Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Растителните белтъчини


Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме достатъчно количество от тях с храната и то ежедневно. Това е необходимо, защото организмът ни не може да съхранява запаси от аминокиселини.


Логично изниква въпросът: Какво значи достатъчно?
Според последните изследвания за всеки килограм от телесното ни тегло е необходимо да приемане около 1 гр. белтъчини или иначе казано, ако тежите 55 кг. са ви необходими 55 гр. чисти белтъци на ден.

След това изниква въпросът: От кои храни можем най-пълноценно да си ги набавим?
За най-богати на белтъчини храни се смятат месото, рибата и млечните произведения. Съответно за растителните продукти е разпространено схващането, че съдържат незначително количество белтъци. Дали наистина е така и кои в действителност са най-богатите на аминокиселини храни?

Може би ще се учудите, но първенството в тази класация водят ръжените кълнове (42% белтъчини). Следват ги всички останали кълнове – соеви (36%), житни (28%) и т.н. За сравнение най-богатото на белтъчини месо, телешкото, съдържа 22 % белтъци. Изпреварват го и много други растителни храни – боб, леща, фъстъци, шам фъстък, кайсиеви ядки, сусамов тахан.

Затова, ако нямате желание ежедневно да се храните с месо и млечни продукти, просто заменете пържолата си с някоя от изброените по-горе храни. Още повече, че прекомерната консумация на месо, по-често от 4-5 пъти седмично, води до сериозни здравословни проблеми. Отпадните вещества от разграждането на животинските продукти в организма поразяват вътрешните органи, най-вече бъбреците, черният дроб и увреждат ставите. Месото съдържа и много токсини, които се натрупват в организма и са предпоставка за развитие на ракови заболявания.
Това съвсем не означава, че не трябва да се храним с месо. Напротив, мисълта ми е, че всяка крайност е вредна – както яденето на животински продукти 3 пъти на ден, така и пълното отказване от тях.

Но да се върнем пак на кълновете. Те са прекрасна храна не само, заради високото си съдържание на белтъчини, а и заради силната биологична енергия, която синтезират семената при покълване. Тогава се извършва истинско чудо – ензимите, витамините и антиоксидантите се увеличават почти десетократно, а белтъчините, мазнините и въглехидратите се разграждат съответно до аминокиселини, мастни киселини и захари. Затова организмът ни може пълноценно да усвоява белтъчините от различните кълнове, за разлика от тези в сухите бобовите храни.

Още една масова заблуда е, че няма растителна храна, която да съдържа всичките 8 незаменими аминокиселини, тоест тези, които организмът ни не може да синтезира сам. Всичките до една могат да се набавят от бобовите храни, киноата, част от зърнените и от ядките. Затова, не подценявайте растителните продукти. С богатото си съдържание на витамини, минерали, балансни вещества и белтъчини, те са напълно пълноценна храна.

Съдържание на белтъчини в някои растителни продукти

Ръжени кълнове 42%
Соя 36%
Житни кълнове 28%
Фъстъци 26%
Боб, леща, нахут 19-25%
Лешници, бадеми, слънчоглед, тиквени семки, кайсиеви ядки, сусам - 16 до 24%
Сусамов тахан 22%
Орехи 10-15%
Пшеница, царевица, овес, ръж 12-15%
Спагети и макарони 9-12 %
Кафяв и бланширан ориз 8-10%
Кестени 6-10%
Гъби 3-4%
Пълнозърнест хляб 7-10%
Царевица (замразена и от консерви) 2.5-5%
Грах 5-7%
Чесън 5%
Лапад, спанак, коприва, киселец 3%
Картофи 2 %
Коментари
2014-03-15 #13
Зина
Привет. За какво количество са дадените %, за 100гр, една шепа, пет зърна???
2014-01-30 #12
Стела
"...мисълта ми е, че всяка крайност е вредна – както яденето на животински продукти 3 пъти на ден, така и пълното отказване от тях."

"...така и пълното отказване от тях." – Мили Господи! Това вече е безобразие. Такъв непрофесионализъм, такава некомпетентност, предубеденост и мързел отдавна не бях срещала. Та, светът е пълен с вегани и суровоядци, и то от десетилетия (макар и да живеят в неведение за това, че е "вредна крайност").
Ето откъде горките хорица "черпят" информация, за да говорят всевъзможни глупости.
2014-01-16 #11
Ina
Моля, обяснете къде имате информация и кои са медицински институти, където сте проверили с за юридическите медицински въпроси и коментари на храните, които сте направили в своя статия! Имате ли квалификация за медицински съвети за храна и здравословно хранене?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да не съсипем косата си по време на диета
· Отслабване, а не слабоумие
· Най-фертилните храни - I
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
Сряда
29
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Шампионите на суровите ядки - II
Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо...
Устните, които заразяват...
Когато някой вкъщи е болен, се нуждае от нашите грижи (особено ако става дума за дете или възрастен човек),...
Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
„Никой не е в състояние да предизвика в теб гняв или стрес. Само ти можеш да го сториш чрез начина, по...
Детето - левичар - I
Имате си сладко и умно дете. То расте и се променя с всеки изминал ден. По някое време обаче разбирате,...
Какво се питат първо хората, когато се запознават с вас?
Разбира се, за третия всички сме много наясно – дали сме потенциални партньори. Но в самото начало, когато...
Контролирате ли живота си?
Животът е като да плаваш в морето или да пилотираш самолет. Имаш предначертания курс, натрупваш умения...
Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
Очите ни са онова, което ни дава представа за всичко. Зрението е едно от най-важните ни сетива. Нерядко...
Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
Късните вечерни разходки до хладилника в търсене на нещо ‚малко‘, с което да задоволим нощния глад,...
Как изживяваме смяната на времето?
Пролет е. Предполага се, че светлината и топлото време трябва да ни вдъхнат нови свежи сили, настроение...
Фитнесът като удоволствие - I
Повече от всякога през лятото искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре в кожата си. Но без физически...
Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
От доста време учени и специалисти в областта на спорта изследват теорията, че сънят и упражненията имат...
Какво се крие зад асексуалността – "невидимата сексуална ориентация"?
Повечето хора никога не забравят времето, обикновено в юношеството, когато са усетили първите трепети...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook