Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Растителните белтъчини


Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме достатъчно количество от тях с храната и то ежедневно. Това е необходимо, защото организмът ни не може да съхранява запаси от аминокиселини.


Логично изниква въпросът: Какво значи достатъчно?
Според последните изследвания за всеки килограм от телесното ни тегло е необходимо да приемане около 1 гр. белтъчини или иначе казано, ако тежите 55 кг. са ви необходими 55 гр. чисти белтъци на ден.

След това изниква въпросът: От кои храни можем най-пълноценно да си ги набавим?
За най-богати на белтъчини храни се смятат месото, рибата и млечните произведения. Съответно за растителните продукти е разпространено схващането, че съдържат незначително количество белтъци. Дали наистина е така и кои в действителност са най-богатите на аминокиселини храни?

Може би ще се учудите, но първенството в тази класация водят ръжените кълнове (42% белтъчини). Следват ги всички останали кълнове – соеви (36%), житни (28%) и т.н. За сравнение най-богатото на белтъчини месо, телешкото, съдържа 22 % белтъци. Изпреварват го и много други растителни храни – боб, леща, фъстъци, шам фъстък, кайсиеви ядки, сусамов тахан.

Затова, ако нямате желание ежедневно да се храните с месо и млечни продукти, просто заменете пържолата си с някоя от изброените по-горе храни. Още повече, че прекомерната консумация на месо, по-често от 4-5 пъти седмично, води до сериозни здравословни проблеми. Отпадните вещества от разграждането на животинските продукти в организма поразяват вътрешните органи, най-вече бъбреците, черният дроб и увреждат ставите. Месото съдържа и много токсини, които се натрупват в организма и са предпоставка за развитие на ракови заболявания.
Това съвсем не означава, че не трябва да се храним с месо. Напротив, мисълта ми е, че всяка крайност е вредна – както яденето на животински продукти 3 пъти на ден, така и пълното отказване от тях.

Но да се върнем пак на кълновете. Те са прекрасна храна не само, заради високото си съдържание на белтъчини, а и заради силната биологична енергия, която синтезират семената при покълване. Тогава се извършва истинско чудо – ензимите, витамините и антиоксидантите се увеличават почти десетократно, а белтъчините, мазнините и въглехидратите се разграждат съответно до аминокиселини, мастни киселини и захари. Затова организмът ни може пълноценно да усвоява белтъчините от различните кълнове, за разлика от тези в сухите бобовите храни.

Още една масова заблуда е, че няма растителна храна, която да съдържа всичките 8 незаменими аминокиселини, тоест тези, които организмът ни не може да синтезира сам. Всичките до една могат да се набавят от бобовите храни, киноата, част от зърнените и от ядките. Затова, не подценявайте растителните продукти. С богатото си съдържание на витамини, минерали, балансни вещества и белтъчини, те са напълно пълноценна храна.

Съдържание на белтъчини в някои растителни продукти

Ръжени кълнове 42%
Соя 36%
Житни кълнове 28%
Фъстъци 26%
Боб, леща, нахут 19-25%
Лешници, бадеми, слънчоглед, тиквени семки, кайсиеви ядки, сусам - 16 до 24%
Сусамов тахан 22%
Орехи 10-15%
Пшеница, царевица, овес, ръж 12-15%
Спагети и макарони 9-12 %
Кафяв и бланширан ориз 8-10%
Кестени 6-10%
Гъби 3-4%
Пълнозърнест хляб 7-10%
Царевица (замразена и от консерви) 2.5-5%
Грах 5-7%
Чесън 5%
Лапад, спанак, коприва, киселец 3%
Картофи 2 %
Коментари
2014-03-15 #13
Зина
Привет. За какво количество са дадените %, за 100гр, една шепа, пет зърна???
2014-01-30 #12
Стела
"...мисълта ми е, че всяка крайност е вредна – както яденето на животински продукти 3 пъти на ден, така и пълното отказване от тях."

"...така и пълното отказване от тях." – Мили Господи! Това вече е безобразие. Такъв непрофесионализъм, такава некомпетентност, предубеденост и мързел отдавна не бях срещала. Та, светът е пълен с вегани и суровоядци, и то от десетилетия (макар и да живеят в неведение за това, че е "вредна крайност").
Ето откъде горките хорица "черпят" информация, за да говорят всевъзможни глупости.
2014-01-16 #11
Ina
Моля, обяснете къде имате информация и кои са медицински институти, където сте проверили с за юридическите медицински въпроси и коментари на храните, които сте направили в своя статия! Имате ли квалификация за медицински съвети за храна и здравословно хранене?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да не съсипем косата си по време на диета
· Отслабване, а не слабоумие
· Най-фертилните храни - I
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
Събота
8
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
Ако сте привърженици на кардио тренировките, вероятно липсата на фитнес зала ви се отразява сериозно....
Зрението и компютърът
Човешкото зрение се е формирало в хода на дълга еволюция, но се оказва, че не е добре приспособено за...
Силата на водата
Всички знам, че водата стои в основата на живота. Дори би могло да се каже, че организмите представляват...
"Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
"Инка" е добре познатото ни "детско кафе" - така поне му казвахме у дома, защото и ние, децата, можехме...
Здравословни алтернативи за компания на бирата
Изпотени бутилки, звукът от отварянето на бутилката, тънката нишка хладина, която излиза от гърлото....
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
Ходенето е в основата на нормалната човешка активност, твърди кардиологът Лидия Йонова. За добро здраве...
Трапезна, изворна или минерална вода - коя да изберем?
След като вече засегнахме темата за децата и водата, може би е ред на тази за възрастните и водата. Не...
Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но навлизат смело в антиейдж козметиката...
Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Празничният декемврийски сезон е прекрасно време от годината, очаквано с трепет от всеки, но поради...
Ниско кръвно - как да го нормализираме?
Ако ушите ви пищят всеки път, щом станете рязко, олюлявате се за момент, виждате размазано, чувствате...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook