Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо да ги купуваме, като си имаме кокоши яйца - много по-големи и отлично познати. Който обаче е убеден, че ние сме това, с което се храним; който предпочита да приема нужните хранителни вещества и елементи не чрез съмнителни хапчета и добавки, а по най-естествения начин - чрез храната, поне е чувал какво богатство са те.

Свойствата им отдавна са известни на китайската и японската медицина. Аз лично чух за техните качества от познат, преживял онкологична операция. За поддържане статуса на организма си всеки ден той приема по едно сурово яйце, плюс това ежедневно ги яде и приготвени по различен начин.

Какво съдържат
Определят пъдпъдъчите яйца като калорийна бомба. По отношение на ценните витамини и микроелементи, те отвсякъде превъзхождат кокошите. За разлика от тях не съдържат лошия холестерол, в тях никога няма салмонела, не предизвикват алергии, тъкмо обратното - имат противоалергично действие.
Богати са на витамини А, В, В12, фосфор, натрий, калций, желязо, рибофлавин, селен, мед, хром.

За какво са полезни

Те се използват за увеличаване на апетита, стимулират храносмилането и обмяната на веществата. Помагат при запек, и мускулна слабост .

Укрепват костите намаляват ставните и мускулни болки.

Помагат при безсъние, главоболие, нарушения на нервната система, болки в мускулите, лющене на кожата, опадване на косата.

Подобрява функцията на черния дроб, подходящи са при заболявания на сърцето, при анемия.

Пъдпъдъчите яйца повишават имунитета, от който имаме още по-голяма нужда пред прага на зимата. Помагат при стрес и преумора.

Яйцата са особено полезни за деца за стимулиране на развитието им, както физически, така и психически. Изяждането на 1-2 яйца на ден е фактор за по-добра памет, стабилна нервна система, по-добро развитие и по-малко болести.

Пъдпъдъчите яйца помагат при наличието на ракови тумори. Лизозимът, съдържащ се в тях, е способен да унищожи бактериалната клетъчната мембрана, което влияе негативно на раковите образувания.

Могат да разтварят камъните от бъбреците, черния дроб, жлъчния мехур.

Насищат простатата с витамини, минерали и аминокиселини, които увеличават сексуалната потентност при мъжете. Подобряват статуса на бременните жени и увеличават млякото при кърмачките.

Полезни са при високо кръвно, диабет, язви, гастрит, панкреатит, белодробна туберкулоза.

Използват се в медицината – от тях се прави лекарство против алергии и в козметиката – за укрепване на косата, подобряване тонуса на кожата, ползват се за маски за лице и коса.

Препоръчва се консумацията им в райони, където екологичната среда е влошена. На хора, подложени на радиокактивно лъчение, понеже спомагат изхвърлянето на тежките метали и отрови от организма.


Как се приемат
Може и сурови, дори се препоръчват така, защото при обработка част от полезните вещества се унищожават. Сутрин на гладно - това е добро начало на деня. Не бива да се прекалява с количествата. За хора с проблеми с черния дроб – не повече от пет на ден. Ако ще ги варим, ни трябват около 5 минути. Тяхна особеност е, че трудно се белят и чупят.


Как се приготвят
Като всички яйца - сурови, варени или пържени. Сварени те могат да са ефектна украса на салати, а и да са част от основното ястие. Например можем да приготвим кюфтета с яйца, като обвием свареното яйце с кайма и пържим. Ето и една бърза рецепта: Върху канапе от картофено пюре поставяме забулените пъдпъдъчи яйца. Гарнират се със зеленчуци, каквито има в момента. Който харесва, може да добави лъжица кисело мляко.
Коментари
2013-09-15 #5
violeta gerginova
Благодаря Ви ,но не зная кога ще ме приемете?
2012-10-31 #4
димитър сандулов
Отглеждал съм пътпъдъци и децата сутрин слизаха в мазето където ги отглеждах и пиеха.Правили сме и варени,също са врусни. Но мисля че от суровите можем да извлечем лечебното от тях. А защо не и да си правиме застроѝка на чорбата. Скъпо удоволствие, но си струва.
2012-10-31 #3
teodora
Чудесна статия, мерси за подсещането. Това го бях чувала няколко пъти и все се каня да пия жълтък от такива яйчица. Моят шейк е с канела и какао. А можело да се сложи и към ориз или киноа например. Но не съм го пробвала. Само скоро гледах, че има азиатско ястие - ориз, отгоре със сурово яйце, много разпространено било.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Какво да правим с великденските яйца след Великден
· Заситете глада с нещо полезно
· Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
· Майки от всички страни - обединявайте...рецепти
· Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
· Видове главоболие и как да се справим с тях
· Орехови листа за цяр
· 17 април - Световен ден на болните от хемофилия
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· През целия месец юни можем да сменим личния си лекар
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Възстановяващата сила на тишината
· Мизофония - когато дразнещите звуци причиняват болка
· Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
Понеделник
26
Юни 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook