Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених малко. Причината да сложа сметана вместо сос Бешамел е много проста – не умея да правя този сос, каквото и да опитвам. Сосът "Болонезе" е класическа рецепта, от която също се отклоних, с риск да попадна все някога на някой разгневен италианец. Но когато нямаш много време, ограничен бюджет, може да импровизираш и да ползваш това, което имаш на разположение.

До този момент лазанята ми се струваше недостижим връх в изкуството на пастата и въпреки любовта ми към нея, все не се осмелявах, но след тази моя лазаня тя застана решително начело в личната ми паста класация.

Ето я и рецептата за 4 порции и тавичка 20 х 20 см.

Продукти:
400 гр кайма (говеждо и свинско)
500 мл доматено пюре
200 гр гъби
200 мл сметана за готвене
10-14 кори за лазаня без варене
200 гр кашкавал
Кимион, черен пипер, сол, чубрица,
1 стрък пресен босилек
(ако няма пресен, по- добре никакъв)
1 ч. л. захар
1 глава стар чесън
Зехтин


Приготовление:

Смачквам чесъна и го наситнявам. Разделям количеството на две. Шапките на гъбите нарязвам на ситно.

В зехтин на не много силен котлон запържвам чесъна, нарязаните гъби и каймата. Малък трик да не стане каймата на буци е предварително да я объркаме с малко топла вода, така че да стане на гъста каша.

Като промени каймата цвета си, изсипвам доматеното пюре и добавям подправките – сол, кимион, чубрица, черен пипер, босилека на ситно. Намалявам на бавен огън. Като се посгъсти, добавям и лъжицата захар да неутрализира доматената киселина.

Аз си имам домашен сос за паста, който споделих в Ден 26 от Коледните ми пости. Този сос е с нужната гъстота и подправки.

Ако ползвате доматено пюре, трябва да си прибавите тези подправки и да оставите соса поне 30 минути да се сгъсти. През това време можете да захванете другия сос.

Нарязвам пънчетата на гъбите на много ситно и ги запържвам отново на не съвсем силен огън с останалия чесън и малко черен пипер. Добавям сметаната и намалявам котлона да започне да къкри тихо. Нужни са й не повече от 15 минути да се сгъсти, а през това време и другият сос е готов.

След като сосовете са готови, изключвам котлоните и включвам фурната на 200 градуса.

В тавичка 20 х 20 см, в която ми се събират по две кори, сипвам на дъното малко от сметаната и нареждам кори, сос почти "Болонезе" и малко от сметаната, така че корите да се покрият равномерно. Червеният сос приключва върху последната кора и трябва да ми остане сметанов сос около 1 к. ч.



Изсипвам настъргания кашкавал в сметановия сос и омесвам на гъста каша, кашкавалът ще се постопи малко. С нея покривам лазанята и оставям да се пече около 30 минути.



Лазанята е бомба за стомаха, сервирайте малки порции и яжте бавно, с повече вино и приказки. Освен че давате време на организма да „осмисли” храната и да спрете навреме, знаем, че оживения разговор и виното са предпочитаната компания на италианската кухня. А щом направихме тази лазаня с такъв мерак, трябва да уважим това, нали?

Коментари
2017-10-21 #1
Веселина
Направих рецептата ,получи се наистина прекрасно! Идеята със сметаната е много добра , става много вкусно. Добавих някои неща ,като например малко червено вино на доматения сос и каймата и малко бяло вино на гъбите в белия сос. Сложих и доста босилек и малко мащерка на червения сос. Също сметаната ми дойде малко като количество и сложих допълнително прясно мляко, за да ми стигне. Рецептата е супер!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Аранчини - италиански оризови топки
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Пица от лимец с риба и каперси
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Понеделник
20
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Салата от булгур, авокадо, царевица и мини лукчета
Заради наличието на булгур салатката има и повече въглехидрати, но всъщност именно заради това може да...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела, ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнообразие...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Патладжанена разядка
Вкусна и ефектна за поднасяне разядка с печен патладжан, която направих импулсивно, но стана много сполучлива. Разполовяваме...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Задушено шкембе в гювече
Задушеното шкембе е характерна рецепта за Петковден. Добавете по желание и малко кашкавал минути преди...
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook