Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите ядки са постоянно на една ръка разстояние – на бюрото или в чантата ни, за да можем по здравословен начин да заситим внезапните пристъпи на глад. Разбира се, в менюто ни неизменно присъстват и голямо количество сезонни плодове и зеленчуци, а спирането на животинските продукти за повече от месец се очаква да реши с магическа пръчица или поне да облекчи някои банални дискомфортни състояния като главоболие, запек и проблемна кожа. Напук на това ни очакване, обаче още след първите дни на поста започваме да се чувстваме по-тежки и подпухнали, а освен това подутия корем и газовете стават наш незаменим спътник за следващите 40 дни – освен ако не се почувстваме толкова зле, че да се откажем някъде по средата на поста.

Една неочаквана причина за това е, че не изкисваме предварително суровите ядки, зърнените и бобовите храни, които включваме в менюто си. Но защо да го правим?


Обяснението е съвсем просто и звучи по следния начин: Ядките, бобовите и зърнените храни съдържат в себе си две вещества, от които ние хората нямаме нужда: ензимни инхибитори и фитинова киселина. Ензимните инхибитори предпазват семената в почвата от гнилостни процеси, докато настъпи подходящия момент за покълване, затова и усвояването им от човешкия организъм далеч не е пълно и ефективно. Фитиновата киселина от своя страна е толкова реактивна, че за да осигури на семената необходимите хранителни вещества за оцеляване се свързва с редица важни минерали (калций, магнезий и желязо), от които до нас в крайна сметка не стига почти нищо. Оказва се, че ензимните инхибитори и фитиновата киселина пречат на пълноценното усвояване на храната, като деформират нашите хранителни ензими и могат да доведат, както до хранителни дефицити, така и до редица неприятни симптоми като раздразнение на стомаха, газове и подуване.

Решение има и то е съвсем просто – предварително накисване на зърнените и бобовите храни и ядките.


При накисване ензимните инхибитори се неутрализират, а фитиновата киселина се отделя във водата. Не само – чрез накисване събуждаме ядките, бобовите и зърнените за живот, тъй като те са вече една стъпка по-близо до процеса на покълване. А всички знаем колко полезни и пълни с нутриенти са кълновете. И още – при накисване глутенът и протеините в тези храни стават по-лесно усвоими, а с водата, в която са киснали, се изхвърлят и голяма част от токсините в тези храни. И все пак, за да бъде накисването на ядките, бобовите и зърнените храни от полза е важно да спазваме няколко прости, но важни правила:


Правила за накисване на ядките и семената

Всеки вид храна има точно определено минимално време за накисване, за да се отделят от нея веществата, които няма да са ни от полза и за да се задействат процесите на „съживяване“ в нея:



Водата, в която са били накиснати ядките, бобовите и зърнените, задължително се изхвърля, а самата храна се изплаква поне още веднъж след това;

Изкиснатите вече ядки, бобови и зърнени храни могат да се съхраняват в хладилник до 24 часа, но най-добрият вариант е да бъдат сготвени веднага, защото има риск да започнат да мухлясват;

Добре е водата да покрива поне 4-5 пръста храната, която накисвате, защото повечето бобови храни и ядки имат свойството да набъбват;

Ядките, семената и зърнените храни се накисват в хладка вода, докато бобовите – в топла.

Някои хора препоръчват към водата за накисване да се добавят няколко лъжици лимонена или оцетна киселина, сол или хлебна сода, за да се ускорят процесите на отделяне на вредните вещества, но накисване в чиста вода е не по-малко ефективно.

И ако се чудите как ще успеете да въведете поредната новост от специалистите по здравословното хранене, то ние ще ви подскажем само с една дума: планиране. Изисква се съвсем малка пренастройка в навиците ви на готвене и тя включва това да планирате менюто си от предния ден. Няма нищо по-лесно от това просто да накиснете планираните за менюто ви за следващия ден ядки, бобови или зърнени храни в купа вода и просто да забравите за тях, докато не дойде моментът за готвене. А това, което получавате като екстра е фактът, че на следващия ден сваряването на любимите ви боб, леща, нахут или кафяв ориз например, става в пъти по-бързо от обикновено. Гарантирано.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Имаш нужда от безплатна психологическа подкрепа?
· Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
Сряда
14
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
Без отпуск тази година? Станете турист в собствения си град
Ако вие сте от тези щастливци, които нямат голям или никакъв годишен отпуск, трябва ви спешно идея как...
Влиянието на Луната върху женското здраве
Преди хилядолетия женският цикъл бил смятан за нещо свещено и жените „в дните на силата си“ били на особена...
Лятното слънце и ракът на кожата
Незащитеното излагане на слънце е основният фактор, благоприятстващ развитието на рак на кожата. Факт....
Изгони "идеалната майка" от живота си и приеми себе си изцяло
Няма начин да бъдеш перфектна майка, но има милион начини да бъдеш просто добра майка. – Джил Чърчил Когато...
Забравените свойства на английската сол
Когато чуете „английска сол”, най-вероятно в главата ви нахлуват мисли за клизма, детоксикация и отслабване,...
Причини за постоянната умора
Вече наближава пролетта, а с нея и така „любимата” ни пролетна умора. При някои от нас тя е особено осезаема,...
"Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
"Инка" е добре познатото ни "детско кафе" - така поне му казвахме у дома, защото и ние, децата, можехме...
Носталгията - как да се справим с нея и да я превърнем във вдъхновение?
Едва ли има човек, който да не е тъгувал по минали преживявания и щастливи спомени. Всички сме...
Официална статистика за затлъстяването на българските деца
През 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с МЗ и РЗИ проведе изследване...
Пролетно прочистване със зелени супер храни
Супер храните се утвърдиха в нашия начин на хранене като възможност с малко да си набавим много. Особено,...
Голямото семейство и малките ми ритуали сутрин
Имам четиричленно семейство. Всеки е с различен график и има различни изисквания сутрин. Малката не иска...
Как да трансформираме съжалението във възможност за израстване?
„... съжалението от пропуснатите възможности е най-страшният ад, в който може да пребивава живата душа...“...
Обувки и здраве
От какво се ръководим при покупката на нови обувки? Най-често от модните тенденции, личния си стил, качеството...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
Аромат на крака - II
Хиперхидроза и бромхидроза Зад тези медицински термини се крият нарушения в потоотделянето, които...
Пъпешът - с цвят на слънце и вкус на лято
Той може да е жълт, оранжев и дори светлозелен, сладък или ароматен, хлебен или по-воднист... Разнообразието...
Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
Пиенето на кафе веднага след като се събудите недоспали от лош сън, значително влошава метаболизма и...
Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
Джинджифилът е цъфтящо, многогодишно растение от семейство Zingiberaceae, има тесни, зелени листа и...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Здравословни алтернативи за компания на бирата
Изпотени бутилки, звукът от отварянето на бутилката, тънката нишка хладина, която излиза от гърлото....
Закон във Франция цели пестенето на храна с благотворителна цел
През август 2015 година във Франция беше приет закон, който цели спирането на изхвърлянето на храна от...
Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
Растението чобанка (Petasites hybridus) е вид храст, от семейство Сложноцветни, който обикновено...
Елшата - келтската билка, вплетена в митологията
Във вярванията на келтите елшата е порта към света на феите. Съществува поверие, че самодивите боядисвали...
Как да горим повече калории по време на тренировка
Колко калории горим по време на тренировка? Може ли да са повече и така тя да е по-ефективна. Можете...
Песен
Питаш кой ден сме Ние сме всичките дни Мило момиче Ние сме този живот Моя обичана Ние сме влюбени...
Уморена ли е душата ви?
Можем ли да кажем, че душата се е уморила? Не можем. Този вид умора е такъв, че остава незабелязан. Ден...
Полезните мазнини
В последните десетилетия човечеството е обхванато от истинска параноя към мазнините. Всички хора, загрижени...
10- те първи приятели на сърцето
Сърцето няма почивка. И безспорно то е органът, за който трябва да се грижим най много и то от все по-ранна...
Зеленчуковите сокове
Ако сте последователи на здравословното хранене най-вероятно отдавна сте заменили пакетираните сокове...
Сухият четков масаж - срещу целулит и за общо подобряване на тонуса
Ако има една козметична процедура, която има доказано положителен ефект върху здравето, красотата и самочувствието...
Полезни ли са диетичните храни?
Свидетели сме на истинско наводнение от продукти с надписите „диетична храна” и „по-малко калории”. В...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook