Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо да ги купуваме, като си имаме кокоши яйца - много по-големи и отлично познати. Който обаче е убеден, че ние сме това, с което се храним; който предпочита да приема нужните хранителни вещества и елементи не чрез съмнителни хапчета и добавки, а по най-естествения начин - чрез храната, поне е чувал какво богатство са те.

Свойствата им отдавна са известни на китайската и японската медицина. Аз лично чух за техните качества от познат, преживял онкологична операция. За поддържане статуса на организма си всеки ден той приема по едно сурово яйце, плюс това ежедневно ги яде и приготвени по различен начин.

Какво съдържат
Определят пъдпъдъчите яйца като калорийна бомба. По отношение на ценните витамини и микроелементи, те отвсякъде превъзхождат кокошите. За разлика от тях не съдържат лошия холестерол, в тях никога няма салмонела, не предизвикват алергии, тъкмо обратното - имат противоалергично действие.
Богати са на витамини А, В, В12, фосфор, натрий, калций, желязо, рибофлавин, селен, мед, хром.

За какво са полезни

Те се използват за увеличаване на апетита, стимулират храносмилането и обмяната на веществата. Помагат при запек, и мускулна слабост .

Укрепват костите намаляват ставните и мускулни болки.

Помагат при безсъние, главоболие, нарушения на нервната система, болки в мускулите, лющене на кожата, опадване на косата.

Подобрява функцията на черния дроб, подходящи са при заболявания на сърцето, при анемия.

Пъдпъдъчите яйца повишават имунитета, от който имаме още по-голяма нужда пред прага на зимата. Помагат при стрес и преумора.

Яйцата са особено полезни за деца за стимулиране на развитието им, както физически, така и психически. Изяждането на 1-2 яйца на ден е фактор за по-добра памет, стабилна нервна система, по-добро развитие и по-малко болести.

Пъдпъдъчите яйца помагат при наличието на ракови тумори. Лизозимът, съдържащ се в тях, е способен да унищожи бактериалната клетъчната мембрана, което влияе негативно на раковите образувания.

Могат да разтварят камъните от бъбреците, черния дроб, жлъчния мехур.

Насищат простатата с витамини, минерали и аминокиселини, които увеличават сексуалната потентност при мъжете. Подобряват статуса на бременните жени и увеличават млякото при кърмачките.

Полезни са при високо кръвно, диабет, язви, гастрит, панкреатит, белодробна туберкулоза.

Използват се в медицината – от тях се прави лекарство против алергии и в козметиката – за укрепване на косата, подобряване тонуса на кожата, ползват се за маски за лице и коса.

Препоръчва се консумацията им в райони, където екологичната среда е влошена. На хора, подложени на радиокактивно лъчение, понеже спомагат изхвърлянето на тежките метали и отрови от организма.


Как се приемат
Може и сурови, дори се препоръчват така, защото при обработка част от полезните вещества се унищожават. Сутрин на гладно - това е добро начало на деня. Не бива да се прекалява с количествата. За хора с проблеми с черния дроб – не повече от пет на ден. Ако ще ги варим, ни трябват около 5 минути. Тяхна особеност е, че трудно се белят и чупят.


Как се приготвят
Като всички яйца - сурови, варени или пържени. Сварени те могат да са ефектна украса на салати, а и да са част от основното ястие. Например можем да приготвим кюфтета с яйца, като обвием свареното яйце с кайма и пържим. Ето и една бърза рецепта: Върху канапе от картофено пюре поставяме забулените пъдпъдъчи яйца. Гарнират се със зеленчуци, каквито има в момента. Който харесва, може да добави лъжица кисело мляко.
Коментари
2013-09-15 #5
violeta gerginova
Благодаря Ви ,но не зная кога ще ме приемете?
2012-10-31 #4
димитър сандулов
Отглеждал съм пътпъдъци и децата сутрин слизаха в мазето където ги отглеждах и пиеха.Правили сме и варени,също са врусни. Но мисля че от суровите можем да извлечем лечебното от тях. А защо не и да си правиме застроѝка на чорбата. Скъпо удоволствие, но си струва.
2012-10-31 #3
teodora
Чудесна статия, мерси за подсещането. Това го бях чувала няколко пъти и все се каня да пия жълтък от такива яйчица. Моят шейк е с канела и какао. А можело да се сложи и към ориз или киноа например. Но не съм го пробвала. Само скоро гледах, че има азиатско ястие - ориз, отгоре със сурово яйце, много разпространено било.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· Червената леща - за повече желязо през пролетта
· Какво да правим с великденските яйца след Великден
· Заситете глада с нещо полезно
· Бърз обяд с аромат на лято
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
· Революционерът Джейми Оливър
· Видовете шарки при децата - да ги разпознаваме и да реагираме адекватно
· Алкални храни за здраве през зимата
· Пеперудените деца имат нужда от помощ
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка
· Завръщането на просото
· Чипсът - факти, вреда и алтернативи
· Приучаването към гърнето става с повече търпение и разбиране
· Лечебната дилянка е една от най-древните билки
· Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
· Полезни ли са обелките от банан?
· Защо социалните мрежи ни правят тревожни и нещастни
· 13 май - Европейски ден без асансьори
Петък
27
Май 2016
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Задушено шкембе в гювече
Задушеното шкембе е характерна рецепта за Петковден. Добавете по желание и малко кашкавал минути преди...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook