Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Никулденски шаран със сини сливи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът.

шаран 2.5 - 3 кг - изчистен
1 праз лук
2-3 глави кромид лук
1 лимон- без кора, нарязан на кубчета
5-6 сухи сини сливи
50 стафиди
10 лъжици полусварено жито
50 г. печени орехи
1 с.л. червен пипер
1 с.л. девисил
1 к.ч бяло вино /или вода/
дафинов лист
няколко зърна бахар
чер пипер и сол на вкус
1 к.ч олио


Натриваме добре шарана със сол и черен пипер, в коремчето слагаме дафинов лист, бахар и резенчета лимон - така оставяме за няколко часа на хладно, като после махаме подправките.

За плънката накисвам сините сливи и стафидите в 1 к.ч бяло вино или вода за около 30 минути.

Празът и лукът се нарязват на едро и се задушават в мазнината, посоляваме и когато омекнат добавяме стафидите и сините сливи нарязани на едро, лимонът, житото и подправките.

Варим за няколко минути на слаб огън и добавяме запечените орехи.

С така получената плънка, пълним шарана и го зашиваме. Поставяме го в тава обилно намазана с олио.

Печем на умерена фурна около 150 градуса за 40-50 минути.

Ако искате можете да го завиете в тесто, като използвате 500 грама готово тесто за пица.
Коментари
2010-12-30 #1
aleksandar
това е рецепта коята е много вкусна шаран по френски ето и рецептата


Продукти
1500 гр шаран
200 гр ориз
50 гр стафиди
100 гр лук кромид стар
40 гр галета
20 гр захар
1 вр. магданоз пресен
1 ч.л. сол
1/2 бр. лимон
1/2 пак. канела на прах
20 мл олио

Изтегли късметче от баницата
Приготвяне
1.Шаранът се почиства, измива и посолява
2.Приготвя се плънка, като се загрее олиото и се прибавят лука и магданоза, нарязани наситно
3.Добавя се галетата и се бърка непрекъснато до сгъстяване
4.Прибавя се почистеният и измит ориз, стафидите, канелата и захарта
5.С тази плънка се пълни шарана, рибата се зашива с конец, който предварително е бил потопен в гореща вода
6.Шаранът се слага в тава, намазана с масло, поръсена с лук, малко магданоз и сол
7.Покрива се с кръгчета домати
Поднася се, украсен с магданоз и лимон.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Мармалад асорти
· Сладко от сини сливи
· Сините сливи
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Паламуд плакия по варненски
· Платерина плакия по Варненски
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· Пица от лимец с риба и каперси
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
Сряда
8
Декември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
Критараки е вид паста, която много прилича по форма на ориза. Често се използва в гръцката кухня, в същата...
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook