Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тиквеник



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди началото на постите. За мен тиквеникът е един от най-любимите ми десерти. За направата му използвам тиква цигулка, която е толкова крехка, че не е необходима нито да я варите предварително, нито да я запържвате. Така се запазва не само свежият плодов вкус, но и ценните минерали и витамини, от които тиквата изобилства. Ето и моята рецепта:

1 пакет точени кори
1кг. обелена и изчистена от семките тиква тип цигулка
1 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч нарязани орехи
½ пакетче канела
олио за намазване
пудра захар и ванилия за поръсване


Тиквата се настъргва и леко се изстисква през марля. Така тиквеникът не става клисав, а получения сок се използва за заливане по време на печенето. Затова го запазете. В купа объркайте тиквата, нарязаните орехи, захарта и канелата. Намазнете и посипете с брашно подходяща тава и сложете първата кора. Първо я намажете с олио и след това разпределете върху нея 3-4 лъжици от плънката. По същия начин слагайте ред кора, ред плънка, докато продуктите свършат. Най-отгоре трябва да остане кора, която също се намазва с олио. Можете да направите тиквеника и във вита форма.

Сложете сладкиша да се пече в предварителнно загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. На средата на печенето отворете фурната и го полейте с малко тиквен сок, за да остане сочен отгоре. Продължете печенето, докато кората леко се зачерви. Както всички баници и тази трябва да се остави да „обиколи нивата си”. Поръсете още малко от тиквения сок и сложете хавлиена кърпа върху тавата за около половин час. След като тиквеника изстине го поръсете с малко пудра захар, смесена с 2-3 пакетчета ванилия

Коментари
2011-11-13 #4
nela
довОлна сам мн от ваз и ресептите ВИрадвам се 4е ви има
2009-11-13 #3
Цвети
мхмммм...Най- хубавото на тези корички е, когато нещото се пече, мнооого хубаво мирише, приказно. Слагам винаги там където му отива))
2009-11-13 #2
Iskra
С портокалови и лимонови корички наистина вкусът става вълшебен. Аз ги слагам, когато правя щрудел.
2009-11-13 #1
Цвети
Още към тиквената тема) Аз слагам лимонени и портокалови корички с канела - мирише толкова екзотично, а си е тиквеник, нали. Нашенски
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
· Леща с тиква и индийски подправки
· Печена тиква с ябълки, круши и дюли
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· "Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
· 5 любими десерта с ябълки
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Ябълков сладкиш с Мартин
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Любимите сладки на Hera.bg
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Козуначена пита след Великден
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Щастлива Коледа, приятели!
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Неделя
19
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Патладжанена разядка
Вкусна и ефектна за поднасяне разядка с печен патладжан, която направих импулсивно, но стана много сполучлива. Разполовяваме...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
Здравейте от Hera.bg! Пише Ви Маргарита от София. Изпращам Ви любимата си рецепта, която вкъщи май само...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Пълнени гъбки
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook