Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати „Табуле”, булгурът е високо въглехидратен, но и не малко полезен. Булгурът неминуемо присъствала в кухнята на Турция, Армения и Индия. Днес той се завръща не само като храна от Ориента, но и като част от пълноценното и балансирано хранене.

Булгурът е бланширана, натрошена и раздробена пшеница. Обработена по този начин, тя запазва своите хранителни стойности, но удължава срока си на годност и получава ново качество - удобна е за готвене. Ще го срещнете в повечето по-големи хранителни магазини в насипно състояние или пакетиран. Цветът му е различен - по-светъл или по-тъмен, в зависимост от сорта му и размера на надробените частици.

По-дребният и по-златист булгур е за табуле и подобни на нея салати. А по-грубо натрошеният - за плънки и по-дълго готвене, където не само, че замества ориза, но добавя още вкус.


С булгур може да приготвите редица видове меса. Той се съчетава идеално със зеленчуци, с картофи, с моркови и с бял лук, с чесън, праз, магданоз и целина. С него ще напълните чушки или сарми. Булгур може да похапвате и подсладен с лъжица мед, в кисело мляко, дори да го поставите в кекс. Рецептите са много, а вкусът си заслужава. Тези зрънца се препоръчват и при диета, в която ви е абсолютно забранен хлябът - булгурът може далеч по-здравословно да го замени, като разбира се не бива да прекалявате с него, защото въглехидратите му са наистина повечко. Ето ги и тях:

Цели 76% въглехидрати срещу 18% фибри, почти 13% протеини и съвсем малко мазнини. Калориите в 100 грама са 345. В състава влиза значително количество целулоза и аминокиселини, както и калций, желязо, фосфор, магнезий, калий, селен. Сред витамините несъмнено трябва да споменем А, C, D и Е, както и зърнения комплекс - B2, B3, B6 и B9 (фолиева киселина). Булгурът е рекордьор по състав на полезни хранителни вещества сред останалите зърнени храни.


Емблематичната салата табуле - булгур, много магданоз, пресен лук, лимон и домат

Доказаните здравословни ползи на булгура

Ниското съдържание на мазнини и липсата на холестерол в състава на булгура, го правят препоръчителен при сърдечносъдови заболявания

Целулозата в него пречиства тялото от токсините и мастните натрупвания

Аминокиселините му участват в изработването на колаген, който прави кожата млада, гладка и еластична

Фосфорът в него спомага нормалната обмяна на веществата и добрата работа на мозъка, увеличава скоростта на мускулните съкращения

Витамините от групата В отговарят за нормалното функциониране на нервната система

Консумацията на булгур понижава кръвното налягане и

Помага при лечението на диабет

Фибрите в него значително улесняват храносмилането и подпомагат чревната дейност

Подсилва имунитета в студените зимни месеци - тази култура е богата на аминокиселината лизин, която оказва противовирусно действие - особено ефикасно

Преборва херпесните вируси. Лизинът, аминокиселина, която има ефект и върху херпесите, не се образува в тялото, а е много важен за организма, затова е необходимо да се приема в достатъчни количества чрез храната.

Избор и съхранение

Вглеждайте се в зърната, когато купувате булгур - те не бива да изглеждат влажни или пък да има загнили сред тях. След отваряне на пакета, съхранявайте продукта в добре затворен стъклен съд с капачка. Ако искате добре отделени зрънца, премийте го през гевгир да падне нишестето по стените им. Вари се в леко подсолена вода, на слаб огън и малко по-дълго от белия ориз и почти толкова, колкото кафявия ориз. За салата булгурът се премива през студена вода, за да спре процеса на готвене и да не се слепват зрънцата в готовата салата. За плънки е добре да се слепва с другите компоненти и не е нужно премиване.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· 2020 г. - Годината на металния Плъх
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Неделя
27
Септември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Аранчини - италиански оризови топки
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
Изберете натурални фурми, защото тези със захар са по-сухи и отделянето на костилката в комбинация със...
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
Ако сте от онази порода любители на чая, които не могат нито ден без своята чаша или две от любимата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook