Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

"Стъклени" коледни сладки



Петя Митева
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Според най-древните традиции коледната елха се обкичвала с ядки и сушени плодове, които символизирали плодородието и вечно възраждащата се природа. Затова не случайно и до днес в Германия, откъдето произлиза този обичай, най-предпочитана е "ядливата украса" с джинджифилови сладки. На всичкото отгоре подобен вид вкусна декорация е характерна и за нашите традиции. Достатъчно е да си припомним българският вариант на коледното дърво – сурвакницата. Затова запретнах ръкави и приготвих декоративни сладки, които са не само вкусни, но и празнично красиви. Специалният „стъклен” ефект при тях се дължи на разтопените цветни бонбони, които блещукат в сърцевината на всяка една фигурка.

За тестото:
¾ ч.ч. меко масло
2 ч.ч. брашно
¾ захар
1 яйце
1 ампула ванилова есенция
1 ч.л. джинджифил
2 ч. л. канела
1 ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сол

За декорацията:
Различни цветове твърди бонбони
1 белтък
кокосови стърготини или пудра захар за поръсване


В купа смесих продуктите за тестото като сложих последователно размекнатото масло, захарта, разбитото яйце и ванилията. Предварително разбърках в брашното бакпулвера и содата и така, на малки порции го прибавих към сместта. Накрая овкусих с канелата и джинджифила. Вече готовото тесто сложих за половин час в хладилника, за да се стегне.

На леко набрашнена повърхност разточих тестото с дебелина няколко милиметра. Използвайки двойни формички първо изрязах самите сладки, а после и вътрешността за пълнежа. За да могат да се закачат вкусните фигурки за елхата, направих и специален отвор на всяка с помоща на сламка. След това прехвърлих сладките в тавичката, която предварително покрих с незалепваща хартия за печене.

Различните цветове бонбони сложих в торбички и ги натроших с чук за пържоли. Вземах по една чаена лъжичка от тези карамелови гранули и запълних вътрешността на сладките. След това ги сложих в предварително загрятата на 170 градуса фурна и ги пекох не повече от 15 минути или докато леко покафенеят.

Изчаках сладките да изстинат, за да се втвърди бонбонената сърцевина и ги извадих от тавичката. Част от тях намазах с белтък и поръсих с кокосови стърготини за красив снежен ефект. Прокарах вървички през отворите и ги закачих за елхата.




Коментари
2011-12-07 #5
стойчева
браво за идеята
2011-10-24 #4
Василена Диманова
изглеждат страхотно
2010-12-06 #3
Росица
Чудесна идея! Точно се сещам за едни захарни бонбони с перлен отенък, от които ще стане чуден стъклен ефект
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледни джуджета
· Елха от филц
· Снежен човек и Ежко Бежко от глина
· Играчки за елха с филц - топка и елхичка
· Коледна играчка - венец от филц
· Сушени лимони
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· Да превърнем балкона в нашето магическо убежище
· Защо да започнем рано с коледната украса?
· Минимализъм през Коледа
· Детето иска кученце за Коледа? Сигурни ли сте?
· Как да изберем безопасно детско колело?
· Пълнено пиле с кестени
· Идеи за коледна украса от 4sales.bg
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Петък
21
Юни 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Св. св. Константин и Елена
На 21 май отбелязваме деня на равноапостолите цар Константин и майка му - царица Елена. Именно Константин...
Да подготвим семена от летните плодове и зеленчуци
Обичате да хапвате плодове и зеленчуци, нали? Да, аз също. Вкъщи вече е малка ботаническа био градина,...
Каква пералня да избера - някои новости, които е добре да знаем
Ако попиташ една домакиня от кой уред не би могла да се лиши - то най-вероятно тя ще каже...пералнята!...
Добро утро, юли!
Джулай морнинг е своеобразна традиция, характерна само за България, вече почти 30 десетилетия. Песента...
Коледни джуджета
Винаги има малко време за още коледна украса, нали? Направете си тези симпатични джуджета и споделете...
Месни Заговезни
Месни Заговезни (Неделя месопустна) е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости....
Как да намираме изгубени вещи?
Загубата на някаква важна вещ може да бъде изключително неприятно и досадно преживяване, което да...
В очакване на Великден
Обичам празниците. Кой не ги обича, всъщност?! Атмосферата, суетенето около трапезата, пак се събираме,...
Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
Естествено пенливото вино е с нас при всеки празничен повод. Празненствата на Нова година не минават...
Как да си направим бюджет
Представете си добре управляваните семейни средства като добре подреден гардероб - винаги знаеш откъде...
29 август - Секновение
На 29 август в народната традиция се отбелязва Секновение - хората и целият видим свят се подготвят за...
Вместо лакомия за Нова година - умереност и балансирано меню
С наближаването на Коледа и Нова Година, всеки декември настъпва трескава подготовка и кипи еуфорична...
Естествена защита за любимите растения
Току-що вашите зелени питомници са започнали разкошно да се разлистват под галещите лъчи на слънцето...
Идея за подарък: за баба и дядо
Подаръците за близките понякога ни затрудняват. Първо, защото за всичките тези години е имало стотици...
29 юли - св. мчк. Калиник
На 29 юли почитаме Св. мъченик Калиник. На тази дата имен ден празнуват всички с имената Калин, Калина,...
Честита нова година, приятели!
Ако четете това на 1 януари, то благодарим ви! За доверието, за това, че ни четете и споделяте, че ни...
Кротонът – шареният аристократ у дома
Казват, че е капризен и не вирее на всяко място. Нищо чудно – все пак за такова многоцветно изящество,...
Великденски подаръчета
По стара традиция на Великден раздаваме яйца на най-близките ни хора и се чукваме с тях за здраве. Лично...
18 октомври - св. великомъченица Злата Мъгленска
Света Злата Мъгленска живяла по време на турското робство в България. Почита се на деня на нейната мъченическа...
Практична идея за цип
Ако и вие имате някой чифт дънки, чиято машинка на ципа не държи и постоянно го отваря, ето една практична...
История и символика на коледното дръвче
Във всички езически религии е имало култ към свещени дървета. Дървото е универсален символ – смята се,...
Мартенички - помпони
Винаги съм правила лично мартениците за близките ми хора. Самото усукване на белия и червения конец и...
Мратинци, Вълчи празници
На места в Западна България на 14 ноември се отбелязват Мратинци, Мратиньок - останали от езическата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook