец можете да очаквате и първата реколта.
Коментари
2012-11-05 #22
сиси
супер е
2012-10-22 #21
Славка Бойкова
А,какво ще кажете за тученицата?Наред с рукулата вече отглеждам и нея.Възхитена съм от този плевел,който се оказа с невероятни вкусови и ползотворни качества.
2012-10-15 #20
Венчето
Аз отглеждам рукола от 4 години през всички сезони, защото имам и оранжерийка от 20 кв.м. Но тя може да презимува и навън, не е капризна. Сложете си и в саксии, цяла зима ще си късате листенца. Семената ги има в почти всички магазини за семена.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Печени патладжани с домати и Пармезан
· Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· 12 красиви цитата за цветята
· Март
· Честита Баба Марта!
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Понеделник
16
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Патладжанена разядка
Вкусна и ефектна за поднасяне разядка с печен патладжан, която направих импулсивно, но стана много сполучлива. Разполовяваме...
Ябълкови тиганички със захар мусковадо
Мусковадо се произвежда от захарна тръстика, като по-разпространена е тъмнокафявата. Името й произхожда...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Яхния с охлюви и лапад
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова "През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook