Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашна лютеница -II част (рецепта)


За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество - той трябва да е по-голямата част в пропорцията на рецептата.

Разновидности на лютениците има всякакви. С добавка на патладжан, моркови, ябълка, тиква, тиквички, чесън, лук, бамя, зелен пипер, сирене, картофи, круши, зелени домати и други. Всички тези варианти обаче за мен са разни апетитки и разновидности на лютеницата.

Не, че са лоши (ама никак – даже съм правила няколко пъти с патладжан и моркови!), но ако да избера между лютеница от пипер и домати, и лютеница с други добавки, първата ще е. От всички варианти за лютеница, най-не харесвам такава, която е с варен, а не с печен зеленчук.

Семейната рецепта за домашна лютеница на семейство Георгиеви

/Мамо, татко, записах ни в историята! :) :) /
Ако имах възможност да я приготвя на огън щеше да е прекрасно. Но кълна се, дори и в кухненски условия, става чудесна.
15 кг червена капия
8 кг домати ромчета
10 гр – счукан черен пипер
10 гр – счукан кимион
700 мл олио
130 гр захар
130 гр сол


За лютеница, е най-добре да се използват домати тип ромчета - така се наричат дребните, леко продълговати домати, който не случайно се използват най-често при консервиране на цели домати. Тяхното месо е по месесто и съдържат по-малко вода.
Ако имате възможност за направа на лютеницата, както са я правили нашите родители и баби, спазвайте указанията за приготвяне по тази рецепта (запазвайки пропорциите и зеленчука от тази), като не забравяте да добавите кимиона. :)
Сол, захар на вкус. За да я опитате дали ви харесва, извадете си малко в чинийка за да изстине, ако я опитате гореща няма да установите правилно вкусовите й качества.


Как я правя у дома
/в градски условия, не предразполагащи към варене пред блока :) /:

Изпичам пипера, нарязвам го на малки парченца и съвсем леко, няколко пъти, с пасатора го минавам– все пак да си остане едра.
Доматите настъргвам (пробвала съм и да ги заменя и с 2 кг доматено пюре – никак не е лошо) и ги извирам – бъркайки.
В дълбока и широка тенджера загрявам мазнината и добавям изврените домати (тук пръска). Добавям кимион, черен пипер, захар и сол. Пускам телевизора, слагам си кухненска ръкавица и почвам да бъркам, бързо и безспирно. Всяко невнимание води до едно сериозно „Пльььок” – не трябва да го допускаме.
След това пълня в бурканчета, затварям и стерилизирам за 10 минути.

Снимките са от миналогодишната лютеница, когато реших да добавя и малко магданоз (безсмислено е, но поне не се отрази кой знае колко на „вкусът от моето детство”)
Продължава: Домашна лютеница

Коментари
2013-09-10 #10
Инна Георгиева
Всичко в домашната кухня е въпрос на вкус и предпочитание. И на нас много ни допада по този начин. Но виж с чесън - не. Това обаче не прави идеята Ви за лютеница с чесън лоша. Затова пише и семейна рецепта, а не рецепта от рецептурник за ЗОХ /заведения за обществено хранене - в миналото) Кимионът е чудесна подправка за зеленчук - питайте индийците Едно предложение без кимион http://www.hera.bg/s.php?n=904
2013-09-09 #9
някой си
Извинявам се, но кимонът съсипва вкуса на лютеницата! Някои слагат и бахар-още по-убийствено! Най-хубавата лютеница се прави с чесън като подправка. Кимонът и бахарът са просто неуместни подправки за зеленчук...бахарът за туршии става в умерено количество.
И пак е въпрос на вкус...
2011-09-21 #8
Силвия
и мед
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Доматено чътни със сушени кайсии
· Домашна лютеница
· Домашната лютеница "на брата"
· Сладко от боровинки
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Как да: Приготвим сушени домати
· Парти идеи за Хелоуин: Кървави спринцовки
· Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
· Зелеви сарми с праз и гъби
Петък
31
Октомври 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сърми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
С аромат на печени чушки - II
Печене на фурна Преди много години бях изправена пред един чувал пипер и налична единствено фурна, така...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook