Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - седмица 2



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
През втората седмица от поста вече се разрешава риба и така до Игнажден. Ограничението продължава да важи за всеки сряда и петък. Рибата е една от най-добрите храни с много ползи, особено за постещите, и не пропускайте да я включите в менюто.

Една идея по-полезна е морската от речната риба и не препоръчвам риби като пангасиус, които се развъждат в ужасни условия и цената им е подозрително ниска. Полуфабрикатите – рачешки ролца, рибни хапки за паниране и други подобни – също не са пълноценна храна. Търсете риби като херинга, сьомга, лаврак, но и скумрията е достатъчно полезна, а от речните добър избор са сом и шаран.

Какво (не) знаем за сьомгата

Морските дарове могат да се хапват спокойно, стига да са безгръбначни – миди, калмари, скариди, рапани. А монасите от Атон редовно са яли октоподи по време на пости. Охлювите също влизат в тази група.

Ако отидете на някой пазар, ще видите колко много полезни кореноплодни има в момента. Не пропускайте да се заредите от тях и ако имате възможност да замразявате за зимата. На пазарите по това време ще откриете и много билки, луковици на цветя, домашни яйца, домашен сапун и други "екзотични" стоки, които на други места са красиво опаковани и струват далеч по-скъпо.


Ден 8: Постни сарми с атмосфера и миг семейно щастие. Виждаме ли поличбите?

В първия ден от седмицата, когато строгият пост не се спазва, правих сармички. В лозовите и зелевите сарми може да се завие почти всичко и не се колебайте да опитвате със съставките. През осмия ден от поста за пръв път осъзнах, че храненето само привидно изчерпва темата за поста, всъщност зад това, което слагаме в устата си се крие и много от онова в главата ни.


Ден 9: Хвърча, яхнала метлата. За заслужената почивка - розова супа и филм.

След усилено чистене си направих крем супа този ден. Ако сте напазарували плодове и зеленчуци от пазара, сега са предимно кореноплодни, може да си направите заготовки за супи, които да замразите във фризера.

Уикендите са чудесно време за малко кулинарна подготовка за през седмицата с цел да пестим време. Заготвките за супи и смутита не отнемат толкова време, но ако се връщате вечер уморени от работа, ще оцените, че зеленчуците са измити, обелени и нарязани предварително.



Аз избрах тиква, цвекло и морков за заготовка за такава „розова” супа. Нарязваме ги на едно така, че да заемат възможно най-малко място във фризера. Комбинациите може да са най-различни. Когато готвите цвекло, не забравяйте, че то е по-твърдо и трябва да се вари първо, после морковът и картофът и накрая тиквата. Иначе пасирането на супата ще е доста трудно. Ако си приготвите и предварително повечко крутони, пестите още време.


Ден 10: Притча за трите сита.

Често повтаряно изречение по време на пости е: „Не е важно това, което влиза в устата, а това, което излиза. Това е така, постите са вързани и с ограничаване на злобните думи, безцелната критика и заяждане. С това да помислим, дали има смисъл това, което говорим, дали е полезно и дали няма да нараним някой повече, отколкото да сторим добро.


Ден 11: Първо поражение. Гордостта поразява душата и тялото.

Много важен урок получих на този ден и той е свързан с лакомията отново. Питката с мед в чест на Св. Екатерина стана толкова хубава, че от суета и гордост аз просто преядох с нея и като резултат получих подуване и душевно не се почувствах никак добре. Урокът тук е, че дори с постната храна не бива да се прекалява и лакомията към постното може да не се отнася до месото, но това не я прави по-малко зло.


Ден 12: Първият сняг навява първи мисли за Коледа. Една бърза салата спестява време за тях.

Когато завали първият сняг окончателно се сещаме за Коледа. Тази година беше твърде рано, но миналата си беше точно навреме да ни завладее коледното настроение. Този ден си направих лека салата за обяд с кълнове, които са чудесна постна храна, и риба тон, нали е разрешена рибата вече.


Ден 13: Как изглежда вътрешното равновесие над супа леща. Втори шанс за коледната украса.

През този ден се замислих как някои хора приемат поста като поредната поза – да изглеждат възвишени и духовни. Постите за мен са един от начините да търсим баланс. Ако сме твърде материалистично и консуматорски настроени, ако усещаме, че сме загубили духовния си център и сме се отклонили от вътрешното си равновесие. Давим това в безсмислени покупки, нищене на тъпи предавания и клюки, похапване на сладко и чревоугодие без мярка – постите е начин да се върнем на пътя. А той е само един – баланс във всяко отношение.


Ден 14: Героите заслужават награда. Най- трудните битки са със самия себе си.

През този ден направих много вкусен постен шоколадов сладкиш. Пълен мит е, че постните сладкиши не става хубави и за да направиш приличен кекс ти трябват 4-5 яйца и мляко, масло. Да, вкусът е различен, но ако менюто ти е привидно толкова ограничено, всяка малка сладост си заслужава.

През втората седмица от поста се разделих с тревожните въпроси около храненето, но и с очакването, че постите се изчерпват само с това. Много повече са свързани те с мислите и чувствата ни, със себепознанието и мирогледа ни. Много повече, отколкото си мислим. Скоро това ми стана пределно ясно.
Виж още статии за:   Постите · Коледните пости ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Голяма задушница преди Великия пост
Виж още статии за:   Постите · Коледните пости ·
Понеделник
4
Юли 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Направи си сама... бижу -II
3. Полимерна глина – това също е много модерен материал, от който напоследък се изработват бижута. Предимството...
Коледничето - непретенциозна красота по празниците
Коледа е тук, а с нея дойде и най-коледното цвете- добре познатата ни коледна звезда, с която всяка година...
Чисто пране без препарати – възможно ли е?
Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това, кой прах ще отстрани напълно петната и...
Нискобюджетни изненади за св. Валентин и за всеки повод
Както всяка година, така и тази, имам спасение срещу комерсиализирането на св. Валентин. Това са ръчно...
Кактусите - бодливите красавци
Кактусите са голямо семейство покритосеменни растения, което произхожда от Северна и Южна Америка. Само...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 15
Ден 15 от Коледните пости. Снощи хапнахме каквото бе останало от рибата плакия, както и мандарини. За...
Нова „одежда” за стария диван
Обикновено не забелязваме как обичния ни стар диван бавно, но безнадеждно се протрива и избелява. При...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Децата творят Коледа с нас: Коледен венец
Когато закачих нашия коледен венец преди седмица на външната врата, децата настояха и те да има свой...
Декорация за Хелоуин: Прилеп и четири различни идеи с него
Хелоуин не е наш, православен празник, не е и част от българската традиция. В последните години чуждоземният...
Как да унищожим петната
Едно малко, но набиващо се на очи петънце може да стане причина завинаги да се разделите с любима дреха....
Първите маратонки, изработени от пластмасови отпадъци от океана, скоро в магазините
Първите 7000 чифта спортни обувки, изработени от рециклирана пластмаса от Световния океан, влизат в търговската...
Клепоухият приятел - II
храна и купичка – Противно на схващанията, тези зайчета не се хранят със зеле и моркови, нито с други...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
Ден 16 от Коледните пости. Те самите вървят много добре, моето момче споделя, че не усеща нещо да му...
Как да обезопасим дома за прохождащо дете
Ето, че малкият пътешественик е направил първите си стъпки. За него те са огромен скок към независимост,...
За нашия еко дом - пролетНо без химия
Искаш домът ти да бъде чист, да ухае на свежо и да е безопасно за теб и за природата, докато се грижиш...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
"Стъклени" коледни сладки
Според най-древните традиции коледната елха се обкичвала с ядки и сушени плодове, които символизирали...
Мратинци, Вълчи празници
На места в Западна България на 14 ноември се отбелязват Мратинци, Мратиньок - останали от езическата...
Сухите цветя – спомен за лятото
В магазините се предлага огромен избор от сувенири със сухи цветя и други природни материали. В някои...
1 септември - Симеоновден
На 1 септември Православната църква отбелязва Симеоновден. В християнския календар се чества паметта...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Св. мъченица Ирина - 5 май
Света мъченица Ирина е много почитана в древна Византия и Ирина днес е едно от най-разпространените гръцки...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Порцеланът – бижуто в нашия дом
Съдовете от изящен порцелан служат не само за сервиране на храната, но и имат ценност на истинско семейно...
Ихтима - 2 февруари
На 2 февруари православните християни почитаме паметта и делото на Свети Патриарх Евтимий Търновски (около...
По-осъзната и щастлива да е 2019 г., приятели!
Измина още една година, в която бяхме заедно. Сега, в края й, знаем, че поглеждаме към нея с усмивка...
Практична идея за цип
Ако и вие имате някой чифт дънки, чиято машинка на ципа не държи и постоянно го отваря, ето една практична...
10 март - св. мчк. Галина
На 10 март Църквата почита паметта на света мъченица Галина. Тя живяла при управлението на император...
Да създадем бонсай - II част
Другата ви задача е да придадете характерна живописна форма на джуджето. Това може да стане като изкривите...
Идеи за подарък за българи, живеещи в чужбина
Всеки има роднина или близък приятел, който живее в чужбина, и наближат ли празници, а и не само, всеки...
Идеи за по-икономични пътувания през лятото
Светът неимоверно се е "смалил" и можем да пътуваме на големи разстояния за кратко време, да нощуваме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook