Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Световни тенденции в кулинарията и ресторантьорството за 2016 г.


обобщени от кулинарния експерт Мат Престън


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Австралиецът Мат Престън е виден кулинарен съдия, критик и оценител на ресторанти. Пред The Daily Telegraph, Австралия той представя вижданията си за световните тенденции в храненето за 2016 г. Обзорът му е на основата на многото пътувания и обхваща не само готвенето и менюто, а глобални разбирания за културата на хранене в постоянно развиващия се и динамичен свят.

Готвенето на открит огън

Ако през 2015 година тенденцията е била в мариноването и ферментиралите храни, през 2016 водещата тенденция е в готвенето на открит огън пред очите на клиентите. Не само за ресторантите тип bar&grill, но в реномирани ресторанти ще има малки огнища, на които ще се приготвя храната и тя ще бъде сервирана веднага. Храната на скара няма да изисква много топлинна обработка, а акцентът ще е върху зеленчуците, не върху месото.

Зелени ресторанти

Еко тенденциите ще обхващат още по-силно ресторантьорството. Готвенето на огън ще пести електричество, а дори ще се внедряват иновации с готвене от слънчева енергия. Добрите ресторанти ще се опитват да се справят с отпадъците и да ползват годната за консумация храна, която клиентите не желаят.


Първият ресторант в Чили, който разчита на слънчева енергия за готвене - The Villaseca Solar Restaurant

Едно нещо, но както трябва

Много от класните ресторанти ще ограничат менютата си до няколко основни специалитета, но ще се стараят да ги направят съвършени. Така ресторантите и техните именити шефове ще станат още по-разпознаваеми и ще привличат по-точна за менюто си клиентела.

Обратно към корените

Тенденция за 2016 година е ресторантите да затварят веригата на суровините. Да правят свои специалитети с месо – пушено, колбаси и т.н., собствени сирена. Колкото е възможно по-голяма индивидуалност да предадат на имиджа си. Това ще развива и т.нар устойчиво готвене.

Централна и Южна Америка на фокус

Подправки, плодове и зеленчуци, треви и семена – Латинска Америка е на фокус през 2016 г. Екзотиката няма да покрива само продуктите, но и техниката на приготвяне, която е традиционна и културно обоснована.

Зеленолистните и кълновете са предпочитани.

Всякакви кълнове, треви и зелении ще са на мода. Освен че са полезни за здравето и се интегрират във всякакви рецепти от салати до десерти, зеленолистните ще бъдат обект и на лично отглеждане, защото могат почти целогодишно да се гледат при непретенциозни условия. Хит са тученицата и кейла.

Малко лукс – хайверът

Мат Престън е впечатлен от разнообразието на рецепти, в които участва хайверът. Доколко е „зелена” тази тенденция, не се знае, но тя ще се запази и през 2016 г. Хайверът може да е в сосове, пресен или пушен, но ще бъде в светлините на прожекторите в по-добрите ресторанти.
Виж още статии за:   Личности · Новини · Еко · Кулинарното изкуство ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Българското кисело мляко вече е със защитено име
· БАН с призив за защита богатството, красотата и звучността на българския език
· Вие сте магнит за комари? Това може да е причината
· Херман Хесе: „Мъдростта е да мислиш с песимизъм, а да действаш с оптимизъм"
· 30 години от смъртта на незабравимия Фреди Меркюри
· Гена Димитрова: Живях от изкуство, живях от любов…
Виж още статии за:   Личности · Новини · Еко · Кулинарното изкуство ·
Четвъртък
5
Октомври 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
7 неща, които научаваме на път
Пътуването не бива да се ограничава до сезон, място, компания. Пътуването, освен чисто физическо преживяване,...
Извънземни кътчета от природата - II
Националният монумент Девилс Постпайл се намира се в планината Мамот в окръг Мейдера, Калифорния. Като...
Петте упражнения в осъзнатост
Петте упражнения за осъзнатост са съвременна версия и превод на петте предписания към миряните, които...
Намалете скоростта, преди да е твърде късно
"Отиде твърде бързо, замина си твърде рано." Това е най- новата кампания, която приканва шофьорите...
Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
Aроматите на Oриента винаги са криели пътешествие към една магическа история, в която ти имаш главна...
17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
Зимата е сезонът, в който най-много време прекарваме в домовете си или си ходим на гости, Или независимо...
Да отвориш сърцето си
Откъс от книгата "Отвори сърцето си" Преди няколко века в пещера някъде в азиатската джунгла седем...
Мистерията на девствения пояс
Изкован от стомана, с остри шипове, които трябва да охладят ентусиазма на всеки желаещ и неразбиваем...
Съединението - един ден безмерна, лично и единствено българска радост
Съединението на Княжество България и Източна Румелия от 6 септември е сред малкото исторически събития,...
Общо
Няма надежда един ден да сме като другите. Аз не умея, каквото умеят съпругите. Нищо не взимам и...
Цветята на малката Ида
— Бедните ми цветя, съвсем увехнаха! — каза малката Ида. — Снощи бяха тъй хубави, а сега главичките им...
На тази дата е роден: Йордан Радичков
Добрият човек ще познаеш по огъня. Злите хора оставят след себе си пожарища, добрият човек оставя подире...
Мароко - Страната на 1001 нощ - I. Танжер
„Танжер наистина си струва да се види!” и „Изобщо не ми харесва!”, са само част от многото и разнообразни...
Детският труд - позорното петно на обществото
168 000 000 децата работят. В този момент. Не за джобни през лятото, не като помощ на баба и дядо на...
Виена - разказ с полезности за пътешественици - II
Следващите дни са посветени на пешеходна обиколка на центъра, където са съсредоточени и повечето забележителности....
Електронната или класическата книга
Безспорно най-яркият белег за прогреса на едно общество е четенето на книги, защото то води до по-големите...
6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
"Болест на Паркинсон", както е коректно да се обозначава, е дегенеративно неврологично заболяване. Преди...
Воинът на Светлината
Откъси: А. „Воинът на светлината знае, че някои моменти се повтарят. Често пъти се оказва пред...
"Колкото повече живея, толкова повече разбирам силата на отношението"
Колкото повече живея, толкова повече разбирам силата на отношението*. Отношението е по-важно от миналото,...
Великденски идеи за декорация и боядисване на яйца
Когато направихме играта "Пролет с Hera.bg" - за пролетна и великденска декорация, вие ни изпратихте...
Уилям Фокнър: „Ако не те е срам от себе си от време на време, значи не си честен.”
„Артистът няма време да слуша критиците. Ония, които искат да бъдат писатели, четат рецензиите, а ония,...
Вижте тези невероятни рисунки на пясъка
Всяко дете обича да си рисува на плажа. Пясъкът е идеалното платно - заглаждаш с ръка и можеш да започнеш...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook