Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Боб с пушени ребърца на фурна


Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия. Тънкостта на вкусния боб идва от варенето, ако варите боба в обикновена тенджера е нужно то да става на бавен огън. В противен случай белтъчните в боба се втвърдяват от рязката температура и бобът става като "камъчета".

В тази рецепта аз използвам тенджера под налягане - изключително практична за неща, които искат дълго варене (в случая поне 2-3 часа). Честно казано боба вътре става прекрасен - дори само заради него си заслужава да се сдобиеш с нея. В сезона на червения пипер, винаги си замразявам торбичка с нарязан на кубчета пипер именно заради боба, добавени заедно с няколко пушени ребра лично за мен се превръщат в разковничето за вкусен боб.
400 гр зрял фасул
1 морков
1 червен пипер
1 глава лук
2 с.л доматено пюре
500 гр пушени ребра

сухи: джоджен, целина, девисил
1-2 с.л червен пипер
1 люто чушле
1 ч.л захар
3-4 с.л брашно
сол


Бобът почистваме и накисваме за 2-3 часа (реално в тенджерата под налягване става и без много киснене, но ако ще варите в обикновена тенджера накиснете боба поне за 12 часа).

В тенджерата под налягане, слагаме малко олио и запържваме съвсем за кратко нарязания на ситно лук. Добавяме боба и веднага заливаме с вода. Прибавят се нарязани на кубчета морков и червен пипер, 1 ч.л захар, сухите подправки без червения пипер. Затваряме тенджерата и варим. След като "зашъшка" намаляваме "огъня"(ако тенджерата е с клапа я затваряме) и варим около 60 минути. След като парата се изпари отваряме тенджерата.

Правим запръжка, като в загрятото олио добавяме брашното, бъркаме докато придобие съвсем лек златист цвят, добавяме червения пипер, разбъркваме 3-4 пъти и добавяме постепенно с черпак от чорбата на сварения боб. (Важно е червения пипер да не се пържи много, защото боба ще започне да горчи). Бъркаме до еднородна консистенция като добавяме още от горещата чорба. Запръжката добавяме към тенджерата с боб - разбъркваме добре, добавяме сол, доматеното пюре, (люта чушка) и варим около 10 минути.

Изсипваме боба в тава или глинен съд, добавяме нарязаните пушени ребра (запържени за 5 минути предварително) и печем във фурна докато остане на мазнина.

(Можете да ползвате и сурово месо, като за целта ще трябва да го изпържите до готовност предварително.)
Коментари
2020-05-03 #5
Мая Лекова
Боб с пушени ребра - класика! А съвета за "музикалността на боба от дедо Васко задължително ще се пробва.
2016-01-05 #4
деду Въсу
... пояснете за червения пипер, че в единя случай са има предвид - червена чушка
2014-01-03 #3
lili_vanili
Интересно дедо Васко, ще пробвам твоята рецепта! Иначе наскоро се сдобих с домашни пушени ребра... ммм вкуса от детството!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
· Диня с прошуто
· Забавни сандвичи
· Рангелово блюдо
· Архангеловден
· Печени ябълки
· Ивановден, св. Йоан Кръстител
· Питка за Богоявление и Ивановден
· Свинско с кисело зеле
· Кулинарната традиция на глинените съдове
· Задушено шкембе в гювече
· Гювечета с кестени
· Как да готвим: Свинско месо
· Солена палачинкова торта
· Салата с кестени, бекон и праз
· Винен кебап от гъби кладница
· Винен кебап с месо
· Книжен кебап
· Пикантни чили догс
· Вегетариански (постен) бъргър
· Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Печено свинско бон филе
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Импровизиран киш с праз и бекон
Неделя
18
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Набързичко да си спиша обещаното за Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam, със салса с патладжан...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook