Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тиквеник



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди началото на постите. За мен тиквеникът е един от най-любимите ми десерти. За направата му използвам тиква цигулка, която е толкова крехка, че не е необходима нито да я варите предварително, нито да я запържвате. Така се запазва не само свежият плодов вкус, но и ценните минерали и витамини, от които тиквата изобилства. Ето и моята рецепта:

1 пакет точени кори
1кг. обелена и изчистена от семките тиква тип цигулка
1 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч нарязани орехи
½ пакетче канела
олио за намазване
пудра захар и ванилия за поръсване


Тиквата се настъргва и леко се изстисква през марля. Така тиквеникът не става клисав, а получения сок се използва за заливане по време на печенето. Затова го запазете. В купа объркайте тиквата, нарязаните орехи, захарта и канелата. Намазнете и посипете с брашно подходяща тава и сложете първата кора. Първо я намажете с олио и след това разпределете върху нея 3-4 лъжици от плънката. По същия начин слагайте ред кора, ред плънка, докато продуктите свършат. Най-отгоре трябва да остане кора, която също се намазва с олио. Можете да направите тиквеника и във вита форма.

Сложете сладкиша да се пече в предварителнно загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. На средата на печенето отворете фурната и го полейте с малко тиквен сок, за да остане сочен отгоре. Продължете печенето, докато кората леко се зачерви. Както всички баници и тази трябва да се остави да „обиколи нивата си”. Поръсете още малко от тиквения сок и сложете хавлиена кърпа върху тавата за около половин час. След като тиквеника изстине го поръсете с малко пудра захар, смесена с 2-3 пакетчета ванилия

Коментари
2011-11-13 #4
nela
довОлна сам мн от ваз и ресептите ВИрадвам се 4е ви има
2009-11-13 #3
Цвети
мхмммм...Най- хубавото на тези корички е, когато нещото се пече, мнооого хубаво мирише, приказно. Слагам винаги там където му отива))
2009-11-13 #2
Iskra
С портокалови и лимонови корички наистина вкусът става вълшебен. Аз ги слагам, когато правя щрудел.
2009-11-13 #1
Цвети
Още към тиквената тема) Аз слагам лимонени и портокалови корички с канела - мирише толкова екзотично, а си е тиквеник, нали. Нашенски
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
· Леща с тиква и индийски подправки
· Печена тиква с ябълки, круши и дюли
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Семейно по Коледа или не съвсем
· "Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
· 5 любими десерта с ябълки
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Ябълков сладкиш с Мартин
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Щастлива Коледа, приятели!
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Сряда
3
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Ябълков кейк
Тази рецепта я имам от моята баба, която беше ненадмината сладкарка. Тефтерът с всичките й кулинарни...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Салата с леща белуга и семена от нар
Салатата с леща Белуга, наречена така защото зрънцето прилича на хайвера от същата риба, е прекрасен...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook