Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Колко са вредни преработените храни за нас?        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
24-годишната Ейми е прекарала две седмици на ултрапреработена диета като част от тест, извършен от учени от King's College London за BBC Panorama.

Нейната еднояйчна близначка Нанси също беше на диета, съдържаща абсолютно същото количество калории, хранителни вещества, мазнини, захар и фибри - но тя консумираше сурови или ниско преработени храни.

Ейми качи близо килограм - Нанси отслабна. Нивата на кръвната захар на Ейми също се влошиха и нивата на мазнини в кръвта й - липиди - се повишиха.

Това беше краткосрочно проучване само на една група близнаци, но резултатите подчертават нарастващите страхове сред някои учени относно възможното въздействие на така наречените ултра-преработени храни върху нашето здраве, което BBC Panorama разследва.

Професор Тим Спектър е професор по епидемиология в Кралския колеж в Лондон, който изучава тенденциите в болестите и ръководи теста. Той каза пред BBC Panorama: „През последното десетилетие бавно нарастват доказателствата, че преработената храна е вредна за нас по начини, за които не сме предполагали.

„Говорим за различни видове рак, сърдечни заболявания, инсулти, деменция.

Терминът ултра-преработени храни - или UPF - е въведен едва преди 15 години, но съставлява около половината от нещата, които сега ядем в Обединеното кралство.

От нарязан кафяв хляб до готови ястия и сладолед, това е група от храни, произведени с различни - но често значителни - нива на промишлена обработка.
Използваните съставки, като консерванти, изкуствени подсладители и емулгатори, обикновено не присъстват в домашното готвене.

„Ултрапреработените храни са сред най-печелившите храни, които компаниите могат да произвеждат“, казва проф. Марион Нестле, експерт по хранителна политика и професор по хранене в Нюйоркския университет. С нарастването на потреблението ни на ултрапреработени храни - Обединеното кралство е един от най-големите потребители на глава от населението в Европа - нарастват и нивата на диабет и рак . Някои учени смятат, че връзката не е случайна.

Свръхобработените полуфабрикати съдържат химикали, които според регулаторите на Обединеното кралство са безопасни, но Panorama проучва възникващите научни доказателства за връзката между някои от тези химикали и рака, диабета и инсултите.

През януари в медицинското списание The Lancet беше публикувано едно от най-изчерпателните проучвания върху ултрапреработените храни - от Училището по обществено здраве на Imperial College.

Проучването на 200 000 възрастни в Обединеното кралство установи, че по-високата консумация на ултра-преработени храни може да бъде свързана с повишен риск от развитие на рак като цяло, и по-специално рак на яйчниците и мозъка.

А от миналия месец Световната здравна организация (СЗО) вече предупреждава срещу дългосрочната употреба на изкуствени подсладители - позовавайки се на потенциални рискове за здравето.

Той следва десетки проучвания , свързващи нарастващата консумация на UPF с повишен риск от развитие на сериозни заболявания.

Но доказването, че специфични съставки причиняват вреда на хората, може да бъде предизвикателство - има набор от други фактори в нашия начин на живот, които могат да причинят тези заболявания. Например: липса на упражнения, пушене или диети със захар.


Често срещани ултрапреработени храни:

 • Масово произвеждан хляб и подсладени зърнени закуски
 • Инстантни супи, предварително опаковани и готови ястия за микровълнова фурна
 • Кисели млека с плодов вкус
 • Възстановено месо - като шунка и колбаси
 • Сладолед, чипс и бисквити
 • Безалкохолни напитки и някои алкохолни напитки - като уиски, джин и ром
  Първите изследвания на смъртността и консумацията на свръхпреработена храна започнаха във Франция в университета Сорбона Париж Норд, като част от текущото проучване на хранителните навици на 174 000 души.

  „Имаме 24-часови диетични записи, по време на които те ни казват всички храни, напитки и т.н., които ядат“, обяснява д-р Матилде Тувие, която ръководи проучването.

  Продължаващото изследване вече публикува резултати , които показват, че UPF може да доведе до повишена тежест на рака.

  Емулгатори - Светият Граал
  Съвсем наскоро те проучват въздействието на една специфична съставка - емулгатори - които действат като лепило в ултра-преработените храни, за да държат всичко заедно. Емулгаторите са Светият Граал за хранително-вкусовата промишленост - те подобряват външния вид и текстурата на храната и помагат за удължаване на срока на годност далеч отвъд този на по-малко преработената храна.

  Те са навсякъде, в майонеза, шоколад, фъстъчено масло, месни продукти. Ако ядете, вероятно ще консумирате емулгатори като част от вашата диета.


  Панорамата на BBC получи изключителен достъп до ранните резултати на д-р Тувие. Те все още не са прегледани от партньори - решаваща стъпка за проверка за научни изследвания - но тя каза, че те все още са тревожни. „Наблюдавахме значителни връзки между приема на емулгатор и повишения риск от рак като цяло – и по-специално рак на гърдата – но също и със сърдечно-съдови заболявания“, казва тя. Това означава, че е наблюдаван модел между консумацията на свръхпреработена храна и риска от заболяване, но са необходими допълнителни изследвания.

  Въпреки нарастващия брой доказателства, Агенцията за хранителни стандарти на Обединеното кралство (FSA) - която регулира хранителната промишленост в Англия, Уелс и Северна Ирландия - все още не е издала никакви разпоредби, ограничаващи емулгаторите.

  Когато Panorama попита FSA за нарастващия брой доказателства, че тези добавки могат да причинят вреда, тя каза: „Не са ни представени никакви доказателства – от тази програма или по друг начин – за някакви специфични емулгатори, за които се смята, че представляват риск за здравето. "

  Но FSA каза, че планира да проведе обществена консултация.

  Може ли самата хранителна промишленост да играе роля в отблъскването на регулациите?

  Екипът на BBC Panorama прекара последните осем месеца в разследване.

  Хранителните компании не са обществени здравни агенции... тяхната работа е да продават продукти“, каза експертът по хранителна политика проф. Нестле пред BBC.

  Тя каза, че хранително-вкусовата промишленост е известна с това, че финансира изследвания, спонсорира експерти и пренебрегва съществуващите проучвания, за да предотврати регулирането.

  Международният институт за науките за живота (ILSI) е организация, която получава финансиране от някои от най-големите хранителни компании в света.

  Той казва, че мисията му е да „осигури наука, която подобрява човешкото здраве“ – но преди това е публикувал проучвания в световен мащаб, подкопаващи регулирането и обществените насоки относно здравословните диети . През 2012 г. Европейската агенция за безопасност на храните беше толкова разтревожена от потенциални конфликти на интереси, че настоя всеки, свързан с ILSI, или да подаде оставка от института, или да напусне агенцията.

  Проф. Алън Бубис, почетен професор в Imperial College London, е неплатен директор на ILSI Europe и бивш вицепрезидент на борда на директорите. Но той също оглавява група учени от Обединеното кралство, известна като Комитет по токсичност, която предоставя съвети на FSA относно риска от химикали в храните.

  Повече от половината членове на комитета имат скорошни връзки с хранително-вкусовата или химическата промишленост . И през последните 10 години комисията не е подкрепила нито едно ограничение за използването на каквито и да било химически добавки в нашата храна.

  Проф. Бубис каза пред Panorama, че съветът му не е насочен към облагодетелстване на индустрията и той винаги е бил „напълно отдаден на провеждането и идентифицирането на най-добрите научни изследвания... който и да ги финансира“.

  Агенцията за хранителни стандарти заяви, че има „ясен кодекс на поведение… за декларациите за интереси“ и че „няма доказателства“ пристрастието да е повлияло на нейните решения.

  ILSI каза: „[Ние] работим в рамките на най-високите принципи на научната почтеност.“

  Аспартам, по-сладък от захарта

  Една от най-противоречивите добавки в UPF е подсладителя аспартам. Двеста пъти по-сладък от захарта, той е обявен за чудесна нискокалорична алтернатива - превръщайки някога нездравословните сладки напитки, сладолед и мусове в продукти, рекламирани като "здравословни". През последните две десетилетия имаше въпроси относно потенциалната му вреда. Тогава, миналия месец, Световната здравна организация заяви, че въпреки че доказателствата не са убедителни, тя е загрижена, че дългосрочната употреба на подсладители като аспартам може да увеличи риска от "диабет тип 2, сърдечни заболявания и смъртност".

  През 2013 г. Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) реши - след като разгледа всички налични доказателства - че аспартамът е безопасен. Агенцията за хранителни стандарти на Обединеното кралство прие тази позиция.

  Комитетът по токсичност разгледа проучване за аспартам през 2013 г. и заключи, че резултатите "не показват необходимост от действия за защита на здравето на обществото".

  Шест години по-късно проф. Ерик Милстоун, почетен професор по научна политика в Университета на Съсекс, реши да прегледа същите доказателства, разгледани от EFSA - за да види кой е финансирал различните проучвания.

  Той открива, че 90% от проучванията в защита на подсладителя са финансирани от големи химически корпорации, които произвеждат и продават аспартам.

  И че всички проучвания, предполагащи, че аспартамът може да причини вреда, са финансирани от некомерсиални, независими източници.
  ImageFull
  Говорител на Федерацията по храните и напитките, членски орган на производителите, каза пред BBC, че компаниите приемат "здравето на потребителите и безопасността на храните, които произвеждат, сериозно - и се придържат към строгите разпоредби".

  Говорител на Международната асоциация на подсладителите каза: „Ниско/безкалоричните подсладители са безопасни за употреба, са сред най-задълбочено изследваните съставки в света и са одобрени от всички основни органи за безопасност на храните, включително Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) и Американската администрация по храните и лекарствата."

  FSA казва, че ще разгледа текущата оценка на аспартама от СЗО. И правителството казва, че е наясно с нарастващите опасения около UPF и е наредило преглед на доказателствата за ултра-преработените храни.
 • Вашият коментар
  * Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
  Име:
  e-mail:
   код:
  информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
  · Пирамида на здравословното хранене
  · Полезни ли са диетичните храни?
  · Полезните мазнини
  · Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
  · Ябълковият оцет може да стимулира загубата на тегло, казва проучване
  · 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
  · Атлантическата диета - защо е толкова полезна
  · 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
  · Слуховите апарати могат да помогнат на хората със загуба на слуха да живеят по-дълго
  Понеделник
  22
  Април 2024
  П
  В
  С
  Ч
  П
  С
  Н

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7

  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14

  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21

  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28

  29
  30
  Абонирай се за новости
  Така няма да пропускаш новите и интересни неща
  Детокс режимите - къде е истината за вредите и ползите?
  Храните ли се здравословно? Знаете ли какво е детокс? Доста модерни въпроси напоследък. Дали, обаче знаем,...
  Дребните неща, които правят хората щастливи
  В началото на 2018 година в социалната мрежа reddit потребител пита: "Кои са дребните неща, които ви...
  Норвегия пуска доказано ефективно лекарство за превенция срещу ХИВ
  Като част от своята национална здравна политика, Норвегия включва в списъка си с безплатни лекарства...
  Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
  Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
  "Неблагодарните" професии - цял живот труд за няколко мига слава
  Винаги съм се възхищавала на хората, изцяло отдадени на това, с което си изкарват прехраната и са превърнали...
  Тайната на нормалния живот
  Попитали веднъж Мъдреца: - Каква е твоята тайна? Той отговорил: - Аз живея нормален живот – това...
  Какво (не) знаем за сьомгата
  За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
  Имате ли чувството за хумор?
  Не го виждаш, не го чуваш, а може да ти потекат сълзи заради него. Що е то? Не, не е Батман с шапка невидимка....
  Безопасни ли са оралните контрацептиви
  Въпреки новопоявяващите се форми на контрацепция, противозачатъчните таблетки продължават да бъдат най-ефикасния...
  Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
  Предновогодишната депресия не е отделно психологическо заболяване, а само следствие от други ментални...
  Тялото като дневник
  „Мило дневниче, Днес се чувствам ужасно. Имам страхотен зъбобол. Предполагам, че ми расте мъдрец. Дали...
  Как да разберем, че бъбреците ни може да са в опасност?
  Понякога не обръщаме достатъчно внимание на здравето си и то не поради нехайство, а поради факта, че...
  Червена детелина за женско здраве
  Червената детелина е разпространено ливадно цвете, което пчелите много обичат. И неслучайно. Освен сладките...
  Живата енергия на кълновете
  През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в...
  Вижте Военният метод за сън - или как да заспите бързо само за 2 минути
  Военният метод за сън обикаляше социалните медии преди няколко месеца и придоби привлекателност, тъй...
  Виното и любовта като отпечатък на страстта
  Замислен поглед пред календара. Планирамe, обмислямe, заграждамe дати. Нижат се празник след празник...
  Билки срещу сенна хрема
  Сезонът на полените е мъчителен за много хора. Докато всички останали се наслаждават на топлите дни и...
  От комплексите към освободеността - открийте сексуалността си
  Имате ли задръжки в секса? "Та кой няма?!, ще кажете. Нормално е да е така, табутата вървят със сексуалното...
  Как да изберем подходящия вид йога за добро здраве?
  Йогата е на път да се превърне в една от най-често използваните допълнителни и алтернативни здравни практики...
  Време за билки: как да ги събираме
  В нашата страна има голямо изобилие от дивoрастящи билки, които можем да използваме за приготвяне на...
  COVID-19: Важно за родителите на деца, посещаващи детски заведения и училища
  Министерството на здравеопазването публикуват информация какво трябва да знаят родителите на деца, посещаващи...
  Ски упражнения - Да подготвим ръцете - I
  Специфичността на техниката на скаране на ски изисква подготовка на тялото със специфични упражнения....
  Нарцисистите около нас
  Външният вид в наши дни придобива все по-голям смисъл. Все повече внимание отделяме на външната си красота...
  Да се научим от Коледа на чудеса!
  Обожавам Коледа! Харесва ми как грейва целия град с блещукащи украси и усмихнати лица. Студеният въздух...
  Eлектронните цигари - опасни ли са?
  Един от най-големите врагове на здравето са цигарите. От десетилетия се води масова кампания за вредата...
  Избягвайте тези напитки в жегите
  Времето става все по-топло и приемът на течности се увеличава. Дали сте сред почитателите на водата,...
  Господин Триумф и господин Провал
  Независимо от обстоятелствата, при които е израснал човек, той се определя или като оптимист, или като...
  Спрете киселините без лекарства
  Не се сещам за по- неприятен начин да си развалиш удоволствието след вкусната вечеря от този да усетиш...
  Кайсията – шампион по бетакаротин
  Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
  С дъх на… чесън
  За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
  Как да запазим вкуса към живота?
  Чувствате сетивата си изморени и изхабени? Нищо не ви радва, всичко ви е равно и еднообразно, животът...
  Зелените подправки - шедьовър на лятото
  Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
  Песен
  Питаш кой ден сме Ние сме всичките дни Мило момиче Ние сме този живот Моя обичана Ние сме влюбени...
  Стремежът към чистота – между здравето и манията
  „Чистотата е здраве” – за разлика от повечето лозунги от близкото минало, от този не ни напушва смях....
  Ефективна ли е хомеопатията
  Общоприетото становище на официалната медицина е, че хомеопатията е неефективен и научно необоснован...
  Лятото – най-добрият сезон да се сбогуваме с цигарите
  Не можете да издържите повече от час без да запалите цигара и с това си навличате куп неприятности –...
  Непотребните вещи - още един начин да бъдем добри
  Докато прибирах прането си в опит да го спася от поредната лятна буря се сетих, че гардеробът ми отново...
  СПИН - страшната истина - I
  До болка позната тема. И наистина много болезнена. Но няма как на този ден да я пропуснем. Или да затворим...
  Къде още може да намерим екологично чиста храна
  Идеята за среща между клиентите и земеделските производители на фермерските пазари несъмнено е чудесна....
  Касисът събира най-много витамини на едно място
  Касисът, познат още като „черно френско грозде”, е сред растенията, за чиито ползи тепърва ще се говори....
  Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
  Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
  Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
  По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
  7 април - Световен ден на здравето
  На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. Днес празнуват всички работещи в сферата на здравеопазването...
  Анемията и храненето
  Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което...
  Редът не е всичко или опит да оправдаем разпиляността
  Вероятно, като родители не веднъж сте се ядосвали на разхвърляната стая на детето си или на разпилeните...
  Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
  Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
  Диабет 2 тип: кой е заплашен
  Развитието на диабет 2 тип за разлика от инсулинозависимия (1 тип) се отключва в обикновено в зряла възраст,...
  Лайка - универсалната билка за малки и големи
  Лайката е, без съмнение, най-популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
  Витамин C и връзката му с колагена
  Аскорбиновата киселина или Витамин C е един от най- често приеманите водоразтворими витамини. Това не...
  Страхът – наш приятел и враг
  Страхът във всичките му измерения съпровожда непрестанно човешкия живот. Страхувал се е още първобитният...
  Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
  Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
  Hera.bg в Facebook