Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - седмица 2



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
През втората седмица от поста вече се разрешава риба и така до Игнажден. Ограничението продължава да важи за всеки сряда и петък. Рибата е една от най-добрите храни с много ползи, особено за постещите, и не пропускайте да я включите в менюто.

Една идея по-полезна е морската от речната риба и не препоръчвам риби като пангасиус, които се развъждат в ужасни условия и цената им е подозрително ниска. Полуфабрикатите – рачешки ролца, рибни хапки за паниране и други подобни – също не са пълноценна храна. Търсете риби като херинга, сьомга, лаврак, но и скумрията е достатъчно полезна, а от речните добър избор са сом и шаран.

Какво (не) знаем за сьомгата

Морските дарове могат да се хапват спокойно, стига да са безгръбначни – миди, калмари, скариди, рапани. А монасите от Атон редовно са яли октоподи по време на пости. Охлювите също влизат в тази група.

Ако отидете на някой пазар, ще видите колко много полезни кореноплодни има в момента. Не пропускайте да се заредите от тях и ако имате възможност да замразявате за зимата. На пазарите по това време ще откриете и много билки, луковици на цветя, домашни яйца, домашен сапун и други "екзотични" стоки, които на други места са красиво опаковани и струват далеч по-скъпо.


Ден 8: Постни сарми с атмосфера и миг семейно щастие. Виждаме ли поличбите?

В първия ден от седмицата, когато строгият пост не се спазва, правих сармички. В лозовите и зелевите сарми може да се завие почти всичко и не се колебайте да опитвате със съставките. През осмия ден от поста за пръв път осъзнах, че храненето само привидно изчерпва темата за поста, всъщност зад това, което слагаме в устата си се крие и много от онова в главата ни.


Ден 9: Хвърча, яхнала метлата. За заслужената почивка - розова супа и филм.

След усилено чистене си направих крем супа този ден. Ако сте напазарували плодове и зеленчуци от пазара, сега са предимно кореноплодни, може да си направите заготовки за супи, които да замразите във фризера.

Уикендите са чудесно време за малко кулинарна подготовка за през седмицата с цел да пестим време. Заготвките за супи и смутита не отнемат толкова време, но ако се връщате вечер уморени от работа, ще оцените, че зеленчуците са измити, обелени и нарязани предварително.



Аз избрах тиква, цвекло и морков за заготовка за такава „розова” супа. Нарязваме ги на едно така, че да заемат възможно най-малко място във фризера. Комбинациите може да са най-различни. Когато готвите цвекло, не забравяйте, че то е по-твърдо и трябва да се вари първо, после морковът и картофът и накрая тиквата. Иначе пасирането на супата ще е доста трудно. Ако си приготвите и предварително повечко крутони, пестите още време.


Ден 10: Притча за трите сита.

Често повтаряно изречение по време на пости е: „Не е важно това, което влиза в устата, а това, което излиза. Това е така, постите са вързани и с ограничаване на злобните думи, безцелната критика и заяждане. С това да помислим, дали има смисъл това, което говорим, дали е полезно и дали няма да нараним някой повече, отколкото да сторим добро.


Ден 11: Първо поражение. Гордостта поразява душата и тялото.

Много важен урок получих на този ден и той е свързан с лакомията отново. Питката с мед в чест на Св. Екатерина стана толкова хубава, че от суета и гордост аз просто преядох с нея и като резултат получих подуване и душевно не се почувствах никак добре. Урокът тук е, че дори с постната храна не бива да се прекалява и лакомията към постното може да не се отнася до месото, но това не я прави по-малко зло.


Ден 12: Първият сняг навява първи мисли за Коледа. Една бърза салата спестява време за тях.

Когато завали първият сняг окончателно се сещаме за Коледа. Тази година беше твърде рано, но миналата си беше точно навреме да ни завладее коледното настроение. Този ден си направих лека салата за обяд с кълнове, които са чудесна постна храна, и риба тон, нали е разрешена рибата вече.


Ден 13: Как изглежда вътрешното равновесие над супа леща. Втори шанс за коледната украса.

През този ден се замислих как някои хора приемат поста като поредната поза – да изглеждат възвишени и духовни. Постите за мен са един от начините да търсим баланс. Ако сме твърде материалистично и консуматорски настроени, ако усещаме, че сме загубили духовния си център и сме се отклонили от вътрешното си равновесие. Давим това в безсмислени покупки, нищене на тъпи предавания и клюки, похапване на сладко и чревоугодие без мярка – постите е начин да се върнем на пътя. А той е само един – баланс във всяко отношение.


Ден 14: Героите заслужават награда. Най- трудните битки са със самия себе си.

През този ден направих много вкусен постен шоколадов сладкиш. Пълен мит е, че постните сладкиши не става хубави и за да направиш приличен кекс ти трябват 4-5 яйца и мляко, масло. Да, вкусът е различен, но ако менюто ти е привидно толкова ограничено, всяка малка сладост си заслужава.

През втората седмица от поста се разделих с тревожните въпроси около храненето, но и с очакването, че постите се изчерпват само с това. Много повече са свързани те с мислите и чувствата ни, със себепознанието и мирогледа ни. Много повече, отколкото си мислим. Скоро това ми стана пределно ясно.
Виж още статии за:   Постите · Коледните пости ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Голяма задушница преди Великия пост
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Виж още статии за:   Постите · Коледните пости ·
Вторник
27
Юли 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да: Ушием гоблен
Шиенето на гоблени е като рисуване с конци. Почти от нищото – една панама и разноцветни нишки, из-под...
Минзухарът - стройният джентълмен сред пролетните цветя
Минзухарът (Crocus) e многогодишно растение от семейство Перуникови, разпространено от Източното Средиземноморие...
Филтрирате ли питейната вода?
Всички знаем, че чистата вода е едно от най-важните условия за доброто ни здраве. Водата от водопроводния...
Вътрешният свят на матрака - II
Безпружинни матраци Модели от латекс. Базисният слой при тези матраци е произведен от втвърден каучуков...
Ихтима - 2 февруари
На 2 февруари православните християни почитаме паметта и делото на Свети Патриарх Евтимий Търновски (около...
5 възела, които е полезно да научите
ДА връзваш възел е нещо, което учим в детските си години и е сред тези умения, които ни трябват до края...
Детските мебели: да изберем най-добрите материали
Детските мебели привличат вниманието ни със свежите си цветове, закачливи щампи и приказен дизайн. Но...
Цветовете в интериора - II част
Цвят и стил За всеки стил в интериорният дизайн са характерни определени цветови комбинации. Например...
Как да се вместим практично и красиво в съвременните тесни пространства
За никого не е тайна, че с напредване на технологиите, всичко става все по-малко и все по-миниатюрно....
Направи сама: Висящ цветарник
Да си направиш висящ цветарник не е кой знае какво. Ако имаме някои прежди и други въженца в излишък...
Боклукът – един по-различен поглед
Вярно е, че боклукът може да каже много за своя стопанин. Не случайно криминалистите във филмите първо...
По-дълъг живот за откъснатите цветя
Не помня какъв беше повода, но колегите в офиса ми бяха подарили огромен букет с любимите ми хризантеми....
Честита нова година, приятели!
Ако четете това на 1 януари, то благодарим ви! За доверието, за това, че ни четете и споделяте, че ни...
Кои са днешните будители?
Тъмна, студена стаичка. Мъждукащата светлина на лоена свещ оставя малко бледо кръгче върху жълтеникав...
Св. мъченица Ирина - 5 май
Света мъченица Ирина е много почитана в древна Византия и Ирина днес е едно от най-разпространените гръцки...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Във фризера – какво и как?
Хубавото на фризера е, че можем да съхраняваме продуктите свежи и да им се наслаждаваме не само когато...
Камелия - една истинска източна красавица
Всяка от нас има своите ежедневни ритуали за красота, които общо взето не особено често променяме. Често...
Традиции и обичаи на Бъдни вечер
Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници в българския календар. Самото му име произхожда от...
На последния етаж
Прието е да се смята, че последният етаж не е най-мечтаното място, където да се намира домът ви. Като...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Дневният тракт – за и против
В новите жилища най-често кухнята и гостната са обединени в т. нар. дневен тракт. Но дори и в по-старите...
Ебру - нестандартно изкуство за рисуване върху вода
Ебру е вековна традиция, предавана от поколение на поколение, която улавя момента, в който рисуващият...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 29
Ден 29 от Коледните пости. Вчера вечерта премина в приготвяне на сурвакница за детето. Опуках царевица...
Как да отглеждаме: Сансевиера
В естествена среда Сансевиерата (Sansevieria) расте в тропиците на Африка. Заради острите си и бодливи...
Как да намираме изгубени вещи?
Загубата на някаква важна вещ може да бъде изключително неприятно и досадно преживяване, което да...
Мартеничка от плат - цвете
Предлагам ви една идея за интересна мартеничка от плат. Единствено, остава да си намерите подходящ такъв....
11 май - св. св. равноапостоли Кирил и Методий
На 11 май честваме двамата равноапостоли св. св. Кирил и Методий. Братята от Солун, измислили глаголицата...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Вълнистите папагали - верни приятели у дома I
По данни на Гринпийс 20 милиона диви животни годишно са улавяни и превръщани насила в домашни любимци. Защо...
Топлият интериор през студената зима
Студът през мрачните зимни дни прониква не само в телата ни, но и в душите ни. Заедно с температурите...
14 април - св. Мартин Изповедник, Мартиния
На 14 април се почита свети Мартин Изповедник, римски папа. Той, заедно с папа Максим Изповедник, защитавал...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook