Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Световни тенденции в кулинарията и ресторантьорството за 2016 г.


обобщени от кулинарния експерт Мат Престън


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Австралиецът Мат Престън е виден кулинарен съдия, критик и оценител на ресторанти. Пред The Daily Telegraph, Австралия той представя вижданията си за световните тенденции в храненето за 2016 г. Обзорът му е на основата на многото пътувания и обхваща не само готвенето и менюто, а глобални разбирания за културата на хранене в постоянно развиващия се и динамичен свят.

Готвенето на открит огън

Ако през 2015 година тенденцията е била в мариноването и ферментиралите храни, през 2016 водещата тенденция е в готвенето на открит огън пред очите на клиентите. Не само за ресторантите тип bar&grill, но в реномирани ресторанти ще има малки огнища, на които ще се приготвя храната и тя ще бъде сервирана веднага. Храната на скара няма да изисква много топлинна обработка, а акцентът ще е върху зеленчуците, не върху месото.

Зелени ресторанти

Еко тенденциите ще обхващат още по-силно ресторантьорството. Готвенето на огън ще пести електричество, а дори ще се внедряват иновации с готвене от слънчева енергия. Добрите ресторанти ще се опитват да се справят с отпадъците и да ползват годната за консумация храна, която клиентите не желаят.


Първият ресторант в Чили, който разчита на слънчева енергия за готвене - The Villaseca Solar Restaurant

Едно нещо, но както трябва

Много от класните ресторанти ще ограничат менютата си до няколко основни специалитета, но ще се стараят да ги направят съвършени. Така ресторантите и техните именити шефове ще станат още по-разпознаваеми и ще привличат по-точна за менюто си клиентела.

Обратно към корените

Тенденция за 2016 година е ресторантите да затварят веригата на суровините. Да правят свои специалитети с месо – пушено, колбаси и т.н., собствени сирена. Колкото е възможно по-голяма индивидуалност да предадат на имиджа си. Това ще развива и т.нар устойчиво готвене.

Централна и Южна Америка на фокус

Подправки, плодове и зеленчуци, треви и семена – Латинска Америка е на фокус през 2016 г. Екзотиката няма да покрива само продуктите, но и техниката на приготвяне, която е традиционна и културно обоснована.

Зеленолистните и кълновете са предпочитани.

Всякакви кълнове, треви и зелении ще са на мода. Освен че са полезни за здравето и се интегрират във всякакви рецепти от салати до десерти, зеленолистните ще бъдат обект и на лично отглеждане, защото могат почти целогодишно да се гледат при непретенциозни условия. Хит са тученицата и кейла.

Малко лукс – хайверът

Мат Престън е впечатлен от разнообразието на рецепти, в които участва хайверът. Доколко е „зелена” тази тенденция, не се знае, но тя ще се запази и през 2016 г. Хайверът може да е в сосове, пресен или пушен, но ще бъде в светлините на прожекторите в по-добрите ресторанти.
Виж още статии за:   Личности · Новини · Еко · Кулинарното изкуство ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· „Изгубени илюзии“ тръгва по екраните на 14 януари
· Официалният български правописен речник става дигитален
· Кои са на желаните имена за 2021 г.
· 30 години от смъртта на незабравимия Фреди Меркюри
· Гена Димитрова: Живях от изкуство, живях от любов…
· Напусна ни великата Татяна Лолова - 10 любими мисли от кралицата на комедията
Виж още статии за:   Личности · Новини · Еко · Кулинарното изкуство ·
Неделя
23
Януари 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Добруджа някога
"Някога, преди да се яви плугът и преди да се построят железници и пристанища, Добруджа е била обработено...
Рибарят
Имало един рибар. Живеел в малко, красиво, крайбрежно селце. Сутрин никога не бързал да става, спял до...
Редки фотографии на известни личности и моменти в историята
Те са млади, те са известни или все още не са, те са се познавали...Редки фотографии на известни личности,...
"Че аз съм щастливец, това го знае цяла България"
Безделица с претенции на художественост Че аз съм щастливец, това го знае цяла България; но туй,...
13 февруари - Световен ден на радиото
На 13 февруари през 1946 година е създадено Радиото на ООН, затова датата е приета за отбелязване на...
"Ако в края на деня се чувстваш като пребито куче, вероятно цял ден си ръмжал."
"Всеки ден по нас хвърлят камъни. Важното е какво градим с тях? Мостове или стени?" "Хвали пред всички....
Михаил Литвак: "И в работата, и в любовта можеш да се отдаваш, но не и да принадлежиш."
Ако някой младеж ви се обяснява в любов и каже: „Не съм виждал по-хубава от теб!“, значи е женкар. Ако...
Критичните три
В детските приказки почти всички неща са по три – тримата братя, трите пътя, трите прасенца, трите самовилски...
Домът на душата
Душата ми е дом с отворени врати - за канени и за неканени, за носещи цветя, за идващи от сметището...
7 неща, които научаваме на път
Пътуването не бива да се ограничава до сезон, място, компания. Пътуването, освен чисто физическо преживяване,...
Понякога ми се приисква да съм книга
Понякога ми се приисква да съм книга. Да легна в топлите ти мъжки длани. Да ме разлистваш. Да ме изучаваш... Да...
Известните червенокоски в изкуството
Червенокосите дами оставят незабравима следа навсякъде, откъдето минат. Те са атрактивни, чувстват се...
Кои са на желаните имена за 2021 г.
За поредна година най-предпочитаните имена сред новородените през 2021 г. са Александър и Виктория При...
Ако не знаеш към кое пристанище плаваш, нито един вятър няма да ти е попътен
Ако не знаеш към кое пристанище плаваш, нито един вятър няма да ти е попътен....
Агата Кристи: „В живота всеки сам трябва да си прави грешките.“
"Няма нищо по-изморително от човек, който винаги е прав." "Взаимната привързаност между двама души...
За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо
За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да добиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещ...
Джовани Бокачо: „В този свят само страданието е спасено от завистта.”
„Един покварен ум никога не може да разбере думите по здрав начин. „Да поиска съвет е най-висшето...
Благодарим ви, ценим вашия труд!
В настоящите условия на извънредно положение смирено може да си напомним да спазваме инструкциите, да...
28 май - Национален ден на парковете
Датата е определена през 1999 г. по решение на Министерството на околната среда и водите и се отбелязва...
Моля те, не ме питай
Тази история започнала много отдавна. Тогава още на земята нямало хора. Скалата и Водата се влюбили....
Морето е човек, забравил нещо
Морето е човек, забравил нещо То тръгва към брега и пак се връща. Припряно мачка синята си дрешка, джобовете...
На тази дата е роден: Йордан Радичков
Добрият човек ще познаеш по огъня. Злите хора оставят след себе си пожарища, добрият човек оставя подире...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook