Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Колко са вредни преработените храни за нас?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
24-годишната Ейми е прекарала две седмици на ултрапреработена диета като част от тест, извършен от учени от King's College London за BBC Panorama.

Нейната еднояйчна близначка Нанси също беше на диета, съдържаща абсолютно същото количество калории, хранителни вещества, мазнини, захар и фибри - но тя консумираше сурови или ниско преработени храни.

Ейми качи близо килограм - Нанси отслабна. Нивата на кръвната захар на Ейми също се влошиха и нивата на мазнини в кръвта й - липиди - се повишиха.

Това беше краткосрочно проучване само на една група близнаци, но резултатите подчертават нарастващите страхове сред някои учени относно възможното въздействие на така наречените ултра-преработени храни върху нашето здраве, което BBC Panorama разследва.

Професор Тим Спектър е професор по епидемиология в Кралския колеж в Лондон, който изучава тенденциите в болестите и ръководи теста. Той каза пред BBC Panorama: „През последното десетилетие бавно нарастват доказателствата, че преработената храна е вредна за нас по начини, за които не сме предполагали.

„Говорим за различни видове рак, сърдечни заболявания, инсулти, деменция.

Терминът ултра-преработени храни - или UPF - е въведен едва преди 15 години, но съставлява около половината от нещата, които сега ядем в Обединеното кралство.

От нарязан кафяв хляб до готови ястия и сладолед, това е група от храни, произведени с различни - но често значителни - нива на промишлена обработка.
Използваните съставки, като консерванти, изкуствени подсладители и емулгатори, обикновено не присъстват в домашното готвене.

„Ултрапреработените храни са сред най-печелившите храни, които компаниите могат да произвеждат“, казва проф. Марион Нестле, експерт по хранителна политика и професор по хранене в Нюйоркския университет. С нарастването на потреблението ни на ултрапреработени храни - Обединеното кралство е един от най-големите потребители на глава от населението в Европа - нарастват и нивата на диабет и рак . Някои учени смятат, че връзката не е случайна.

Свръхобработените полуфабрикати съдържат химикали, които според регулаторите на Обединеното кралство са безопасни, но Panorama проучва възникващите научни доказателства за връзката между някои от тези химикали и рака, диабета и инсултите.

През януари в медицинското списание The Lancet беше публикувано едно от най-изчерпателните проучвания върху ултрапреработените храни - от Училището по обществено здраве на Imperial College.

Проучването на 200 000 възрастни в Обединеното кралство установи, че по-високата консумация на ултра-преработени храни може да бъде свързана с повишен риск от развитие на рак като цяло, и по-специално рак на яйчниците и мозъка.

А от миналия месец Световната здравна организация (СЗО) вече предупреждава срещу дългосрочната употреба на изкуствени подсладители - позовавайки се на потенциални рискове за здравето.

Той следва десетки проучвания , свързващи нарастващата консумация на UPF с повишен риск от развитие на сериозни заболявания.

Но доказването, че специфични съставки причиняват вреда на хората, може да бъде предизвикателство - има набор от други фактори в нашия начин на живот, които могат да причинят тези заболявания. Например: липса на упражнения, пушене или диети със захар.


Често срещани ултрапреработени храни:

  • Масово произвеждан хляб и подсладени зърнени закуски
  • Инстантни супи, предварително опаковани и готови ястия за микровълнова фурна
  • Кисели млека с плодов вкус
  • Възстановено месо - като шунка и колбаси
  • Сладолед, чипс и бисквити
  • Безалкохолни напитки и някои алкохолни напитки - като уиски, джин и ром
    Първите изследвания на смъртността и консумацията на свръхпреработена храна започнаха във Франция в университета Сорбона Париж Норд, като част от текущото проучване на хранителните навици на 174 000 души.

    „Имаме 24-часови диетични записи, по време на които те ни казват всички храни, напитки и т.н., които ядат“, обяснява д-р Матилде Тувие, която ръководи проучването.

    Продължаващото изследване вече публикува резултати , които показват, че UPF може да доведе до повишена тежест на рака.

    Емулгатори - Светият Граал
    Съвсем наскоро те проучват въздействието на една специфична съставка - емулгатори - които действат като лепило в ултра-преработените храни, за да държат всичко заедно. Емулгаторите са Светият Граал за хранително-вкусовата промишленост - те подобряват външния вид и текстурата на храната и помагат за удължаване на срока на годност далеч отвъд този на по-малко преработената храна.

    Те са навсякъде, в майонеза, шоколад, фъстъчено масло, месни продукти. Ако ядете, вероятно ще консумирате емулгатори като част от вашата диета.


    Панорамата на BBC получи изключителен достъп до ранните резултати на д-р Тувие. Те все още не са прегледани от партньори - решаваща стъпка за проверка за научни изследвания - но тя каза, че те все още са тревожни. „Наблюдавахме значителни връзки между приема на емулгатор и повишения риск от рак като цяло – и по-специално рак на гърдата – но също и със сърдечно-съдови заболявания“, казва тя. Това означава, че е наблюдаван модел между консумацията на свръхпреработена храна и риска от заболяване, но са необходими допълнителни изследвания.

    Въпреки нарастващия брой доказателства, Агенцията за хранителни стандарти на Обединеното кралство (FSA) - която регулира хранителната промишленост в Англия, Уелс и Северна Ирландия - все още не е издала никакви разпоредби, ограничаващи емулгаторите.

    Когато Panorama попита FSA за нарастващия брой доказателства, че тези добавки могат да причинят вреда, тя каза: „Не са ни представени никакви доказателства – от тази програма или по друг начин – за някакви специфични емулгатори, за които се смята, че представляват риск за здравето. "

    Но FSA каза, че планира да проведе обществена консултация.

    Може ли самата хранителна промишленост да играе роля в отблъскването на регулациите?

    Екипът на BBC Panorama прекара последните осем месеца в разследване.

    Хранителните компании не са обществени здравни агенции... тяхната работа е да продават продукти“, каза експертът по хранителна политика проф. Нестле пред BBC.

    Тя каза, че хранително-вкусовата промишленост е известна с това, че финансира изследвания, спонсорира експерти и пренебрегва съществуващите проучвания, за да предотврати регулирането.

    Международният институт за науките за живота (ILSI) е организация, която получава финансиране от някои от най-големите хранителни компании в света.

    Той казва, че мисията му е да „осигури наука, която подобрява човешкото здраве“ – но преди това е публикувал проучвания в световен мащаб, подкопаващи регулирането и обществените насоки относно здравословните диети . През 2012 г. Европейската агенция за безопасност на храните беше толкова разтревожена от потенциални конфликти на интереси, че настоя всеки, свързан с ILSI, или да подаде оставка от института, или да напусне агенцията.

    Проф. Алън Бубис, почетен професор в Imperial College London, е неплатен директор на ILSI Europe и бивш вицепрезидент на борда на директорите. Но той също оглавява група учени от Обединеното кралство, известна като Комитет по токсичност, която предоставя съвети на FSA относно риска от химикали в храните.

    Повече от половината членове на комитета имат скорошни връзки с хранително-вкусовата или химическата промишленост . И през последните 10 години комисията не е подкрепила нито едно ограничение за използването на каквито и да било химически добавки в нашата храна.

    Проф. Бубис каза пред Panorama, че съветът му не е насочен към облагодетелстване на индустрията и той винаги е бил „напълно отдаден на провеждането и идентифицирането на най-добрите научни изследвания... който и да ги финансира“.

    Агенцията за хранителни стандарти заяви, че има „ясен кодекс на поведение… за декларациите за интереси“ и че „няма доказателства“ пристрастието да е повлияло на нейните решения.

    ILSI каза: „[Ние] работим в рамките на най-високите принципи на научната почтеност.“

    Аспартам, по-сладък от захарта

    Една от най-противоречивите добавки в UPF е подсладителя аспартам. Двеста пъти по-сладък от захарта, той е обявен за чудесна нискокалорична алтернатива - превръщайки някога нездравословните сладки напитки, сладолед и мусове в продукти, рекламирани като "здравословни". През последните две десетилетия имаше въпроси относно потенциалната му вреда. Тогава, миналия месец, Световната здравна организация заяви, че въпреки че доказателствата не са убедителни, тя е загрижена, че дългосрочната употреба на подсладители като аспартам може да увеличи риска от "диабет тип 2, сърдечни заболявания и смъртност".

    През 2013 г. Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) реши - след като разгледа всички налични доказателства - че аспартамът е безопасен. Агенцията за хранителни стандарти на Обединеното кралство прие тази позиция.

    Комитетът по токсичност разгледа проучване за аспартам през 2013 г. и заключи, че резултатите "не показват необходимост от действия за защита на здравето на обществото".

    Шест години по-късно проф. Ерик Милстоун, почетен професор по научна политика в Университета на Съсекс, реши да прегледа същите доказателства, разгледани от EFSA - за да види кой е финансирал различните проучвания.

    Той открива, че 90% от проучванията в защита на подсладителя са финансирани от големи химически корпорации, които произвеждат и продават аспартам.

    И че всички проучвания, предполагащи, че аспартамът може да причини вреда, са финансирани от некомерсиални, независими източници.
    ImageFull
    Говорител на Федерацията по храните и напитките, членски орган на производителите, каза пред BBC, че компаниите приемат "здравето на потребителите и безопасността на храните, които произвеждат, сериозно - и се придържат към строгите разпоредби".

    Говорител на Международната асоциация на подсладителите каза: „Ниско/безкалоричните подсладители са безопасни за употреба, са сред най-задълбочено изследваните съставки в света и са одобрени от всички основни органи за безопасност на храните, включително Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) и Американската администрация по храните и лекарствата."

    FSA казва, че ще разгледа текущата оценка на аспартама от СЗО. И правителството казва, че е наясно с нарастващите опасения около UPF и е наредило преглед на доказателствата за ултра-преработените храни.
  • Вашият коментар
    * Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
    Име:
    e-mail:
     код:
    информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
    · Пирамида на здравословното хранене
    · Полезни ли са диетичните храни?
    · Полезните мазнини
    · Опасни капризи: Странните диети, които хората са спазвали през вековете
    · Удоволствието е мит: Връзката между емоционалния дискомфорт и вредното хранене е по-силна, отколкото мислим
    · Средиземноморската диета може значително да намали риска от рак на гърдата при жени след менопауза
    · Слушането като суперсила: Как да изградим по-дълбоки връзки чрез истинско присъствие
    · Тест с линийка: Как да проверите здравето на мозъка си у дома
    · Ново оръжие срещу затлъстяването: Забрави глада, намали въглехидратите
    Понеделник
    16
    Юни 2025
    П
    В
    С
    Ч
    П
    С
    Н
    1

    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8

    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15

    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22

    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29

    30
    Абонирай се за новости
    Така няма да пропускаш новите и интересни неща
    Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - II
    Необходим е добър пример Детето се учи до голяма степен от примера на родителите си, така че всяка...
    Циганското лято на живота ни
    Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
    Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
    Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
    Зелените подправки - шедьовър на лятото
    Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
    Дори незначителната липса на сън влияе на емоциите
    Дори незначителна липса на сън може съществено да повлияе на емоционалното състояние на човек, съобщава...
    Съкровищата на малките "нещотърсачи"
    Топчета, гума от счупен камион, стара опаковка от дъвка, перо и острилка...прилича на останалото от страни...
    Гастроенеролог: Дънките с висока талия може да ви доведат до проблеми
    Хората със стомашно-чревни заболявания не трябва да носят дънки с висока талия или прилепнали дрехи....
    Eлектронните цигари - опасни ли са?
    Един от най-големите врагове на здравето са цигарите. От десетилетия се води масова кампания за вредата...
    Доколко (не) можем да снижаваме очакванията си?
    Казват, че ако нямаш високи очаквания, няма да се разочароваш. Очаквания хората да бъдат според представите...
    Зареждане с щастие
    Когато сме щастливи правим чудеса. Емоционалната енергия, с която щастието изпълва, ни дава сили и устрем....
    Жасминът - повелителят на нежността
    Наскоро опитах жасминов чай. И дори ми хареса. Жасминът не е типичната билка, от която можеш да си направиш...
    Хламидията - коварство и любов - I
    В миналото непредпазливите любовници често запазвали незабравим спомен от бурната нощ – зараза със сифилис...
    Ароматът на щастието
    Отдавна е установено, че ароматите имат огромна власт над нашата психика и здраве. Посредством обонянието...
    Да спрем да храним страховете си с някои лесни техники
    Според някои теории, човек се ражда само със страх от силен шум и от падане. Всички останали страхове...
    Един ден без грим? Защо не?!
    Гримът се е превърнал във втора кожа за голяма част от нас, съвременните жени. Нанасянето му е процедура,...
    Защо и как да организираме почивка в чужбина без агенция
    Ако сте от онази порода пътешественици, които не обичат да се разхождат с огромна група туристи, водени...
    Нова година - да се погрижим за настроението
    Ето, след броени дни е Нова Година. Вярваме или не, че какъвто си на Нова Година, така ще ти върви годината,...
    Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна - II
    В първата част говорихме за храните, от които трябва да се откажете, за да си върнете равномерния тен...
    Да се скриеш зад думите
    Няма спор – евфемизмите, онези по-деликатни „други“ думи, с които заменяме грубите и вулгарни назовавания...
    Безсрамно за срамните болести - II
    ХИВ/СПИН - разрушава имунната система и тялото става неспособно да се пребори с множеството инфекции...
    Ползите от ледено студените душове
    Почти всеки се наслаждава на дълготрайния горещ душ след натоварен работен ден, оставяйки се на благоприятния...
    Котката – домашният лечител
    Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
    Водораслите - новото 3 в 1
    В България водораслите се асоциират предимно с плаж, море и досадни зелени растения, които ни се мотаят...
    Край с оплакването веднъж завинаги!
    Не са малко хората, които хленчат твърде често. Обикновено винаги те са прецаканите, винаги на тях не...
    Семената от чиа - суперхрана без глутен
    Любителите на здравословното хранене и начин на живот, фитнес натурите и всички, занимаващи се активно...
    Да пазим зрението
    Безспорно зрението е едно от най-важните сетива и трябва да го пазим още от най-ранна детска възраст....
    Вода в коляното – проблем не само на спортистите
    Чувствате коляното си някак странно... сякаш не е вашето. Имате усещането, че нещо ви дърпа всеки път,...
    Възстановяване след празниците
    Как е след празниците? Казано накратко – неприятно. Защо? Отговори колкото щеш. Всяко превключване на...
    Зимната почивка в планината - добра алтернатива за спорт и релакс
    Макар че повечето хора имат афинитет към топлите летни дни и нощи и забавленията, които предлага хубавото...
    Глобална седмица на ООН за безопасност на пътя - 4-11 май 2015 г.
    Седмицата 4-11 май е обявена от ООН за Глобална седмица за безопасност на пътищата, като тази е третата...
    Твоите силни страни
    Минавало ли ви е през ума, че сте твърде слаби, че не можете да понасяте повече несправедливости, че...
    Кравето мляко – познатата непозната храна
    Кравето прясно мляко е ежедневна храна за много хора и е така от хилядолетия. Въпреки че е популярна...
    Шампионите на суровите ядки - I
    "Ние сме това, което ядем. Колкото повече жива храна приемате, толкова по-живи ще бъдете“. Такъв беше...
    Изгубени в храната
    Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
    Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
    Малки, разнообразни по форма и цветове, интересни вкусове и с невероятни здравословни ползи – това са...
    Витамини за бъдещи майки - част II
    На всички е известен витамин С или аскорбиновата киселина. Основната му функция е поддържането на активна...
    Филтрирате ли питейната вода?
    Всички знаем, че чистата вода е едно от най-важните условия за доброто ни здраве. Водата от водопроводния...
    Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат?
    Носили ли сте някога от онези магнитни гривни, за които се твърди, че поддържат кръвното ви налягане...
    Лятото – най-добрият сезон да се сбогуваме с цигарите
    Не можете да издържите повече от час без да запалите цигара и с това си навличате куп неприятности –...
    Касисът събира най-много витамини на едно място
    Касисът, познат още като „черно френско грозде”, е сред растенията, за чиито ползи тепърва ще се говори....
    Избелване на зъбите без вреда
    Естественият цвят на зъбният емайл далеч не е само бял, а може да бъде също жълт, кафеникав, дори синкав....
    Глухарчето - слънчевото цвете в помощ на здравето
    То е многогодишно тревисто растение с редица приложения. Няма начин в детството си да не сте си играли...
    На закрито - какъв въздух дишаме?
    Съгласете се, че прекарваме значително време на закрито. В офиса, където отвсякъде дебнат зиморничави...
    Върбинка против умора, изтощение и стрес
    В нашата страна е широко разпространена и се нарича върбинка (Verbena officinalis). Тя е отдавна позната...
    Как да предпазим и подобрим съня си през лятото?
    Лято е, температурите не спират да се покачват, слънцето ни дарява с изобилие от светлина, предразполагайки...
    Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
    Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
    Дребните неща
    „Животът скрит е в дребните неща…” Животът е поредица от цели, проблеми, задачи и препятствия. За...
    Лечебната дилянка е една от най-древните билки
    В Древна Гърция и Рим дилянката е била една от най-прославените билки. В Средновековна Швеция пък се...
    Университет ще бори стреса на студентите с гушкане на кученца
    От 7 май 2015 г. Университетът в Ланкшир, Великобритания отваря специална стая за стресирани студенти....
    Най-полезният сладолед
    В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
    Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
    Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
    Hera.bg в Facebook