Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Интервю: Здравка Кокалова от кулинарния блог I love our dreams


За здравословното, балансирано хранене и естетиката


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Списание Hera.bg подкрепя преди всичко баланса в храненето - традиция и тенденции, здравословнa, но и близо до обичайната за сезона и мястото храна. Защо избрахме да направим интервю с Здравка Кокалова от i love our dreams? Защото нейните рецепти олицетворяват всичко това, което е важно и за нас. Плюс невероятното й естетично чувство в поднасянето на храната, което ни грабна от пръв поглед. Наскоро тя спечели и една специална награда. За всичко това и за още много интересни неща си поговорихме с нея:

Какъв човек би следил блог като I love our dreams? Как си представяш един твой читател?

Мисля, че са предимно млади хора, такива, които търсят някакъв експеримент с храната. Също, които следят с какво се хранят, интересуват се от по-здравословни алтернативи и харесват красиви неща като мен. Най-вероятно и обичат кулинарна фотография. Като цяло си ги представям космополитни, такива, които обичат да изживяват живота си пълноценно.


Отношението ни към храната се заражда още в ранното детство. На какво ухаеше твоето детство, какви са спомените ти за кухнята у дома?

Само хубави! Майка ми постоянно готви. Винаги имаше някакъв сладкиш, закуска, всякакви манджички. Винаги е обичала да експериментира и вкъщи е пълно с готварски книги и списания. Това, което най-много ми мирише на детството ми, е немски сладкиш, горещо какао и палачинки. Любимо ми бе картофените кюфтета на фурна със спанак и млечен сос в комбинация с зелена салата. Нямах търпение да дойде пролетта, за да го направи.


Как се храниш сега? Какво приготвяш най-често у дома за близките си? Има ли такова нещо като балансирано хранене за активни хора и как ти го прилагаш в рецептите си?

Храня се както обикновено в последните пет години. Балансирано. Голяма част от това, което приготвям всекидневно в къщи, се намира в блога, така че всеки може да го види. В къщи най-често приготвяме една индийска леща с ориз, подправки, кокос и нещо свежо. Наистина ни е любима. Също много често си приготвяме една баница с боб и печени чушки, която все още не съм пускала като рецепта, но тази зима сигурно ще се появи. Относно балансираното хранене, мога да кажа, че не е нищо особено. В момента, в който промениш хранителните си навици и те станат рутина, то спираш да се замисляш особено, за кое и как. Всъщност ние имаме много добри възможности да се храним правилно стига да искаме, които не ни струват повече пари или време. Разбира се, ако сте свикнали да се храните само навън и да не готвите нищо, то тогава ще ви струва някакво време. Просто хората трябва да се научат да си готвят всекидневно, без това да ги обременява.


Храненето важен ритуал ли е за един модерен градски човек или липсата на време е определяща?

В действителност храната днес се превърна в нещо повече от обикновено хранене. Точно градският човек, може би поради по-големите възможности за различни продукти, превръща тази дейност в специален ритуал. Макар, че реално погледнато храната в по-стари времена често е имала точно такава ритуална форма. Може би от един момент нататък хората сме възприели това като рутинно действие и може би точно сега ставаме свидетели на ренесанс в кухнята на обикновения човек. Относно липсата на време, това е просто оправдание! Давайки за пример себе си, аз нямам никакво време. Излизам в 8,30ч. прибирам се в 18,30ч., но винаги правя някаква вечеря, а поддържам и кулинарен блог. Всичко е въпрос на желание.


Блогът като формат е по-личното място, в което човек решава, че може да се разкрие и да сподели нещо от себе си. Как реши да започнеш свой блог, коя беше движещата сила?

В моя блог не споделям особено от личния си живот и то напълно умишлено. Главно се фокусирам върху общи теми и по-сдържани коментари от ежедневието си, когато пиша встъпителните текстове към рецептите. Разбира се, наблягам главно на самите рецепти, същото се отнася и за фотографиите. Започнах блога, защото исках да споделям някъде фотографиите си на храна, а и да записвам рецептите, които харесвам. В последствие прерасна в нещо малко по-голямо от просто бележник.



Прави ми впечатление в I love our dreams артистичният елемент в снимките. Колко важна е тази естетика за теб и има ли тя принос към цялостното представяне на храната?

Да, разбира се! Както казах, самите снимки бяха причина за този блог и за желанието ми да приготвям все нови и интересни неща, защото исках да ги снимам. Естетиката в снимките ми е като тази във всичко останало, което правя. Комбинация от неща, които намирам за хармонични. Същото важи и за една рецепта.


Наскоро спечели награда на журито за здравословно ориентиран блог и повечето рецепти в I love our dreams са вегетариански, веган и суровоядски. Това хранене как се вписва в днешния начин на живот, толкова ли е трудно, колкото изглежда на пръв поглед?

Да, много съм радостна от оказаната ми чест. Иначе самите режими на хранене не са сложни. То просто е начин на живот, който избираш. Не е по-различно от това, което мислим за нормално. От гледната точка на човек, свикнал да яде определени неща, е наистина трудно да разбереш как може някой да не ги яде въобще. Замествайки един режим с друг просто, продължаваш да съществуваш, но парите, които си давал за едно отиват за друго, не е по-различно. Просто не трябва да се ограничаваш в мисленето си.


Скоро започват Коледните пости, а постенето е една стара наша традиция. Могат ли, според теб, постите да бъдат отново реабилитирани като практика, на фона на общата тенденция на отказ от храна с животински произход?

Мисля, че все повече хора се връщат към постите. Тези, които по принцип спазват такъв режим няма какво да ги мислим, но определено тенденцията е към засилване.


Блогът ти е ориентиран към здравословното хранене и най-новите тенденции, но има и традиционни рецепти, с които всички сме отраснали. Противоречат ли си тези неща, според теб?

Зависи, дали искаме да ги противопоставяме. Традициите в нечия кухня по-скоро идват от вкусове и текстури, разбиране за храната от дадено място, защо тя е каквато е, а не толкова от точни рецепти. По-скоро точните рецепти са онези граници, които хората обичаме да си поставяме. Можеш да приготвиш нещо традиционно, по какъвто и да е начин, стига да го разбереш и уважиш корена му, запазиш неговия дух.

Специално за читателите на Hera.bg Здравка предлага една уникална рецепта Джинджифилова торта с портокали
Виж още статии за:   Любопитно · Личности · Интересни интервюта ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Интервю с магистър-фармацевт Петя Цонева
· Виктория Бешлийска: Езикът дава характер, отличимост, чувство за принадлежност
· Цвят и свежа провокация в градската среда - Виктория Георгиева-Mouse
· Херман Хесе: „Мъдростта е да мислиш с песимизъм, а да действаш с оптимизъм"
· 30 години от смъртта на незабравимия Фреди Меркюри
· Гена Димитрова: Живях от изкуство, живях от любов…
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Виж още статии за:   Любопитно · Личности · Интересни интервюта ·
Вторник
14
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Къщата не е същата, откакто ти си тръгна
Къщата не е същата, откакто ти си тръгна. Печката е ядосана - тя ме обвинява. Телевизорът отчаяно се...
Жените не бива повече да са жертва
Всеки ден трябва да е Ден, посветен на правата на жените, и Ден, посветен на борбата с насилието срещу...
Понякога е по-добре да се провалиш в нещо, което обичаш, отколкото...
Понякога е по-добре да се провалиш в нещо, което обичаш, отколкото да успееш в нещо, което мразиш....
Хората са различни. Има хора...
Има хора - Библиотеки От тях винаги може да се научи нещо ново, те винаги са отворени към нови хоризонти...
Бъдете в крак с тенденциите - още за най-модерните дамски дрехи
И така ревютата от Париж, Лондон, Милано и Ню Йорк разкриха пред любителите на модата различни новости,...
Българската бира с най-висока репутация в ЕС
Според най-новото репутационно проучване за бирената индустрия, проведено в 31 европейски страни, българските...
"Възраст" - Евтим Евтимов
Старея вече. Времето подсеща да се въздържам повече сега. Завържат ли се спорове горещо, полека да...
Петко Рачов Славейков - Възрожденец, патриот и...кулинар
Петко Рачов Славейков е един от най-важните културни деятели в епохата на Възраждането и след Освобождението...
Как една германска режисьорка пренесе част от българската култура в световното кино
Германският филм "Тони Ердман" на Марен Аде още с премиерата си в Кан, през май 2016 г. предизвика сензация....
Защо да започнем рано с коледната украса?
Ранното украсяване на дома и офиса за Коледа ни прави по-щастливи. Това твърди психоаналитикът д-р Стийв...
Жената ще учуди цивилизацията с прогреса си
Но женският мозък е показал способност за всички умствени изисквания и постижения на мъжа и поради това,...
Защо и как да организираме почивка в чужбина без агенция
Ако сте от онази порода пътешественици, които не обичат да се разхождат с огромна група туристи, водени...
Изчезват ли занаятите?
Преди време една баба от нашия блок ме помоли следното: „ Ти си младо, ходиш насам- натам, я виж, дали...
И роза
бяло платно. нямам четка. нямам бои. не. боли. светлина струи. в мига. в звука. прозорче. няма...
Да спасим книгите - "Купи1книга"
Кампанията "Купи1книга" призовава да си закупим книга с цел да се подпомогне книгоиздаването у нас. В...
Коледни пости - Ден 19:
Болестта е минало. Първата рецепта пристига.
Ужасен грип ме тресна, сигурно сте разбрали. Буквално не можех да стана от леглото – главоболие, болки...
Петнистото езеро в Канада
Петнистото езеро е уникален природен феномен, който привлича любителите на природата от цял свят. ...
Из последното интервю на Вонегът: "Трябваше да има надежда"
"- Разкажете ми за причините, които ви накараха да станете творец, било като писател или артист като...
Когато имаш нужда да повярваш в нещо, избери себе си
Когато имаш нужда да повярваш в нещо, избери себе си....
Ако идваш наесен
Ако идваш наесен - лятото ще отстраня - с усмивка и с досада - както се пъди муха. Ако след година...
Неволята - Приказка от Ран Босилек
Две момчета често ходели с баща си за дърва в гората. Веднъж баща им казал: — Деца, хайде идете самички...
Народните жени будителки
Когато честваме народните будители, мислим почти изцяло за смели, начетени, неспокойни и непримирими...
Дневният режим на известни писатели
Джейн Остин, Виктор Юго, Стивън Кинг, Харуки Мураками, Симон дьо Бовоар, Марк Твен, Франц Кафка са велики...
Магичните свещи
Историята на свещите – кога и къде за пръв път са се появили, тъне в мистерия. Съществуват само легенди,...
Фестивал на фолклорната носия, Жеравна - III
Събуждам се както обикновено и в града - 6:30ч. Чувам, че в двора денят отдавна е минал своето начало....
А лятото е само наужким
Листата от старост се полюшкват. Държи ги вятърът на мушка. Падат на асфалта олющен и от студ на купчини...
Жените, променили историята - II
Коко Шанел (1883-1971) Дъщеря на перачка и продавач, Коко трябва да работи като певица в клуб и да изработва...
Най-шантавите бради и мустаци за 2019 г.
Мустаците и брадите отдавна се реабилитираха като модерни, дръзки и изразяващи индивидуалността на своя...
Четири сезона с поезията на Петя Дубарова
Пролет Повярвали в лудия смях на петлите, в звъна на камбана с нестройно сърце, взривяваме зимната...
Само грешилият може да стане мъдър
Само слабият може да стане силен, само предпазливият може да стане безстрашен, само грешилият може да...
Превъртане на световете
Тя продължава до ръба на огледалото и там се отразява и изчезва. Из стаята той често ще е обикалял и...
Нели Червенушева - велик преводачески труд от любов към киното
Коя е Нели Червенушева? Името на тази дама е непознато на много хора, но гласът й определено връща в...
Анна Карима - непокорният дух
“Под думата равноправие днес се подразбира едно: извоюване граждански и политически права за жената –...
40 години от премиерата на "Междузвездни войни", "Епизод IV - Нова надежда"
На 25 май 1977 г. се състои премиерата на един филм, който завинаги промени киното и поп културата -...
Най-красивата извивка на жената е нейната усмивка
Най-красивата извивка на жената е нейната усмивка....
Трубадурите и култът към дамата на сърцето
Някога, в тъмните дебри на Средните векове, когато всички естествени пориви на сърцето били задушавани...
Ден на българския лекар – 19 октомври
Днес почитаме паметта на Св. Йоан Рилски – Чудотворец, посветил себе си на хората, изцелявал ги от недъзи...
На тази дата: "Изобретено" е шампанското
Датата 4 август е приета за рождена на обичаната от милиони пенлива напитка. Според легендата, "изобретяването"...
Не ме докосвай никога без обич
Обичам да те гледам отстрани Обичам да те гледам отстрани, Когато ти със другите говориш И цял на...
Настъпва нов ден
Настъпва нов ден. И свети Слънцето, защото това е нещото, което трябва да прави, за да остане Слънце....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook