Подарете си здраве с червено цвекло
 Хапването на червено цвекло в преходния период между различните сезони подпомага поддържането на добро здраве и положително настроение. Историята говори, че цвеклото е намерило място сред едно от древните чудеса на света, а именно Висящите градини на Семирамида. Това едва ли е случайно, защото този сладък зеленчук е заряд от витамини и полезните му свойства са били познати още на древните народи.
Цвеклото е лек за редица болести. То е било признато още от Хипократ, който го е включвал в своите рецепти. Едно от най-важните му качества е, че бори ракови заболявания.
Много подходящ за предпазване от грип през зимните месеци е коктейлът от сок от червено цвекло, лимони и ябълки. При изследвания е доказано, че пиенето на сок от цвекло в продължение на 4-6 седмици стабилизира състоянието на организма. Цвеклото съдържа много вещества, които подпомагат изхвърлянето на токсините, подобряват функцията на черния дроб и пречистването на кръвта, затова е и много подходяща храна по време на лъчетерапия и затлъстяване.
Въпреки че това е най-сладкия зеленчук, той е подходящ за диабетици, а хлорофилът, който съдържа, помага на страдащите от анемия, особено в комбинация със сок от ряпа и моркови.
Една от най-важните съставки на червеното цвекло са антоцианите (цветни пигменти), които имат антиоксидантни свойства. За стимулиране на имунната система цвеклото може да се пие в комбинация с имуностимулатори и антиоксиданти като женшен.
През зимните месеци при хрема и настинка може да капвате по 1-2 капки сок от цвекло в ноздрите си и така вашето състояние със сигурност ще се подобри.
ImageLeftКомбинацията от цвекло и мед пък е лекарство за страдащите от високо кръвно. За да се радвате на нормално кръвно и добър холестерол може да хапвате и салата от цвекло.
Интересен факт е, че цвеклото е и подходящ зеленчук за спортисти, които се стремят към по-голяма издържливост, заради нитратите, които съдържа. Освен че щадят кислородните запаси на организма, те дават и чувството за по-малко изтощение.
Все пак, имайте предвид, че въпреки всички положителни качества, сокът от червено цвекло не бива да се приема повече от 4-6 седмици. След този период е необходима почивка, тъй като непрекъснатото пиене на сок от цвекло има разхлабващо действие. Затова пийте еликсира с мярка и се радвайте на добро здраве. |
Коментари
2015-10-24 #40  Невена Нека и аз да се включа виждайки по темата различни необоснова ни мнения. Някой пишат, че трябва да престои 24ч в хладилника, други да не се пие веднага. Има и съвети да се пие с лъжица зехтин. Отдавна пия този сок и ви питам, как можете на салата да го ядете веднага а като сок не може. Каква е разликата. Как може в сока да има отровни пектити а в салата да няма. Твърдениянта на някой ми се струват нелогични. Поинтересувах се в английски сайтове за диетично и здравословно хранене и установих, че никъде и никой в нито един сайт отбелязва подобно нещо. Напротив, всички съветват да се пие до 10/15 минути след изцеждането и да бъде смесен с лимон и други плодове по ваш избор. Единствено в руските сайтове пише, че трябва да престоява и предполагам, че някой е поставил коментар с негово мнение и от там се е разнесла мълвата.Чули не дочули и разпространяват, така както сигурно се е разпространило и в руските сайтове.
2014-06-04 #39  Елена Елена
Пийте сок от червено цвекло с други плодове и не се притеснявайте. Моят син през 2012 година от хербециди и пестициди получи увреждане на черния дроб. Благодарение на некадърното лечение стигна до събиране на вода и едва го спасиха в Окръжна болница Пловдив, за което искрено благодаря на лекарите от гастроентериологията. По-късно се наложи да лежи и във ВМА София, където положиха неумуверни усилия за оставянето му жив. Беше изписан с много висока утайка, анемия, и високи стойности на асат, алат и висок билирубин. Със сок от червено цвекло, моркови и ябълки моето момче се оправи напълно и сега е жив и здрав.
За шест месеца от октомври до март един тон и половина цвекло, моркови и ябълки ги превърнах в сок, който той изпи.
Така, че правете сок от цвекло и пийте спокойно.
2014-01-06 #38  Alex обичам настъргано червено цвекло с настрганиморкови на салатка...случайно открих, че ако към него се прибави пресен лук и нарязана прясна краставица...също се получава много свежо като лука омекотява характерната миризма на цвеклото.
2014-01-05 #37  Цветомир Аз всяка сутрин разбивам в блендера едно червено цвекло около 250 гр. един морков средно голям , суров сусам небелен , една чаена лъжица смляно ленено семе, 1/2 ч.л. индозенийска канела, една шепа орехи, или бадеми, или кашу, или лешник / каквото имам под ръка /, всичко това в сурово състояние, по 1с.л. ечемичени, овесени, ръжени и пшеничени ядки. Може и една лъжица овесени трици. Това всяка сутрин. Блендера го прави като пюре.Става страхотно на вкус. Само не знам с това цвекло , какво правим , като не трябвало да се яде веднага след като е нарязано , не трябва да се смесва с друго и т.н. и т.н.Може ли някой да каже със сигурност има ли сериозни вреди за здравето от червеното цвекло , ако се консумира веднага след като е разбито в блендер и какъв е проблема да се консумира примерно 2-3 месеца всеки ден и след една седмица почивка отново. И въобще необходимо ли е да се прави почивка . Благодаря Ви предварително !
2012-11-14 #35  Hera Привет г-жа Цветанова,
изпратете на мейла ни снимката с рецептата и ще я качим от ваше име 
2012-11-14 #34  ecvetanova Искам да споделя, че правих страхотни палачинки от червено цвекло. Никой, ама никой от дегустаторите дори не заподозря, че са от червено цвекло! Супер лесни и вкусни. Не знам как да кача снимка тук, за да ви покажа колко са симпатични.
Иначе рецептата ми е измислица. Направих по-гъсто от нормалното палачинково тесто със следните продукти:
1.Сварено и пасирано червено цвекло
2.Брашно
3.Яйце
4.Прясно мляко
5.Зехтин
6.сол
7.чесън
*Пекох на намазнен тиган, малко по-дебелички, за да не се скъсат и обръщах внимателно - с помощна чинийка.
Докато са топли нанесох плънката (просто пасирах обезсолено сирене със зелени подправки и стана леко зелено млечно кремче) и ги завих. Като се охладят напълно, чак тогава нарязах на парченца, върху всяко с пош шприцнах по една розичка от крема и сервирах. Страхотно вкусно и наистина много, много лесно. С 3 палачинки, нарязани на персонални парченца, успешно се поднася студено предястие за поне 6 човека. Кажете ми, ако някой знае как се качват снимки тук, да ви покажа как изглеждат моите.
2012-11-08 #33  didi Привет! Да дам и аз моя принос към темата за цвеклото. Моите в къщи не го долюбват, но аз го прокарах като салатка. Зеле наситно с настъргани: червено цвекло, моркови, ряпа, магданоз. Прибавяла съм и авокадо, царевица от консерва, настъргани краставици, ябълки. Със или без майонеза - въпрос на вкус. А колко ракия пие.......
2011-09-07 #32  vvenelina Аз лично го предпочитам сурово - едно средно голямо цвекло около 250 гр. настъргано на едро ренде една малка главичка лук ,сок от лимон ,олио и сол.Много вкусна и здравословна салатка .
Пробвах и сок от цвекло , лимон и моркови но предпочитам на салата 
2011-08-08 #31  dilqna Аз мога да го препоръчам на всички, който страдат от нередовен стомах.
2011-02-28 #30  ssieber Милена, моля ви споделете рецептите си!
Благодаря
2011-02-27 #29  ecvetanova Аз не мисля, че след термична обработка, запазва всичките си положителни свойства. Аз лично го консумирам само сурово и то предимно на сок.
2011-02-27 #28  marinela Имах предвид когато се прави пресен сок , не и когато е обработено топлинно.
2011-02-26 #27  fifi маринела когато е преминало топлинна обработка ,няма нужда да престоява и тогава да се консумира, поне аз не го чакам .консумирам много и го приготвям на пара с добавка от ябълка и морков .-прекрасни вкусови качества
2011-02-26 #26  маринела  Червеното цвекло трябва да престои отворено 24ч в храдилника при количество от 200мл.Има летливи съединения от ,които при това количество може да се получат нежелани реакции, като виене на свят и прилошаване.При количество от 50 мл. и при комбинация с други плодове или зеленчуци не е необходимо.Моя позната е оперирана от рак на стомаха , бяха я отписали преди години. Още е жива и здрава след като е пила всеки ден по 200мл цвекло с почивки.Аз се възползвах от рецептата и по друг проблем със същия ефект.И когато го пиете незабрлавяйте да си казвате , че днес се чувствате по добре от вчера с усмивка . Успех!
2011-02-17 #25  Изолда Ecvetanova, и аз съм чела на много места, че сокът от цвекло трябва да се остави да престои на хладно, за да се разрушат вредните съединения. Предполагам, че става дума за нитратите, които цвеклото съдържа в големи количества. Те се събират най-много около дръжката и връхчето. Също така есента цвеклото има повече нитрати, а към пролетта постепенно намаляват.
2011-02-17 #24  ecvetanova Здравейте!
Аз също пия червено цвекло и се надявам да си погна с това в борбата с рака.
Знае ли някой от вас обаче, дали след изцеждането на сока е необходимо да престои поне 2 часа, преди употреба?
Тази теория се разпространява доста активно и се свързва с това, че цвеклото съдържа тежки елементи за черния дроб, които ако сока се изпие прясно изцеден, го товарят.
Моля, споделете познанията си!
2011-01-27 #23  ели Много е хубаво червено цвеклото!Истински Божи дар!Имам страст към него вече 20-тина години.Преди толкова- времената бяха други и когато го сеех на село всички ми се смееха...Винаги когато надигам чашата с разпенения му сок благодаря на Бога за този елаксир.Този зеленчук прави чудеса с полезните си съставки.
2010-09-19 #22  Eftimiya Здравейте! Мисля, че благодарение на червеното цвекло успявах да поддържам някакви прилични стойности на левкоцитите по време на лъчетерапията преди 2 години. Правех сок от сурови прясно изцедени моркови, ябълки и цвекло и поне 2 пъти на ден изпивах по 1 голяма чаша. Много често правех и салата от настъргано цвекло и моркови, подправени с ябълков оцет и чесън.
2010-04-23 #21  sieber и аз така го варя, после го нарязвам на кубчета и правя салата с чесън, зехтин, оцет и сол. Много вкусна и полезна салатка, а и сина ми обича да си го хапва така на парченца. Много полезен зеленчук!
2010-02-12 #20  Milena Drajkova Здравейте,цвеклото разрязвам на две,варя и после режа на парченца.
2010-02-11 #19  fifi на куб4ета ли се вари цвеклото и ябтлката сурова ли се прибавя
2010-02-11 #17  Milena Drajkova Третата ми рецапта е внесена в Русия от Франция от Петър Първи заради любителите на водка-казва се винегрет-сварено цвекло на кубчета се смесва с нарязани кисели краставички,картофи,моркови-от косерва или варени и кисела ябълка-равни количества,сол на вкус и олио,малко оцет-заради краставичките.
2010-02-11 #16  Симон Адева Милена звучи много вкусно! Мерси!
2010-02-11 #15  Milena Drajkova 1.,,Сельодка под шубой"-сварено настъргано цвекло-2 средно големи глави,между пластове цвекло се нарежда на парченца маринована риба-каквато имате,най-често херинга.Също между пластовете като ги редувате намазвате обилно с майонеза-да попие в продуктите.Украсява се според фанатазията на домакинята,вкусно предястие за аперитив.
2.Сварено цвекло се настъргва,посолява,добавят се 3-4 скилидки пресован чесън,пак майонеза,счукани орехи-количествата са по лична преценка,така че като се разбърка с майонезата да стане приятно гъста салата-за оформяне.
2010-02-10 #14  Симон Адева O с ябълка ми звучи прекрасно.
Милена сподели твоите рецепти. Руснаците наистина го консумират много
2010-02-10 #13  valentina petrova много е полезно сурово но и мен ме притеснява мирисът затова го приготвям на пара след което го настъргвам и прибавям настъргана кисела ябълка , овкусявам с олио иоцет копър 4есън и смлени орехи
2010-02-10 #12  Milena Drajkova Приготвям няколко салати от червено цвекло,усвоих ги в Русия,а там са майстори.Ако някой проявява интерес,ще ги споделя.
2010-02-05 #11  Анелия Аз го харесвам сварено и овкусено с олио, оцет и чесън 
2010-01-30 #10  wildprincess Много ви благодаря!Много съм чувствителна към миризмите!Но пък е много вкусно и мисълта ,че е полезно ще помогнат да се примиря с цвекловия аромат. 
2010-01-30 #9  Инна Георгиева wildprincess това е аромат на пръст  То и трюфелите имат такъв аромат ама пусто каква цена само 
Като го измиеш, обелиш овкусиш няма чак такъв вкус. Като го свариш, марноваш пък съвсем! Ама чак да не се усеща изобщо както казва Искра - абе не е точно така. Но как да ти кажа, то и на синьото сирене вкуса за някои хора е странен 
п.с. Ако пък удря на мухъл - явно е мухлясало това дет си яла,помирисила и т.н.
2010-01-29 #8  Iskra Суровото цвекло наистина има особен дъх - на мен ми допада, но други го определят като пръст или мухъл. Ако ти е неприятен, пробвай да го мариноваш по рецептата на Инна: http://www.hera.bg/s.php?n=340
Наистина става много вкусно, особено на салата с настъргани моркови, сладка царевица и магданоз. А дъха на"мухъл" изобщо не се усеща.
2010-01-29 #7  wildprincess Момичета,моля кажете как го правите на салата.Варите ли го преди това?И само на мен ли ми се струва,че има дъх на мухъл,или това си е миризмата на цвеклото?
2010-01-29 #6  Радост Цети, благодаря много за загрижеността. Тази рецепта ще я пробвам. На бебчо не мога още, защото е много малък и с мед е рисковано. Цвеклото си има лечебни свойства и витамини. До сега съм го консумирала под формата на сок в комбинация с морков и ябълка. Чудесно е! На салата сега ще пробвам с морков
2010-01-29 #5  Iskra Ям го и мариновано, но повече го обичам сурово. Последната вкусна салата, която ядох беше от настъргани цвекло, моркови и корен целина - съчетанието беше невероятно 
2010-01-29 #4  Инна Георгиева Вчера тъкмо си мариновах. Обожавам го  /мариновано де/
2010-01-29 #3  Дими В нашето семейство консумираме червено цвекло от 2-3 години предимно сурово най-вече смесено със зелена салата, с моркови и с други зеленчуци.Чудесно е! 
2010-01-27 #2  Цвети Радост, гледах една рецепта по телевизията - червено цвекло за бебета и малки деца. Значи взимаш една неголяма, хубава глава и изрязваш конус горе при листата ок. 5-6 см в дълбочина и потапяш брадата във вода. Всяка вечер слагаш една супена лъжица мед в конуса и на сутринта изпива малкото отделения сок. Било нещо страшно. Аз не съм го пробвала, не мога да ти кажа и аз защо, но ми се струва доста идейно 
2010-01-26 #1  Радост Червеното цвекло е невероятно, има силно действие. Повишава тонуса и подобрява нервната система. Казвам го от опит. И освен това съм го включила в схемата за захранване на бебчето ни. Другият месец ще започваме от него и аз мисля да направя сок от него, за да подсиля имууната система.
|
|
Четвъртък 28 Януари 2021 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
 Електрическата четка за зъби – лукс или необходимост?
Тя е модерна, технологична, с много функции и има претенции да измива най-добре зъбите. Дали обаче е...
 Да учиш азбуката отново - II
Дончо
Дончо завършва промишлено училище по корабостроене и логично казармената служба я...
 Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
От Асоциация „Активни потребители“ са направили тест на предлаганите край училищата готови пакетирани...
 "Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
  Подари си тези мигове
Един живот не стига. За толкова много емоции, които трябва да усетим, за да не съжаляваме един ден за...
 Защо още да обичаме ореха?
Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни за нашия климатичен пояс и съдържат полезни...
 Как се променят жените, когато не са обичани?
Любовта може да се ражда за няколко минути, да се гради бавно, но да умира до края на дните ни. Няма...
  20 пътеки към личната ни осъзнатост
1. Хранете се с ястия и продукти, пълни с истински вкус на храна. Това изключва ягодите през декември,...
 Тъмните кръгове под очите – как да се избавим от тези „украшения”?
Тъмните кръгове под очите могат да състарят лицето ви с няколко години. Не стига това, ами изпод тях...
 Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
  Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
Вече нищо не е същото, откакто има смартфони и когато те ни дават възможност да сме свързани постоянно...
 Липсва ви енергия? Вероятните причини
Забелязали ли сте, че има дни, в които може да сте десет часа на работа и после още пет да шетате из...
 Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
  Лек за разширените вени - II
Важно е още при първите признаци на венозен проблем, да вземем превантивни мерки, за да не се стигне...
 Плодове и зеленчуци в услуга на кариеса
От какво пазите зъбите си? "От сладко", сигурно ще ми отвърнете. А знаете ли, че е добре да не ги “подлагате”...
 Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна
Луничките и тъмните петна – това е цената на плажния произвол, който си позволяваме през жарките месеци....
 Мизофония - когато дразнещите звуци причиняват болка
Дразните ли се от определени звуци? Като тежко дишане, сърбане, хъркане, щракане на химикалката? Специфични...
  Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
  Личната отговорност по пътя ни
Има неща, които са по-големи от нас, пред тях ние изглеждаме малки и безсилни. Не можем да ги избегнем,...
  Детето и първото му посещение при зъболекаря - II
Не заплашвайте с Голямата инжекции и Лошия чичо доктор
Много родители използват заплахите като основен...
 Уморена ли е душата ви?
Можем ли да кажем, че душата се е уморила? Не можем. Този вид умора е такъв, че остава незабелязан. Ден...
 Европейска харта за правата на пациента
Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007 г., когато Active Citizenship Network, заедно...
 Сутиенът винаги приковава вниманието
Малка част от нас са притежателки на безупречен бюст, който няма нужда от дооформяне, а и сутиенът се...
  Свободен ум в свободно време
Времето, което отделяме за себе си не зависи от това колко сме заети. Точно обратното, то се определя...
  Лошият дъх – една неудобна тема
Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без...
  Винаги ще съм тук за теб...
Емили Макдауъл (Emily McDowell) е артист и жена, преборила се с рака. Посланията в нейните "Емпатични...
 Хроничната умора по време на бременност
Особено, ако бременността е дългоочаквана, положителните две чертички предизвикват истинска еуфория и...
 Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
Начинът на хранене, разпространен в държавите около Средиземно море и известен с името "Средиземноморска...
 Сок от нар за здраво сърце и добра памет
Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните...
 Шампионите на суровите ядки - II
Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо...
 Силата на вдъхновението – как да го открием и развием?
„Дръжте се така, че вашите собствени постъпки да ви вдъхновяват и въодушевяват.“ - Ник Вуйчич
...
 В центъра на събитията или отстрани
В най-изчистен вид това са двете възможни позиционирания – да си в центъра на нещата или да застанеш...
 Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
 От комплексите към освободеността - открийте сексуалността си
Имате ли задръжки в секса? "Та кой няма?!, ще кажете. Нормално е да е така, табутата вървят със сексуалното...
 Не приемайте нападките твърде лично
Критикуват ли ви често? Умеете ли да приемате забележките и каква е стратегията ви към критиката? В действителност...
 Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
В ситуацията на продължаваща изолация, човек лесно може да се почувства самотен, без настроение, дори...
 Диагноза: Сладка зависимост
„Чувствам се толкова подтисната днес, дали да не хапна малко шоколад” – такива спасителни мисли често...
 Да простиш на някого, който не иска прошка
Актът на прошката е един от най-катразисните и освобождаващи неща, които може да се случат между двама...
 След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един...
 Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Маслото от мента е едно от най-универсалните етерични масла. Може да се използва за ароматерапия,...
|