Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашната лютеница "на брата"



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях да я опитам - чудесна е! Съвсем друго е, като я докоснат огнени езици от дърва. Ето и тяхната рецепта:
за 1 доза:
15 кг. червен пипер
10 кг. домати - ромчета
800 мл. - олио
5 кг. патладжан
3 кг. морков
сол (1 к.ч)
захар (2 к.ч)


Пиперът и патладжанът се изпичат на тенекията и се обелват. Измитите домати се режат на две и се смилат с машинка (която да маха люспите) заедно с предварително сварените моркови, солта и захарта. Слагат се в дълбока, голяма тава върху тенекията за печене. Скоро доматите завират и лека полека започват да се сгъстяват. Започне ли този процес трябва да се бърка постоянно. Тук брат ми прави вметка, че е добре да си с дълги панталони.

Лъжицата за бъркане на лютеница е специална - такава я помня и в моето детство. В долната си част прилича повече на шпатула, дръжката е дълга около метър и половина. Измисли ли са го хората - формата позволява да минаваш с нея плътно по тавата, внимавайки да не загори сместа. Дългата й дръжка спомага за това да бъркаш от разстояние. Няма нищо по-гадно от това да те опръска горещо доматено пюре.

Когато доматите се сгъстят, се добавят смлените с машинка пипер и патладжан, бъркането трябва да бъде още по-интензивно. Този процес приключва, когато бъркайки с лъжицата, зад нея лютеницата не я обгръща – иначе казано оставя празна резка – знак за сгъстена лютеница. Добавя се олиото, то ще изпържи зеленчука за да придобие познатия вкус – бъркането неспира. Трябва да си прецизен и бърз, всяко забавяне, води до шупване на сместа и опръскване. И ако да те опръска горещо доматено пюре е гадно, то да те опръска горещо доматено пюре с олио си е вече опасно! Когато лютеничката се е сгъстила достатъчно се отстранява от тенекията за да изстине леко.

В добре подсушени буркани се слага лютеницата и затваря с капачки. В голяма тенджера или казан, нареждаме бурканчетата и заливаме с вода за да ги стерилизираме. След като заври, засичаме около 5-10 минути и ги махаме от огъня. Следва да се изхвърли водата и да се извадят и обърнат с капачките надолу.

Коментари
2016-01-17 #1
Стоян
Пробвай в домашна хлебопекарна и ще останеш приятно изненадана от липсата на "пльок"!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Доматено чътни със сушени кайсии
· Домашна лютеница -II част (рецепта)
· Домашна лютеница
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· На есента - Джон Кийтс
Вторник
30
Ноември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook