Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Минералната вода - употреба в определени граници


Много добре ни е известно, че човешкото тяло е около 70% вода, няма нужда да коментираме защо тази напитка е от изключителна важност за здравето ни. Консумацията на минерална вода е ежедневие в много домакинства. Но, всъщност, тя не е подходяща за всекидневен прием. Като всеки продукт от магазинната мрежа, трябва да се отнасяме към употребата й с внимание и най-вече – да четем етикетите.

На етикета задължително трябва да има номера и датата на издаване на лиценза от Министерството на здравеопазването на съответната марка вода, добре e и да има сертификатите за качество от типа ISO. Това гарантира, първо - проверен произход и второ - контрол на добива и на пакетирането в бутилки.

Минералната вода се добива при голяма дълбочина на земните недра и висока температура на извличане. Тя съдържа микроелементи: желязо, флуор, натрий и други разтворими химични елементи. Именно концентрацията на разтворените вещества във водата определя класифицирането на различни нива минерализация.


Полезни и вредни нива на минерализация

В търговската мрежа на българския пазар се срещат три степени на обща минерализация – много ниска, ниска и висока. Нивото на минерализация задължително трябва да е изписано на етикета на бутилката.

При много ниската минерализация (до 50 mg/l ), организмът ни най-добре преработва съдържащите се вещества във водата и тя не натоварва допълнително функциите на органите. Но съдържанието на полезни минерални соли е недостатъчно, затова трябва да се редува с по-високо минерализирани води.

Най-подходяща и с най-благоприятно влияние върху тялото ни е водата с ниска минерализация ( до 500 mg/l ). За щастие, по-голямата част от различните марки бутилирани води предлагат продукт със степен на минерализация от 200 mg/l до 350 mg/l.

Високата минерализация ( над 1000 mg/l) на водата затруднява усвояването й от тялото. Дори да пием по 1-2 литра дневно от нея, тя няма да „утоли жаждата“ на организма– той ще се нуждае от хидратация, въпреки количеството на консумираните течности. А високото ниво на минерализация се отразява неблагоприятно на дейността на органите и най-вече – натоварва бъбреците. Консумацията й е препоръчителна след консултация с личния лекар.

Изборът на точната минерализация е особено важен за възрастните хора, особено ако имат хронични и други тежки заболявания на храносмилателната и най- вече отделителната система. Препоръчителна е консултация с лекар. При децата до 7 години се препоръчва минерализацията на водата да е до 100 mg/l, най-вече заради крехката им отделителна система, а за деца под 3 години - не се препоръчва изобщо, но може да се предлага трапезна или изворна вода.


Какво още ни казват етикетите?

Оказва се, че не само общата минерализация е от значение за тялото ни. Възможно е например една минерална вода да е с ниска обща минерализация, но с високо съдържание на някоя от химичните съставки. Добрата новина е, че имаме възможност да контролираме това, което влиза в тялото ни, защото всичко по закон трябва да е изписано на етикета.

Флуорът (F) е от съществено значение за ползите от минералната вода – предотвратява развитието на кариеси и остеопороза, но с уговорката, че е в допустимите граници. Ако на етикета срещу F e изписана по-голяма цифра от 1,5 mg/l означава, че е надвишена максималната стойност на химичния елемент. А рисковете на консумацията на силно флуорирана вода са: изтъняване на зъбния емайл, жълтеникаво оцветяване по зъбите, нарушаване на здравината и устойчивостта на костите. Особено спорен е флуорът за детските зъби. На бутилките с по-високо съдържание на флуор задължително трябва да е изписано, че водата не е подходяща за ежедневна употреба от деца до 7 години.

Натрият (Na) e полезен за отделителната система и регулярното кръвно налягане. Оптималното количество на натрий във водата е до 40-45 mg/l, за малките деца – до 20 mg/l. Ако на етикета е посочена по-висока стойност, най-предпазливи спрямо консумацията трябва да са хипертониците.

Калият ( К ) е елемент, важен за правилното функциониране на нервната система, проводимостта на невроните. Той спомага за оптималната функция на мускулите, сред които е най- важният - сърцето. Една добра доза калий би била между 0, 40 - 0, 60 mg/l. Хората с проблеми на функцията на бъбреците трябва да внимават за количеството калий и като цяло е добре да се консултират.

Това са само част от елементите, като най- много трябва да се внимава с флуора. Освен тях, в минералните води има и други химични елементи и съединения.

pH е символ за степента на киселинност и алкалност на минералната вода. По-висока стойност от 7 гарантира регулация на различните стомашно-чревни смущения и киселинност в корема. Ако pH e по-малко от 7 водата се приема за киселинна, тогава се засилва дискомфортът при гастрит и други чревни неразположения. Ако на етикета срещу pH е цифрата 7, то водата е неутрална и може да се консумира без притеснение от хората, страдащи от стомашни смущения.

Електропроводимостта също се отбелязва на етикета. Това е количеството на минерални соли и останалите елементи във водата. Тя не бива да надвишава 2000 µs/cm, което значи, че такава водя би била твърде наситена.

Силно се препоръчва от лекарите да си почиваме от минералната вода, като редуваме приема й с друга вода, добивана от естествени извори – трапезна и изворна. Други алтернативи са различните начини за филтриране на питейната вода.

Здравето е най-големият подарък за нашето тяло. Водата е негов приятел, но може да се превърне и във враг. Затова, за да бъдем ведри, хидратирани и тонизирани, трябва да обръщаме повече внимание в детайли на качествата и състава на водата – напитката, която приемаме ежедневно и без която не можем.
Коментари
2014-07-10 #2
Ася Асенова
Ами то без надпис на етикета... Нямат никакво право. Отново опираме до бюрократичните спънки, нали? Комисия за защита на потребителя?
2014-07-10 #1
Цветана Лилова Каменова
Всичко е много вярно!И това,че трябва да се знаят тези неща,но има нещо друго и то е,че не сме сигурни в тези етикети.Напоследък даже ни доставят вода с бели етикети.Просто стикер.Много се шири мнението,че водата не винаги е минерална?!?!?Поне в нашият град избора на дистрибутори не е много голям.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· #Water2Me : 22 март - Световен ден на водата
· Необичайни признаци за дехидратация
· Как да се справим със задържането на вода в организма?
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· Имаш нужда от безплатна психологическа подкрепа?
· Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
Вторник
20
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Истините, които ни приземяват
Позитивното мислене за живота има и обратна страна. Ето, сядате, правите си една малка равносметка и...
Силата на цветята
Повечето от нас интуитивно усещат, че свежите цветя, поставени у дома или в офиса, ни карат да се чувстваме...
Как да развием емоционалната си интелигентност
Емоционалната интелигентност играе ролята на везната, която трябва да е в състояние на баланс. От едната...
Живовлякът - българската билка
Съществуват над 200 вида от това растение. В България са разпространени около петнадесет. Можете да го...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Непосилната монотонност на ежедневието
Отново понеделник. Ставам и тръгвам на работа. Дългото пътуване в автобуса. На отиване и връщане. Време...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
Край с оплакването веднъж завинаги!
Не са малко хората, които хленчат твърде често. Обикновено винаги те са прецаканите, винаги на тях не...
Натурални съставки за домашните ни маски - част I
Много от плодовете и зеленчуците, които хапваме, могат да се превърнат в прекрасни маски за кожата ни....
Връзки от ново поколение - "Да се обичаме разделени"
Всички ние имаме в главата си сценарий за щастливите отношения между мъжа и жената и част от този сценарий...
12 скрити прояви на емоционалния тормоз
Тормозът има много измерения, само едно то които е сексуалният. Емоционално, психически, ден след ден...
4 неоспорими ползи от писането на ръка
Живеем в технологичен свят, в който все по-рядко пишем на ръка, освен ако не се наложи да попълним някой...
Прахчетата срещу грип и настинка
Комбинираните лекарствени препарати, които се рекламират особено през зимата срещу грип и настинка, са...
Ароматерапията в борбата с безсънието
Добрият сън зависи от много фактори: удобното легло, свежият въздух в стаята, правилното хранене. Но...
Психотормоз безкрай
Свикнали сме да смятаме насилието за физически акт. Ако няма следи от него по тялото ни, значи всичко...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Честита да е 2016 г., приятели!
На 1-ви януари погледите и сърцата ни са устремени с надежда в новата година. Пожелаваме си хубави неща,...
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“,...
Резене - храна, лекарство и много повече
Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва,...
Аеробните занимания
Днес все повече фитнес и танцови клубове предлагат разнообразие от дейности и лутайки се из списъка трудно...
Воденето на дневник като eжедневна терапия
„Споделената мъка е половин мъка“, е казал някога народът. В това спор няма, но колко от нас имат до...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook