Интервю: Кулинарно - в кухнята с Йоана
 Изпрати
Има на този свят (и слава Богу) хора, които могат да те накарат да се усмихнеш, и то не еднократно. Хора, които пръскат положителна енергия, които вдъхновяват и правят деня ни по-ефирен и зареден. Ако си попадал в блога "Кулинарно - в кухнята с Йоана", то там си срещал вече такъв Човек - самата домакиня Йоана.
Йоана е като сезонa, в който взимаме това интервю: пъстра, многолика, докосваща душата и сетивата, сантиментална, нежна, зареждаща и винаги пълна с изненади.
В блога си тя ни представя изкуството на вкусната храна приготвена у дома, разхожда ни из детството си, кани ни на рождения си ден и събирания с роднини, разказва ни за подправки, които може би не сте чували и всичко това придружено като естествено допълнение с красиви снимки. Без значение дали приготвя рецептите от бабиния тефтер, твори нещо от чуждестранната кухня или ни предизвиква да опитаме различни вкусове, Йоана го прави с една сърдечност и чистота.
- Мотото на Hera.bg е „Това съм Аз”. Можеш ли да опишеш с 6 думи коя е Йоана?
- Усмихната, свободолюбива, динамична, понякога дръзка, сантиментална и малко егоистична.
- Йоана, сигурно много пъти са ти задавали този въпрос, но как стигна до идеята да направиш блог? Каква беше първата рецепта, която публикува, помниш ли първия коментар, който получи и какво си помисли, когато го прочете?
- Идеята за блога е на моята половинка Вальо. Преди да се впусна в това скъпо хоби (да, такова е) обсъдих идеята и с приятелите. Те бяха единодушни и ме подкрепиха.
И до сега заедно с Вальо развиваме блога, като моята част е, разбира се приготвянето на храна, снимането и писането, докато той се занимава с дизайна, обработката на снимките и вътрешната администрация.
Първата рецепта, която публикувах и общо взето беше като: "да видим какво ще стане" е Златен маков пудинг. С тази рецепта спечелих един от кулинарните конкурси на списание "Меню". Още с първият коментар, една приятелка ме покани на парти, на което да приготвя храната. :-))
- Случвало ли ти се е някой непознат читател на блога да те познае на улицата и да те заговори?
- Да. Напоследък, доста често. Някои видимо ме разпознават, усмихват се и подминават. Други се спират и ме заговарят. Това е много ценно за мен - да си говоря с читателите.
- Каква беше Йоана като дете?
- Като дете бях палава и измислях пакости, но кое дете не го прави. :-) Обичах да организирам забави на възрастните като събирах деца, с които правихме истинско шоу - танци, песни и скечове. В квартала бяхме известни като "Децата самодейци", а репетициите винаги се правиха вкъщи. :-)
Имах хубаво детство с прекрасни спомени от летата на село. Може да се каже, че съм израснала на село. :-)
- Каква е Йоана извън kulinarno-joana.com
- Хубав въпрос. :-) Обичам да се кипря или с други думи да се грижа за външния си вид. Това включва както козметика, така и облекло и обувки. Може да се каже, че съм суетна, но в рамките на разумното. Не прекалявам. Обичам да пътувам. Колкото по-далече от София, толкова по-добре. Това ми носи и много вдъхновения, откъдето се връщам на Кулинарно... :-)
- Какво най-много обича да хапва Йоана? Сигурно много мъже завиждат на твоята половинка. Приготвяш ли неща, които той не обича?
- Не съм капризна. Дори напротив, бих опитала от всичко. Но най-много харесвам средиземноморската кухня с пресни билки и понякога екзотични подправки. Обожавам Италия и италианската кухня, но съм отворена към всичко.
Понякога съчетавам по нетрадиционен начин продукти и подправки. В тази връзка, Вальо е традиционност - задоволява се с обикновени неща. Не винаги моите експерименти му харесват. Но за вкуса, не трябва да се спори. Всеки възприема вкуса индивидуално.
- В какво вярва Йоана? А за какво мечтае?
- Вярвам, че след дъжда винаги изгрява слънце - оптимист съм. Мечтая за малка сладкарница с нечувани десерти. :-))
 Зеленчуково рагу с тиква и полента/ kulinarno-joana.com | - Йоана, предложи на читателките какво да опитат задължително от твоя блог.
- Сега е сезонът на тиквата. Предложението ми е за Зеленчуково рагу с тиква и полента
- Каква според теб трябва да бъде жената днес?
- Силна. Може би това е единствената дума, която олицетворява една успяла съвременна жена. Тук включвам както семейството, така и кариерата.
- Би ли пожелала нещо на читателите на Hera.bg
- Бъдете себе си и вярвайте в чудеса. Приказката, все още не е свършила. :-)) И не забравяйте да се забавлявате. :-)
|
Коментари
2012-02-04 #9  Руми Чудесно интервю, за да разберем още нещо за Йоана. Блогът й за мен е великолепен, един от най-добрите.
2010-11-02 #7  rainy miss не бях чувала до сега за този блог. Изглежда много интересен и момичето много мило
2010-11-01 #6  Йордан Кръстев Страхотно интервю! Помогнахте ни да се докоснем до същността на Йоана, която е един много обаятелен човек. И дано другият път интервюто да е с малко повече въпроси примерно: Как си представяш Йоана сладкарничката на мечтите си ? 
2010-11-01 #5  mariia  Посещавам често блога.Хубавото е ,че много точно обяснява .Правих бретцели , като следвах-видио рецептата.Станаха много сполучливи.
2010-11-01 #4  Изолда Често посещавам блога на Йоана и по-малко често (защото разполагам с малко свободно време) приготвям някои от нейните рецепти. Нейният подход към готвенето е заразяващ, усеща се удоволствието, което й доставя изпипването на всеки детаил. Поздравявам я за всичко, което прави  .
2010-11-01 #3  Diana-ana Направо е чудо, че все още има хора, които готвят домашна храна. Хубаво е да има такива примери!!
2010-11-01 #2  Росица Йоана е невероятна - не само готви чудесно, а е и много мил, позитивен и емоционален човек. Кара те да се облизваш и да се усмихваш 
2010-11-01 #1  Ралица Този блог изглежда много интересен, а Йоана много мила 
|
|
Петък 27 Май 2022 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
 Помниш ли? - Станка Пенчева
Падаха вече листата на нашите вишни.
Ти ме целуна и рече през сълзи: Да пишеш!
Аз се обърнах и твоите...
 Древната душа на виното
Едва ли има друго питие, което да носи толкова символика, колкото червеното вино. Още от древността виното...
  Коледни пости - Ден 26: Спагети с домашен доматен сос. И рецептата за него.
След вчерашния провал днес съм далеч по- смирено настроена. Пия чай и топя препечени филийки в мед. Навън...
 10 от най-известните картини на Густав Климт
Роден през 1862 г., Густав Климт е австрийски художник, известен с красивите си, силно декоративни творби,...
 "Искам да бъда с хора, които са гладни за истината..."
За мое собствено добро искам да общувам с хора, които се стремят да открият какво би било да бъдат живи...
 Няколко идеи за малка детска книжка
Приказката за лека нощ е стара традиция. Вероятно кратки чудновати историйки преди лягане са слушали...
  Енергийните вампири
Те не се страхуват от слънцето, не хапят и обичат чесън, но при все това са си вампири. След разговора...
 Искам да ти кажа: "Майка ми е моят герой, моята Супер Жена и моят най-добър приятел"
"Майка ми е малка, усмихната, цветна жена, която винаги успява да види красивото. Често ми звъни за да...
 7 цитата от Казуо Ишигуро
"Спомените, дори най-ценните, избледняват изненадващо бързо. Но не вярвам в това. Спомените, които ценя...
 Йогата влезе в списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Йогата – практиката за духа и тялото, отдавна популярна в цял свят, влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно...
 Морето!...
Морето!
Най-голямото събитие!
Как ме издига към върха си - целия
отново ме зазижда във кристала си.
В...
 Жената, която направи историческата снимка на черната дупка възможна
Това е Кейти Боуман. Преди 3 години тя е една от многото студентки в Масачузетският технологичен институт...
  Къде в света се събират най-много хора?
Кое обединява и разделя в най-силна степен големите групи от хора? Религията, безспорно. Принадлежността...
 Александър Дюма-баща: "Който е страдал дълго, трудно вярва на щастието си."
Ние често пъти минаваме покрай щастието без да го видим, без да го погледнем...или ако сме го видели...
 Изключителният фестивал на ледените скулптури в Китай смайва окото
На 5 януари 2019 г. беше открит официално 35-тият пореден фестивал на ледените скулптури в Харбин, Китай....
 Детството е жестоко време. Неговата жестокост е в предстоящото
Никога няма да бъдем толкова обичани, колкото в детството си. И затова детството е жестоко време. Неговата...
  Животът е кратък
"Животът е кратък. И трябва да можеш. Трябва да можеш да си тръгнеш, когато филмът е лош. Да захвърлиш...
|