Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Шипката - богатство на полезни вещества в малка опаковка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
До слънчевата пролет има още много време, сезонът на простудите е в своя вихър, а плодовете и зеленчуците, от които можем да си набавим натурални витамини стават все по-малко. Може би мнозина от вас забравят за малките червени плодове на дивата роза (Rosa canina) или иначе казано познатите на всички ни шипки. Те съдържат цял комплекс от полезни вещества, които стимулират имунитета, укрепват кръвоносната система и дори съхраняват младостта.

Шипката е не само абсолютен шампион по съдържание на вит. С (от 400 до 2000 мг. на 100 гр. сушени плодове), но е и източник на вит. Р или така наречения С – комплекс. Това са различни вещества – рутин, биофлавоноиди, хесперидин и цитрин, които предпазват чувствителния към въздуха вит. С. Както е известно приемаме далеч по-малко количество от важния витамин, отколкото предполагаме, защото процесът на окисление го унищожава. Заедно с вит. Р обаче, той става устойчив и се запазва за дълго. Пак в комбинация те укрепват капилярите, повишава защитните сили на организма и предпазват от лесната поява на синини.

Други полезни вещества в шипките са каротина (провитамин А), витамините В 1, В2, К, ликопена и минералите желязо, калий, калций, фосфор, магнезий. Високото съдържание на пектин (11%) помага при стомашно-чревни оплаквания, регулира нивото на кръвната захар при диабет, намалява чувството на глад при диети и понижава „лошия холестерол”.

Заради богатството на антиоксиданти шипката не само подържа здравето ни, но и съхранява младостта. Витамин С не само забавя стареенето, но и участва в синтеза на колаген и въпреки постоянното откритие на „революционни” вещества си, остава едно от най-добрите средства за борба с бръчките.

От семките на шипката се извлича и тъмночервено на цвят масло, което съдържа вит. А, Е и омега-мастни киселини. То се използва в козметиката за дълбоко подхранване на кожата, заличаване на белези и третиране на бръчки.

Как да приготвим чай от шипки
Шипковият чай е не само полезен, но и много приятен на вкус. За да запазите възможно най-много от ценния вит. С обаче, трябва да спазвате следните правила:

Плодовете трябва да се сушат и съхраняват цели, тъй като богата на вит. С месеста част не бива да има контакт с въздуха (вит. С се разрушава).

След разрязването на шипките, веднага ги пуснете в кипяща вода и варете 10 мин. под капак (пак за да се ограничи достъпът на въздух). Противно на разпространеното мнение, кисненето във вода топла вода (40-50 градуса), води до по-голяма загуба на вит. С.

Подсладете чая не само за по-добър вкус, а и защото захарта спира окислението.

От шипки освен чай може да се приготви също мармалад и вино. Последното има качества както на слабо алкохолно питие, така и на витаминозна напитка, подходяща както за деца, така и за възрастни.
Коментари
2010-03-12 #3
tedi
дам.и аз там сам го пила и от там сам си го взела
2010-03-11 #2
Iskra
Теди, билките, богати на антиоксиданти са не една и две. Аз съм пила мурсалки чай в Родопите и съм убедена, че всичко, което расте в пазвите на тази планина е заредено с много жизнена енергия.
2010-03-10 #1
tedi
Аз пък знам че морсалският чай сащо го наричат ,,Чай на дълголетието".В момента съм си купила такъв.Мн. е хубав
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 15 декември - Международен ден на чая
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Камелия - една истинска източна красавица
· Възстанови сухата кожа с тези 5 натурални масла
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· "Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
· Минимализмът и възрастта
· Как се състаряваме преждевременно - нагласата
· Как се състаряваме преждевременно - външния вид
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Етеричното масло от мащерка
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Не усложнявайте неща, които може да са прости
Събота
18
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да се потопиш в тъгата
Тъгата е състояние, което често ни наляга. Не е никак лошо впрочем да й се отдаде човек. Да си помисли,...
Уморените крака
Изящните пантофки, с които излизате сутрин за работа до вечерта се превръщат в „испанско ботушче” (средновековен...
Фобиите – тези страшни думички
Страхът е естествена защитна реакция, провокирана при видима или невидима заплаха. Но когато това чувство...
Скачане на мини батут за здраве и добро настроение
Кога беше последният път, когато истински се забавлявахте, докато тренирахте? Ако не можете да си спомните,...
Зa уютна и щастлива зима
Ако трябва да бъдем честни, за повечето от нас студеното време не е любим сезон. За мен също, въпреки...
Свободен ум в свободно време
Времето, което отделяме за себе си не зависи от това колко сме заети. Точно обратното, то се определя...
Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен...
Омега – 3 и Омега – 6: какъв е здравословният баланс
Все повече се интересуваме, как различните съставки в храните, се отразяват на здравето ни. Сякаш обаче...
7 нездравословни грешки, които допускаме всеки ден
Оптималното здраве е безкрайно пътуване, а не нещо, което може да поправите за една нощ. За него трябват...
Постите - пречистване на душата и тялото
В нашата съвременност постите са загубили религиозното си значение за голяма част от хората – те или...
Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание
Ново пространно изследване на "Активни потребители" върху родната майонеза показа драстично разминаване...
Можем ли да се предпазим от улично насилие?
Според данни на СЗО за 2012 година – всяка трета жена в света е жертва на насилие от страна на партньор...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си. ...
Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
"Дали един човек е успешен или не, се определя не от способностите му, а от желанието му да достигне...
Защо ми е психотерапевт? Нали си имам приятели?
Как може да ми помогне един психотерапевт? Ще разреши ли проблемите ми и по какъв начин? Тези въпроси...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
Непосилната монотонност на ежедневието
Отново понеделник. Ставам и тръгвам на работа. Дългото пътуване в автобуса. На отиване и връщане. Време...
Кенгурова грижа за недоносените бебета
Терминът „кенгуру-грижа”, още „кожа-до-кожа” грижа се използва за специална грижа в първите часове и...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща...
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Мъдрецът – да го премахнем или не?
Мъдреците са наследство от праисторическото ни минало. Те са били необходими за сдъвкването на суровата...
Рисковете от системното недоспиване
Някога, преди доста години, дядо ми казваше: „Сънят лекува!“ Бях малка, но се отнасях с недоверие към...
Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
Един от начините да преживеем тегавата зима е да планираме всички онези приятни неща, които можем да...
Резене - храна, лекарство и много повече
Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook