Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Световни тенденции в кулинарията и ресторантьорството за 2016 г.


обобщени от кулинарния експерт Мат Престън


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Австралиецът Мат Престън е виден кулинарен съдия, критик и оценител на ресторанти. Пред The Daily Telegraph, Австралия той представя вижданията си за световните тенденции в храненето за 2016 г. Обзорът му е на основата на многото пътувания и обхваща не само готвенето и менюто, а глобални разбирания за културата на хранене в постоянно развиващия се и динамичен свят.

Готвенето на открит огън

Ако през 2015 година тенденцията е била в мариноването и ферментиралите храни, през 2016 водещата тенденция е в готвенето на открит огън пред очите на клиентите. Не само за ресторантите тип bar&grill, но в реномирани ресторанти ще има малки огнища, на които ще се приготвя храната и тя ще бъде сервирана веднага. Храната на скара няма да изисква много топлинна обработка, а акцентът ще е върху зеленчуците, не върху месото.

Зелени ресторанти

Еко тенденциите ще обхващат още по-силно ресторантьорството. Готвенето на огън ще пести електричество, а дори ще се внедряват иновации с готвене от слънчева енергия. Добрите ресторанти ще се опитват да се справят с отпадъците и да ползват годната за консумация храна, която клиентите не желаят.


Първият ресторант в Чили, който разчита на слънчева енергия за готвене - The Villaseca Solar Restaurant

Едно нещо, но както трябва

Много от класните ресторанти ще ограничат менютата си до няколко основни специалитета, но ще се стараят да ги направят съвършени. Така ресторантите и техните именити шефове ще станат още по-разпознаваеми и ще привличат по-точна за менюто си клиентела.

Обратно към корените

Тенденция за 2016 година е ресторантите да затварят веригата на суровините. Да правят свои специалитети с месо – пушено, колбаси и т.н., собствени сирена. Колкото е възможно по-голяма индивидуалност да предадат на имиджа си. Това ще развива и т.нар устойчиво готвене.

Централна и Южна Америка на фокус

Подправки, плодове и зеленчуци, треви и семена – Латинска Америка е на фокус през 2016 г. Екзотиката няма да покрива само продуктите, но и техниката на приготвяне, която е традиционна и културно обоснована.

Зеленолистните и кълновете са предпочитани.

Всякакви кълнове, треви и зелении ще са на мода. Освен че са полезни за здравето и се интегрират във всякакви рецепти от салати до десерти, зеленолистните ще бъдат обект и на лично отглеждане, защото могат почти целогодишно да се гледат при непретенциозни условия. Хит са тученицата и кейла.

Малко лукс – хайверът

Мат Престън е впечатлен от разнообразието на рецепти, в които участва хайверът. Доколко е „зелена” тази тенденция, не се знае, но тя ще се запази и през 2016 г. Хайверът може да е в сосове, пресен или пушен, но ще бъде в светлините на прожекторите в по-добрите ресторанти.
Виж още статии за:   Личности · Новини · Еко · Кулинарното изкуство ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Стотици любители на възхитителен джин се потопиха в „Есенция от любовни любопитности“
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· SilentBet сайт за казино анализи - мисия, история и ценности
· Херман Хесе: „Мъдростта е да мислиш с песимизъм, а да действаш с оптимизъм"
· 30 години от смъртта на незабравимия Фреди Меркюри
· Гена Димитрова: Живях от изкуство, живях от любов…
Виж още статии за:   Личности · Новини · Еко · Кулинарното изкуство ·
Четвъртък
7
Юли 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Можем ли да изтрием лошите спомени?
За много хора спомените са като видео, записало перфектно всички събития, за да може да ги възпроизвежда...
Забравяш колко пъти си падал
В мига, когато се изправяш, за да продължиш, забравяш колко пъти си падал....
Св. Йоан Златоуст за грижата да се обучат сърцата на децата в добродетелта
1. Да родиш деца е дело на природата; но да ги научиш и да ги възпиташ в християнските добродетели...
Точно когато си мислиш, че всичко е свършило, започва нещо ново
Точно когато си мислиш, че всичко е свършило, започва нещо ново....
„Синята кръв” не е метафора
„Синя кръв” е един от най-разпространените изрази, използван от векове в целия западен свят. Замисляли...
Априлци - целунато от Бога кътче в сърцето на Балкана - II
В Априлци се състоят и немалко ежегодни празници. На Тодоровден в местността „Маринска” се провеждат...
Вдъхновение в понеделник: Щастлив ли си?
Винаги избирай Щастието. Успешна седмица!...
Назад във времето
След прекрасния проект на Ирина Уернинг - Назад в бъдещето, изглежда много хора са се запалили да пресъздадат...
Съвременни интерпретации на известни картини
Всички познаваме тези картини. Но никога не сме ги виждали по този начин. Сайтът www.booooom.com е предизвикал...
Няма смисъл да поучаваме семейството какво е животът
Няма смисъл да поучаваме семейството какво е животът. Животът ще ни научи какво е семейство....
Имам седем тона умора по себе си
Имам седем тона умора по себе си. И едно недоверие, на всичко отгоре. Продължавам да пиша по звездните...
Художникът, влюбен в българката
Владимир Димитров - Майстора (1 февруари 1882 г. - 29 септември 1960) е най-самобитният ни художник и...
(Д)еволюцията на банския костюм
Дрехите са едни от белезите, които различават човека от животните. Нашите предци започнали да покриват...
Къщите наистина са като хората
''В стаята витаеше сподавеният дъх на раздялата. Къщите са като хората, имат памет, чувства, емоции....
Коледни пости - Ден 6:
Налага се обяд "на крак". Сблъсъци с изкушенията.
Днешният ден е особено труден ден за мен. Налага се да изляза по разни задачи и обедът ме сварва в центъра...
Автобиография в пет кратки части
Част първа Вървя по улицата. На тротоара има дълбока дупка. Падам в нея. Загубена съм... нямам надежда. Не...
Виктор Юго: "Най-голямото щастие в живота е убеждението, че сме обичани."
"Безделието е щастие за децата и нещастие за възрастните." "Бог е създал водата, а човекът създал...
Ако си благодарен за това, което имаш - винаги ще имаш повече
Ако си благодарен за това, което имаш - винаги ще имаш повече....
На палатки – какво да вземем
Почивката на къмпинг, особено първия път, е незабравимо преживяване. Независимо дали сте за уикенда край...
Реката променя скалата не заради силата, а заради постоянството
Реката променя скалата не заради силата, а заради постоянството....
Смисълът на живота е да намерим своята дарба
Смисълът на живота е да намерим своята дарба, целта на живота е да раздаваме от нея...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook