Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Правила на етикета на смартфона – от банята до леглото        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обръщането на твърде много внимание на телефона ви е лошо за вашите взаимоотношения. Това може да изглежда очевидно, но е необходим екип от учени, за да ни накара да го забележим.
Двойка психолози от университета Niğde Ömer Halisdemir са открили доказателства, показващи, че семейните двойки, които редовно участват в телефонно блокиране (phubbing), имат по-ниско удовлетворение от брака, отколкото двойките, които не го правят. В своето проучване, докладвано в списание Computers in Human Behavior, Суат Кълъчарслан и Изет Пармаксъз изпратиха въпросници на семейни двойки в Турция и компилираха резултати от тези, които бяха върнати.

Появата на смартфона доведе до развитие на поведение, невиждано досега в човешката раса - хората се привързват към външно устройство. Социолозите отбелязват, че подобни промени оказват влияние – някои хора се чувстват по-малко самотни, защото винаги са „свързани“. Други се чувстват по-изолирани, защото никога не изглежда да се свързват с никого по пряк начин.

И сега изглежда, че е идентифицирано ново поведение - "phubbing" или "phone snubbing" - при което хората прекъсват разговорите с други хора в близост до тях, докато говорят или пишат на телефона си. Ако двама души го правят един на друг, това е двоен фъб.

В това ново усилие изследователите проучиха въздействието, което фъбингът може да има върху браковете. За да разберат, те създадоха проучвания, за да свържат близостта в брака с използването на телефон. Те изпратиха стотици от тях на женени хора в Турция и получиха обратно 712, почти половината и половина, мъже към жени. Средната възраст беше 37 години.
Изследователите са открили модел – двойките , които съобщават за повече шум в дома си, също съобщават за по-малко удовлетворение от брака си. Те отбелязват, че техните открития имат логичен смисъл. Хората са склонни да не реагират добре, когато бъдат игнорирани. Те не обсъдиха възможността по-малко удовлетворените партньори да са по-склонни да ядосат половинките си. Те отбелязват, че проблемът се отстранява лесно: семейните двойки могат да опитат да изключват телефоните си по-често.


Phubbing - Фъбинг – пренебрегване на някого във вашата компания, за да си цъкате в телефона – е в новините, защото изследователи в Турция са установили, че двойките, които съобщават за повече phubbing, също съобщават за по-малко удовлетворение от брака си .

Има вълна от изследвания за въздействието на фъбинга върху взаимоотношенията. Дали това е така, защото, усещайки въздействието на безбройните микро остракизми, най-накрая сме готови да слушаме? Докато използването на телефона ни заплашва да се превърне от досадно в разрушително, къде трябва да се начертаят границите на приемливото поведение?

Ако думата Фъбинг звучи измислено, това е, защото е измислена през 2012 г. от рекламната агенция McCann, за да популяризира речник на австралийския английски. По онова време по-малко от половината възрастни в САЩ притежаваха смартфон, така че идеята да бъдеш пренебрегнат от някой, който притежава такъв, трябва да изглежда достатъчно забавна, за да оправдае такава глупава дума. Разбира се, тогава не знаехме, че отношенията ни са застрашени, споделя Паула Кокоца за Гардиън.

„За първи път започнахме да говорим за етикета на мобилните телефони през 2010, 2011 г. и проблемите не бяха далеч от това, което имаме днес“, казва Лиз Уайз, съветник в Debrett's, авторитет по британския етикет. „Дадохме много основни насоки: „Оставете го настрана, когато се срещате с хора“, такива неща.“ Нейните съвети не са се променили, но „да извадим телефоните си се превърна в такава "нужда:, че го правим несъзнателно в неподходящи ситуации... Дойде момента, в който това не е управляемо. Предполагам, че в крайна сметка хората няма да имат самосъзнание, дори да изискват съвет за етикет“, казва тя.

Оказа се , че е трудно да се твърди абсолютна неприемливост по отношение на телефонните навици. Имате ли нещо против, например, ако някой, с когото говорите, сведе очи за момент, за да погледне телефона си? Какво ще кажете за използването на телефона им на масата за вечеря? Добре ли е вие ​​и вашият партньор да скролвате с пръст, докато гледате телевизия заедно? Колко от нас могат да кажат честно, че никога не използват телефона в банята?

Говорих с безброй хора за използването на мобилните им телефони, докато пишех романа си, който представя жена, толкова вбесена от привързаността на съпруга си към телефона му, че го смята за третата страна в любовен триъгълник с все по-големи залози. Една жена, с която говорих, беше хвърлила телефона на дъщеря си от прозореца; друг беше счупил таблета на любим човек.
Хората – не всички бяха жени – кипяха, докато споделяха пристъпа на гняв, който ги връхлиташе всяка сутрин, когато партньорът им посегна към телефона им, преди да се свърже с тях. Има онлайн форуми, които се борят да успокоят хората, чиито партньори проверяват мобилния си телефон по време на секс. Със сигурност това е най-голямото престъпление?

У дома настойчиво налагам правилото за забрана на телефоните на масата. Но бе разрешено– разбира се, само на себе си – да играя Wordle в тоалетната. Това брои ли се за фъбинг? Вероятно е така, ако карате някои от семейството да чака до тоалетната. „Всеки е виновен“, казва Уилям Хенсън, изпълнителен директор на The English Manner, институт за етикет и протокол.

Кога нашите граници станаха толкова хлабави? Трябва ли да ги оставим да си отидат, в духа на напредъка и прехода, или да работим по-усърдно, за да ги подсилим? При пълно объркване на протокола, къде експертите виждат границите?

Използване на телефона по време на секс
Това включва приемане на обаждане, четене на текст, проверка на известие или дори – за разказвача в моя роман – пауза, когато телефонът вибрира, за да погледне в неговата посока. Както тя пита: „Кога не стана добре да очакваш пълното внимание на човек при специален повод?“
Даян Готсман, експерт по етикет и основател на училището по протокол в Тексас, казва: „Може да е неволна реакция. Но след това сложи телефона в друга стая. Ако вибрира, ние сме изкушени да погледнем. Ако разсейването е част от вашето забавление, направете го по взаимно съгласие.

Превъртане в компанията на вашия домашен любимец
„Ако домашният любимец има нужда от разходка и вие сте в TikTok, домашният любимец има приоритет“, казва Готсман. Достатъчно честно. Но какво ще кажете, когато основните нужди са задоволени? Ами ако превъртам TikTok, докато гушкам котката? Понякога се чувствам виновен – особено когато котката многозначително гледа екрана ми. „Получавате отсрочка“, казва Готсман. „Добре е, защото вашият домашен любимец също се гали.“

Събуждане и обръщане към телефона преди партньора ви
Това беше един от най-често срещаните бъгове, на които се натъкнах, докато проучвах „Говори с мен“. „Той го проверява, преди дори да ме погледне, след което го опира на гърдите си“, каза един респондент. Такава интимност! „Не е като да проверява нещо важно!“ Хансън казва, че със съпругът си – основната жертва на неговите случайни свързани с работата му фъбби – се опитват да нямат телефони в спалнята: „Вземете подходящ будилник. Или поставете телефона в другия край на стаята. Добра хигиена на взаимоотношенията е да поздравяваш хората преди джаджите.“

Приемане на разговор в градския транспорт
Нямам предвид говорене по високоговорителн – всички експерти по етикет мразят тази практика. Приемането на обаждане – с изключение на най-скучното транзакционно обаждане, относно това в колко часа пристигате на гарата – е не-не. „Когато сте в автобус или влак, това е затворено обществено пространство. Вие сте блокирани“, казва Лора Акано, която преподава етикет на млади хора и възрастни в Polished Manners .

Взиране в екрана по време на ходене
Вие сте сами. Няма кой да фъбнете, нали? Грешно! Използвайки телефона си, докато се разхождате по улицата, вие предизвиквате безброй минувачи. „Всеки път, когато вървим по улицата, правим множество мини-наблюдения и преценки, което означава, че преговаряме по улицата, без да създаваме неудобства на други хора или да нахлуваме в тях“, казва Уайз. „Ако погледнете телефон, правите това невъзможно.“

Акано вижда това често на жп гара Виктория в Лондон. „Никога не са младите хора. Винаги са напълно зрели възрастни. Защо не се преместиш на една страна, където не можеш да влезеш в никого, да свършиш това, което правиш, и след това да продължиш?“ тя казва.

Превъртане, докато гледате телевизия

Това е добре, ако и двете страни го правят – и двете страни са щастливи да го правят – но не всяка вечер. „Ако съпругът ми и аз сме заедно в хола вечер, дори да не говорим и да гледаме телевизия, това е нашето време“, казва Уайз. „Ако бърках в телефона си, това би било грубо.“

Използване на устройства в банята
Приемането на телефонно обаждане, докато използвате тоалетната или банята, „звучи ехо... мрачно е“, казва Хансън. Трябва да се прилага на хора само в спешни случаи.

Въпреки това, въпреки че не харесва идеята за изпращане на съобщения в тоалетната от хигиенни причини, „това не е престъпление от гледна точка на възпитанието“, при условие че не разкривате местоположението си на човека, на когото изпращате съобщение.

Гледайки телефона си на сватба или погребение
Когато имаше телефон, който го правеше възможно, Хансън сваляше батерията на телефона си за погребения. „Не искате да бъдете този човек, който трябва да докосва телефона си на погребение“, казва той. Сватбите са по-трудни: „В момента, в който човек извади телефона, за да направи снимка, той вижда съобщение и ще се изкуши да погледне.“ Не е приемливо обаче: „Някой е платил много пари, за да бъдеш там. Да те видят, че пишеш съобщения, е грубо.“ Той е привърженик на функцията „не безпокойте“, която има тенденция да предлага набор от настройки, плюс спешна отмяна. „Технологията се адаптира, за да бъдем по-малко разсеяни“, казва той. Само ако бяхме по-склонни да го използваме.
Виж още статии за:   Семейството · Интимно ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Фантазиите на жените и мъжете в секса -I
· Фантазиите на жените и мъжете в секса -II
· Защо да си мил може да се окаже по-важно от външния вид
· Домашно училище за позитивно мислене
· Синдромът на мама-квачка
· Безсънието до детската люлка
Виж още статии за:   Семейството · Интимно ·
Четвъртък
23
Май 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ритуалите на връзката
Любовта и свещенодействието, оказва се, имат много общо – и двете се нуждаят от установяването на ритуали,...
Семейна капсула на времето
Времето лети и заминава необратимо, въздъхваме и се понасяме в следващия си нов ден, напълно забравили...
Театър на сенки за деца
Помня като дете на село - нямаше вечер много забавления. Залезе ли слънцето и утихне животът навън, вкъщи...
Бременност на квадрат - I
Закъсняваща менструация, тест, две чертички. Всичко е ясно – вече сте бременна. Преглед от гинеколог,...
За децата: подаръци, които имат смисъл, а не са просто вещи
Когато наближи някой повод да зарадваме детето с подарък, ние нямаме търпение да изберем онова нещо,...
Присъда: „Стара мома”
Ако си направите труда, да попитате някой мъж, на колко години е старата мома, сигурно точно като мен,...
За и против Свети Валентин
Вземе ли да приближава Св. Валентин, започват нескончаемите за и против. За едните празникът е чужд на...
Как се става... татко - I
Напоследък чувам оттук- оттам, по градинки и форуми едни и същи оплаквания от страна на майките – „Той...
Интуицията – нашият вътрешен компас
Сигурно не веднъж ви се е налагало да вземате важно решение, чийто последствия са трудно предвидими....
Думи, които мъжете обичат по-често да чуват от нас
Твърди се, че ние жените сме тези, които обичат да „чуват” любовта, че ние имаме нужда от много по-голямо...
Без мъж: сама или свободна
И така, останали сте без мъж. Без значение е, дали сте се страхували, че това ще се случи или сте го...
Причини, поради които децата не се справят добре в клас
Има безброй причини, заради които детето може да не се представя достатъчно добре в училище, да изпитва...
Как да подготвим малка, но достатъчна чанта за уикенд в планината
Може да се каже, че кратките семейни уикенди са дори по-трудни за организиране от по-дългите двуседмични...
Наистина ли не можем да надскачаме себе си?
Такъв си е човекът, не може “да надскочи боя си”, казват за някого и му слагат етикет "той е такъв и...
Осъзнат родител се става с осъзнаване на причините да искаме дете
Според разпространеното мнение, човек се ражда след 9 месечно развитие в майчината утроба. Според китайската...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Най-голямото богатство - спестеното време
“Нямам време”, “Не сега, че бързам”, „Не ми стигна времето” – всеки от нас често използва тези думи....
Изкуството да живееш със съквартирантка
Човек и добре да живее, налага се понякога да дели живота си със съквартирантка. Или съквартирант. Или...
Нарцисистите около нас
Външният вид в наши дни придобива все по-голям смисъл. Все повече внимание отделяме на външната си красота...
Когато мъжът не е романтичен
Наближава Св. Валентин и вие сте от тези, които имат с кого да споделят празника. Вечеря, подарък, страстна...
Краят на приятелството
Подобно на любовта, приятелството върви ръка в ръка с усещането, че ще продължи завинаги, но също както...
Принципна е, чака принца
Мечтата на всяко момиче е да дочака своя принц. Дали на бял кон, бял мерцедес, или с вече побеляла коса,...
Как да защитим колата си от автокрадци?
Как да защитим колата си от автокрадци ни съветват от Съюза на българските автомобилисти: По три автомобила...
Да успокоим разтревожено дете с тези магически фрази
Децата изглеждат смели и безстрашни, но са изтъкани от много сенки, малки и големи чудовища и несигурност....
Официална статистика за затлъстяването на българските деца
През 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с МЗ и РЗИ проведе изследване...
Предлагайте на момчетата и момичетата алтернативи
Имам дъщеря на 10 години. Тя е общително момиче с приятели момчета и момичета. Обича "народна топка",...
Как да насърчим мъжа да изпълни обещаното?
„Ще направя ремонт!” – тържествено обещава той на излизане от банята, защото заради старите тръби водата...
"Предпочитам с татко"
Ражда се детето и, по подразбиране, то става едва ли не неделима част от майка си. Дори бащата да участва...
Възраст и безплодие
Всички сме чували за неумолимо тиктакащият репродуктивен часовник, но често смятаме, че това просто не...
Мисия "Детски имунитет"
С края на лятото темата за подсилването на детския имунитет някак неусетно се настанява в разговорите...
Ироничното усещане да си родител днес
Родителският ми опит досега ме изпълва с дълбоко чувство за ирония. Първо, разбира се, към самата мен....
Какво да правим, докато губим време в пътуване от работа до вкъщи и обратно
Ако живеете в голям град, то вероятно сте приели тази драма - дългото придвижване по трасето към работа...
Деца на свобода
Никога не мога да разбера, как родители извеждат децата на площадката "да поиграе на свобода", а не спират...
Един училищен обяд в Япония
Един обикновен училищен ден в Сайтама, Япония и e време за обяд. В това начално училище обядът на децата...
Време да не бъдем толкова добри
Всички жени са ангели, но когато ни пречупят крилата, се налага да яхнем метлата. Два сценария, в които...
Феноменът късна бременност
Повечето жени днес планират своята първа бременност след 30-та година. Причините за това са не една и...
Живот с дете в неравностойно положение
В последните години все по-често започнахме да говорим и да забелязваме хората в неравностойно положение....
Две тела в едно… жилище
Пътят от „ще сваля звезди за теб“ до „слънце, къде са ми чорапите“ е славен и осеян с откриване на разнообразните...
Как да изберем безопасно детско колело?
Карането на колело е сред любимите занимания на децата. То е забавление, физическа активност на открито...
Хората „без емоции“
Човешкият индивид не може да съществува без емоции. Способни сме да изпитваме от много силна обич до...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook