Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете


Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално са боготворели свойствата му векове наред. Смятали са го за свещено растение. Използвали зърната за направата на специфична напитка, както и за разменна монета.

Какаовите зърна са ядките на плода на какаовото дърво. То ражда големи светло жълти шушулки, в които се поместват натясно какаовите зърна. Дървото е влаголюбиво растение и се отглежда в топлите земи на Африка, Азия, Централна и Южна Америка. Неговите ядки, след определена преработка, се превръщат в основна суровина, какаото на прах, за направата на така любимия на малки и големи, шоколад и производните му изделия.

Ползите, които носят за организма какаовите зърна в суров вид, са много и разнообразни. За да е полезно, те трябва да са сурови, защото след етапите на обработка и термичните процеси, се губят много голяма част от полезните вещества.



Доказаните ползи от суровото какао

Изключително добър антиоксидант – антиоксидантите защитават клетките и ги пазят от преждевременно остаряване; какаовите антиоксиданти се усвояват от организма за много кратко време;

Подобряват метаболизма и са подходящи за диети като осигуряват необходимите минерали и витамини, потискат апетита и удължават чувството на ситост;

Имат анти-депресивно и анти-стресово действие. Когато хапваме какаови зърна отделяме хормони на щастието – ендорфин и серотонин; съдържат и фенилетиламин – това е вещество, което човек произвежда, когато е влюбен;

Дават енергия и карат тялото да се чувства бодро и свежо – добър заместител са на кафето и е най-полезната ободрителна напитка измежду всички.

Регулират нивата на холестерола и кръвната захар;

Грижат се за сърдечно-съдовата система чрез съдържанието си на полифеноли и магнезий, които вещества поддържат сърдечното здраве и регулират високото кръвно налягане;

Спомагат за редуциране на килограмите, защото полифенолите са чувствителни към инсулин и регулират гликемията;

Намаляват риска от рак, диабет, инсулт, инфаркт и други сърдечни заболявания, заради високото съдържание на епикатехин (при обработката на какаовите зърна, това съединение намалява и дори изчезва, затова ги купувайте и консумирайте цели);

Заради богатото си съдържание на много протеини, фибри, витамини и минерали – калций, магнезий, желязо, цинк, хром, манган; витамини: А, Б-комплекс, Е, С и други, са изключително полезни за целия организъм и поддържането на органите и системите в добро здраве;

Съдържат белтъчини, мазнини и въглехидрати, които дават чиста енергия на организма и се усвояват лесно, а не се натрупват под формата на излишни килограми, както се случва при консумацията на сладки неща;

Облекчават предменструалния синдром и болките, подсилват вените и артериите, дейността на сърдечния мускул, намаляват кръвосъсирването;

Със своите около 200 полезни за организма съединения, какаовите зърна са изключително полезна храна за човешкия организъм, бърз източник на енергия и ситост. Радват се на голяма популярност във веган средите и практически няма човек, който наистина води здравословен начин на живот и не се ползва от техните качества. Дори и да не сте на диета, да не сте суровоядец или вегетарианец, не отказвайте това богатство.

Консумирайте по няколко сурови и за предпочитане цели какаови зърна на ден и съвсем скоро ще се насладите на ползите. Ако пък ви се струват горчивички, можете да ги счукате в хаванче и да ги смесвате с фибри, други ядки, овес, шейкове или да ги поръсвате върху различни десерти. Какаото на прах не е смлени зърна, а извлек от какаовото масло, което се извлича като паста. Тя съхне и става на прах. Оттам идва категоризацията на натуралните шоколади - 50%, 75% масленост, колкото по-високо, толкова шоколадът е по-полезен.

Можете да ги намерите сурови какаови зърна или био какао в био магазините и в търговските щандове за здравословно и диетично хранене.
Коментари
2018-04-28 #1
Opooo
ъйхгкхгйк
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сутрешни ритуали за страхотен ден
· Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна
· Вредните навици през бременността - II
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
· Как идентичността ни определя нашето поведение?
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
Четвъртък
27
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Ски упражнения - Да подготвим краката - II
Кое е първото нещо, което трябва да научим, когато караме ски? Как да падаме! Падането е неизменна...
Кейлът - достъпната за всички нас суперхрана
Кейлът е поредната обявена за „супер” храна. Богатото семейство на Зелеви е дала не е един и двама видни...
Ориенталският танц
В древността танцът е бил мистичният език, чрез който хората са се свързвали с божествата и с мъдростта...
Червената боровинка
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium...
Прочети за новия проект на списание Hera.bg - "Здравословен обяд за ученика”
Знаем, че понякога всеки изпитва затруднение да приготви здравословен обяд за своя ученик. Списание Hera.bg...
Кривата на глада II
Гликемичният индекс (ГИ) подрежда храните в скала от 0 до 100 в зависимост от това как вдигат нивото...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Здрави и лилави: Черната боровинка
Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести...
Егоизмът няма място в спалнята
Сексът несъмнено е важна част от всяка връзка и не би трябвало да се срамуваме да говорим открито за...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
Как да избегнем стресa през бременността
Бременността е период, изпълнен с очакване и надежда, особено когато е планирана и дълго очаквана. Бъдещите...
Самовнушението
Свикнали сме преди всичко да вярваме на себе си или поне живеем с това убеждение. Много често чуваме...
12 причини да изберете почивката на село
“На село, ли? И какво ще правите там? Няма ли да подивеете и да ви е скучно” - това вероятно ще ви попитат...
Живот под контрола на хормоните - II
Безсънието Както е известно, жените, които очакват дете се радват на здрав и продължителен сън. Това...
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Хем лимон, хем дюля - що е то?
Наричат този храст "японска дюля", но е известен като "планински лимон". Прилича малко и на двете. Родината...
Билки при безплодие
Не винаги желанието за дете се увенчава с бърз резултат. Някои двойки се налага по-дълго да чакат мечтаното...
За какво сигнализира обложеният език?
Езикът е много важен анатомичен орган – мускул, който е свързан директно с мозъка, посредством четири...
Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“,...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Можем да се справим с горещите вълни
Неприятните горещи вълни са далечни за по-младите жени и те може би не разбират какво толкова около тях...
Ох, схванах се!
Колко пъти сте го казвали след уморителен ден в офиса? Колко пъти сте се събудили схванати, без да може...
Какво да похапваме пред телевизора
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook