Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Растителните белтъчини


Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме достатъчно количество от тях с храната и то ежедневно. Това е необходимо, защото организмът ни не може да съхранява запаси от аминокиселини.


Логично изниква въпросът: Какво значи достатъчно?
Според последните изследвания за всеки килограм от телесното ни тегло е необходимо да приемане около 1 гр. белтъчини или иначе казано, ако тежите 55 кг. са ви необходими 55 гр. чисти белтъци на ден.

След това изниква въпросът: От кои храни можем най-пълноценно да си ги набавим?
За най-богати на белтъчини храни се смятат месото, рибата и млечните произведения. Съответно за растителните продукти е разпространено схващането, че съдържат незначително количество белтъци. Дали наистина е така и кои в действителност са най-богатите на аминокиселини храни?

Може би ще се учудите, но първенството в тази класация водят ръжените кълнове (42% белтъчини). Следват ги всички останали кълнове – соеви (36%), житни (28%) и т.н. За сравнение най-богатото на белтъчини месо, телешкото, съдържа 22 % белтъци. Изпреварват го и много други растителни храни – боб, леща, фъстъци, шам фъстък, кайсиеви ядки, сусамов тахан.

Затова, ако нямате желание ежедневно да се храните с месо и млечни продукти, просто заменете пържолата си с някоя от изброените по-горе храни. Още повече, че прекомерната консумация на месо, по-често от 4-5 пъти седмично, води до сериозни здравословни проблеми. Отпадните вещества от разграждането на животинските продукти в организма поразяват вътрешните органи, най-вече бъбреците, черният дроб и увреждат ставите. Месото съдържа и много токсини, които се натрупват в организма и са предпоставка за развитие на ракови заболявания.
Това съвсем не означава, че не трябва да се храним с месо. Напротив, мисълта ми е, че всяка крайност е вредна – както яденето на животински продукти 3 пъти на ден, така и пълното отказване от тях.

Но да се върнем пак на кълновете. Те са прекрасна храна не само, заради високото си съдържание на белтъчини, а и заради силната биологична енергия, която синтезират семената при покълване. Тогава се извършва истинско чудо – ензимите, витамините и антиоксидантите се увеличават почти десетократно, а белтъчините, мазнините и въглехидратите се разграждат съответно до аминокиселини, мастни киселини и захари. Затова организмът ни може пълноценно да усвоява белтъчините от различните кълнове, за разлика от тези в сухите бобовите храни.

Още една масова заблуда е, че няма растителна храна, която да съдържа всичките 8 незаменими аминокиселини, тоест тези, които организмът ни не може да синтезира сам. Всичките до една могат да се набавят от бобовите храни, киноата, част от зърнените и от ядките. Затова, не подценявайте растителните продукти. С богатото си съдържание на витамини, минерали, балансни вещества и белтъчини, те са напълно пълноценна храна.

Съдържание на белтъчини в някои растителни продукти

Ръжени кълнове 42%
Соя 36%
Житни кълнове 28%
Фъстъци 26%
Боб, леща, нахут 19-25%
Лешници, бадеми, слънчоглед, тиквени семки, кайсиеви ядки, сусам - 16 до 24%
Сусамов тахан 22%
Орехи 10-15%
Пшеница, царевица, овес, ръж 12-15%
Спагети и макарони 9-12 %
Кафяв и бланширан ориз 8-10%
Кестени 6-10%
Гъби 3-4%
Пълнозърнест хляб 7-10%
Царевица (замразена и от консерви) 2.5-5%
Грах 5-7%
Чесън 5%
Лапад, спанак, коприва, киселец 3%
Картофи 2 %
Коментари
2014-03-15 #13
Зина
Привет. За какво количество са дадените %, за 100гр, една шепа, пет зърна???
2014-01-30 #12
Стела
"...мисълта ми е, че всяка крайност е вредна – както яденето на животински продукти 3 пъти на ден, така и пълното отказване от тях."

"...така и пълното отказване от тях." – Мили Господи! Това вече е безобразие. Такъв непрофесионализъм, такава некомпетентност, предубеденост и мързел отдавна не бях срещала. Та, светът е пълен с вегани и суровоядци, и то от десетилетия (макар и да живеят в неведение за това, че е "вредна крайност").
Ето откъде горките хорица "черпят" информация, за да говорят всевъзможни глупости.
2014-01-16 #11
Ina
Моля, обяснете къде имате информация и кои са медицински институти, където сте проверили с за юридическите медицински въпроси и коментари на храните, които сте направили в своя статия! Имате ли квалификация за медицински съвети за храна и здравословно хранене?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да не съсипем косата си по време на диета
· Отслабване, а не слабоумие
· Най-фертилните храни - I
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Понеделник
14
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Криза на идентичността - кога се случва и кой е заплашен?
Може би сте чували и преди термина "криза на идентичността" и вероятно имате някаква представа какво...
Воденето на дневник като eжедневна терапия
„Споделената мъка е половин мъка“, е казал някога народът. В това спор няма, но колко от нас имат до...
Хламидията - коварство и любов - I
В миналото непредпазливите любовници често запазвали незабравим спомен от бурната нощ – зараза със сифилис...
Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
Ходенето на къмпинг е полезно за децата, както и за цялото семейство, според австралийския сайт www.gocampingaustralia.com. На...
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
Пришки и мазоли
Какво е общото между пришките и мазолите? И двете са много разпространени неприятни изменения на кожата...
Ох, боли!
Дълго чакаме първата крачка на детето си. Мечтаем как то ще проходи и ще се затича към нас разтворило...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Можем ли да се предпазим от улично насилие?
Според данни на СЗО за 2012 година – всяка трета жена в света е жертва на насилие от страна на партньор...
Когнитивен дисонанс: как да го разпознаем и преодолеем?
Хората са склонни да търсят последователност в своите вярвания и възприятия. Сблъсъкът в съзнанието на...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook