Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашната лютеница "на брата"



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях да я опитам - чудесна е! Съвсем друго е, като я докоснат огнени езици от дърва. Ето и тяхната рецепта:
за 1 доза:
15 кг. червен пипер
10 кг. домати - ромчета
800 мл. - олио
5 кг. патладжан
3 кг. морков
сол (1 к.ч)
захар (2 к.ч)


Пиперът и патладжанът се изпичат на тенекията и се обелват. Измитите домати се режат на две и се смилат с машинка (която да маха люспите) заедно с предварително сварените моркови, солта и захарта. Слагат се в дълбока, голяма тава върху тенекията за печене. Скоро доматите завират и лека полека започват да се сгъстяват. Започне ли този процес трябва да се бърка постоянно. Тук брат ми прави вметка, че е добре да си с дълги панталони.

Лъжицата за бъркане на лютеница е специална - такава я помня и в моето детство. В долната си част прилича повече на шпатула, дръжката е дълга около метър и половина. Измисли ли са го хората - формата позволява да минаваш с нея плътно по тавата, внимавайки да не загори сместа. Дългата й дръжка спомага за това да бъркаш от разстояние. Няма нищо по-гадно от това да те опръска горещо доматено пюре.

Когато доматите се сгъстят, се добавят смлените с машинка пипер и патладжан, бъркането трябва да бъде още по-интензивно. Този процес приключва, когато бъркайки с лъжицата, зад нея лютеницата не я обгръща – иначе казано оставя празна резка – знак за сгъстена лютеница. Добавя се олиото, то ще изпържи зеленчука за да придобие познатия вкус – бъркането неспира. Трябва да си прецизен и бърз, всяко забавяне, води до шупване на сместа и опръскване. И ако да те опръска горещо доматено пюре е гадно, то да те опръска горещо доматено пюре с олио си е вече опасно! Когато лютеничката се е сгъстила достатъчно се отстранява от тенекията за да изстине леко.

В добре подсушени буркани се слага лютеницата и затваря с капачки. В голяма тенджера или казан, нареждаме бурканчетата и заливаме с вода за да ги стерилизираме. След като заври, засичаме около 5-10 минути и ги махаме от огъня. Следва да се изхвърли водата и да се извадят и обърнат с капачките надолу.

Коментари
2016-01-17 #1
Стоян
Пробвай в домашна хлебопекарна и ще останеш приятно изненадана от липсата на "пльок"!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Доматено чътни със сушени кайсии
· Домашна лютеница -II част (рецепта)
· Домашна лютеница
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
Неделя
18
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Как да направим плато сирена?
Платото от сирена е универсална идея за всякакви поводи и ситуации. Тя не изисква потене над печки и...
Да консервираме здравословно - I част
Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да...
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Аранчини - италиански оризови топки
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook