Интервю: Кулинарно - в кухнята с Йоана
Изпрати
Има на този свят (и слава Богу) хора, които могат да те накарат да се усмихнеш, и то не еднократно. Хора, които пръскат положителна енергия, които вдъхновяват и правят деня ни по-ефирен и зареден. Ако си попадал в блога "Кулинарно - в кухнята с Йоана", то там си срещал вече такъв Човек - самата домакиня Йоана.
Йоана е като сезонa, в който взимаме това интервю: пъстра, многолика, докосваща душата и сетивата, сантиментална, нежна, зареждаща и винаги пълна с изненади.
В блога си тя ни представя изкуството на вкусната храна приготвена у дома, разхожда ни из детството си, кани ни на рождения си ден и събирания с роднини, разказва ни за подправки, които може би не сте чували и всичко това придружено като естествено допълнение с красиви снимки. Без значение дали приготвя рецептите от бабиния тефтер, твори нещо от чуждестранната кухня или ни предизвиква да опитаме различни вкусове, Йоана го прави с една сърдечност и чистота.
- Мотото на Hera.bg е „Това съм Аз”. Можеш ли да опишеш с 6 думи коя е Йоана?
- Усмихната, свободолюбива, динамична, понякога дръзка, сантиментална и малко егоистична.
- Йоана, сигурно много пъти са ти задавали този въпрос, но как стигна до идеята да направиш блог? Каква беше първата рецепта, която публикува, помниш ли първия коментар, който получи и какво си помисли, когато го прочете?
- Идеята за блога е на моята половинка Вальо. Преди да се впусна в това скъпо хоби (да, такова е) обсъдих идеята и с приятелите. Те бяха единодушни и ме подкрепиха.
И до сега заедно с Вальо развиваме блога, като моята част е, разбира се приготвянето на храна, снимането и писането, докато той се занимава с дизайна, обработката на снимките и вътрешната администрация.
Първата рецепта, която публикувах и общо взето беше като: "да видим какво ще стане" е Златен маков пудинг. С тази рецепта спечелих един от кулинарните конкурси на списание "Меню". Още с първият коментар, една приятелка ме покани на парти, на което да приготвя храната. :-))
- Случвало ли ти се е някой непознат читател на блога да те познае на улицата и да те заговори?
- Да. Напоследък, доста често. Някои видимо ме разпознават, усмихват се и подминават. Други се спират и ме заговарят. Това е много ценно за мен - да си говоря с читателите.
- Каква беше Йоана като дете?
- Като дете бях палава и измислях пакости, но кое дете не го прави. :-) Обичах да организирам забави на възрастните като събирах деца, с които правихме истинско шоу - танци, песни и скечове. В квартала бяхме известни като "Децата самодейци", а репетициите винаги се правиха вкъщи. :-)
Имах хубаво детство с прекрасни спомени от летата на село. Може да се каже, че съм израснала на село. :-)
- Каква е Йоана извън kulinarno-joana.com
- Хубав въпрос. :-) Обичам да се кипря или с други думи да се грижа за външния си вид. Това включва както козметика, така и облекло и обувки. Може да се каже, че съм суетна, но в рамките на разумното. Не прекалявам. Обичам да пътувам. Колкото по-далече от София, толкова по-добре. Това ми носи и много вдъхновения, откъдето се връщам на Кулинарно... :-)
- Какво най-много обича да хапва Йоана? Сигурно много мъже завиждат на твоята половинка. Приготвяш ли неща, които той не обича?
- Не съм капризна. Дори напротив, бих опитала от всичко. Но най-много харесвам средиземноморската кухня с пресни билки и понякога екзотични подправки. Обожавам Италия и италианската кухня, но съм отворена към всичко.
Понякога съчетавам по нетрадиционен начин продукти и подправки. В тази връзка, Вальо е традиционност - задоволява се с обикновени неща. Не винаги моите експерименти му харесват. Но за вкуса, не трябва да се спори. Всеки възприема вкуса индивидуално.
- В какво вярва Йоана? А за какво мечтае?
- Вярвам, че след дъжда винаги изгрява слънце - оптимист съм. Мечтая за малка сладкарница с нечувани десерти. :-))
Зеленчуково рагу с тиква и полента/ kulinarno-joana.com | - Йоана, предложи на читателките какво да опитат задължително от твоя блог.
- Сега е сезонът на тиквата. Предложението ми е за Зеленчуково рагу с тиква и полента
- Каква според теб трябва да бъде жената днес?
