Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Питка за Богоявление и Ивановден


На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна пита или баница, а на Ивановден се носи и в кумовете пита и подаръци. Ето и как да си умесим питка за празниците.

1 кг брашно
1 ч.л сода за хляб
3 с.л масло
3 яйца (жълтък за намазване)
1 ч.ч. пр.мляко
1 ч.л сол
1 ч.л захар


Брашното пресяваме два пъти заедно със содата и лъжичката сол. В купа правим кладенче и прибавяме, прясното мляко, захарта, разтопеното масло и разбитите яйца. Омесваме, като добавяме и вода колкото поеме брашното. Когато започне да се отделя от купата значи е готово.

Намазняваме кръгла тава, 1/3 от тестото оформяме на топка която слагаме в средата на тавата, около нея нареждаме 7 малки топки. Намазваме питата с разбит с малко вода жълтък (по желание поръсваме сусам). Оставяме я да втаса за 20 минути и я печем в умерена фурна.

Още топла се увива в кърпа и се оставя да 'обиколи нивата", т.е да изстине
Коментари
2010-04-15 #4
Симон Адева
При тестените изделия блясък се постига с намазване с жълтък
2010-04-14 #3
tedi
Блестящият и вид и сусама
2010-03-17 #2
Криси Петкова
Да кое те кара да мислиш че може да не е ?
2010-03-17 #1
tedi
тази питка е солена нали
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пълнени чушки с боб
· Лозови сарми с овнешко за Петковден
· Ивановден, св. Йоан Кръстител
· Свинско с кисело зеле
· Ошав
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Понеделник
13
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Червената леща е източник на белтъчини. В нея се съдържа много желязо, което я прави добър избор за бременни,...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook