Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Всичко за халвата



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради „хамкането” на Сирни Заговени. Много от нас са расли с този вкус и добре помнят халвата от едно време – с нишки в нея, които ставаха на меки дъвки и залепваха по зъбите. После ще стане ясно, защо вече не се прави такава халва.

Оригиналният произход на халвата е Индия и Централна Азия, от където през вековете започва инвазия на Запад – към Арабския свят и Ориента, с които сякаш повече я свързваме. Модерна Турция е прегърнала халвата и по-голямата част от Запада я възприема като турски десерт. Което не е съвсем вярно.

Халвата има твърде много разновидности в различните краища на света. Някъде слагат повече плодове, другаде повече ядки. Но сякаш не е това основното – добавките. По-интересно е, как можем да разделим халвата на две основни групи, които нямат почти нищо общо помежду си, но и за двете казваме, че са халва.

Едната голяма група халви е тази, приготвена от различното съчетание на захар, брашно, яйца, глюкоза и брашно (пшенично или грис). Тук причисляваме бялата халва (тази за Сирни Заговезни) и нуга халвата, както и добре познатата ни грис халва, която си е традиционен десерт за бърза консумация.

Като гледате съставките, можете да се досетите, че този вид халва няма много полезни качества. Но така или иначе си е по-евтина и по-лесно се приготвя в домашни условия.

Бялата халва за Сирни Заговезни се приготвя с течна глюкоза, която я втвърдява по начин, който може да ни лиши от някоя пломба или да счупи зъб. При нея също, както при нугата, се добавят ядки.

Нуга халвата също е бяла (вече може да бъде и кафява обаче), но е рохкава. Тя се приготвя с белтъци, захар и брашно. Сместа се разстила обикновено между две вафлени кори, за да й придадат форма и да можем да я съхраняваме, защото е много ронлива.

Другата голяма група халви са на основата на семена и те са далеч по-здравословни от белите си съименници. Основна суровина за тях е таханът, който е всеизвестен с полезните си качества за храносмилателната система и с високото си съдържание на калций, което го прави предпочитан, дори задължителен, в менюто на вегетарианци и вегани. У нас тахан халва е започнала да се произвежда под влияние на Османската империя. По време на Възраждането из по-големите градски чаршии е имало халваджийници. Смятана е за деликатес, защото тогава се е приготвяла много трудно. Днес с халвата си е известен гр. Ябланица и гр. Хасково.

В основата си таханът представлява смлени семена с по-висока масленост – сусам, слънчоглед. От смлените семена се отделя твърда маса и на повърхността изплува растителното масло. После от него се прави сусамово, слънчогледово и други видове растително масло. А твърдият остатък се използва за фураж на домашните животни и е голямо тяхно лакомство. Поне така помня аз от своето детство. Ние обаче можем да консумираме тахана и в този си вид – полутечен. Необходимо е да разбъркаме, за да се смесят отново мазнината и твърдата маса, и за по-добър вкус – да добавим лъжица мед.


В Турция халвата се смята за национален десерт и се предлага в много разновидности

Заради различните видове тахан, различаваме сусамова тахан халва, слънчогледова тахан халва. Втората е по-популярна у нас, заради слънчогледа, който е по-често срещан из нашите географски ширини и следователно има по-ниска цена. И двата вида са много полезни, превес обаче има сусамовата тахан халва от небелен сусам. Към тахан халвите, макар и по-рядко от белите халви, също могат да се добавят ядки – орехи, фъстъци, шам фъстък, сушени плодове.

За да се доближи тази халва да оригиналната рецепта, обаче, се добавя екстракт от билката чувен. Нещо, което вече почти не се прави, защото изисква още една трудоемка за приготвяне суровина и има допълнително оскъпяване, което не може да се изплати.

Чувенът е билка, често срещана из Европа и Азия на определена надморска височина. Наричат го още див лапад, див спанак, заради приликата си с тях. Като билка той има много полезни свойства – най-вече разхлабително и кръвоочистващо от шлаки и други натрупвания по кръвоносните съдове. Съдоукрепващ е и помага при разширени вени, освен това премахва пясък в жлъчката. Ползва се корена на чувена и за двете цели - и като цяр, и като суровина за халва. Специални съединения в екстракта от корена - гликозиди правят халвата да се втвърдява и да се отделя на нишки, а на места дори да се стопява – ако помните от детството, тогава халвата имаше тънки бели нишки. Сега химическата промишленост ползва готова глюкоза или фруктоза, ползва консерванти, за да имитира ефекта на гликозидите от чувена.

Халвата е неизменна част от Сирни Заговезни и от нашата трапеза. Но ако искате да е здравословна и полезна, консумирайте тахан халва или дори само тахан. А най-добре - опитайте да си я приготвите сами.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· 2020 г. - Годината на металния Плъх
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Виктория Бешлийска: Езикът дава характер, отличимост, чувство за принадлежност
· 22 май - Международен ден на биоразнообразието
· Честит рожден ден, Пипи!
Вторник
26
Май 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Неочаквани прояви на доброта
„Не всички можем да вършим големи дела, но всички можем да правим малки дела с голяма любов.” Майка...
Как да запазим вкуса към живота?
Чувствате сетивата си изморени и изхабени? Нищо не ви радва, всичко ви е равно и еднообразно, животът...
Алергиите
Алергията е автоимунно нарушение, което най-често се предава по наследство. Неправилно е да се мисли...
Изкуствените подсладители – коварната отрова
Около вредата от захарта съществува истинска параноя, наричана е бяла смърт или сладка отрова. Затова...
Криворазбраната духовност
Преди близо двадесет години бях заобиколена от атеисти. Разпитвах хората дали вярват в Бог и поглъщах...
Похвалата е ключ към сърцето и към успеха - не я пестете!
Всеизвестен факт е, че децата е добре да бъдат хвалени, да получават поощрение и одобрение и при най-малкия...
Хламидията - коварство и любов - I
В миналото непредпазливите любовници често запазвали незабравим спомен от бурната нощ – зараза със сифилис...
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
Да си направим карта на желанията
От няколко години използвам времето, в което семейството спи ободряващ следобеден сън на 31ви декември,...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - II
Финансова нестабилност Дори и днес, когато двата пола са равноправни, мъжът обикновено е този, който...
Болки в гърлото
Рязък спад на температурите, ветровито и дъждовно време – това са клопките на иначе красивата и щедра...
Презареждане от природата
Температурите стават все по-високи, а слънцето топли приятно телата ни. Не пропилявайте прекрасното време...
Как да се спасим от дехидратация
Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно вода. Преди години препоръчителният минимум...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Носталгията - как да се справим с нея и да я превърнем във вдъхновение?
Едва ли има човек, който да не е тъгувал по минали преживявания и щастливи спомени. Всички сме...
Усамотението - начинът да се съхраним в днешния свят
В ерата на информационните технологии споделянето и непрекъснатия обмен на информация е все по-трудно...
Емоционалните нужди, за които не трябва да се извиняваме
Нуждаете ли се от повече разбиране или внимание? Усещате ли, че нещо не ви достига, а някак нямате смелост...
Прекомерното окосмяване като тревожен симптом
Тъмните, твърди и на необичайни места косми, колкото и странно да звучи, съвсем не са безопасни за своята...
Дребните ни нездравословни навици, от които е толкова трудно да се откажем
Навикът – това е втора природа. Клишето е напълно вярно, защо иначе ще имаме толкова вредни навици, ако...
Жълтият кантарион - билка или лекарство
Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е една от най-популярните билки в България. Тя е и много разпространена...
Български учени направиха бира без глутен
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова...
Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
Как да се справим с пасивно-агресивен човек?
Пасивната агресия се отнася до хора, които са враждебни към нас, но не показват открито или пряко...
За диабета, инсулина и правилата
Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души....
Ефективна ли е хомеопатията
Общоприетото становище на официалната медицина е, че хомеопатията е неефективен и научно необоснован...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Рициново масло идва от отровно растение, но лекува
Рицинът произхожда от Източна Африка и се култивира от дълбока древност. Тази култура, позната още като...
Рейши – императорската гъба на дълголетието
Божествената гъба на дълголетието Рейши се използва още от преди хилядолетия в китайската и японската...
Етеричните масла - приложение у дома
Има изписани толкова много материали за етеричните масла – техният произход, функции, предназначение,...
Пристрастени ли сме към смартфоните?
Всеки има телефон, те са навсякъде. Факт, който не ни докарва никакво чувство. Смартфоните обаче стигат...
Любов или самоунищожение
Има хора, които изкарват най- доброто от теб. В тяхната компания се чувстваш умен, духовит, силен. Те...
Изкуството на късната лятна вечеря
Лятото, в големите жеги, нямаме никакъв апетит, факт. Едва смогваме до обяда да задържим някакво желание...
Как едно куче спаси живота на дете, болно от диабет
Героите на тази история са Люк и Джедай, но не става дума за "Междузвездни войни". Макар в нощта на 8...
Лошите навици, които прехвърляме на децата
Ще започна тази статия така: Смятах, че дъщеря ми е твърде малка и не разбира още нищо, докато не стана...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook