Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо да ги купуваме, като си имаме кокоши яйца - много по-големи и отлично познати. Който обаче е убеден, че ние сме това, с което се храним; който предпочита да приема нужните хранителни вещества и елементи не чрез съмнителни хапчета и добавки, а по най-естествения начин - чрез храната, поне е чувал какво богатство са те.

Свойствата им отдавна са известни на китайската и японската медицина. Аз лично чух за техните качества от познат, преживял онкологична операция. За поддържане статуса на организма си всеки ден той приема по едно сурово яйце, плюс това ежедневно ги яде и приготвени по различен начин.

Какво съдържат
Определят пъдпъдъчите яйца като калорийна бомба. По отношение на ценните витамини и микроелементи, те отвсякъде превъзхождат кокошите. За разлика от тях не съдържат лошия холестерол, в тях никога няма салмонела, не предизвикват алергии, тъкмо обратното - имат противоалергично действие.
Богати са на витамини А, В, В12, фосфор, натрий, калций, желязо, рибофлавин, селен, мед, хром.

За какво са полезни

Те се използват за увеличаване на апетита, стимулират храносмилането и обмяната на веществата. Помагат при запек, и мускулна слабост .

Укрепват костите намаляват ставните и мускулни болки.

Помагат при безсъние, главоболие, нарушения на нервната система, болки в мускулите, лющене на кожата, опадване на косата.

Подобрява функцията на черния дроб, подходящи са при заболявания на сърцето, при анемия.

Пъдпъдъчите яйца повишават имунитета, от който имаме още по-голяма нужда пред прага на зимата. Помагат при стрес и преумора.

Яйцата са особено полезни за деца за стимулиране на развитието им, както физически, така и психически. Изяждането на 1-2 яйца на ден е фактор за по-добра памет, стабилна нервна система, по-добро развитие и по-малко болести.

Пъдпъдъчите яйца помагат при наличието на ракови тумори. Лизозимът, съдържащ се в тях, е способен да унищожи бактериалната клетъчната мембрана, което влияе негативно на раковите образувания.

Могат да разтварят камъните от бъбреците, черния дроб, жлъчния мехур.

Насищат простатата с витамини, минерали и аминокиселини, които увеличават сексуалната потентност при мъжете. Подобряват статуса на бременните жени и увеличават млякото при кърмачките.

Полезни са при високо кръвно, диабет, язви, гастрит, панкреатит, белодробна туберкулоза.

Използват се в медицината – от тях се прави лекарство против алергии и в козметиката – за укрепване на косата, подобряване тонуса на кожата, ползват се за маски за лице и коса.

Препоръчва се консумацията им в райони, където екологичната среда е влошена. На хора, подложени на радиокактивно лъчение, понеже спомагат изхвърлянето на тежките метали и отрови от организма.


Как се приемат
Може и сурови, дори се препоръчват така, защото при обработка част от полезните вещества се унищожават. Сутрин на гладно - това е добро начало на деня. Не бива да се прекалява с количествата. За хора с проблеми с черния дроб – не повече от пет на ден. Ако ще ги варим, ни трябват около 5 минути. Тяхна особеност е, че трудно се белят и чупят.


Как се приготвят
Като всички яйца - сурови, варени или пържени. Сварени те могат да са ефектна украса на салати, а и да са част от основното ястие. Например можем да приготвим кюфтета с яйца, като обвием свареното яйце с кайма и пържим. Ето и една бърза рецепта: Върху канапе от картофено пюре поставяме забулените пъдпъдъчи яйца. Гарнират се със зеленчуци, каквито има в момента. Който харесва, може да добави лъжица кисело мляко.
Коментари
2013-09-15 #5
violeta gerginova
Благодаря Ви ,но не зная кога ще ме приемете?
2012-10-31 #4
димитър сандулов
Отглеждал съм пътпъдъци и децата сутрин слизаха в мазето където ги отглеждах и пиеха.Правили сме и варени,също са врусни. Но мисля че от суровите можем да извлечем лечебното от тях. А защо не и да си правиме застроѝка на чорбата. Скъпо удоволствие, но си струва.
2012-10-31 #3
teodora
Чудесна статия, мерси за подсещането. Това го бях чувала няколко пъти и все се каня да пия жълтък от такива яйчица. Моят шейк е с канела и какао. А можело да се сложи и към ориз или киноа например. Но не съм го пробвала. Само скоро гледах, че има азиатско ястие - ориз, отгоре със сурово яйце, много разпространено било.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Да отгледаш бебе - преди век и сега - II
· Торта от фурми с крем от авокадо
· Захранване на бебето
· За хранителните навици на малкия човек
· Кога да захраним бебето?
· Амарантът – събуден за нов живот
· Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
· Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
· Как да: Сварим яйца за Великден без напукване
· Официална статистика за затлъстяването на българските деца
· Да се предпазим от първите вирусни атаки
· Национална лятна АНТИСПИН кампания "Животът е безценен!"
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Тайните на шарената сол
· Не изхвърляйте семките на гроздето
· Глогът - още здраве от есента
· Прочети за новия проект на списание Hera.bg - "Здравословен обяд за ученика”
· Обикновен (конски) кестен за здраве
· Децата и водата
· Киберхондрия
· Вредна ли е маята за хляб?
· Да овладеем сами паническата атака
Неделя
21
Септември 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Постни мъфини с локум
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Отново съм аз, вашата читателка Ивелина Петрова, от град Варна. Сега Ви...
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Салата от булгур, авокадо, царевица и мини лукчета
Заради наличието на булгур салатката има и повече въглехидрати, но всъщност именно заради това може да...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най вече соланина, но много рядко някой...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синият, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Меденки "Мечи лапи"
"Меденки, големи като мечи лапи", това си казахме, докато хапвахме от тях у дома. После пък си спомнихме,...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook