Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Алкохолът и кулинарията – брак по любов



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без рубинено червено? Ами салата без малка ракийка или любимият десерт без чашка вишновка? Картофките без бира? Качественият алкохол, употребен с мярка, допълва и подчертава и качествата на добре сготвената и поднесена храна. Но за тази любов има една стара максима – това, което слагаш на масата, можеш да сложиш и на манджата.

Готвенето с алкохол има своето заслужено място в кулинарията и свидетели казват, че кухните на някои петзвездни хотели са по-заредени с качествен алкохол от баровете им.


За да сготвим успешно с алкохол, трябва да спазваме няколко принципa:

Алкохолът трябва да е, ако не първокачествен, то поне с качество по-добро от средното. Златно правило номер 1. Ароматите, които той придава на ястието, се засилват с течение на готвенето. Подразбира се, че с най-евтиното вино от кварталния магазин, е напълно безсмислено да се готви. Ако ползваме ракия, нека да е ароматна – кайсиева или сливова.

Съобразявайте алкохола с вида на ястията – не всеки алкохол отива на всичко. Ароматите на алкохола са особено важни и допълват общия вкус, придават нов или изцяло го променят. Внимателно четете рецептите и количествата.

Според наситеността на вкус - и количеството. Прибавяйте вината в умерено количество, заради киселинността им. Ако за печени картофи можем да си позволим цяла водна чаша бира, толкова много вино ще „удави” вкуса на подправките и на самото месо. А за някой десерт и чаена лъжичка ром е предостатъчна.

Ако искаме алкохолът да повлияе на продуктите - слагаме още в началото (червено вино, концентрат и бира). Ако искаме да уловим в ястието неговия аромат - прибавяме към края (ликьори, десертни вина, ром, коняк)

Каквото на масата, това и в чашата. Златно правило номер 2. Не бива да допускаме два алкохолни вкуса да се сблъскат.

Алкохолът и месото - идеална комбинация

Идеята месото да се маринова предварително, е както, за да се обогати вкусово с подправки и аромати, така и да се подготви по начин, че да остане крехко и сочно. Спиртът в различна концентрация разрушава мускулните влакна, подобно на начукването на месото, но не и тяхната цялост. Колкото по-дълго кисне в марината, толкова е по-крехко. Особено важи за свинското, телешкото, овчето месо. Много отдавна готвачите са разбрали тази малка голяма тайна и днес мариноването с алкохол е неизменна част от всяко вкусно месно ястие.

Марината с червено вино за сочни свински пържолки:

1 с.л. горчица, за предпочитане едро смляна
1 с.л. мед
3-4 с.л. качествено червено вино
3-4 с.л зехтин
сух риган, черен пипер, сол

Съставките се смесват и стигат за 1 кг свинско, което да престои поне 3 часа, като последният половин час да е на стайна температура


С кой алкохол какво да сготвим:

Вино - червени меса с червено вино, винен кебап, бели вина за риба и птици и сосове към тях. Как да готвим с вино
Бира - птици, картофи, дреболии, може да участва в панировка (тиквички в бирена панировка)
Ракия, водка - червени меса, особено телешко
Ром - поширане на плодове, десерти, за накисване на сушени плодове
Ликьори - фламбиране, десерти, сладки сосове, действа и като консервант в десерти
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Български учени направиха бира без глутен
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Жените и бирата
· Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
· Алкохолът и сексът - винаги в сложни отношения
· Как алкохолът влияе върху килограмите?
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· С какво още да поднесем виното?
· "Жени и вино! Вино и жени!"
· "Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· 5 възела, които е полезно да научите
· Подаръци в последния момент, които жените ще харесат
· 10 начина да използваме тефтер с бели страници
· Трупате ли ненужни вещи?
· След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
· Преди зимата - идеално време за разчистване
Сряда
20
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Руколата – свежа и пикантна
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook