Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Правила на етикета на смартфона – от банята до леглото        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обръщането на твърде много внимание на телефона ви е лошо за вашите взаимоотношения. Това може да изглежда очевидно, но е необходим екип от учени, за да ни накара да го забележим.
Двойка психолози от университета Niğde Ömer Halisdemir са открили доказателства, показващи, че семейните двойки, които редовно участват в телефонно блокиране (phubbing), имат по-ниско удовлетворение от брака, отколкото двойките, които не го правят. В своето проучване, докладвано в списание Computers in Human Behavior, Суат Кълъчарслан и Изет Пармаксъз изпратиха въпросници на семейни двойки в Турция и компилираха резултати от тези, които бяха върнати.

Появата на смартфона доведе до развитие на поведение, невиждано досега в човешката раса - хората се привързват към външно устройство. Социолозите отбелязват, че подобни промени оказват влияние – някои хора се чувстват по-малко самотни, защото винаги са „свързани“. Други се чувстват по-изолирани, защото никога не изглежда да се свързват с никого по пряк начин.

И сега изглежда, че е идентифицирано ново поведение - "phubbing" или "phone snubbing" - при което хората прекъсват разговорите с други хора в близост до тях, докато говорят или пишат на телефона си. Ако двама души го правят един на друг, това е двоен фъб.

В това ново усилие изследователите проучиха въздействието, което фъбингът може да има върху браковете. За да разберат, те създадоха проучвания, за да свържат близостта в брака с използването на телефон. Те изпратиха стотици от тях на женени хора в Турция и получиха обратно 712, почти половината и половина, мъже към жени. Средната възраст беше 37 години.
Изследователите са открили модел – двойките , които съобщават за повече шум в дома си, също съобщават за по-малко удовлетворение от брака си. Те отбелязват, че техните открития имат логичен смисъл. Хората са склонни да не реагират добре, когато бъдат игнорирани. Те не обсъдиха възможността по-малко удовлетворените партньори да са по-склонни да ядосат половинките си. Те отбелязват, че проблемът се отстранява лесно: семейните двойки могат да опитат да изключват телефоните си по-често.


Phubbing - Фъбинг – пренебрегване на някого във вашата компания, за да си цъкате в телефона – е в новините, защото изследователи в Турция са установили, че двойките, които съобщават за повече phubbing, също съобщават за по-малко удовлетворение от брака си .

Има вълна от изследвания за въздействието на фъбинга върху взаимоотношенията. Дали това е така, защото, усещайки въздействието на безбройните микро остракизми, най-накрая сме готови да слушаме? Докато използването на телефона ни заплашва да се превърне от досадно в разрушително, къде трябва да се начертаят границите на приемливото поведение?

Ако думата Фъбинг звучи измислено, това е, защото е измислена през 2012 г. от рекламната агенция McCann, за да популяризира речник на австралийския английски. По онова време по-малко от половината възрастни в САЩ притежаваха смартфон, така че идеята да бъдеш пренебрегнат от някой, който притежава такъв, трябва да изглежда достатъчно забавна, за да оправдае такава глупава дума. Разбира се, тогава не знаехме, че отношенията ни са застрашени, споделя Паула Кокоца за Гардиън.

„За първи път започнахме да говорим за етикета на мобилните телефони през 2010, 2011 г. и проблемите не бяха далеч от това, което имаме днес“, казва Лиз Уайз, съветник в Debrett's, авторитет по британския етикет. „Дадохме много основни насоки: „Оставете го настрана, когато се срещате с хора“, такива неща.“ Нейните съвети не са се променили, но „да извадим телефоните си се превърна в такава "нужда:, че го правим несъзнателно в неподходящи ситуации... Дойде момента, в който това не е управляемо. Предполагам, че в крайна сметка хората няма да имат самосъзнание, дори да изискват съвет за етикет“, казва тя.

Оказа се , че е трудно да се твърди абсолютна неприемливост по отношение на телефонните навици. Имате ли нещо против, например, ако някой, с когото говорите, сведе очи за момент, за да погледне телефона си? Какво ще кажете за използването на телефона им на масата за вечеря? Добре ли е вие ​​и вашият партньор да скролвате с пръст, докато гледате телевизия заедно? Колко от нас могат да кажат честно, че никога не използват телефона в банята?

Говорих с безброй хора за използването на мобилните им телефони, докато пишех романа си, който представя жена, толкова вбесена от привързаността на съпруга си към телефона му, че го смята за третата страна в любовен триъгълник с все по-големи залози. Една жена, с която говорих, беше хвърлила телефона на дъщеря си от прозореца; друг беше счупил таблета на любим човек.
Хората – не всички бяха жени – кипяха, докато споделяха пристъпа на гняв, който ги връхлиташе всяка сутрин, когато партньорът им посегна към телефона им, преди да се свърже с тях. Има онлайн форуми, които се борят да успокоят хората, чиито партньори проверяват мобилния си телефон по време на секс. Със сигурност това е най-голямото престъпление?

У дома настойчиво налагам правилото за забрана на телефоните на масата. Но бе разрешено– разбира се, само на себе си – да играя Wordle в тоалетната. Това брои ли се за фъбинг? Вероятно е така, ако карате някои от семейството да чака до тоалетната. „Всеки е виновен“, казва Уилям Хенсън, изпълнителен директор на The English Manner, институт за етикет и протокол.

Кога нашите граници станаха толкова хлабави? Трябва ли да ги оставим да си отидат, в духа на напредъка и прехода, или да работим по-усърдно, за да ги подсилим? При пълно объркване на протокола, къде експертите виждат границите?

Използване на телефона по време на секс
Това включва приемане на обаждане, четене на текст, проверка на известие или дори – за разказвача в моя роман – пауза, когато телефонът вибрира, за да погледне в неговата посока. Както тя пита: „Кога не стана добре да очакваш пълното внимание на човек при специален повод?“
Даян Готсман, експерт по етикет и основател на училището по протокол в Тексас, казва: „Може да е неволна реакция. Но след това сложи телефона в друга стая. Ако вибрира, ние сме изкушени да погледнем. Ако разсейването е част от вашето забавление, направете го по взаимно съгласие.

Превъртане в компанията на вашия домашен любимец
„Ако домашният любимец има нужда от разходка и вие сте в TikTok, домашният любимец има приоритет“, казва Готсман. Достатъчно честно. Но какво ще кажете, когато основните нужди са задоволени? Ами ако превъртам TikTok, докато гушкам котката? Понякога се чувствам виновен – особено когато котката многозначително гледа екрана ми. „Получавате отсрочка“, казва Готсман. „Добре е, защото вашият домашен любимец също се гали.“

Събуждане и обръщане към телефона преди партньора ви
Това беше един от най-често срещаните бъгове, на които се натъкнах, докато проучвах „Говори с мен“. „Той го проверява, преди дори да ме погледне, след което го опира на гърдите си“, каза един респондент. Такава интимност! „Не е като да проверява нещо важно!“ Хансън казва, че със съпругът си – основната жертва на неговите случайни свързани с работата му фъбби – се опитват да нямат телефони в спалнята: „Вземете подходящ будилник. Или поставете телефона в другия край на стаята. Добра хигиена на взаимоотношенията е да поздравяваш хората преди джаджите.“

Приемане на разговор в градския транспорт
Нямам предвид говорене по високоговорителн – всички експерти по етикет мразят тази практика. Приемането на обаждане – с изключение на най-скучното транзакционно обаждане, относно това в колко часа пристигате на гарата – е не-не. „Когато сте в автобус или влак, това е затворено обществено пространство. Вие сте блокирани“, казва Лора Акано, която преподава етикет на млади хора и възрастни в Polished Manners .

Взиране в екрана по време на ходене
Вие сте сами. Няма кой да фъбнете, нали? Грешно! Използвайки телефона си, докато се разхождате по улицата, вие предизвиквате безброй минувачи. „Всеки път, когато вървим по улицата, правим множество мини-наблюдения и преценки, което означава, че преговаряме по улицата, без да създаваме неудобства на други хора или да нахлуваме в тях“, казва Уайз. „Ако погледнете телефон, правите това невъзможно.“

Акано вижда това често на жп гара Виктория в Лондон. „Никога не са младите хора. Винаги са напълно зрели възрастни. Защо не се преместиш на една страна, където не можеш да влезеш в никого, да свършиш това, което правиш, и след това да продължиш?“ тя казва.

Превъртане, докато гледате телевизия

Това е добре, ако и двете страни го правят – и двете страни са щастливи да го правят – но не всяка вечер. „Ако съпругът ми и аз сме заедно в хола вечер, дори да не говорим и да гледаме телевизия, това е нашето време“, казва Уайз. „Ако бърках в телефона си, това би било грубо.“

Използване на устройства в банята
Приемането на телефонно обаждане, докато използвате тоалетната или банята, „звучи ехо... мрачно е“, казва Хансън. Трябва да се прилага на хора само в спешни случаи.

Въпреки това, въпреки че не харесва идеята за изпращане на съобщения в тоалетната от хигиенни причини, „това не е престъпление от гледна точка на възпитанието“, при условие че не разкривате местоположението си на човека, на когото изпращате съобщение.

Гледайки телефона си на сватба или погребение
Когато имаше телефон, който го правеше възможно, Хансън сваляше батерията на телефона си за погребения. „Не искате да бъдете този човек, който трябва да докосва телефона си на погребение“, казва той. Сватбите са по-трудни: „В момента, в който човек извади телефона, за да направи снимка, той вижда съобщение и ще се изкуши да погледне.“ Не е приемливо обаче: „Някой е платил много пари, за да бъдеш там. Да те видят, че пишеш съобщения, е грубо.“ Той е привърженик на функцията „не безпокойте“, която има тенденция да предлага набор от настройки, плюс спешна отмяна. „Технологията се адаптира, за да бъдем по-малко разсеяни“, казва той. Само ако бяхме по-склонни да го използваме.
Виж още статии за:   Семейството · Интимно ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Фантазиите на жените и мъжете в секса -I
· Фантазиите на жените и мъжете в секса -II
· Идеологията, основана на пола (II част)
· Домашно училище за позитивно мислене
· Синдромът на мама-квачка
· Безсънието до детската люлка
Виж още статии за:   Семейството · Интимно ·
Понеделник
25
Септември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тази досада поучението!
Никой не обича да го поучават, макар сам лесно да изпада в ролята на онзи, който говори назидателно...
Какво ще кажат хората?
Колко пъти сте чували този въпрос да излиза от устата на майка ви, баба ви или друг близък човек? Колко...
Има ли възрастова граница за любовта?
Няма институция, която да издава акт за раждане на любовта. Tова чувство няма и кръщелно свидетелство,...
Хората „без емоции“
Човешкият индивид не може да съществува без емоции. Способни сме да изпитваме от много силна обич до...
Защо не бива да качваме снимки на децата си онлайн?
Днес социалните мрежи са навсякъде. Споделяме всичко - от съкровени мисли до последния си обяд. Обявяваме...
Учебната година започна!
Първият учебен ден е тук, а подготовката продължава да тече с пълна сила – често пазаруването може да...
Как да се отървем от манипулаторите около нас
И най-силните и уверени хора имат моменти на слабост. Тогава винаги се намира някой, който да се възползва...
Колко струва щастието, старче?
Колко струва щастието, старче? - Безсънни нощи, чедо, над детското креватче; умение да се погребваш...
Еко съвети в очакване на бебето
Днес почти всяка сфера в живота ни е свързана със стремежа към щадящо околната среда поведение и начин...
Нека не се заблуждаваме - понякога просто идва време за раздяла
Понякога сме в едни такива връзки, които хем знаем, че не ни дават почти нищо от онова, за което мечтаем,...
Михаил Литвак: "И в работата, и в любовта можеш да се отдаваш, но не и да принадлежиш."
Ако някой младеж ви се обяснява в любов и каже: „Не съм виждал по-хубава от теб!“, значи е женкар. Ако...
Нощното напикаване при децата
Нощното напикаване при децата е проблем, свързан предимно със съзряването на нервната им система. Той...
Домашно училище за позитивно мислене
Как да научим децата си да мислят позитивно? Как да им посочим пътя към онази светла страна от живота,...
Колелото на поколенията
Всяко поколение се ражда от предишното и в съпротивата си към него. То има биологични родители, но те...
Какво да не поръчваме за ядене на първа среща
Най-сетне ще излезете само двамата. Вече е демоде може би да се казва „първа среща”, при положение, че...
Летни занимания за деца на терасата
Ако имате малко дете, много добре знаете колко бързо се изчерпват забавленията за него. Просто в един...
Как да научим детето да казва „Благодаря!”
Детето се нуждае от постоянна топлота и ласки, грижи, погалване по главата и целувка, за да мине ожуленото...
Кой написва музиката за "Върви, народе възродени" и какъв е пълният й текст
За Химн на българската просвета е обявена песента "Върви, народе възродени" по стихове на Стоян Михайловски...
Как да подарим и да получим подарък според етикета
Придържането към етикета е от особена важност, особено що се касае до професионалните отношения. Следването...
До олтара и обратно. Размисли в последния момент
В деня на сватбата тя си мислеше, че от днес нататък ще бъдат завинаги заедно? А всъщност дори не успя...
Срамът от голотата – най-големият враг в твоето легло
За едни жени голотата е естествено състояние и те без свян я демонстрират по улиците, на плажа и пред...
Как се става... татко - II
Вече сте си у дома и всичко се обръща нагоре с краката. Веднага включете и таткото, но с търпение и...
Най-добрата майка на света
Щом четеш това, значи въпросът, дали си добра майка, те вълнува. Зaтова – добри новини – това вече те...
Състезателният дух, който ни прави нещастни
В човешката природа, в различна степен е заложен състезателният дух. Нуждата да се конкурираме е свързана...
Най-големите ни грехове - II
Омраза Враждебността към някого, чийто зло се желае е най-голямото прегрешение, водещо след себе си...
Somebody - Да срещнеш някого
Да срещнеш някого. И после да не го помниш. Често се случва. Постоянно срещаме хора в забързаното си...
Сугестопедия за деца - една възможна алтернатива
Образователната система има нужда от реформа- за това алармират учители, родители, възпитатели, а децата...
Посвещение
Мое малко и светло момиче, моя тъмна и нежна печал… Аз не зная дали те обичам. Зная само, че ми е...
Майчинският инстинкт – митове и реалност II
Пет истини за майчинския инстинкт 1. Майчинският инстинкт не е достатъчен за правилното отглеждане...
Да възпитаваме, а не да дресираме децата си
Често се сблъсквам с майки, които обичат да разнищват темата дали децата им са непослушни, защото просто...
Нито децата, нито учителите са виновни!
Учителите са функция на Системата. Системата е функция на обществото и политиката. Обществото и политиката...
За малките неща и жестове
Всеки ги има. Онези дни, в които едвам отваряте очи и не ви се иска нищо друго, освен отново да ги затворите....
Лято е. Шест приятни занимания за цялото семейство
Топлите слънчеви дни ни предлагат прости, но изпълнени с безгрижие удоволствия. Благодарение на тях можем...
Когато някой близък тежко боледува
Най-близката приятелка на Силвия има злокачествен тумор и ходи на химиотерапия, но тя така и не може...
Вечната женска конкуренция
Свикнали сме да мислим за мъжете като за състезателния пол, но все повече съвременни изследвания обръщат...
Тенденции в детската зимна мода за момичета 2022-2023
С идването на студените дни, започва и приготовлението на зимния детски гардероб за нашите момичета....
Бели рози, стар часовник
Бели рози, стар часовник, първа среща с теб. Стрелките цял ден бясно препускат, превърнали се сами...
Клоунът или за думите и нещата
Факт е, че има едни и същи думи, които се използват с различно значение и подтекст в зависимост от това...
Животът като низ от избори
Понякога си представям живота като броеница, а на нея нанизани изборите, които правим. Или пък като път...
Как едно пътуване може да се превърне в тест за приятелство?
Едно хубаво, дълго пътуване може да е тест всъщност за много неща. Лично за нас - колко сме склонни да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook