Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите ядки са постоянно на една ръка разстояние – на бюрото или в чантата ни, за да можем по здравословен начин да заситим внезапните пристъпи на глад. Разбира се, в менюто ни неизменно присъстват и голямо количество сезонни плодове и зеленчуци, а спирането на животинските продукти за повече от месец се очаква да реши с магическа пръчица или поне да облекчи някои банални дискомфортни състояния като главоболие, запек и проблемна кожа. Напук на това ни очакване, обаче още след първите дни на поста започваме да се чувстваме по-тежки и подпухнали, а освен това подутия корем и газовете стават наш незаменим спътник за следващите 40 дни – освен ако не се почувстваме толкова зле, че да се откажем някъде по средата на поста.

Една неочаквана причина за това е, че не изкисваме предварително суровите ядки, зърнените и бобовите храни, които включваме в менюто си. Но защо да го правим?


Обяснението е съвсем просто и звучи по следния начин: Ядките, бобовите и зърнените храни съдържат в себе си две вещества, от които ние хората нямаме нужда: ензимни инхибитори и фитинова киселина. Ензимните инхибитори предпазват семената в почвата от гнилостни процеси, докато настъпи подходящия момент за покълване, затова и усвояването им от човешкия организъм далеч не е пълно и ефективно. Фитиновата киселина от своя страна е толкова реактивна, че за да осигури на семената необходимите хранителни вещества за оцеляване се свързва с редица важни минерали (калций, магнезий и желязо), от които до нас в крайна сметка не стига почти нищо. Оказва се, че ензимните инхибитори и фитиновата киселина пречат на пълноценното усвояване на храната, като деформират нашите хранителни ензими и могат да доведат, както до хранителни дефицити, така и до редица неприятни симптоми като раздразнение на стомаха, газове и подуване.

Решение има и то е съвсем просто – предварително накисване на зърнените и бобовите храни и ядките.


При накисване ензимните инхибитори се неутрализират, а фитиновата киселина се отделя във водата. Не само – чрез накисване събуждаме ядките, бобовите и зърнените за живот, тъй като те са вече една стъпка по-близо до процеса на покълване. А всички знаем колко полезни и пълни с нутриенти са кълновете. И още – при накисване глутенът и протеините в тези храни стават по-лесно усвоими, а с водата, в която са киснали, се изхвърлят и голяма част от токсините в тези храни. И все пак, за да бъде накисването на ядките, бобовите и зърнените храни от полза е важно да спазваме няколко прости, но важни правила:


Правила за накисване на ядките и семената

Всеки вид храна има точно определено минимално време за накисване, за да се отделят от нея веществата, които няма да са ни от полза и за да се задействат процесите на „съживяване“ в нея:



Водата, в която са били накиснати ядките, бобовите и зърнените, задължително се изхвърля, а самата храна се изплаква поне още веднъж след това;

Изкиснатите вече ядки, бобови и зърнени храни могат да се съхраняват в хладилник до 24 часа, но най-добрият вариант е да бъдат сготвени веднага, защото има риск да започнат да мухлясват;

Добре е водата да покрива поне 4-5 пръста храната, която накисвате, защото повечето бобови храни и ядки имат свойството да набъбват;

Ядките, семената и зърнените храни се накисват в хладка вода, докато бобовите – в топла.

Някои хора препоръчват към водата за накисване да се добавят няколко лъжици лимонена или оцетна киселина, сол или хлебна сода, за да се ускорят процесите на отделяне на вредните вещества, но накисване в чиста вода е не по-малко ефективно.

И ако се чудите как ще успеете да въведете поредната новост от специалистите по здравословното хранене, то ние ще ви подскажем само с една дума: планиране. Изисква се съвсем малка пренастройка в навиците ви на готвене и тя включва това да планирате менюто си от предния ден. Няма нищо по-лесно от това просто да накиснете планираните за менюто ви за следващия ден ядки, бобови или зърнени храни в купа вода и просто да забравите за тях, докато не дойде моментът за готвене. А това, което получавате като екстра е фактът, че на следващия ден сваряването на любимите ви боб, леща, нахут или кафяв ориз например, става в пъти по-бързо от обикновено. Гарантирано.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Необикновената обикновена леска
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
· Минимализмът и възрастта
· Съвети за повече хладнокръвие преди първия учебен ден
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
Събота
25
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Овесените трици
Те са невзрачни. Никакво-изглеждащи едни, бозави на цвят. Обикновено седят на най-отдалечения рафт на...
Ролите, които играе жената
Не е нужно да сте родена актриса, за да ви се налага да изиграете безброй роли в живота си. Замисляли...
Ставането рано за училище - да създадем режим преди учебната година
Лятната ваканция свърши! Тъжно, но факт. Пред родителите на ученици стоят отново много предизвикателства....
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
Хирудотерапия - лечение с...пиявици
Лечението на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, разпространено е в целия...
Кивито е с повече витамин С от цитрусите
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти...
Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
Сълзите, които проливаме...
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Нов поглед към женската сексуалност
Еволюционните психолози обясняват поведението на хората с техните древни инстинкти и запазени през вековете...
Как да си помогнем, за да вземем правилното решение
Решенията са тези, които градят живота ни. И дори някои събития в живота ни да не зависят от нас, огромен...
Кой от четирите типа интроверти сте?
Архетипът на интроверта е ясен: това е мълчалив, сдържан човек, който има дълбока и оригинална мисъл,...
Разсъни се!
Едно от нещата, които най-много мразя в този живот е ранното ставане. Нима и вие не сте сред почитателите...
Аронията - баланс за организма
Аронията е един от най-силните антиоксиданти в природата и съдържа изключително високо количество биофлавоноиди...
Какво не искат да чуват от нас хората, които скърбят най-тежко
Всеки минава през тежки моменти в живота си. Някои от тях обаче, са далеч по-тежки от други и не се преживяват...
Необикновените свойства на една обикновена круша
Ароматните и сладки плодове на крушата са известни още от древни времена и човечеството отдавна се възползва...
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си. ...
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над жени и момичета
По данни на ООН, всяка трета жена или момиче по света е страдала от насилие през живота си, половината...
Какво искам да постигна преди да умра
Когато сме малки, имаме толкова много мечти, желания, идеи, дори на възрастните да изглеждат глупави....
Завистта - чистата отрова в отношенията
Неоспорим факт е, че ние жените обичаме да споделяме много повече и по-често за разлика от мъжете. Понякога...
7 стъпки към успеха
Попаднали сте в задънена улица. И сякаш в нищо не ви върви. Бизнесът ви е рухнал или просто тъпчете на...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
За какво помага мечото грозде?
То е вечнозелен храст с малки червени плодчета, които няма как да не сте виждали. Ако пък имате проблеми...
Техники за запаметяване
Както тялото може да се тренира физически, така може и дори трябва да тренираме ума си, за да ни служи...
Коварният мононатриев глутамат
В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава...
Водите ли си календарче за "онези дни"?
Преди години майка ми ме учеше да си водя календарче за "онзи" период от месеца. Тя имаше едно в портмонето...
Екзотично, полезно и непознато
Убедена съм, че всяка от нас има такива моменти, в които и се хапва нещо, но не знае какво точно. Има...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
Върбинка против умора, изтощение и стрес
В нашата страна е широко разпространена и се нарича върбинка (Verbena officinalis). Тя е отдавна позната...
Вашият начин да влезете във форма
С помощта на диетите можем да свалим няколко килограма в повече, но слабото тяло не означава автоматично...
Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
На кого принадлежи крайното решение?
Легални или не - аборти винаги ще има. Винаги ще има нежелани бременности и винаги ще се търси начин...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook