Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Празненство без последствия


Ако случайно инопланитяни посетят Земята в нощта на 25 или 31 декември, ще останат силно шокирани. Едва ли пришълците ще се досетят, че празнуваме Коледа или Новата година, а по-скоро биха си помислили, че се прощаваме с живота. Нима има друго обяснение на лакомията, с която поглъщаме толкова много на брой и като количество ястия, все едно ни е за последно. Във всеки един дом, независимо от индивидуалните особености на неговите обитатели, картинката е една и съща – масата в буквален смисъл се огъва от тежестта на храната. Висококалорични салати, всевъзможни месни ястия, гарнитури, баница с късмети, сметанови торти и други десерти, много алкохол и газирани напитки. Гостите най-парадоксално, хем се оплакват от тежест и преяждане, хем продължават да гризат от блюдата по масата. Наистина на празничната трапеза всичко е толкова вкусно, но защо е необходимо да се изяжда наведнъж? Резултатът не закъснява – за Новата година децата ще намерят подаръци под елхата, а възрастните по 10 излишни килограма, лошо самочувствие и настроение под точката на замръзване. Ех, че весел празник! Малко разум в празничните дни, може да ни спести много проблеми в последствие.

Как да се предпазим от преяждане

За да не се превърне хубавият повод в разюздана оргия е достатъчно да се спазват две основни правила. Първото е да закусим и обядваме нормално преди празничната вечеря. Обикновено всичко се случва точно наобратно – цял ден се стараем да ядем възможно най-малко, за да „не си разваляме апетита” за угощението. И след това налитаме на храната и изяждаме много повече, отколкото организма ни е в състояние да понесе. Второто е, да не приготвяме твърде калорични блюда – така или иначе ястията са много и разнообразни, нека поне бъдат по леки.

Руска и други майонезени салати
Сами по себе си тези така наречени „салати” са тежка храна, а в комбинация с останалите ястия могат да доведат до жлъчна криза или панкреатит. Те засищат бързо, затова мястото им не е на празничната трапеза. Същото важи и за картофите. Най-добре е салата да бъде лека – само от пресни или мариновани зеленчуци, които да стимулират образуването на стомашни сокове за преработването на следващите, по-калорични блюда.

Баница с късмети
Навръх празника всички искаме да видим, какъв късмет ни очаква през Новата година. Затова смело чупим голямо парче от баницата, понякога и две, но от тази мазна и тестена храна ни прилошава и рискуваме да провалим останалата част от вечерта. Затова нека оставим баницата за сутринта – тогава наистина ще можем да се насладим на вкуса й.


Празнични десерти
Тортата със сметана, много ядки и глазура, коледни сладки, тиквеник и прочие тежки десерти – само при вида им устата ни се напълва със слюнка, но в края на вечерта вкусовите ни рецептори вече са толкова претръпнали, че изобщо не усещаме какво ядем. Единствено ни става тежко и все по-тежко, докато в един момент дори ни е трудно да дишаме. Много по-добре е за десерт да хапнем само плодове, сладолед или ако толкова много ни се иска нещо домашно приготвено, нека бъде леко желирано парфе.
Коментари
2010-12-29 #4
Iskra
Това с ваденето на късметчетата всичко го знаем, но защо да похабяваме баницата, направена с труд и хубави продукти, като можем да я хапнем топла и с апетит на сутринта. На мен ми е много гадно да хвърлям храна, затова слагам на масата само толкова, колкото ще бъде изядено. И както казва Цвети, усещането за празничност да идва от качеството, а не от количеството.
2010-12-29 #3
Цвети
Инннннка, ти си от хитрушите бъркат с пръстче, ровичкат, накрая остава една попиляна опустошена баница И аз съм същата хахахахах
При нас е едно и също - пазарува се, купува се, списъци, какво ли не....се едно сичко по магазините ще свърши пред теб. После готви,, редим масите. Накрая, аз поне, нищо не ям, но не се и напивам, защото бавното пиене не е напиване. И така всичко остава за поне една седмица напред.
Нова година е една вечер, колкото вечеряш обикновено, толкова и ще изядеш на нова година. Може би ще има нещо, което не ядеш ежедневно, нещо по-така, завъртяно. Акценът там да пада
2010-12-29 #2
Инна Георгиева
Това е заложено от детството ни, живеехме във времена, в които само по Нова година имаше мандарини и банани, само по Нова година имаше нещо по-така на масата. Или поне в повечето семейства.
После остана навика, че всички правят така. А има и нещо друго, храната сближава хората, явно всички по празниците искат да са близки
А за баницата, аз винаги измъквам късметчето (защото я въртим след 24:00 ч, и си отхапвам едно малко парченце, ритуално. Защо да е нужно да изядем цялото

п.с. И сега сме като в миналото като се замисля, борба за банани
2010-12-29 #1
Деница Терзиева
наистина, ядат вскяш ще се мре...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бумът на семейната фотография
· Между истерията и депресията: Нова Година
· Вълшебството на Рождество
· "Живот и здраве, живот и здраве"
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· 8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
· Пълнено пиле с кестени
· Идеи за коледна украса от 4sales.bg
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· Един прост кръвен тест може да предскаже риска от сърдечно заболяване, установи ново проучване
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
Сряда
18
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Земята - домът, който опустошаваме сами
"Бих искал да споделя едно откритие, което направих през престоя ми тук. Стигнах до него, когато се опитах...
Гастроенеролог: Дънките с висока талия може да ви доведат до проблеми
Хората със стомашно-чревни заболявания не трябва да носят дънки с висока талия или прилепнали дрехи....
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
Пирей - още един плевел, полезен за здравето
Пиреят нерядко се явява проблем за големи пространства обработваеми и необработваеми площи, тъй като...
За да срещнем истинската любов, първо трябва да срещнем себе си
Задавали ли сте си въпроса коя е вашата движеща сила в този живот? Дали пък всички ние нямаме една основна?...
Хималайската сол - в oсновата на живота
Всички знаем за "белите" врагове на здравето, за които трябва да внимаваме - бяла рафинирана захар, бяло...
Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
Със сигурност сме чували поне веднъж, че не бива да се храним късно вечер, защото това може да повлияе...
Как биоритмите влияят на нашия живот?
Още древните лечители им се доверявали напълно. Точно затова и в наши дни те са достатъчно изследван...
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Клякания (клекове) за по-стегнати бедра и седалище
Възрастта винаги си казва думата, дори ражданията да са били благосклонни към нас и да сме успели да...
Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
Ходенето на къмпинг е полезно за децата, както и за цялото семейство, според австралийския сайт www.gocampingaustralia.com. На...
Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма
Чували сме много за тях, къде истини, къде митове. Свободните радикали са във всяка реклама на козметичен...
Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
Малки ученици от началното училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Троян събраха и дариха 15 000 лева...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook