Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашна лютеница -II част (рецепта)


За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество - той трябва да е по-голямата част в пропорцията на рецептата.

Разновидности на лютениците има всякакви. С добавка на патладжан, моркови, ябълка, тиква, тиквички, чесън, лук, бамя, зелен пипер, сирене, картофи, круши, зелени домати и други. Всички тези варианти обаче за мен са разни апетитки и разновидности на лютеницата.

Не, че са лоши (ама никак – даже съм правила няколко пъти с патладжан и моркови!), но ако да избера между лютеница от пипер и домати, и лютеница с други добавки, първата ще е. От всички варианти за лютеница, най-не харесвам такава, която е с варен, а не с печен зеленчук.

Семейната рецепта за домашна лютеница на семейство Георгиеви

/Мамо, татко, записах ни в историята! :) :) /
Ако имах възможност да я приготвя на огън щеше да е прекрасно. Но кълна се, дори и в кухненски условия, става чудесна.
15 кг червена капия
8 кг домати ромчета
10 гр – счукан черен пипер
10 гр – счукан кимион
700 мл олио
130 гр захар
130 гр сол


За лютеница, е най-добре да се използват домати тип ромчета - така се наричат дребните, леко продълговати домати, който не случайно се използват най-често при консервиране на цели домати. Тяхното месо е по месесто и съдържат по-малко вода.
Ако имате възможност за направа на лютеницата, както са я правили нашите родители и баби, спазвайте указанията за приготвяне по тази рецепта (запазвайки пропорциите и зеленчука от тази), като не забравяте да добавите кимиона. :)
Сол, захар на вкус. За да я опитате дали ви харесва, извадете си малко в чинийка за да изстине, ако я опитате гореща няма да установите правилно вкусовите й качества.


Как я правя у дома
/в градски условия, не предразполагащи към варене пред блока :) /:

Изпичам пипера, нарязвам го на малки парченца и съвсем леко, няколко пъти, с пасатора го минавам– все пак да си остане едра.
Доматите настъргвам (пробвала съм и да ги заменя и с 2 кг доматено пюре – никак не е лошо) и ги извирам – бъркайки.
В дълбока и широка тенджера загрявам мазнината и добавям изврените домати (тук пръска). Добавям кимион, черен пипер, захар и сол. Пускам телевизора, слагам си кухненска ръкавица и почвам да бъркам, бързо и безспирно. Всяко невнимание води до едно сериозно „Пльььок” – не трябва да го допускаме.
След това пълня в бурканчета, затварям и стерилизирам за 10 минути.

Снимките са от миналогодишната лютеница, когато реших да добавя и малко магданоз (безсмислено е, но поне не се отрази кой знае колко на „вкусът от моето детство”)
Продължава: Домашна лютеница

Коментари
2015-02-15 #12
Милена Русева
Както всяка домакиня прави баницата по-различен начин, така и лютеницата има различни вариации. Лично правя лютеницата винаги с патладжан, но кимион, чесън, магданоз - не са ми много по-вкуса.
2015-02-13 #11
Радка
просто не мога да си представя домашна лютеница без магданоз и чесън???????
2013-09-10 #10
Инна Георгиева
Всичко в домашната кухня е въпрос на вкус и предпочитание. И на нас много ни допада по този начин. Но виж с чесън - не. Това обаче не прави идеята Ви за лютеница с чесън лоша. Затова пише и семейна рецепта, а не рецепта от рецептурник за ЗОХ /заведения за обществено хранене - в миналото) Кимионът е чудесна подправка за зеленчук - питайте индийците Едно предложение без кимион http://www.hera.bg/s.php?n=904
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Доматено чътни със сушени кайсии
· Домашна лютеница
· Домашната лютеница "на брата"
· Сладко от боровинки
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Как да: Приготвим сушени домати
· Бърза баница в кексова форма
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Петък
27
Февруари 2015
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook