Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Световни тенденции в кулинарията и ресторантьорството за 2016 г.


обобщени от кулинарния експерт Мат Престън


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Австралиецът Мат Престън е виден кулинарен съдия, критик и оценител на ресторанти. Пред The Daily Telegraph, Австралия той представя вижданията си за световните тенденции в храненето за 2016 г. Обзорът му е на основата на многото пътувания и обхваща не само готвенето и менюто, а глобални разбирания за културата на хранене в постоянно развиващия се и динамичен свят.

Готвенето на открит огън

Ако през 2015 година тенденцията е била в мариноването и ферментиралите храни, през 2016 водещата тенденция е в готвенето на открит огън пред очите на клиентите. Не само за ресторантите тип bar&grill, но в реномирани ресторанти ще има малки огнища, на които ще се приготвя храната и тя ще бъде сервирана веднага. Храната на скара няма да изисква много топлинна обработка, а акцентът ще е върху зеленчуците, не върху месото.

Зелени ресторанти

Еко тенденциите ще обхващат още по-силно ресторантьорството. Готвенето на огън ще пести електричество, а дори ще се внедряват иновации с готвене от слънчева енергия. Добрите ресторанти ще се опитват да се справят с отпадъците и да ползват годната за консумация храна, която клиентите не желаят.


Първият ресторант в Чили, който разчита на слънчева енергия за готвене - The Villaseca Solar Restaurant

Едно нещо, но както трябва

Много от класните ресторанти ще ограничат менютата си до няколко основни специалитета, но ще се стараят да ги направят съвършени. Така ресторантите и техните именити шефове ще станат още по-разпознаваеми и ще привличат по-точна за менюто си клиентела.

Обратно към корените

Тенденция за 2016 година е ресторантите да затварят веригата на суровините. Да правят свои специалитети с месо – пушено, колбаси и т.н., собствени сирена. Колкото е възможно по-голяма индивидуалност да предадат на имиджа си. Това ще развива и т.нар устойчиво готвене.

Централна и Южна Америка на фокус

Подправки, плодове и зеленчуци, треви и семена – Латинска Америка е на фокус през 2016 г. Екзотиката няма да покрива само продуктите, но и техниката на приготвяне, която е традиционна и културно обоснована.

Зеленолистните и кълновете са предпочитани.

Всякакви кълнове, треви и зелении ще са на мода. Освен че са полезни за здравето и се интегрират във всякакви рецепти от салати до десерти, зеленолистните ще бъдат обект и на лично отглеждане, защото могат почти целогодишно да се гледат при непретенциозни условия. Хит са тученицата и кейла.

Малко лукс – хайверът

Мат Престън е впечатлен от разнообразието на рецепти, в които участва хайверът. Доколко е „зелена” тази тенденция, не се знае, но тя ще се запази и през 2016 г. Хайверът може да е в сосове, пресен или пушен, но ще бъде в светлините на прожекторите в по-добрите ресторанти.
Виж още статии за:   Личности · Новини · Еко · Кулинарното изкуство ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· 17-годишна е удостоена с престижната Международна детска награда за мир
· Мики Маус стана герой във филм на ужасите
· Пеещи бащи станаха хит в социалните мрежи (видео)
· Херман Хесе: „Мъдростта е да мислиш с песимизъм, а да действаш с оптимизъм"
· 30 години от смъртта на незабравимия Фреди Меркюри
· Гена Димитрова: Живях от изкуство, живях от любов…
Виж още статии за:   Личности · Новини · Еко · Кулинарното изкуство ·
Неделя
23
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
Българската баница и мурсалския чай влизат във веригата ресторанти World Breakfast All Day в Токио, където...
Достойнството - костната система на човешката нравственост
"Достойнството. Някога тая дума е обяснявала всичко, даже бездумието. Но сега става все по-евтина и по-евтина....
Айрис Мърдок: „Можем да се научим на любов само като обичаме.”
„Можем да се научим на любов само като обичаме.” „Плачът за равенство дърпа назад всички.” „Ще...
Трубадурите и култът към дамата на сърцето
Някога, в тъмните дебри на Средните векове, когато всички естествени пориви на сърцето били задушавани...
Нобеловата лекция по литература на Александър Солженицин
Нашият XX век се оказа по-жесток от предишния и не само с първата му половина е изчерпано всичко страшно...
Интервю: Балетният педагог Виргиния Казарина - I
Виргиния Казарина е щастлив човек. Тя е сбъднала детската си мечта и е станала балерина. Танцува от 5...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Рецепта за ден
Когато много бързам да се съмне, сама си ставам слънцето дори. Във снежнобяло утро се превърнах. А...
Кафенето, в което вали...захар
За няколко дни Mellowercoffee Cafe в Сингапур се превърна в истинска интернет сезанция, когато клиенти...
"Тиха нощ, свята нощ" - една песен на близо 200 години
Най-известната коледна песен с една история, достойна за филм или книга. "Тиха нощ, свята нощ" ("Holy...
Какво представляват казино игрите с 40 линии?
Казино игрите в наши дни са най-различни видове. На голяма популярност обаче се радват ротативките, при...
Ако си мислиш, че приключенията са опасни, пробвай рутината - тя е смъртоносна
Ако си мислиш, че приключенията са опасни, пробвай рутината - тя е смъртоносна....
Тръгвайте си навреме
Тръгвайте си навреме. За вкъщи – дори и никой да не ви чака там. От купона - без "последната чашка"....
5 декември - Международен ден на доброволеца
Днес отбелязваме Международния ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива...
С промяната на маловажните навици се променят важните неща
С промяната на маловажните навици се променят важните неща....
Спаначена крем супа
Тази супа може да има много вариации. Ако не са пости, какъвто е случаят, може да се сервира със заквасена...
Петък 13
За подвластните на фатализма петък 13 е върха в класацията. И няма как да не е така, като се наслагват...
Козунаци - из "Патиланско царство"
Драги ми Смехурко, Цяла нощ не мигна баба Цоцолана. Козунаци меси. Едвам отзарана си подремна малко....
17 ноември - Международен ден на студентите
Международният ден на студентите се отбелязва ежегодно на 17 ноември от 1941 г. Датата е избрана през...
"Колкото повече живея, толкова повече разбирам силата на отношението"
Колкото повече живея, толкова повече разбирам силата на отношението*. Отношението е по-важно от миналото,...
Райко Алексиев: „Народ ли е, без демагогия не се привлича.“
1. „Попитали коня каква е разликата между конете и хората: – Разликата е там, че нас ни яздят и ни...
Преброих годините си и открих...
"Преброих годините си и открих, че ми е останало по-малко време на този свят от времето, изживяно досега. Вече...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook