Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашната лютеница "на брата"



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях да я опитам - чудесна е! Съвсем друго е, като я докоснат огнени езици от дърва. Ето и тяхната рецепта:
за 1 доза:
15 кг. червен пипер
10 кг. домати - ромчета
800 мл. - олио
5 кг. патладжан
3 кг. морков
сол (1 к.ч)
захар (2 к.ч)


Пиперът и патладжанът се изпичат на тенекията и се обелват. Измитите домати се режат на две и се смилат с машинка (която да маха люспите) заедно с предварително сварените моркови, солта и захарта. Слагат се в дълбока, голяма тава върху тенекията за печене. Скоро доматите завират и лека полека започват да се сгъстяват. Започне ли този процес трябва да се бърка постоянно. Тук брат ми прави вметка, че е добре да си с дълги панталони.

Лъжицата за бъркане на лютеница е специална - такава я помня и в моето детство. В долната си част прилича повече на шпатула, дръжката е дълга около метър и половина. Измисли ли са го хората - формата позволява да минаваш с нея плътно по тавата, внимавайки да не загори сместа. Дългата й дръжка спомага за това да бъркаш от разстояние. Няма нищо по-гадно от това да те опръска горещо доматено пюре.

Когато доматите се сгъстят, се добавят смлените с машинка пипер и патладжан, бъркането трябва да бъде още по-интензивно. Този процес приключва, когато бъркайки с лъжицата, зад нея лютеницата не я обгръща – иначе казано оставя празна резка – знак за сгъстена лютеница. Добавя се олиото, то ще изпържи зеленчука за да придобие познатия вкус – бъркането неспира. Трябва да си прецизен и бърз, всяко забавяне, води до шупване на сместа и опръскване. И ако да те опръска горещо доматено пюре е гадно, то да те опръска горещо доматено пюре с олио си е вече опасно! Когато лютеничката се е сгъстила достатъчно се отстранява от тенекията за да изстине леко.

В добре подсушени буркани се слага лютеницата и затваря с капачки. В голяма тенджера или казан, нареждаме бурканчетата и заливаме с вода за да ги стерилизираме. След като заври, засичаме около 5-10 минути и ги махаме от огъня. Следва да се изхвърли водата и да се извадят и обърнат с капачките надолу.

Коментари
2016-01-17 #1
Стоян
Пробвай в домашна хлебопекарна и ще останеш приятно изненадана от липсата на "пльок"!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Доматено чътни със сушени кайсии
· Домашна лютеница -II част (рецепта)
· Домашна лютеница
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· „Наесен с песен“ или посрещнете есента малко по-уверени, с пълен джоб ще добавим ние, от MiniZaem.bg
Сряда
23
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook