Коледни пости - седмица 2
 През втората седмица от поста вече се разрешава риба и така до Игнажден. Ограничението продължава да важи за всеки сряда и петък. Рибата е една от най-добрите храни с много ползи, особено за постещите, и не пропускайте да я включите в менюто.
Една идея по-полезна е морската от речната риба и не препоръчвам риби като пангасиус, които се развъждат в ужасни условия и цената им е подозрително ниска. Полуфабрикатите – рачешки ролца, рибни хапки за паниране и други подобни – също не са пълноценна храна. Търсете риби като херинга, сьомга, лаврак, но и скумрията е достатъчно полезна, а от речните добър избор са сом и шаран.
Какво (не) знаем за сьомгата
Морските дарове могат да се хапват спокойно, стига да са безгръбначни – миди, калмари, скариди, рапани. А монасите от Атон редовно са яли октоподи по време на пости. Охлювите също влизат в тази група.
Ако отидете на някой пазар, ще видите колко много полезни кореноплодни има в момента. Не пропускайте да се заредите от тях и ако имате възможност да замразявате за зимата. На пазарите по това време ще откриете и много билки, луковици на цветя, домашни яйца, домашен сапун и други "екзотични" стоки, които на други места са красиво опаковани и струват далеч по-скъпо.
Ден 8: Постни сарми с атмосфера и миг семейно щастие. Виждаме ли поличбите?
В първия ден от седмицата, когато строгият пост не се спазва, правих сармички. В лозовите и зелевите сарми може да се завие почти всичко и не се колебайте да опитвате със съставките. През осмия ден от поста за пръв път осъзнах, че храненето само привидно изчерпва темата за поста, всъщност зад това, което слагаме в устата си се крие и много от онова в главата ни.
Ден 9: Хвърча, яхнала метлата. За заслужената почивка - розова супа и филм.
След усилено чистене си направих крем супа този ден. Ако сте напазарували плодове и зеленчуци от пазара, сега са предимно кореноплодни, може да си направите заготовки за супи, които да замразите във фризера.
Уикендите са чудесно време за малко кулинарна подготовка за през седмицата с цел да пестим време. Заготвките за супи и смутита не отнемат толкова време, но ако се връщате вечер уморени от работа, ще оцените, че зеленчуците са измити, обелени и нарязани предварително.
Аз избрах тиква, цвекло и морков за заготовка за такава „розова” супа. Нарязваме ги на едно така, че да заемат възможно най-малко място във фризера. Комбинациите може да са най-различни. Когато готвите цвекло, не забравяйте, че то е по-твърдо и трябва да се вари първо, после морковът и картофът и накрая тиквата. Иначе пасирането на супата ще е доста трудно. Ако си приготвите и предварително повечко крутони, пестите още време.
Ден 10: Притча за трите сита.
Често повтаряно изречение по време на пости е: „Не е важно това, което влиза в устата, а това, което излиза. Това е така, постите са вързани и с ограничаване на злобните думи, безцелната критика и заяждане. С това да помислим, дали има смисъл това, което говорим, дали е полезно и дали няма да нараним някой повече, отколкото да сторим добро.
Ден 11: Първо поражение. Гордостта поразява душата и тялото.
Много важен урок получих на този ден и той е свързан с лакомията отново. Питката с мед в чест на Св. Екатерина стана толкова хубава, че от суета и гордост аз просто преядох с нея и като резултат получих подуване и душевно не се почувствах никак добре. Урокът тук е, че дори с постната храна не бива да се прекалява и лакомията към постното може да не се отнася до месото, но това не я прави по-малко зло.
Ден 12: Първият сняг навява първи мисли за Коледа. Една бърза салата спестява време за тях.
Когато завали първият сняг окончателно се сещаме за Коледа. Тази година беше твърде рано, но миналата си беше точно навреме да ни завладее коледното настроение. Този ден си направих лека салата за обяд с кълнове, които са чудесна постна храна, и риба тон, нали е разрешена рибата вече.
Ден 13: Как изглежда вътрешното равновесие над супа леща. Втори шанс за коледната украса.
През този ден се замислих как някои хора приемат поста като поредната поза – да изглеждат възвишени и духовни. Постите за мен са един от начините да търсим баланс. Ако сме твърде материалистично и консуматорски настроени, ако усещаме, че сме загубили духовния си център и сме се отклонили от вътрешното си равновесие. Давим това в безсмислени покупки, нищене на тъпи предавания и клюки, похапване на сладко и чревоугодие без мярка – постите е начин да се върнем на пътя. А той е само един – баланс във всяко отношение.
Ден 14: Героите заслужават награда. Най- трудните битки са със самия себе си.
През този ден направих много вкусен постен шоколадов сладкиш. Пълен мит е, че постните сладкиши не става хубави и за да направиш приличен кекс ти трябват 4-5 яйца и мляко, масло. Да, вкусът е различен, но ако менюто ти е привидно толкова ограничено, всяка малка сладост си заслужава.
През втората седмица от поста се разделих с тревожните въпроси около храненето, но и с очакването, че постите се изчерпват само с това. Много повече са свързани те с мислите и чувствата ни, със себепознанието и мирогледа ни. Много повече, отколкото си мислим. Скоро това ми стана пределно ясно. |
Виж още статии за: Постите · Коледните пости ·
Виж още статии за: Постите · Коледните пости ·
|
|
Петък 14 Февруари 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
|
Абонирай се за новости
 Няколко нискобюджетни идеи за коледен подарък
Подаръците за Коледа са извор на приятни трепети и безкрайни мъки по измислянето им. Даже средствата...
  Зоопарк у дома
Да отглеждаш домашен любимец не е нещо необичайно, но да имаш няколко... това вече си е същинско предизвикателство!...
 Отговорно и практично пазаруване преди Коледа
На прага на голямото коледно пазаруване, преди рожден ден или голям празник, просто ей-така – ние сме...
  Нуждаеш ли се от това? - II
Да излезем от омагьосания кръг
Когато сме в магазина и вземем стоката в ръка, е добре да се замислим:...
 Днес празнуваме Деня на бащата
Десетки страни по света отбелязват в третата неделя от юни Деня на бащата. Това е изцяло светски празник,...
   Есента като игра
Жълто, оранжево, кафяво, червено това са багрите на ранната есен. Слънцето не топли толкова, но придава...
 През 2017 година датите на източния и западния Великден съвпадат - 16 април
Различните дати в празнуването на Великден е едно от нещата, които разделят християнството. По правило,...
 Пристан на Спокойствието или свърталище на Хаоса
В жилището ви постоянно цари суматоха, спъвате се в различни вещи и независимо от усилията ви да почистите,...
 Коледни пости - седмица 3
Третата седмица от постите е седмицата на Никулден. Значи според традицията задължително ще има риба...
  Кротонът – шареният аристократ у дома
Казват, че е капризен и не вирее на всяко място. Нищо чудно – все пак за такова многоцветно изящество,...
  Алея на славата... в коридора
Всеки има нужда от признание, похвала и стимул, но най-вече децата. Сигурно сте виждали как очите им...
 12 декември - Св. Спиридон, покровител на занаятите и занаятчиите
Спиридон Чудотворец е един от великите светии и чудотворци от 4 век. Роден е на остров Кипър по време...
 Ползи от минималистичния начин на живот, които всеки трябва да изпита
Да живееш минималистично означава, най-минималистично казано - да се освободиш от излишни вещи и да живееш...
 Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
  Декорации с миди, раковини и други морски съкровища
На плажа мидените черупчици са навсякъде около нас – даже не ги забелязваме. Децата ги събират с неутолима...
  Вълнистите папагали - верни приятели у дома II
Грижи
За да се чувстват щастливи вашите пернати любимци, трябва да им осигурите достатъчно пространство...
  Горещниците
Според народните поверия, Горещниците са най-топлите дни в годината. 15 юли - Чурлига (Чурута, Чюрука),...
  Истината за Дядо Коледа
Всички деца вярват в Дядо Коледа – за тях той е свързан с най-големите вълшебства на празника – чудесата,...
 Да намалим жегата у дома
Съгласете се, че жегата е нещо много неприятно. Но ако има нещо по-неприятно от нея, това е, след като...
  Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото...
  Японски полъх в интериора
Отличителната черта на японският стил е усещането за пространство. Тази особеност е повлияна от начина...
  Зимен Кръстовден - Попова Коледа
На 5 януари отбелязваме Попова Коледа (ден преди Богоявление - Йордановден). Празникът е наричан още...
 Хамакът - лятно безгрижие
Хамакът е един от символите на лятото и тo - един от най-любимите. Той съчетава възможността да си починеш,...
   Да си отгледаме авокадо у дома
Безспорни са полезните качества на авокадото за организма. За това е и честа добавка към ястия, салати,...
 Етеричните масла - приложение у дома
Има изписани толкова много материали за етеричните масла – техният произход, функции, предназначение,...
 Триумфалното завръщане на тапетите
Тапетите са мъртви, да живеят тапетите! Но не тези, които помним от нашето детство – с банални шарки...
 Кокичето - нежна сила и чар
Наскоро моята свекърва ми подари, по- скоро за радост на децата, две саксии кокичета. Беше ги извадила...
 1 май - Ирминден
Ирминден (или още: Йеремия, Еремия, Зъмски ден, Ирима) се празнува в чест на змиите и гущерите и на него...
 Как "Зеленина" променя дома ни през 2017 г.
Цветът за 2017 г., "Зеленина", навлиза смело във всеки аспект на живота ни и ние сме готови за него!...
  Стилът Пачуърк – слънчева усмивка във вашия дом
Пъстрият текстил в стил Пачуърк е за тези от вас, които искат да изпълнят дома си с цвят и позитивизъм....
 Флоротерапия - как цветята буквално лекуват
С какво лекувате умората и постоянното напрежение? Може би пътувате извън града в почивните дни. Чудесно...
   Украшение за дома: Коледни свещи
Очарованието на Коледа се крие в декорацията, която сме приготвили със собствените си ръце – украшения...
|