Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашна лютеница -II част (рецепта)


За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество - той трябва да е по-голямата част в пропорцията на рецептата.

Разновидности на лютениците има всякакви. С добавка на патладжан, моркови, ябълка, тиква, тиквички, чесън, лук, бамя, зелен пипер, сирене, картофи, круши, зелени домати и други. Всички тези варианти обаче за мен са разни апетитки и разновидности на лютеницата.

Не, че са лоши (ама никак – даже съм правила няколко пъти с патладжан и моркови!), но ако да избера между лютеница от пипер и домати, и лютеница с други добавки, първата ще е. От всички варианти за лютеница, най-не харесвам такава, която е с варен, а не с печен зеленчук.

Семейната рецепта за домашна лютеница на семейство Георгиеви

/Мамо, татко, записах ни в историята! :) :) /
Ако имах възможност да я приготвя на огън щеше да е прекрасно. Но кълна се, дори и в кухненски условия, става чудесна.
15 кг червена капия
8 кг домати ромчета
10 гр – счукан черен пипер
10 гр – счукан кимион
700 мл олио
130 гр захар
130 гр сол


За лютеница, е най-добре да се използват домати тип ромчета - така се наричат дребните, леко продълговати домати, който не случайно се използват най-често при консервиране на цели домати. Тяхното месо е по месесто и съдържат по-малко вода.
Ако имате възможност за направа на лютеницата, както са я правили нашите родители и баби, спазвайте указанията за приготвяне по тази рецепта (запазвайки пропорциите и зеленчука от тази), като не забравяте да добавите кимиона. :)
Сол, захар на вкус. За да я опитате дали ви харесва, извадете си малко в чинийка за да изстине, ако я опитате гореща няма да установите правилно вкусовите й качества.


Как я правя у дома
/в градски условия, не предразполагащи към варене пред блока :) /:

Изпичам пипера, нарязвам го на малки парченца и съвсем леко, няколко пъти, с пасатора го минавам– все пак да си остане едра.
Доматите настъргвам (пробвала съм и да ги заменя и с 2 кг доматено пюре – никак не е лошо) и ги извирам – бъркайки.
В дълбока и широка тенджера загрявам мазнината и добавям изврените домати (тук пръска). Добавям кимион, черен пипер, захар и сол. Пускам телевизора, слагам си кухненска ръкавица и почвам да бъркам, бързо и безспирно. Всяко невнимание води до едно сериозно „Пльььок” – не трябва да го допускаме.
След това пълня в бурканчета, затварям и стерилизирам за 10 минути.

Снимките са от миналогодишната лютеница, когато реших да добавя и малко магданоз (безсмислено е, но поне не се отрази кой знае колко на „вкусът от моето детство”)
Продължава: Домашна лютеница

Коментари
2015-02-15 #12
Милена Русева
Както всяка домакиня прави баницата по-различен начин, така и лютеницата има различни вариации. Лично правя лютеницата винаги с патладжан, но кимион, чесън, магданоз - не са ми много по-вкуса.
2015-02-13 #11
Радка
просто не мога да си представя домашна лютеница без магданоз и чесън???????
2013-09-10 #10
Инна Георгиева
Всичко в домашната кухня е въпрос на вкус и предпочитание. И на нас много ни допада по този начин. Но виж с чесън - не. Това обаче не прави идеята Ви за лютеница с чесън лоша. Затова пише и семейна рецепта, а не рецепта от рецептурник за ЗОХ /заведения за обществено хранене - в миналото) Кимионът е чудесна подправка за зеленчук - питайте индийците Едно предложение без кимион http://www.hera.bg/s.php?n=904
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Доматено чътни със сушени кайсии
· Домашна лютеница
· Домашната лютеница "на брата"
· Сладко от боровинки
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто от левурда
· Бърза баница в кексова форма
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Неделя
26
Април 2015
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Крем от авокадо и банан
Времето за приготвяне на този лек крем е около 30 минути (15 мин. подготовка + приготвяне , 15 мин. престояване...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
Изберете натурални фурми, защото тези със захар са по-сухи и отделянето на костилката в комбинация със...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Как да изберем вкусна диня
В разгара на лятото пазарите, магазините и крайпътните барачки се изпълват с огромни купчини мамещи на...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook