Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Празненство без последствия


Ако случайно инопланитяни посетят Земята в нощта на 25 или 31 декември, ще останат силно шокирани. Едва ли пришълците ще се досетят, че празнуваме Коледа или Новата година, а по-скоро биха си помислили, че се прощаваме с живота. Нима има друго обяснение на лакомията, с която поглъщаме толкова много на брой и като количество ястия, все едно ни е за последно. Във всеки един дом, независимо от индивидуалните особености на неговите обитатели, картинката е една и съща – масата в буквален смисъл се огъва от тежестта на храната. Висококалорични салати, всевъзможни месни ястия, гарнитури, баница с късмети, сметанови торти и други десерти, много алкохол и газирани напитки. Гостите най-парадоксално, хем се оплакват от тежест и преяждане, хем продължават да гризат от блюдата по масата. Наистина на празничната трапеза всичко е толкова вкусно, но защо е необходимо да се изяжда наведнъж? Резултатът не закъснява – за Новата година децата ще намерят подаръци под елхата, а възрастните по 10 излишни килограма, лошо самочувствие и настроение под точката на замръзване. Ех, че весел празник! Малко разум в празничните дни, може да ни спести много проблеми в последствие.

Как да се предпазим от преяждане

За да не се превърне хубавият повод в разюздана оргия е достатъчно да се спазват две основни правила. Първото е да закусим и обядваме нормално преди празничната вечеря. Обикновено всичко се случва точно наобратно – цял ден се стараем да ядем възможно най-малко, за да „не си разваляме апетита” за угощението. И след това налитаме на храната и изяждаме много повече, отколкото организма ни е в състояние да понесе. Второто е, да не приготвяме твърде калорични блюда – така или иначе ястията са много и разнообразни, нека поне бъдат по леки.

Руска и други майонезени салати
Сами по себе си тези така наречени „салати” са тежка храна, а в комбинация с останалите ястия могат да доведат до жлъчна криза или панкреатит. Те засищат бързо, затова мястото им не е на празничната трапеза. Същото важи и за картофите. Най-добре е салата да бъде лека – само от пресни или мариновани зеленчуци, които да стимулират образуването на стомашни сокове за преработването на следващите, по-калорични блюда.

Баница с късмети
Навръх празника всички искаме да видим, какъв късмет ни очаква през Новата година. Затова смело чупим голямо парче от баницата, понякога и две, но от тази мазна и тестена храна ни прилошава и рискуваме да провалим останалата част от вечерта. Затова нека оставим баницата за сутринта – тогава наистина ще можем да се насладим на вкуса й.


Празнични десерти
Тортата със сметана, много ядки и глазура, коледни сладки, тиквеник и прочие тежки десерти – само при вида им устата ни се напълва със слюнка, но в края на вечерта вкусовите ни рецептори вече са толкова претръпнали, че изобщо не усещаме какво ядем. Единствено ни става тежко и все по-тежко, докато в един момент дори ни е трудно да дишаме. Много по-добре е за десерт да хапнем само плодове, сладолед или ако толкова много ни се иска нещо домашно приготвено, нека бъде леко желирано парфе.
Коментари
2010-12-29 #4
Iskra
Това с ваденето на късметчетата всичко го знаем, но защо да похабяваме баницата, направена с труд и хубави продукти, като можем да я хапнем топла и с апетит на сутринта. На мен ми е много гадно да хвърлям храна, затова слагам на масата само толкова, колкото ще бъде изядено. И както казва Цвети, усещането за празничност да идва от качеството, а не от количеството.
2010-12-29 #3
Цвети
Инннннка, ти си от хитрушите бъркат с пръстче, ровичкат, накрая остава една попиляна опустошена баница И аз съм същата хахахахах
При нас е едно и също - пазарува се, купува се, списъци, какво ли не....се едно сичко по магазините ще свърши пред теб. После готви,, редим масите. Накрая, аз поне, нищо не ям, но не се и напивам, защото бавното пиене не е напиване. И така всичко остава за поне една седмица напред.
Нова година е една вечер, колкото вечеряш обикновено, толкова и ще изядеш на нова година. Може би ще има нещо, което не ядеш ежедневно, нещо по-така, завъртяно. Акценът там да пада
2010-12-29 #2
Инна Георгиева
Това е заложено от детството ни, живеехме във времена, в които само по Нова година имаше мандарини и банани, само по Нова година имаше нещо по-така на масата. Или поне в повечето семейства.
После остана навика, че всички правят така. А има и нещо друго, храната сближава хората, явно всички по празниците искат да са близки
А за баницата, аз винаги измъквам късметчето (защото я въртим след 24:00 ч, и си отхапвам едно малко парченце, ритуално. Защо да е нужно да изядем цялото

п.с. И сега сме като в миналото като се замисля, борба за банани
2010-12-29 #1
Деница Терзиева
наистина, ядат вскяш ще се мре...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бумът на семейната фотография
· Между истерията и депресията: Нова Година
· Вълшебството на Рождество
· "Живот и здраве, живот и здраве"
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Колко са вредни преработените храни за нас?
· Пълнено пиле с кестени
· Идеи за коледна украса от 4sales.bg
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Жените след 40-те. Да поговорим за Пременопауза, перименопауза и менопауза
· Вегетарианството може да е и въпрос на ген?
Събота
2
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кивито е с повече витамин С от цитрусите
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти...
Изкуството – храна за душата или бягство от действителността?
Какво е изкуството – храна за душата или бягство от действителността? Всичко зависи от начина на употреба....
Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
Растението чобанка (Petasites hybridus) е вид храст, от семейство Сложноцветни, който обикновено...
Психичното здраве и работното място
Според европейско проучване от 2011 г., 55% от хората с психично здравни проблеми не успяват да се върнат...
Хламидията - коварство и любов - II
Дебне от засада Както вече споменахме, хламидията често се маскира под клиничната картина на други заболявания....
Децата и слънцето
Децата обичат да тичат и играят на слънце. Ако сте се опитвали да ги задържите за по-дълго на сянка или...
Натурални съставки за домашните ни маски - част I
Много от плодовете и зеленчуците, които хапваме, могат да се превърнат в прекрасни маски за кожата ни....
Просто, вкусно и полезно...като леща
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти...
14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
Международният ден на кръводарителя - 14 юни, е ден, в който световната общественост изразява своята...
Полезните продукти, които могат да ни навредят
Засиленото внимание към това, което слагаме в чиниите си през последните години доведе до анатемосването...
Канистерапията – общуването с кучета лекува
„И зная – ако Бог ме попита: „Дете, на обичане кой те научи?”, ще Му кажа с ръка на сърцето: едно куче!“...
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Полезните свойства на физалиса (инка бери)
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас, този плод е колкото интересен, толкова и полезен....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook