Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Колко са вредни преработените храни за нас?        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
24-годишната Ейми е прекарала две седмици на ултрапреработена диета като част от тест, извършен от учени от King's College London за BBC Panorama.

Нейната еднояйчна близначка Нанси също беше на диета, съдържаща абсолютно същото количество калории, хранителни вещества, мазнини, захар и фибри - но тя консумираше сурови или ниско преработени храни.

Ейми качи близо килограм - Нанси отслабна. Нивата на кръвната захар на Ейми също се влошиха и нивата на мазнини в кръвта й - липиди - се повишиха.

Това беше краткосрочно проучване само на една група близнаци, но резултатите подчертават нарастващите страхове сред някои учени относно възможното въздействие на така наречените ултра-преработени храни върху нашето здраве, което BBC Panorama разследва.

Професор Тим Спектър е професор по епидемиология в Кралския колеж в Лондон, който изучава тенденциите в болестите и ръководи теста. Той каза пред BBC Panorama: „През последното десетилетие бавно нарастват доказателствата, че преработената храна е вредна за нас по начини, за които не сме предполагали.

„Говорим за различни видове рак, сърдечни заболявания, инсулти, деменция.

Терминът ултра-преработени храни - или UPF - е въведен едва преди 15 години, но съставлява около половината от нещата, които сега ядем в Обединеното кралство.

От нарязан кафяв хляб до готови ястия и сладолед, това е група от храни, произведени с различни - но често значителни - нива на промишлена обработка.
Използваните съставки, като консерванти, изкуствени подсладители и емулгатори, обикновено не присъстват в домашното готвене.

„Ултрапреработените храни са сред най-печелившите храни, които компаниите могат да произвеждат“, казва проф. Марион Нестле, експерт по хранителна политика и професор по хранене в Нюйоркския университет. С нарастването на потреблението ни на ултрапреработени храни - Обединеното кралство е един от най-големите потребители на глава от населението в Европа - нарастват и нивата на диабет и рак . Някои учени смятат, че връзката не е случайна.

Свръхобработените полуфабрикати съдържат химикали, които според регулаторите на Обединеното кралство са безопасни, но Panorama проучва възникващите научни доказателства за връзката между някои от тези химикали и рака, диабета и инсултите.

През януари в медицинското списание The Lancet беше публикувано едно от най-изчерпателните проучвания върху ултрапреработените храни - от Училището по обществено здраве на Imperial College.

Проучването на 200 000 възрастни в Обединеното кралство установи, че по-високата консумация на ултра-преработени храни може да бъде свързана с повишен риск от развитие на рак като цяло, и по-специално рак на яйчниците и мозъка.

А от миналия месец Световната здравна организация (СЗО) вече предупреждава срещу дългосрочната употреба на изкуствени подсладители - позовавайки се на потенциални рискове за здравето.

Той следва десетки проучвания , свързващи нарастващата консумация на UPF с повишен риск от развитие на сериозни заболявания.

Но доказването, че специфични съставки причиняват вреда на хората, може да бъде предизвикателство - има набор от други фактори в нашия начин на живот, които могат да причинят тези заболявания. Например: липса на упражнения, пушене или диети със захар.


Често срещани ултрапреработени храни:

 • Масово произвеждан хляб и подсладени зърнени закуски
 • Инстантни супи, предварително опаковани и готови ястия за микровълнова фурна
 • Кисели млека с плодов вкус
 • Възстановено месо - като шунка и колбаси
 • Сладолед, чипс и бисквити
 • Безалкохолни напитки и някои алкохолни напитки - като уиски, джин и ром
  Първите изследвания на смъртността и консумацията на свръхпреработена храна започнаха във Франция в университета Сорбона Париж Норд, като част от текущото проучване на хранителните навици на 174 000 души.

  „Имаме 24-часови диетични записи, по време на които те ни казват всички храни, напитки и т.н., които ядат“, обяснява д-р Матилде Тувие, която ръководи проучването.

  Продължаващото изследване вече публикува резултати , които показват, че UPF може да доведе до повишена тежест на рака.

  Емулгатори - Светият Граал
  Съвсем наскоро те проучват въздействието на една специфична съставка - емулгатори - които действат като лепило в ултра-преработените храни, за да държат всичко заедно. Емулгаторите са Светият Граал за хранително-вкусовата промишленост - те подобряват външния вид и текстурата на храната и помагат за удължаване на срока на годност далеч отвъд този на по-малко преработената храна.

  Те са навсякъде, в майонеза, шоколад, фъстъчено масло, месни продукти. Ако ядете, вероятно ще консумирате емулгатори като част от вашата диета.


  Панорамата на BBC получи изключителен достъп до ранните резултати на д-р Тувие. Те все още не са прегледани от партньори - решаваща стъпка за проверка за научни изследвания - но тя каза, че те все още са тревожни. „Наблюдавахме значителни връзки между приема на емулгатор и повишения риск от рак като цяло – и по-специално рак на гърдата – но също и със сърдечно-съдови заболявания“, казва тя. Това означава, че е наблюдаван модел между консумацията на свръхпреработена храна и риска от заболяване, но са необходими допълнителни изследвания.

  Въпреки нарастващия брой доказателства, Агенцията за хранителни стандарти на Обединеното кралство (FSA) - която регулира хранителната промишленост в Англия, Уелс и Северна Ирландия - все още не е издала никакви разпоредби, ограничаващи емулгаторите.

  Когато Panorama попита FSA за нарастващия брой доказателства, че тези добавки могат да причинят вреда, тя каза: „Не са ни представени никакви доказателства – от тази програма или по друг начин – за някакви специфични емулгатори, за които се смята, че представляват риск за здравето. "

  Но FSA каза, че планира да проведе обществена консултация.

  Може ли самата хранителна промишленост да играе роля в отблъскването на регулациите?

  Екипът на BBC Panorama прекара последните осем месеца в разследване.

  Хранителните компании не са обществени здравни агенции... тяхната работа е да продават продукти“, каза експертът по хранителна политика проф. Нестле пред BBC.

  Тя каза, че хранително-вкусовата промишленост е известна с това, че финансира изследвания, спонсорира експерти и пренебрегва съществуващите проучвания, за да предотврати регулирането.

  Международният институт за науките за живота (ILSI) е организация, която получава финансиране от някои от най-големите хранителни компании в света.

  Той казва, че мисията му е да „осигури наука, която подобрява човешкото здраве“ – но преди това е публикувал проучвания в световен мащаб, подкопаващи регулирането и обществените насоки относно здравословните диети . През 2012 г. Европейската агенция за безопасност на храните беше толкова разтревожена от потенциални конфликти на интереси, че настоя всеки, свързан с ILSI, или да подаде оставка от института, или да напусне агенцията.

  Проф. Алън Бубис, почетен професор в Imperial College London, е неплатен директор на ILSI Europe и бивш вицепрезидент на борда на директорите. Но той също оглавява група учени от Обединеното кралство, известна като Комитет по токсичност, която предоставя съвети на FSA относно риска от химикали в храните.

  Повече от половината членове на комитета имат скорошни връзки с хранително-вкусовата или химическата промишленост . И през последните 10 години комисията не е подкрепила нито едно ограничение за използването на каквито и да било химически добавки в нашата храна.

  Проф. Бубис каза пред Panorama, че съветът му не е насочен към облагодетелстване на индустрията и той винаги е бил „напълно отдаден на провеждането и идентифицирането на най-добрите научни изследвания... който и да ги финансира“.

  Агенцията за хранителни стандарти заяви, че има „ясен кодекс на поведение… за декларациите за интереси“ и че „няма доказателства“ пристрастието да е повлияло на нейните решения.

  ILSI каза: „[Ние] работим в рамките на най-високите принципи на научната почтеност.“

  Аспартам, по-сладък от захарта

  Една от най-противоречивите добавки в UPF е подсладителя аспартам. Двеста пъти по-сладък от захарта, той е обявен за чудесна нискокалорична алтернатива - превръщайки някога нездравословните сладки напитки, сладолед и мусове в продукти, рекламирани като "здравословни". През последните две десетилетия имаше въпроси относно потенциалната му вреда. Тогава, миналия месец, Световната здравна организация заяви, че въпреки че доказателствата не са убедителни, тя е загрижена, че дългосрочната употреба на подсладители като аспартам може да увеличи риска от "диабет тип 2, сърдечни заболявания и смъртност".

  През 2013 г. Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) реши - след като разгледа всички налични доказателства - че аспартамът е безопасен. Агенцията за хранителни стандарти на Обединеното кралство прие тази позиция.

  Комитетът по токсичност разгледа проучване за аспартам през 2013 г. и заключи, че резултатите "не показват необходимост от действия за защита на здравето на обществото".

  Шест години по-късно проф. Ерик Милстоун, почетен професор по научна политика в Университета на Съсекс, реши да прегледа същите доказателства, разгледани от EFSA - за да види кой е финансирал различните проучвания.

  Той открива, че 90% от проучванията в защита на подсладителя са финансирани от големи химически корпорации, които произвеждат и продават аспартам.

  И че всички проучвания, предполагащи, че аспартамът може да причини вреда, са финансирани от некомерсиални, независими източници.
  ImageFull
  Говорител на Федерацията по храните и напитките, членски орган на производителите, каза пред BBC, че компаниите приемат "здравето на потребителите и безопасността на храните, които произвеждат, сериозно - и се придържат към строгите разпоредби".

  Говорител на Международната асоциация на подсладителите каза: „Ниско/безкалоричните подсладители са безопасни за употреба, са сред най-задълбочено изследваните съставки в света и са одобрени от всички основни органи за безопасност на храните, включително Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) и Американската администрация по храните и лекарствата."

  FSA казва, че ще разгледа текущата оценка на аспартама от СЗО. И правителството казва, че е наясно с нарастващите опасения около UPF и е наредило преглед на доказателствата за ултра-преработените храни.
 • Вашият коментар
  * Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
  Име:
  e-mail:
   код:
  информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
  · Пирамида на здравословното хранене
  · Полезни ли са диетичните храни?
  · Полезните мазнини
  · Учените откриха как мозъчните клетки умират при Алцхаймер
  · 5 йога упражнения за добро кръвообращение, стимулиране на черния дроб и детоксикация
  · Полезни съвети как да се предпазим от горещините
  · Да превърнеш дървени стърготини в храна, технологии на бъдещето
  · Одобриха за първи път хапче за следродила депресия
  · Изненадващо: Хората могат да чуват тишината
  Понеделник
  25
  Септември 2023
  П
  В
  С
  Ч
  П
  С
  Н
  1
  2
  3

  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10

  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17

  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24

  25
  26
  27
  28
  29
  30
  Абонирай се за новости
  Така няма да пропускаш новите и интересни неща
  Да събудим сексуалността си
  Когато стане дума за страст, секс, обикновено говорим за връзки – как да запазим страстта по-дълго, как...
  Искате да контролирате всичко? Спрете още днес
  Мислили ли сте си някога, че без вашата намеса всичко на работа ще се срине, че децата ще останат гладни...
  Съвършенство под път и над път
  Има едно нещо, в което никога не сте вярвали. Може би, защото никога не сте го виждали. Не, не говоря...
  Най-полезните растителни масла
  Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
  Анти-ейдж характер
  Да си призная, словосъчетанието „анти-ейдж” е в противоречие със собствените ми разбирания. Смисълът...
  Невенът – цяла аптека в едно съцветие
  Жизнерадостно оранжевите цветчета на невена, които щедро разпръскват балсамов аромат през цялото лято,...
  Полезни ли са обелките от банан?
  Щом стане дума за банани, всички сме свикнали да консумираме само вътрешността на плода. Това, което...
  Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
  От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не открихме сирене – в 1 не открихме пълнеж,...
  Здравословният живот - баланс без крайности
  Сигурно вече сте чували за био-магазините, фермерските пазари, за органичната храна? А за вегетарианци,...
  Оризовата вода
  Ако имате малки деца сигурно вече сте я изпробвали като ефикасно средство срещу диария. В Индия я ползват...
  Електрическата четка за зъби – лукс или необходимост?
  Тя е модерна, технологична, с много функции и има претенции да измива най-добре зъбите. Дали обаче е...
  10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
  Ходенето е в основата на нормалната човешка активност, твърди кардиологът Лидия Йонова. За добро здраве...
  Отървете се от лепкавото чувство за вина
  Знаете ли кое е едно от най-неприятните чувства, което можем да изпитваме? По-неприятно дори от гнева...
  Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
  Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
  Как да: Да сушим плодове без химия
  Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
  Наесен с песен - или отново на работа
  Много хора имат нужда от отпуск след отпуската. Не става въпрос за капризи и глезене, а за естествена...
  Тъмните кръгове под очите – как да се избавим от тези „украшения”?
  Тъмните кръгове под очите могат да състарят лицето ви с няколко години. Не стига това, ами изпод тях...
  Пеперудите се раждат сами
  „Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
  Кислородната вода в домашната аптечка
  Вероятно и във вашата домашна аптечка се намира по някое шишенце с водороден прекис. Затова имате представа...
  Екхарт Толе целите в живота
  Aко грижата за децата дава смисъл на живота ви, какво ще стане с този смисъл, когато те вече не се нуждаят...
  Любовта е отговорност
  Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
  Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
  1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
  Посади си оптимизъм
  Промяната на бъдещето ни не е нещо загадъчно и окултно. Механизмът е съвсем прост и ясен. Нещо като в...
  "Здравословен обяд за ученика" - хапки-сърца, овесени бисквити и кисело мляко с касис
  Това е ден четвърти от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика"....
  Кравето мляко – познатата непозната храна
  Кравето прясно мляко е ежедневна храна за много хора и е така от хилядолетия. Въпреки че е популярна...
  Мантра - звукът, който лекува
  Думата мантра бавно, но сигурно се вмъква сред познатите ни чуждици. Повечето хора не я използват в активния...
  Лекарства „на ръба” – антибиотиците
  Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
  Гризенето на нокти при децата
  Упорит и широко разпространен навик сред поне половината от децата. При тийнейджърите този процент спада,...
  Истини и заблуди за нитратите
  Просто обожавам всякакви листни зеленчуци – салатки, спанак, зелен лук в комбинация с репички. Може да...
  Етеричните масла - приложение у дома
  Има изписани толкова много материали за етеричните масла – техният произход, функции, предназначение,...
  Как да си отгледаме кълнове
  Подготовка: Консумативите, които са ни необходими са съвсем прости – стъклен буркан, парче марля и ластик....
  Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
  Хвойната предпочита горите и полугорските масиви и при благоприятни условия живее наистина много дълго....
  Какво не знаем за храните в тандем
  Храната, като всичко останало си има своите “правила”. Замисляли ли сте се защо понякога ядете малко,...
  Вместо паста за зъби
  Когато непредвидено ви свърши солта късно вечерта, може просто да отскочите до съседката за една лъжичка...
  Пестициди и химикали в предмети от бита понижават интелигентността на децата
  Пестицидите и химикалите, забавящи горенето, влияят върху умственото развитие на децата. До този извод...
  В търсене на истинското призвание
  Обкръжението ми изобилства от примери за хора, които не спират да търсят своето призвание, сменяйки почти...
  Тайната на нормалния живот
  Попитали веднъж Мъдреца: - Каква е твоята тайна? Той отговорил: - Аз живея нормален живот – това...
  Видове главоболие и как да се справим с тях
  Едва ли има човек, който да не е страдал от главоболие – в някои случаи този неприятен проблем може...
  Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
  Къпината е храст, принадлежащ към семейство Розоцветни. Разпространена е в Европа, Северна Америка и...
  Уморена ли е душата ви?
  Можем ли да кажем, че душата се е уморила? Не можем. Този вид умора е такъв, че остава незабелязан. Ден...
  Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
  Със сигурност сме чували поне веднъж, че не бива да се храним късно вечер, защото това може да повлияе...
  В добра форма и зад бюрото
  Прекарваме голяма част от живота си на работа. Някои хора изкарват прехраната си на гъвкаво работно време,...
  Университет ще бори стреса на студентите с гушкане на кученца
  От 7 май 2015 г. Университетът в Ланкшир, Великобритания отваря специална стая за стресирани студенти....
  За да срещнем истинската любов, първо трябва да срещнем себе си
  Задавали ли сте си въпроса коя е вашата движеща сила в този живот? Дали пък всички ние нямаме една основна?...
  Сису – финландското изкуство за вътрешна сила и щастие
  На финландски език има една малка звънлива дума, събрала в себе си мъдрост от пет века. След като през...
  Помощ, изневеряват ми!
  Ако току-що сте разбрали, че любимият ви изневерява вероятно ушите ви бучат и не сте в състояние да мислите....
  Здравословни алтернативи за компания на бирата
  Изпотени бутилки, звукът от отварянето на бутилката, тънката нишка хладина, която излиза от гърлото....
  Вдъхновяващите неща, на които сме способни
  Всеки ден от годината е вдъхновяващ, всеки ден от годината е безценен дар. Ако смятаме, че живеем напразно,...
  Най-фертилните храни - I
  Какво да ядем, за да забременеем...Звучи ви смешно? Но за влиянието на определени хранителни продукти...
  Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
  За любителите на рибата и морските дарове е мечта да живеят в крайбрежен град и да се наслаждават на...
  Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
  Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
  Hera.bg в Facebook