- Силна. Може би това е единствената дума, която олицетворява една успяла съвременна жена. Тук включвам както семейството, така и кариерата.
- Би ли пожелала нещо на читателите на Hera.bg
- Бъдете себе си и вярвайте в чудеса. Приказката, все още не е свършила. :-)) И не забравяйте да се забавлявате. :-)
|
Коментари
2012-02-04 #9 Руми Чудесно интервю, за да разберем още нещо за Йоана. Блогът й за мен е великолепен, един от най-добрите.
2010-11-02 #7 rainy miss не бях чувала до сега за този блог. Изглежда много интересен и момичето много мило
2010-11-01 #6 Йордан Кръстев Страхотно интервю! Помогнахте ни да се докоснем до същността на Йоана, която е един много обаятелен човек. И дано другият път интервюто да е с малко повече въпроси примерно: Как си представяш Йоана сладкарничката на мечтите си ?
2010-11-01 #5 mariia Посещавам често блога.Хубавото е ,че много точно обяснява .Правих бретцели , като следвах-видио рецептата.Станаха много сполучливи.
2010-11-01 #4 Изолда Често посещавам блога на Йоана и по-малко често (защото разполагам с малко свободно време) приготвям някои от нейните рецепти. Нейният подход към готвенето е заразяващ, усеща се удоволствието, което й доставя изпипването на всеки детаил. Поздравявам я за всичко, което прави .
2010-11-01 #3 Diana-ana Направо е чудо, че все още има хора, които готвят домашна храна. Хубаво е да има такива примери!!
2010-11-01 #2 Росица Йоана е невероятна - не само готви чудесно, а е и много мил, позитивен и емоционален човек. Кара те да се облизваш и да се усмихваш
2010-11-01 #1 Ралица Този блог изглежда много интересен, а Йоана много мила
|
|
Събота 14 Септември 2024 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
Искате ли да опитате тези крокети? Присъединете се към 43-годишния списък с чакащи
Ако поръчате кутия замразени крокети от говеждо Кобе от Asahiya, семеен месарски магазин в Takasago City...
Анук Емe: "Толкова по-хубаво е да копнееш за нещо, отколкото да го притежаваш"
„Толкова по-хубаво е да копнееш за нещо, отколкото да го притежаваш... Моментът на копнеж, когато знаеш,...
Коледни пости - Ден 17: Украсяване на елхата. Официален дебют на рибата в менюто
Днес е най- любимият ден за моето голямо момиче – денят, в който се украсява елхата. Е, и коледната утрин...
Най-добрият сомелиер в света е от Латвия, страна, която не произвежда вино
Раймондс Томсонс от Латвия, бивша балтийска съветска република, която не произвежда вино, спечели международния...
Отражения
Американският фотограф Том Хъси ( Tom Hussy ) е заснел една малко носталгична, но прекрасна фотосесия...
Любовта над материята. Архангелова задушница е...
Архангелова задушница е... казват, че видиш ли днес пеперудка, мушица да зажужи около теб, то това е...
Зимна нощ - Борис Пастернак
Метеше зима над света,
навред метеше.
И свещ гореше във нощта,
и свещ гореше.
И както лете трепкащ...
Единственият човек, който ще те направи щастлив за цял живот, си ти самият.
Единственият човек, който ще те направи щастлив за цял живот, си ти самият.
...
На 21 март е Световният ден на поезията
Световният ден на поезията е учреден през 1999 г. от Юнеско. Целта на обявения ден е да се признае обществената...
Благи думи за Благовещение: "Моите крила са и твои."
На Благовещение изпращам своята благодарност и благоговение към теб, мили мой, с вярата, че благоденствието...
Който е смел да почука на вратата
Вратата се отваря само за този, който е достатъчно смел, за да почука на нея....
Pro bono
Съществуват най-различни начини да помагаме на другите. В благотворителните дейности, освен с пари, дрехи...
Последният голям бал в Европа - на династията Романови
През 1903 г. Романови, последна и най-дъло управлявала руската царска династия организира пищен бал с...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Благи думи за Благовещение: "Очите му винаги блестят"
Здравейте!
Първо искам да кажа, че идеята ви за благите думи е много добра и заслужава да се види...
Този, който те утешава...
Не се заблуждавай, че този, който те утешава,
живее безметежно сред прости и нежни думи.
В живота...
Непорастващият малък принц на Екзюпери
"Показах прекрасното си произведение на възрастните и ги попитах дали моята рисунка не им вдъхва страх....
|