Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - седмица 2



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
През втората седмица от поста вече се разрешава риба и така до Игнажден. Ограничението продължава да важи за всеки сряда и петък. Рибата е една от най-добрите храни с много ползи, особено за постещите, и не пропускайте да я включите в менюто.

Една идея по-полезна е морската от речната риба и не препоръчвам риби като пангасиус, които се развъждат в ужасни условия и цената им е подозрително ниска. Полуфабрикатите – рачешки ролца, рибни хапки за паниране и други подобни – също не са пълноценна храна. Търсете риби като херинга, сьомга, лаврак, но и скумрията е достатъчно полезна, а от речните добър избор са сом и шаран.

Какво (не) знаем за сьомгата

Морските дарове могат да се хапват спокойно, стига да са безгръбначни – миди, калмари, скариди, рапани. А монасите от Атон редовно са яли октоподи по време на пости. Охлювите също влизат в тази група.

Ако отидете на някой пазар, ще видите колко много полезни кореноплодни има в момента. Не пропускайте да се заредите от тях и ако имате възможност да замразявате за зимата. На пазарите по това време ще откриете и много билки, луковици на цветя, домашни яйца, домашен сапун и други "екзотични" стоки, които на други места са красиво опаковани и струват далеч по-скъпо.


Ден 8: Постни сарми с атмосфера и миг семейно щастие. Виждаме ли поличбите?

В първия ден от седмицата, когато строгият пост не се спазва, правих сармички. В лозовите и зелевите сарми може да се завие почти всичко и не се колебайте да опитвате със съставките. През осмия ден от поста за пръв път осъзнах, че храненето само привидно изчерпва темата за поста, всъщност зад това, което слагаме в устата си се крие и много от онова в главата ни.


Ден 9: Хвърча, яхнала метлата. За заслужената почивка - розова супа и филм.

След усилено чистене си направих крем супа този ден. Ако сте напазарували плодове и зеленчуци от пазара, сега са предимно кореноплодни, може да си направите заготовки за супи, които да замразите във фризера.

Уикендите са чудесно време за малко кулинарна подготовка за през седмицата с цел да пестим време. Заготвките за супи и смутита не отнемат толкова време, но ако се връщате вечер уморени от работа, ще оцените, че зеленчуците са измити, обелени и нарязани предварително.



Аз избрах тиква, цвекло и морков за заготовка за такава „розова” супа. Нарязваме ги на едно така, че да заемат възможно най-малко място във фризера. Комбинациите може да са най-различни. Когато готвите цвекло, не забравяйте, че то е по-твърдо и трябва да се вари първо, после морковът и картофът и накрая тиквата. Иначе пасирането на супата ще е доста трудно. Ако си приготвите и предварително повечко крутони, пестите още време.


Ден 10: Притча за трите сита.

Често повтаряно изречение по време на пости е: „Не е важно това, което влиза в устата, а това, което излиза. Това е така, постите са вързани и с ограничаване на злобните думи, безцелната критика и заяждане. С това да помислим, дали има смисъл това, което говорим, дали е полезно и дали няма да нараним някой повече, отколкото да сторим добро.


Ден 11: Първо поражение. Гордостта поразява душата и тялото.

Много важен урок получих на този ден и той е свързан с лакомията отново. Питката с мед в чест на Св. Екатерина стана толкова хубава, че от суета и гордост аз просто преядох с нея и като резултат получих подуване и душевно не се почувствах никак добре. Урокът тук е, че дори с постната храна не бива да се прекалява и лакомията към постното може да не се отнася до месото, но това не я прави по-малко зло.


Ден 12: Първият сняг навява първи мисли за Коледа. Една бърза салата спестява време за тях.

Когато завали първият сняг окончателно се сещаме за Коледа. Тази година беше твърде рано, но миналата си беше точно навреме да ни завладее коледното настроение. Този ден си направих лека салата за обяд с кълнове, които са чудесна постна храна, и риба тон, нали е разрешена рибата вече.


Ден 13: Как изглежда вътрешното равновесие над супа леща. Втори шанс за коледната украса.

През този ден се замислих как някои хора приемат поста като поредната поза – да изглеждат възвишени и духовни. Постите за мен са един от начините да търсим баланс. Ако сме твърде материалистично и консуматорски настроени, ако усещаме, че сме загубили духовния си център и сме се отклонили от вътрешното си равновесие. Давим това в безсмислени покупки, нищене на тъпи предавания и клюки, похапване на сладко и чревоугодие без мярка – постите е начин да се върнем на пътя. А той е само един – баланс във всяко отношение.


Ден 14: Героите заслужават награда. Най- трудните битки са със самия себе си.

През този ден направих много вкусен постен шоколадов сладкиш. Пълен мит е, че постните сладкиши не става хубави и за да направиш приличен кекс ти трябват 4-5 яйца и мляко, масло. Да, вкусът е различен, но ако менюто ти е привидно толкова ограничено, всяка малка сладост си заслужава.

През втората седмица от поста се разделих с тревожните въпроси около храненето, но и с очакването, че постите се изчерпват само с това. Много повече са свързани те с мислите и чувствата ни, със себепознанието и мирогледа ни. Много повече, отколкото си мислим. Скоро това ми стана пределно ясно.
Виж още статии за:   Постите · Коледните пости ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Голяма задушница преди Великия пост
Виж още статии за:   Постите · Коледните пости ·
Събота
4
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Най-красивите увивни цветя за градината и дома
Всички обичаме цветята – дали в градинката или на балкона, усещането да си обграден с цветове и аромат...
Кредитната карта - опасно близо
Вариантът да държиш кредитната си карта във фризера звучи смешно, но съвсем не е далеч от истината като...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
История и символика на коледното дръвче
Във всички езически религии е имало култ към свещени дървета. Дървото е универсален символ – смята се,...
Клепоухият приятел - I
Да си отглеждаш зайче у дома отдавна не е екзотично начинание. Напоследък то все повече се налага като...
2 януари - св. Силвестър
На този ден православната църква чества родения в Рим св. Силвестър, известен още и като Карамановден. Учител...
Коледничето - непретенциозна красота по празниците
Коледа е тук, а с нея дойде и най-коледното цвете- добре познатата ни коледна звезда, с която всяка година...
30 май - честваме св. Емилия
На 30 май православната църква чества света Емилия. Света Емилия произхожда от богат благороднически...
Изяж и посади
Обичате екзотичните плодове, растенията и сте склонни към експерименти? Тогава тази статия е именно за...
В очакване на Великден
Обичам празниците. Кой не ги обича, всъщност?! Атмосферата, суетенето около трапезата, пак се събираме,...
Никулден
Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител...
Говорещият хладилник
Технологичните иновации все по-често комбинират смела научна мисъл с екстравагантни форми и разнообразни...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
16 ноември - Св. апостол и евангелист Матей
Матей, наричан още Левий, е един от 12-те апостоли и автор на първото от четирите канонични Евангелия...
Да излезем на терасата
Пролетта дойде, дълго чакана и пак – малко неочаквана. Нямаме търпение да разтворим широко прозорците,...
Патио на открито
Планирането на кът за сядане на открито изисква толкова старание и въображение, колкото всяка друга стая...
Последователните стъпки на ремонта - II
4. Ел. инсталация От качественото окабеляване зависи безпроблемната работа на всички електроуреди в...
Как да обезопасим дома за прохождащо дете
Ето, че малкият пътешественик е направил първите си стъпки. За него те са огромен скок към независимост,...
Боядисване на великденски яйца с ориз
Боядисването на великденски яйца с ориз е нещо, което винаги съм искала да направя. Защото през годините...
Няколко нискобюджетни идеи за коледен подарък
Подаръците за Коледа са извор на приятни трепети и безкрайни мъки по измислянето им. Даже средствата...
Ремонт у дома
Причините поради, които хората се решават на ремонт, биват различни – едни си купуват жилище и искат...
Виното и любовта като отпечатък на страстта
Замислен поглед пред календара. Планирамe, обмислямe, заграждамe дати. Нижат се празник след празник...
Традиции и обичаи на Бъдни вечер
Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници в българския календар. Самото му име произхожда от...
Японски полъх в интериора
Отличителната черта на японският стил е усещането за пространство. Тази особеност е повлияна от начина...
Декорация за Хелоуин: Прилепи по стената
Прилепи по стената Тази идея се прави с шаблон "Прилеп", който можете да принтирате от тук. Необходимите...
Вместо новогодишни късмети в баницата - новогодишни предизвикателства
За посрещането на всяка нова година по традиция правим новогодишна баница с късмети. Седим, наредени,...
Преображение Господне
На 6 август Православната църква празнува Преображение Господне – един от най-ранните църковни празници....
Домашна картотека
Една от най-активните характеристики на всички листове и листчета е да се губят и дори понякога мистериозно...
Декорации с миди, раковини и други морски съкровища
На плажа мидените черупчици са навсякъде около нас – даже не ги забелязваме. Децата ги събират с неутолима...
Системата FLY LADY – щастие и чист дом
След напрегнатия работен ден всеки иска да се прибере в дома си и да се отдаде на заслужен релакс. Често...
Уют и пространство в малкия дом
Когато пространството в дома ни е ограничено, постигането на уют се превръща в трудна задача. Интериорът...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook