Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Никулденски шаран със сини сливи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът.

шаран 2.5 - 3 кг - изчистен
1 праз лук
2-3 глави кромид лук
1 лимон- без кора, нарязан на кубчета
5-6 сухи сини сливи
50 стафиди
10 лъжици полусварено жито
50 г. печени орехи
1 с.л. червен пипер
1 с.л. девисил
1 к.ч бяло вино /или вода/
дафинов лист
няколко зърна бахар
чер пипер и сол на вкус
1 к.ч олио


Натриваме добре шарана със сол и черен пипер, в коремчето слагаме дафинов лист, бахар и резенчета лимон - така оставяме за няколко часа на хладно, като после махаме подправките.

За плънката накисвам сините сливи и стафидите в 1 к.ч бяло вино или вода за около 30 минути.

Празът и лукът се нарязват на едро и се задушават в мазнината, посоляваме и когато омекнат добавяме стафидите и сините сливи нарязани на едро, лимонът, житото и подправките.

Варим за няколко минути на слаб огън и добавяме запечените орехи.

С така получената плънка, пълним шарана и го зашиваме. Поставяме го в тава обилно намазана с олио.

Печем на умерена фурна около 150 градуса за 40-50 минути.

Ако искате можете да го завиете в тесто, като използвате 500 грама готово тесто за пица.
Коментари
2010-12-30 #1
aleksandar
това е рецепта коята е много вкусна шаран по френски ето и рецептата


Продукти
1500 гр шаран
200 гр ориз
50 гр стафиди
100 гр лук кромид стар
40 гр галета
20 гр захар
1 вр. магданоз пресен
1 ч.л. сол
1/2 бр. лимон
1/2 пак. канела на прах
20 мл олио

Изтегли късметче от баницата
Приготвяне
1.Шаранът се почиства, измива и посолява
2.Приготвя се плънка, като се загрее олиото и се прибавят лука и магданоза, нарязани наситно
3.Добавя се галетата и се бърка непрекъснато до сгъстяване
4.Прибавя се почистеният и измит ориз, стафидите, канелата и захарта
5.С тази плънка се пълни шарана, рибата се зашива с конец, който предварително е бил потопен в гореща вода
6.Шаранът се слага в тава, намазана с масло, поръсена с лук, малко магданоз и сол
7.Покрива се с кръгчета домати
Поднася се, украсен с магданоз и лимон.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Мармалад асорти
· Сладко от сини сливи
· Сините сливи
· Паламуд плакия по варненски
· Платерина плакия по Варненски
· Обредна пита за Никулден
· Пица от лимец с риба и каперси
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Рибата в детското меню
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Неделя
7
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Пълнозърнести канелени бисквити
В едно магазинче за хляб, до нас, правят подобни бисквити. Още щом ги вкусих си казах, че ще опитам да...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook