Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашна лютеница -II част (рецепта)


За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество - той трябва да е по-голямата част в пропорцията на рецептата.

Разновидности на лютениците има всякакви. С добавка на патладжан, моркови, ябълка, тиква, тиквички, чесън, лук, бамя, зелен пипер, сирене, картофи, круши, зелени домати и други. Всички тези варианти обаче за мен са разни апетитки и разновидности на лютеницата.

Не, че са лоши (ама никак – даже съм правила няколко пъти с патладжан и моркови!), но ако да избера между лютеница от пипер и домати, и лютеница с други добавки, първата ще е. От всички варианти за лютеница, най-не харесвам такава, която е с варен, а не с печен зеленчук.

Семейната рецепта за домашна лютеница на семейство Георгиеви

/Мамо, татко, записах ни в историята! :) :) /
Ако имах възможност да я приготвя на огън щеше да е прекрасно. Но кълна се, дори и в кухненски условия, става чудесна.
15 кг червена капия
8 кг домати ромчета
10 гр – счукан черен пипер
10 гр – счукан кимион
700 мл олио
130 гр захар
130 гр сол


За лютеница, е най-добре да се използват домати тип ромчета - така се наричат дребните, леко продълговати домати, който не случайно се използват най-често при консервиране на цели домати. Тяхното месо е по месесто и съдържат по-малко вода.
Ако имате възможност за направа на лютеницата, както са я правили нашите родители и баби, спазвайте указанията за приготвяне по тази рецепта (запазвайки пропорциите и зеленчука от тази), като не забравяте да добавите кимиона. :)
Сол, захар на вкус. За да я опитате дали ви харесва, извадете си малко в чинийка за да изстине, ако я опитате гореща няма да установите правилно вкусовите й качества.


Как я правя у дома
/в градски условия, не предразполагащи към варене пред блока :) /:

Изпичам пипера, нарязвам го на малки парченца и съвсем леко, няколко пъти, с пасатора го минавам– все пак да си остане едра.
Доматите настъргвам (пробвала съм и да ги заменя и с 2 кг доматено пюре – никак не е лошо) и ги извирам – бъркайки.
В дълбока и широка тенджера загрявам мазнината и добавям изврените домати (тук пръска). Добавям кимион, черен пипер, захар и сол. Пускам телевизора, слагам си кухненска ръкавица и почвам да бъркам, бързо и безспирно. Всяко невнимание води до едно сериозно „Пльььок” – не трябва да го допускаме.
След това пълня в бурканчета, затварям и стерилизирам за 10 минути.

Снимките са от миналогодишната лютеница, когато реших да добавя и малко магданоз (безсмислено е, но поне не се отрази кой знае колко на „вкусът от моето детство”)
Продължава: Домашна лютеница

Коментари
2016-09-27 #14
ema
Не сте написали кога се слагат пасираните чушки. ГОВОРИ СЕ ЗА ПЕЧЕН ПИПЕР и тн. Много неточно написано. ПЕЧЕНИТЕ ЧУШКИ СИГУРНО СЕ И БЕЛЯТ...
2016-01-17 #13
Стоян
В пекарната за хляб, на програмата за сладко няма "пльок" - останалото е въпрос на вкус. За почитателите на чесновия вкус ще отбележа само, че чесънът добавям малко преди готовност на лютеницата - термичната обработка го обезсмисля.
2015-02-15 #12
Милена Русева
Както всяка домакиня прави баницата по-различен начин, така и лютеницата има различни вариации. Лично правя лютеницата винаги с патладжан, но кимион, чесън, магданоз - не са ми много по-вкуса.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Доматено чътни със сушени кайсии
· Домашна лютеница
· Домашната лютеница "на брата"
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Вторник
28
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
Ако сте от онази порода любители на чая, които не могат нито ден без своята чаша или две от любимата...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook